Kadim Şehir Palu

Borntobewild

Aktif Üye
Kayıt
23 Nisan 2014
Mesaj
129
Tepki
681
Şehir
İzmir
Bisiklet
b'Twin
Elazığ çevresinde yaşayan bir tarihî ve o tarihi ayakta tutan kültürü araştırmak, incelemek benim için zevkli bir uğraş oldu. Her gittiğim köyden geçmişe ait birçok anı dinledim ve bu anıları özenle not edip, toplamaya çalıştım. Köyleri bir bir gezerek, ortada bulunan kültür varlıklarımızı görmek ve tanımak, daha da ötede bunları paylaşmak bana büyük bir zevk verdi. Hele ki bu yolculuk bir bisiklet ile olunca tadı ayrı bir güzel oldu.

Fırat Üniversitesinin para politikasın bir kurbanı olarak yaz okuluna kalacağım netleşince, kafamda deli planlarda dönmeye başlamıştı. Tüm yaz boyunca Elazığ’da olmam benim için bir fırsattı ve ben bu fırsatı hiçte boşa harcamayı düşünmüyordum. Yukarı Fırat’ı tam anlamıyla gezecek, tarihi yerleri fotoğraflayacak ve buradan eli boş dönmeyecektim.

İlk durağım şu sözü duymam ile belli olmuştu.
“Türkiye mi daha büyük Palu mu ?”

Ne kadar iddialı bir sözdü bu. Bu söz boşuna söylenmemiş olsa gerek değil mi? Vardır bunun altında bir sır diyerek, uzunca bir araştırmadan sonra Palu yollarına düştüm.

SAM_0844.JPG

Osmanlı döneminde doğunun sancağı olan Palu, kadim şehir sıfatını gerçekten hak ediyor. Zamanında Murat Nehri kıyısına kurulmuş olan bu şehir doğal güzelliği ile dikkatimi çekti. Neredeyse Elazığ’dan daha yeşil ve daha sulaktı.

12323234423.JPG

Dinlenmek için köy kahvesine oturarak aklımda ki soruyu muhabbet potansiyeli yüksek bir dedeye yanaşarak sordum.
“Türkiye mi daha büyük Palu mu?” nereden geliyor dedeciğim ? ;)

Dede:
Bak oğlum bu diyarlar Cumhuriyet döneminde çok göç verdi. Bir çoğu İstanbul’a yerleşti bir çoğu da Avrupa’ya gitmek zorunda kaldı. Bu göç edenler zaman içerisinde Türkiye’nin ve Avrupa’nın dört bir yanına dağıldılar. Artık o kadar fazlayız ki her şehirde, ilçede, mahallede Palulu olan birisine denk gelebiliyorsun. Şimdi soruyorum sana “Türkiye’nin dört bir yanında olduğumuza göre, Türkiye mi daha büyük Palu mu?”

SAM_0826.JPG

Güzel bir muhabbetten sonra Tarihi Palu Köprüsüne doğru yola koyuldum. Çıplak dağlarla çevrili olan Palu, Murat Nehrinin elleriyle bir cennet bahçesine benzemiş desem abartmam herhalde. Gerçekten de ortasından su akan, yeşil ağaçlarla etrafı sarılmış bir yer görmem doğuda alışık olmadığım bir durumdu. Bundan önce Halfeti için bu duyguları hissetmiştim. Şimdi ise yanı başımda ki bir yer için. Her köşebaşında bir su akıntısı olduğundan hiç su problemi de yaşamadım. Hatta susuz kalsaydım bile Palu’nun berrak suyunu içmekte tereddüt etmezdim. Bu güzel atmosfer içerisinde yol alırken tarihi Palu Köprüsü kendini gösterdi. Artık restorasyondan sonra tarihi bir yanı kalmamış ama..

Zamanında Güney – Kuzey bağlantısını sağlayan tek ulaşım ve geçiş yeriymiş. Hatta tarihi kaynaklara İstanbul’u Bağdat’a bağlayan köprü olarak geçmiş. Yakın zamanda da restore ettirilmiş.

IMG_4930.JPG

En eski Palu Köprüsü fotoğrafı.

https://uzaklarayolculuk.files.wordpress.com/2015/08/eyecatcher_palu_gamurdj_02.jpg

Palu’nun varoluş kayağı olan Murat Nehri, bu toprakların ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gösterdi bana. Bu coğrafyanın neredeyse hepsi çorak. Ve bu çoraklık içerisinde hiç durmadan akan bir nehir. Kim sahip olmak istemez ki ?

Evliya Çelebi Seyahatname’de; ‘Orada kayalar arasında bir nehir akar. Sanki abu hayat (Hayat Suyu) gibidir’ diyerek bahsetmiş Murat Nehri’nden.

Palu’nun doğal güzelliklerini ve Murat Nehrinin ihtişamını izlerken zaman çok çabuk geçiyor. Güneş arkasında turuncu bir renk bırakarak batıyordu. Güzel bir hava, tatlı bir sessizlik çöküyordu bu coğrafyaya..

SAM_0856.JPG

Gece medresede yanında ki camide kaldım. Bu veletlerde medrese öğrencisi ;)

IMG_4925.JPG

Sabah ilk göreceğim yer kale eteğinde bulunan tarihi yapılardı. Ondan sonra zorlu bir yol karşılığında kendini gösterecek olan Palu Kalesiydi. Sarp bir kayalığın üzerine kurulmuş olan Palu Kalesini görecek olmam beni gerçekten heyecanlandırıyordu.
Hazırlıklarımı yapıp güneşin ilk ışıklarıyla yola koyuldum.

SAM_0861.JPG

Önümde uzun, kurak bir patika yol var. Sırt çantamla birlikte bu zorlu yolda yürümeye başladım. Kalenin eteklerinde bulunan tarihi yapılar kendilerini göstermeye başlamıştı. Birbirlerine çok yakın olan bu tarihi yapıları görmeye başlayınca gerçekten içimde değişik bir heyecan oluştu.

SAM_0869.JPG

İlk olarak Ermeni Kilisesi ile karşılaştım. Kilise tüm ihtişamıyla birlikte zamana ve insanlara karşı direnmiş gibiydi. Hâla da direniyor! Ne kadar tahrip edildiyse de mimarisi sayesinde ayakta durmayı başarmış.

SAM_0877.JPG

Bu tarihi yerleri gördükçe durup, düşünüyorum. Acaba bu tarihi kilisenin içerisinde kimler ibadet etmişti ? Nasıl bir yaşantıya sahiptiler ? Hep meraktan bunlar!

SAM_0875.JPG

Palu Kalesi eteğinde bulunan tarihi yapılar, Palu Kaymakamlığının “Tarih Palu’dur, Palu Tarih” adlı projesiyle restore edilmeye başlanmış. Umarım iyi bir restore işleminden geçip daha çok insanımızın buraları görmesi sağlanabilir.

Restorasyonuna başlanmış Ulu Cami.

SAM_0879.JPG

Klasik bir Osmanlı hamamı olan Çarşıbaşı Hamamı.

SAM_0899.JPG

SAM_0901.JPG

Mihrabı tamamen yıkılmış olan Meydan Cami. (Küçük Cami)

SAM_0919.JPG

Kale eteğinde bulunan bir diğer tarihi yapı ise Alacalı Mescit. Selçuklu-Osmanlı karışımı bir tarzda yapılan bu caminin diğer bir adı da Kanlı Mescitmiş. Rivayete göre inşaatın ustası, iskeleden düşüp öldüğü için bu ad verilmiş ve uzun zaman da burada namaz kılınmamış.

SAM_0926.JPG

Kale eteklerinde yerleşim yeri varken fotoğrafı çekilmiş Alacalı Mescit.

3459313.jpg

Bu arada gezilerim sırasında bir çok cami ve mescit isminin “Alacalı” olduğunu gördüm. Bir kaynak kitapta okuduğuma göre “Alacalı” isminin konmasının sebebi siyah – beyaz kesme taşlardan yapılmış olmasıymış. Alacalı Mescit’in eski fotoğraftaki kubbesine bakarsanız siyah-beyaz kesme taşlardan yapıldığını görebilirsiniz.

Dükkanönü Cami

sam_0932.jpg

Tarihi yapıları inceledikten sonra gözümü yükseklere diktim. Güneşin sıcaklığı hafiften hissediliyordu. Dağın yamacında olduğumdan tatlı bir rüzgar sıcaklığa karşı beni koruyordu. Uzun bir köy yolu önümde uzanıyor ve beni çağırıyor. Bende bu davete icap edip yola koyuldum.

palu.jpg

Evliya Çelebinin ifadesi ile ‘Göğe baş uzatmış bir kale’ olan Palu Kalesi, birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış. İki tarafı Murat Nehri ile çevrili ve bir tarafı da sarp kayalık olan bu kaleyi kim almak ister ki? Hatta Evliya Çelebi, Timur’un bu kaleyi gördüğünü ve zapt etmeyi bile denemeden geçip gittiğini yazmış.

SAM_0850.JPG

Şu anda kale harap durumda diyebiliriz. Kaleye çıkacak herhangi bir düzgün yol yok. Ara sıra merdivenlere denk gelsem de hepsi dağılmış durumda. Birçok yer patika yoldan oluşuyor. Ama buna karşın Palu Kalesi’nde Urartu dönemine ait birçok eser günümüze kadar ulaşmış.

SAM_0961.JPG

Urartu Kralı Menua tarafından yaptırılan taş kitabe kalede ki en önemli eser. İki bölümden oluşan bu taş yazıt Urartular’ın batı seferleri hakkında bilgi veriyor. Özellikle Van Kalesi’ndeki taş yazıtın tahrip olmasından dolayı okunamaması Palu yazıtını daha da önemli kılmış.

IMG_4916.JPG

Kalede ki bir başka güzel ayrıntı ise tüneller. Bu tüneller savaş sırasında susuz kalmamak için Murat Nehri’ne kadar kazılmış.

sam_0950.jpg

Günün tamamı toz, toprak içerisinde tarihi yapıları ve kaleyi incelemekle geçti. Önüme sunulmuş bir fırsat var. Murat Nehri!

Yüzek mi?;)

SAM_1001.JPG
Kaynak: (link)
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Hakan Özcan

Ve efsane geri döner. Hoş geldin dostum.


Tur fotoğrafların çok iyi olmuş.Tur'a söylenecek söz yok zaten. Bana ilk Palu'dayım dediğinde, Palu'yu o kadar bilmiyordum ki Afrika'da bir köy sanmıştım :(

Eline sağlık.


Doğu turunu bekliyorum hala :)
 

mithgor

Aktif Üye
Kayıt
21 Nisan 2015
Mesaj
197
Tepki
207
Yaş
39
Şehir
İstanbul
İsim
Can
Bisiklet
Focus
süper olmuş.
Doğuda o kadar çok gezilecek görülecek yer var ki.
Fakat şu günlerde insan çekiniyor gitmeye.
 
  • Beğen
Tepkiler: Borntobewild

Zafer KAPLAN

Daimi Üye
Kayıt
27 Mart 2011
Mesaj
326
Tepki
239
Şehir
SÖKE
Bisiklet
Focus
Güzel fotoğraflar, güzel anlatım ve bize gidip göremediğimiz efsane şehirlerden bir hikaye. Ayaklarınıza ve düşünce gücünüze sağlık dilerim, teşekkürler.
 

hashus1099

Deprem Dede
Kayıt
13 Haziran 2011
Mesaj
815
Tepki
1.464
Şehir
istanbul/beşiktaş
İsim
hashus1099
Bisiklet
Canyon
çok güzel bir tur olmuş, imrendim gerçekten.
arap plakasıyla, anadolu plakasının çarpıştığı doğu anadolu fay hattı güzergahında, aslında orada olup bu tarihi yapıların geçmiş depremlere ait izlerini incelemek isterdim ben de.
kalede ayaklarınızı uzatıp arap yarımadasının yılda 2.5 cm ile size yaklaşmasını izlemek eminim heyecan vericidir. :))
 

serkanoz87

Daimi Üye
Kayıt
27 Haziran 2015
Mesaj
303
Tepki
197
Şehir
izmir
İsim
serkan özdemir
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
çok güzel bir gezi olmuş, yüreğine ayağına sağlık,
 
  • Beğen
Tepkiler: Borntobewild

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Kiliseleri anladık ta, camiler niye harap olup yıkılmış acep?
 

hashus1099

Deprem Dede
Kayıt
13 Haziran 2011
Mesaj
815
Tepki
1.464
Şehir
istanbul/beşiktaş
İsim
hashus1099
Bisiklet
Canyon
@Raşit S Muhtemelen sol yanal atımlı doğu anadolu fayına parmakla sayılacak kilometrelerde yakınlığı olduğu içindir, gerçi arkadaş sorup öğrenmiştir de ben de bakmadan bilemem tabi.
kullanılmamış olması, bakımsızlık da önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: Borntobewild

Borntobewild

Aktif Üye
Kayıt
23 Nisan 2014
Mesaj
129
Tepki
681
Şehir
İzmir
Bisiklet
b'Twin
@mtb_rider

Efsane filan olmuyor ama ;) Sağolasın. Doğu turu yazısı biraz geç olur sanırım.

@Zafer KAPLAN

Teşekkürler Zafer hocam.

@Raşit S

Eskiden Palu Kalesi eteklerinde 20.000 hane yaşarmış. Tarihi yapıların olduğu yerlerin etrafı hep ev ile doluymuş. Hatta o kadar kalabalık bir yerleşim yeriymiş ki evlerin damında yürüyerek gezilebiliyormuş. Zaman içerisinde bu yerleşim yeri önemini yitirmiş ve göç vermiş. Şu anda kale eteğinde ufak bir mahalle var. Anlayacağınız bakımsızlıktan yıkılmaya terk edilmiş.

2-4502bc6.jpg
 

Dosyalar

m/yalcin

Aktif Üye
Kayıt
19 Mart 2015
Mesaj
148
Tepki
130
Şehir
MUĞLA
İsim
YALÇIN
Bisiklet
Salcano
sanırım güncel tur değil.bugünlerde o bölgelerde güvenlik kaygısı var.bisikletle gezi biraz zor diye düşünüyorum an itibariyle.güzel tur ve fotolar.emeğinize sağlık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Borntobewild

Borntobewild

Aktif Üye
Kayıt
23 Nisan 2014
Mesaj
129
Tepki
681
Şehir
İzmir
Bisiklet
b'Twin
@m/yalcin Bu ay içerisinde yapılmış bir tur. Ne kadar güvenlik kaygısı olsa da, ben yine de bu turu yaptım. Ve hâla da bu bölgelerde geziyorum.. Geçen Tunceli taraflarındaydım. Her gittiğim yerde bana farklı gözle bakıyorlar. Bu kargaşada, bisikletiyle dolaşan birisi.. Tabi riskli bir iş.. Biraz cesaret ister..

Teşekkürler bu arada.