Kaçkar Dağları Güncesi (1991)

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Arkadaşlar, foruma yeni katılanalar için yayınlıyorum.Çok zevk aldığım ve tek başıma yaptığım bir geziydi..
Fotolar: Evrim Kavuncu

Bir Nehrin Kaynağına Yolculuk-Kaçkar Güncesi
http://img250.imageshack.us/img250/3271/clip4wc1.jpg

1. Gün:
Beni İstanbul'dan Rize'ye getiren otobüsten indiğimde bagajda beni bekleyen, muavinin "yassah" hışmından korunmak için iyice küçültülmüş,"kolu- bacağı" ayrılmış zavallı bisikletimi düşünüyordum. 20 saattir, üzerinde valizler,denklerle, karanlık ve dar bir hapishaneden kurtulma anı gelmişti benim zavallı bisikletimin.
Meraklı bakışlar eşliğinde bisikletimi hayata döndürürken,yavaş yavaş klasik sorular da gelmeye başlamıştı bile;ya abi yorulmuyo musun?, bu yükle nası çıkacak ya?.. Abi yalnız başına dağlarda korkmuyor musun? Ya karşına "ayı" çıkarsa? gibisinden sorular, ya da "motosiklet varken bisiklete ne gerek var abi" "gibi parlak fikirler. Hepsini sabırla cevaplamaya çalışıyordum.
Amacım Kaçkar'lardan doğup, Karadeniz'e dökülen ve Verçenik'te doğup gelişen kardeşi Fırtına deresiyle birleşen Hala deresinin kaynağına bisikletimle ulaşmaktı. Bir anlamda bir akarsuyun sonsuz yaşamının bir bölümünde zamanda geriye doğru bir yolculuk.
Pazar kasabasını geride bıraktıktan sonra Fırtına deresiyle ilk karşılaştığım nokta aynı zamanda artık bitmeyecek gibi görünen yokuşların(60 km) başlangıcıydı. Derenin Karadeniz'le kucaklaştığı yerde, sanki dolu dolu yaşanmış bir ömrün sonundaki olgun, ağırbaşlı, dingin bir kişilikle tanışmış gibiydim. Geniş yatağında ağır ağır akan derenin suyu billur berraklığındaydı.
http://img250.imageshack.us/img250/4667/clip3xw2.jpg
Akarsu bu berraklığı erozyona izin vermeyen,sık bitki örtüsüne borçlu. Çevrem o kadar yeşil ki, çıplak bir toprak parçası görmek hemen hemen olanaksızdı .Her yerden sular fışkırıyor, hatta asfalttan bile su sızıyordu.

İstanbul 'da eski yıllarda yaşanan susuzluğu düşünüyordum....

İlk 10-15 km'lik yol oldukça düzgün zeminli ve tatlı bir eğime sahipti. Oldukça süratli yol alıyordum. Kış başlangıcı olduğu için yanımda oldukça fazla malzeme vardı ve yüküm ağırdı. İçerilere doğru yol aldıkça derenin karakteri de değişiyordu. Yatağı daralan dere biraz daha hızlı ve canlı akıyordu. Sağdan ,soldan ona karışan derecikleri sanki bağrına basıp onlarla buluşmanın verdiği sevinçle daha da coşuyor, bu coşku ona vadileri, dağları isteğine göre şekillendirmede güç katıyordu.
http://img250.imageshack.us/img250/8172/clippx4.jpg

Minik çağlayanlardan zıplayan alabalıklar da bu şenliğe katılıyordu.Yol üzerindeki yamaçlara serpilmiş evlerden oluşan köylerden geçerken kısa molalar verip, canayakın Karadeniz insanlarıyla sohbet ediyordum. Geceyi geçirmek için kamp kuracağım Çamlıhemşin'e yaklaşırken yol da iyice dikleşmeye başlamıştı. Oraya ulaşmadan önceki son köyü de geride bıraktığım sırada artık hava da kararıyordu. Hala deresiyle ilk karşılaşmam Çamlıhemşin çıkışında oldu. Tarihi Zilkale'den eteklerini yalayarak geçip gelen Fırtına deresi işte bu noktada Kaçkarlar'ın karlı yamaçlarından doğan kardeşiyle birleşiyordu.
Kamp kurulabilecek uygun bir yer bulmam oldukça uzun sürdü. Her yer ya çok eğimliya da sık bitki örtüsüyle kaplıydı. Sonunda bulduğum en uygun yerde çadırımı kurup,yemek yedikten sonra iki kardeş derenin dinlendirici uğultusuyla uykuya daldım.
2.ve 3. Gün:
Ertesi günkü rotam yine Hala deresi boyunca artık iyice dikleşmiş bir yoldu. Hala deresi de daha da daralmış yatağında kabına sığmayan, kayadan kayaya sıçrayan genç bir dağ keçisi gibiydi. Ayder yolu heyelan yüzünden kapanmıştı. Bu sefer bisikletimi ben sırtlayıp, yol üzerindeki kayaları aşıp, yolun düzgün bölümüne geçtim. Öğlene doğru Ayder'e ulaştığımda iyice yorulmuş ve acıkmıştım. Şimdi aramızda olmayan dağcı arkadaşım Mehmet Yüregilli'nin ailesinin işlettiği , şirin ve tipik karadeniz evi "Otel Güroluk"ta birkaç gün iyice dinlenme fırsatı buldum. Orada kaldığım sürece bir kez daha bu yöre insanlarının ne kadar neşeli, misafirperver ve ince zekalı olduklarını anladım. Hele evin dedesinin onca yaşına rağmen elindeki her türlü işi pratik zekasıyla çözüvermesi, bir taraftan da Türkiye ve dünyada her olup -biten hakkında fikir yürütüp, tartışma açması beni oldukça etkiledi.
4. Gün:
Artık tırmanışın son ve en zorlu bölümünü gerçekleştirmeye gelmişti sıra. Ayder-Yukarı Kavran Yaylası arasındaki yolun oldukça dik ve yer yer iri taşlardan oluşması iyice ağır bisikletim ve benim için aşılması güç bir engel gibi gözüküyordu. Zaten orada bulunduğum sürece yapmak istediğim Ayder'lilere olanaksız gibi görünüyordu. Ekim sonu olduğundan kara yakalanma riskim oldukça yüksekti. Fakat tüm bunlara karşı önlemlerimi almıştım. Hala deresi de oldukça dik eğimin verdiği ivmeyle iyice coşmuş, çağlayanlar yaparak yaramaz bir çocuk gibi oradan oraya koşturuyordu. Kaçkar Dağına yaklaştıkça eğim daha da artıyordu.Hatta bir yerde eğim o kadar fazlaydı ki çamurlu zeminde bisikletim oldukça yüklü olmasına rağmen arka tekerim patinaj yaptı ve inip bisikleti- (hayatımda ilk kez) :eek: - kısa bir süre ittirmem gerekmişti.

Yaylacılar bölgeyi terkettikleri için çevrede kimseler yoktu. Sadece ben, bisikletim ve zirveleri dumandan görünmeyen büyüleyici sırtlar. Aşağı Kavran yaylasını da geçtikten sonra hava iyice serinlemişti ve ben 3 saattir dik yokuşta pedal basıyordum. Bu tip etkinliklerde beslenme çok önemli. Gerekenden az veya niteliksiz besin almak hiç tahmin edilemeyecek sonuçlar doğurabilir. Hemen kısa bir mola verip "enerji depolarımı" doldurdum. Birkaç kilometre sonra da kampımı kuracağım Yukarı Kavran yaylasına ulaştım. Çadırımı kurmak için bir yer ararken, şimdi aşağılardaki yayla insanlarının sanki benim için bıraktıkları mimari harikası bir evin kapısının açık olduğunu görüp, içine yerleştim. Biraz dinlendikten sonra çevrede dolaşmaya çıktım. Çevremde doruklardaki rüzgarın uğultusu ve yayladan geçen derenin şırıltılarından başka hiç bir ses duyulmuyordu. Kaçkar dağına doğru ilerledikçe manzara muhteşemdi.
http://img250.imageshack.us/img250/671/clip2my6.jpg

Ben de artık buradan çok uzaklarda tanıştığım dev bir akarsuyun artık doğum yerindeydim. Karlı doruklardan süzülen sular bazen minik buzul gölleri oluşturup, bazen de kayalara sızıp, yüzlerce değişik noktadan yeryüzüne çıkıyordu. Bu minik pınarlar sanki sözleşmiş gibi,aşağılarda bir yerlerde randevu yerlerine doğru ilerliyorlardı. Hepsinin birleştiği noktada sanki eski dostların buluşmasının yarattığı coşku ve sevinçle, hep birlikte, devamlı güçlenip gelişerek ve artık tek bir vücut olarak önlerine milyonlarca yıldır çıkan engelleri aşarak yollarına devam ettiler.
Gürsel Akay,1991

Merak edenlere not:
O gece o evde(ve yaylada) tek başıma yattıktan sonra, ertesi gün amacım o yüklerle (ve de tabii ki bisikletimle) dağı aşıp Artvin tarafına geçmekti..Ama öğlene doğru kar fırtınası başladı.. Apar topar toplanıp kendimi "aşağı attım"..Biraz geç kalsam beni herhalde 6 ay sonra "bisikletçi mumyası" olarak Rize müzesine koyarlardı:) Siz de beni orada ziyaret ederdiniz.. Neyse ki şimdilik mumya olmaktan kurtuldum..

Bu dağı aşma projesini 2 yıl sonra bu sefer bir arkadaşımla tekrar denedik.. Aynı mevsim, yine kar fırtınası, yine kendimizi zor "aşağı attık"..
Ama sonunda 1997'de ciddi bir organizasyonla 8 kişi birlikte bunu başardık..

Ek not: Yukarıdaki fotolar internetten alınmadır. Evrim Kavuncu'yu tanımıyorum.
 
Scudo

tırt kaptan

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Temmuz 2006
Mesaj
589
Tepki
640
Şehir
Marmaris/Gökova
Gürsel Bey, sanırım Türkiye'de bisiklet ile gidilebilecek en güzel yer Karadeniz kıyıları olsa gerek. Ne yazık ki benim için Karadenizi görmek hayal, hatta bisikletle görmek neredeyse imkansız gibi bir şey. Sizden ricam, eğer varsa daha fazla fotoğraf koyabilir misiniz? Özellikle şu Fırtına Deresi muhteşem görünüyor... Paylaşımınız için teşekkürler...
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
@tırt kaptan
Ben teşekkür ederim sayın kaptan.. Ama neden hayal, neden imkansız olsun ki?

Madem Karadeniz'i bu kadar seviyorsunuz, isterseniz size 2004 Kaçkar gezimizin 35 dakikalık videosunu (VCD) yollayayım? Adres yazın bana.. Selamlar..

(Fotolar koyarım ama başka karadeniz gezilerinden olacaktır)
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
http://img240.imageshack.us/img240/8241/13li2.jpg
Barhal deresi (Artvin tarafı) Fotolar: Manuel Çıtak

http://img252.imageshack.us/img252/6179/kakaryollarndaxw4.jpg
Dağ yollarında trafik sıkışıklığı:) Bir aracı sollarken ben..

http://img163.imageshack.us/img163/6288/kakar162dj8.jpg
Yükleri bu sefer katırlar taşıyor.. Sis içindeki ben:)

http://img252.imageshack.us/img252/3420/kakar59zf8.jpg
Gudas Chewi köyüne giderken..(Bir Gürcu köyü) Gıdas Şıva diyorlar kendileri..

http://img163.imageshack.us/img163/3746/kakar51qr8.jpg
Barhal(Parhal) deresi.. Devletimiz "Parçalı" diyor..:)

http://img240.imageshack.us/img240/8404/kakar30sj4.jpg
Dağı aşmadan önce kaldığımız Yukarı Palakçur yaylasından bir ev..
 

Ozge Deniz

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
983
Tepki
328
Şehir
Izmir
fotograflar süper.çok begendim.filmlerdeki havayı yansıtmış sanki.ve gezide dikkat çekici türden.teşekkürler Gürsel Abi.sevgiler...
 

tırt kaptan

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Temmuz 2006
Mesaj
589
Tepki
640
Şehir
Marmaris/Gökova
Gürsel Bey, öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Turizm işiyle uğraştığım için ne yazık ki, Karadeniz'in en güzel olduğu ( kışın herhalde gidilmez! ) yaz aylarında çok yoğun oluyorum. En azından, iş değiştirmediğim sürece yaz aylarında Karadenizi, ancak sizinki gibi güzel resimlerden görebileceğim. Gezinizin VCD'si eminim çok keyiflidir, ancak ben akan görüntülerden çok, duran görüntülere bakmayı tercih ediyorum. Örneğin 3. resim, bence harika; böyle bir anı ne yazık ki akan görüntülerde yakalayamıyorum.
Eğer varsa tarih ve kronoloji hiç önemli değil; Karadeniz fotoğrafları paylaşırsanız çok sevinirim.
Sağlık ve esenlikler dileklerimle...
 

Fatih Özgenlik

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
822
Tepki
393
Şehir
Bursa
Gürsel abi merhaba,
1991 yılındaki gezinizi çok büyük bir zevkle okudum. Kar fırtınası yüzünden dağı aşamamanıza üzülürken, yazınızın devamında ilerki yıllarda bunu başardığınızı okuyunca azminize hayran kaldım. Karadenizin o muhteşem yamaçlarında pedallamak en büyük hayallerimden.
İnanın ikinci mesajınızdaki herbir fotoğrafı dakikalarca izledim. Paylaşım için yürekten teşekkürler...
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Harika bir günce sağol Gürsel abi, fotolar da yakıyor :) Macerayı hissettiren bir yazı ;)
 

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
Gürsel bey merhaba

Çok güzel bir gezi ve resimler. İnsan oraları görünce, görmeyipte neler kaçırdığını daha iyi anlıyor.
Geziyi tek başıma yaptım demişsiniz. Peki fotoları kim çekti . Tabi başında onun isminide yazmışsınız.'' Fotolar: Evrim Kavuncu''. Şimdi benim anlamadığım, bu arkadaş sizi nasıl takip etti. Bisikletlemi, yoksa başka bir araç ilemi. Bilmemek değil öğrenmemek, ayıp diye soruyorum. Başka hiçbir ard niyetim yok. :)
Bu kadar güzel resimleri, sizin çünkü hem bisiklete binip hemde , bu daracık uçurumlu yollarda kendi başınıza çekmenize imkan yok gibi.

Muhteşem güzellikleri gezmişsiniz. Ve bildiğim kadarıylada, fırsat buldukça halen gezmeye devam ediyorsunuz.
Elinize ve ayağınıza sağlık.

Sevgi ve selamlarımla.
Hoşçakalın.
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
@Ender Alıcıoğlu

Merhaba Ender bey..
O gezide ben dia çekmiştim.. Kendimi çektiğim bir-iki foto vardı ama ama ilk yazıdaki fotoları internetten bulmuştum yazıya renk katsın diye..Evrim Kavuncu'yu tanımıyorum, etik olarak adını yazdım..Diğer büyük fotoları 3. (8 kişilik) gezimizden Manuel Çıtak çekti. Manuel ile yaptığımız 2. geziden de fotolar var ama onlar da dia malesef..
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Gürsel bey,tek başınıza imrenilecek çok zorlu bir gezi yapmışsınız.Paylaşımınız ve fotoğraflarınız için teşekkür ederim.Hepside birbirinden güzel.:)

Babamın görevi nedeniyle,Artvin,Ardanuç ve Kemalpaşa'yı genç yaşlarımda görmek nasip oldu.Ancak sizin kadar olmasa bile bisikletimle oralarda gezmeyi çok isterdim.:(

Sizi azminizden dolayı kutlarım.Mutlaka ülkemizin farklı yerlerine yağtığınız geziller vardır.Eğer bizlerle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Paylaşım ve kartpostallık fotoğraflarınız için tekrar teşekkür ederim...
 

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
İlginiz için çok teşekkür ederim. Emek çekip, bizlere bu güzellikleri sunduğunuz için, tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

İşlerinizde başarılar , gezilerin devam, anlatım ve resimlerini de, hep birlikte bekliyoruz.

Sevgi ve selamlarımla.
Hoşçakalın.
 

Lütfü Çolak

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.249
Tepki
1.811
Şehir
İstanbul
hep gitmek istediğim bir coğrafyadır.
paylaşımınız için teşekkürler...
 

CROSSCU31

Daimi Üye
Kayıt
6 Şubat 2007
Mesaj
342
Tepki
31
Şehir
ESKİŞEHİR dağ
çok süper resimler paylaşım için teşekkürler
 

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Eylül 2004
Mesaj
1.387
Tepki
2.153
Şehir
İstanbul
Herkese çok teşekkürler..Karadeniz'e bir şekilde gitmenizi tavsiye ederim.. yakın bir zamanda Verçenik dağlarına gitme planlarımız var.. İleride konusunu ederim.. Gelmek isteyenlere duyurulur..
 

mehmet_svm

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Temmuz 2006
Mesaj
619
Tepki
419
Şehir
İstanbul/Eyüp
Bisiklet
Sedona
Gürsel abi Karadenizin tüm güzelliğini bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim,bende Karadenizliyim fakat sizin gibi bisikletle gezme imkanım olmadı,inş ilerde bende gezerim,
 

Erhan Doğaner

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Aralık 2006
Mesaj
1.023
Tepki
63
Şehir
Ankara
abi şimdi okudum geziyi gerçekten çok sürükleyici, tam bir dağcı günlüğü havasında yazmışsın. seni tebrik ediyorum ve ayzına puan hediye ediyorum. görüşürüz abicim, benim vcd yi dört gözle bekliyorum:D:D
görüşmek üzere
 

candede

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2006
Mesaj
1.084
Tepki
1.050
Şehir
DÜŞ BAHÇESİ
İnanılmaz güzel,betimlenmiş bir seyirle kesişmek beni muıtlu etti.Ticaret adamlığının yanı sıra,bisiklete binmek ve doya doya seyir alanında olmanın dışında,betimlemedeki edebi kuvvetinizi de keşfetmek büyüleyici.
Karelere yansıyan fotoğraflar ise tek kelime ile mükemmel.izniniz olmadan dayanamayıp kayıtlarımın altına aldım.Umarım musadeniz olur.
Duyuracak olacağınız gezinin tarihlerini merak ediyorum.Katılımda bulunmak niyetindeyim.

Yüregim ve Sevgimle...




'''Bir gün hepimizin Aile olarak bir arada pedal çevireceği gün de gelecek.'''
 

KevSerSeri

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ağustos 2006
Mesaj
1.351
Tepki
3.345
Şehir
Ankara
Gürsel Abi muhteşem bir gezi yapmışsınız. İnşallah tüm bisikletçilere böyle bir gezi nasip olur. undan daha güzel bir dua olabilir mi?

Ağzım açık kaldı yahu ne diyeceğimi bilemiyorum. Paylaşım ve emeğin için teşekkürler abi...