Kaç dil biliyoruz?(Biraz da sıkılalım.)

Kamil

Daimi Üye
Kayıt
9 Kasım 2006
Mesaj
282
Tepki
63
Şehir
İSTANBUL
Arkadaşlar yazı türkçe hakkında onu belirteyim.Bu konu da aslında ben kendimi de çok yetersiz görüyorum ama konuyu da açmam gerekiyordu diye düşündüm.
Son zamanlarda televizyonda ve caddelerdeki reklam panolarında bir reklamda şöyle diyor:''Don't worry be chewy''.Allah allah!Adamlar burayı Amerika ya da İngiltere sandı her'alde.Bu bir sakız reklamı,üstelik sakız türk malı.
Heryerde bu tarz özentinin izlerine rastlamak mümkün.Artık mağaza isimlerimiz de ingilizce örneğin.Kimse alınmasın,kimsenin kötü niyetli olduğunu iddia etmiyorum.
Sadece bundan sonra biraz daha duyarlı olalım diyorum.Ben kendimce,türkçeyi daha iyi öğrenmek için çaba gösteriyorum.Örneğin tdk'nin 2005de çıkan 10. baskı türkçe sözlüğünü aldım.Hepinize de öneririm.Ona 40 ytl'ye yakın parayı vermek istemeyenler içinse,tdk'nin internetteki sözlüğünü kullanmalarını tavsiye ederim.Önemli olan şu:Anlamını bilmediğiniz her kelimenin anlamını araştırın öğrenin.Bizim şu anda en kapsamlı olan 10.baskı sözlüğümüz söz varlığı olarak,yanılmıyorsam ingilizlerin kendi sözlüklerinin,10'da 1'i kadar.Peki bu ne demek?Bu şu demek:İnsan ana dilinde düşünür,dolayısıyla biz düşünce olarak geri kalıyoruz.Kaldı ki biz kendi dilimizin söz varlığına bile hakim olmayan bir milletiz.Bir de üstüne ingilizce öğreniyoruz!Sakın yanlış anlaşılmasın,elbette günümüzün şartları ingilizce bilmemizi gerektirmektedir.Ama ingilizce öğreniyorum diye de kimse türkçeyi bir kenara atmasın.Unutmayın:insan anadilinde düşünür.
Söylenecek daha çok şey vardı ama daha fazla uzatmak istemiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: ReynoLds
Scudo

Ozge Deniz

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
983
Tepki
328
Şehir
Izmir
haklısınız bi bakıma.ama bir dil bi insan da dogru söz.yabancılaşmak kötü.özümüzü kaybetmek yani..duyarlı olmak lazım...
 

goxelkurt

Forum Demirbaşı
Kayıt
4 Aralık 2006
Mesaj
416
Tepki
111
Şehir
istanbul/bakırköy
yabancı dil bilmek gerçekten çok önemli ama en önemlisi dilimizi en güzel şekilde kullanmak başka dilleri kültürümüze yapıştırma çabasındansa dilimizi başka kültürlere yapıştırmaya çalışmalıyız diye düşünüyorum.....sevgiler.
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca, azıcık da Arapça biliyorum. Osmanlıcam da var. Türkçe'ye de hakimimdir. Okumayı severim, hayal kurmayı severim, yazmayı severim, kurgulamayı severim. Aman şu dil yozlaşıyor diye korkularım yoktur, çünkü biliyorum ki diller bir yozlaşma sonucunda oluşmuştur.
 

Hasan Hakan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.293
Tepki
1.177
@Selim Çam

selim'in yine entel karizma yapmışsın . uzatma işte kamil haklı selimim . bi günde ''haklısın ''de beya benim can arkadaşım sevimli kalın kılım. :D
 

Selim Çam

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.849
Tepki
457
Şehir
İstanbul
Hakan abi dostuz; o su götürmez gerçek. Ama inan ki ben de inandığım doğruları söyleme mecburiyetindeyim. Ama saf ırk saf dil gibi takıntılarım yok; olanlara da saygım var. Sizlerin de sizin gibi düşünmeyenlere olsun. Böyle bir konunun haklısı da haksızı da olmaz. Çok gevezelik yapmıyım; herkese iyi geceler. Hakan abi seni seviyorum.
 

msconfig

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.121
Tepki
780
Şehir
ist
tamam yerine "ok" diyoruz, herzaman bye diyoruz, azimiza alismis yani ne kadar istemesekte gunluk yasantimizda ok, bye, yes, no gibi kelimeleri cok kullaniyoruz ve bunun farkinda olmuyoruz.
sonuc olarak bence bir sorunu yok, onemli olanin karsidakinin seni anlamasi ve senin onu anlaman! turkce yada ingilizce...
 

Hasan Hakan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.293
Tepki
1.177
@msconfig

benim birtane motorcu arkadaşım var sizlerden iyi olmasın çok can bir arkadaşımdır . enduroclupta önemli bir şahsiyettir kendileri geçenlerde bir karar almış.. bana ''oğlum ne o ya öyle ok bye falan ne bu yaa bu tarz konuşmalar yapanlarla cepvap vermeyeceğim '' dedi ve o gün bu gündür benim yüzümden iletisim problemimiz gelişti..:D bana çok pis bakıyor ''bari sen yapma'' diyor bende ''valla elimde değil '' diyorum . kızıyor bana ama bir o kadar da seviyor yinede benimle konuşuyor aslan arkadaşım .

napalım o kadar filim seyrediyoruz yıllarımızı, bir ton paramızı verdik bu eğitime bir anda hebamı olsun yazık valla ..olacak o kadar.:D
şahsen bence de kamil haklı ama bu olay beni çok rahatsız etmiyor .açıkcası

böyle şeylerde hep deve fıkrası aklıma geliyor o yüzden de pek takmıyorum . ama gönlüm daha yahşi bir Türkce kullanımından yana ..
 

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir
Konu çok güzel bir konu KAMİL'i bu önemli konuyu açtığı için kutluyorum.

Ben öncelikle bunun çok doğru ve önemli olduğunu, kesinlikle de bunu yapmamız gerektiğine inandığımı söylemek isterim.

Yalnız bir taraftan da hep böyle türkceyi çok iyi konuşacağız diye de stres yapıp kasmamalıyız kendimizi. zaten hayatta kasacak kadar çok, o kadar çok sebep var ki.

konuşurken de her zaman değil tabi ki, yerinde kullanmak kaydı ile düzgün türkçenin dışında zaman zaman geyik muhabbetinin de yerinin olmasında sakınca görmüyorum.

tabiki resmi bir işte ciddi bir konu üzerinde geyik yapalım demiyorum. ama bununda yaşamımız içinde olması gerekir diye düşünüyorum. çokta takmamalı bu konuya. yalnız kesinlikle KAMİL'in de söylediği gibi önce tütkçeyi iyi anlamalı bilmediğimiz kelimeler hakkında bilgi sahibi olmalı ve onu çok iyi teleaffuz eder duruma gelebilmek adına kendimizi geliştirmeliyiz.

ben Hakanın söylemiş olduğu tür konuşma tarzının ya da geyik denilen tarzın türkçeyi dejenere etmek değil de, fıkra anlatmak gibi birşey olduğunu ve bunada ihtiyaç duyulabileceğini düşünüyorum. tabi konuşmayı henüz sökmekte olan çocukların ve yetişkin olmayan gençlerin yanında olmamak kaydıyla.

belli bir yaşa gelmiş insanların bile bir şirket toplantısında ki konuşmasıyla dışarıda arkadaşlarının arasındaki konuşması çok farklı. hatta buna gereksinim bile duyduklarını söyleyebilirim.

eğitimli, türkçeye çok hakim mevki sahibi insanların da geyik (ya da herne ise ismi) yaptığını görmüşümdür ve çok iyi de dostlarım vardır bu insanlar arasından. evet söylemiş olduğum gibi gerektiği yerde güzel düzgün türkceye evet kesinlikle. ve gene gerektiği zamanlarda ise geyik ya da herneyse o tarz konuşmaya da evet. bence hiç mahsuru yok.

söylediğim gibi fıkra anlatmak gibi birşey ben öyle değerlendiriyorum. çok takılmamalıyız takılacak o kadar çok şey varken.

yanlış anlaşılmadım umarım kesinlikle düzgün zengin bir türkçe için çaba ve gayret bundan taviz yok. önceliğimiz budur. diğeri bunu başarabildikden sonra olabilir ancak. yarım yamalak türkçe ile ne geyik nede başka bir konuşma tarzına kesinlikle hayır.
 

Hasan Hakan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.293
Tepki
1.177
Derya abicim benim huyum gereği herşeyde bir muzur taraf buluyorum .Bazen bu istemsiz oluyor.
Konuyu sulandırdımsa kusura bakmayın :eek: . Ama aslında ben de size çok yakın düşünüyorum ve Kamil kardeşimi çok da olmamakla beraber haklı buluyorum .
Ama hayattı çok ciddiye almakla bereber bir o kadar da ciddiye almıyorum . Konuşurken yada bir şeyleri yazarken mutlaka bir mesaj veririm, ama bazen anlaşılması güç oluyor herhalde. Çok geniş bakıyorum açıkcası zıt görüşler olması hoşuma bile gidiyor diyebilirim . Bana göre hayat daha anlamlı daha eğlenceli oluyor . Gün içinde mecburen bazı şeyleri o kadar çok ciddiye alıyoruz ki , hayatı mutlu yaşama ve yaşatma gerçeğini unutuyoruz. :D

Ben sevmesemdeTürkçe'yi düzgün kullanmayan hatta özellikle dejenere (başka kelime bulamadım bulmak içinde zorlamadım) edenleri çok seviyorum bana malzeme çıkıyor.. Napalım abicim can çıkmadan huy çıkmıyor..
Ama konu güzel .
 
  • Beğen
Tepkiler: deutz

Kamil

Daimi Üye
Kayıt
9 Kasım 2006
Mesaj
282
Tepki
63
Şehir
İSTANBUL
Arkadaşlar öncelikle cevaplar için teşekkürler.Bu konuya verdiğim önem,düşünceye verdiğim önemden kaynaklanmaktadır.Dilini iyi bilen ve kullanan birisi,hem daha iyi düşünür hem de düşündüğünü daha iyi ifade eder.Ben dilimize başka dillerden kelimelerin geçmiş olmasına ve bunların kullanılmasına takılmıyorum.Bunlar elbette olacak.Bizim dilimizden de ingilizceye ya da diğer dillere geçmiş kelimeler var.Benim takıldığım şey bizim insanımızdaki özenti.Dediğim gibi;türk malı sakızı,Türkiye'de türklere ingilizce reklamla satıyorlar.Ben buna karşıyım.
 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Bu eğitimle alakalı fakat sadece okuldaki eğitim değil, evdeki aileden gelme eğitime kadar dayanıyor.
Çocuk, anne ve babasından (veya onu büyütenlerden) duyduğu, kulağının aşina olduğu sözcükler ve konuşma tarzını benimsiyor ve kullanıyor.
Sonra dışarı çıkıyor ve yaşadığı çevrede, oturduğu muhitteki konuşma tarzını örnekleme yapıyor.Bu yüzden eğitimin ilk anından itibaren buna dikkat etmek gerekiyor.
Kaç dil bildiğiniz değil, bildiğiniz dilleri ne kadar doğru kullanabiloyor ve ne kadar iyi telaffuz edebiliyorsunuz, önemli olan budur.
Şu ara çok yoğunum yazımı burada noktalamak zorundayım.
 

Kamil

Daimi Üye
Kayıt
9 Kasım 2006
Mesaj
282
Tepki
63
Şehir
İSTANBUL
Athletic,''Kaç dil bildiğiniz değil, bildiğiniz dilleri ne kadar doğru kullanabiliyor ve ne kadar iyi telaffuz edebiliyorsunuz, önemli olan budur.'' demiş.Ben de yazıda bunu anlatmaya çalıştım zaten.''Kaç dil biliyoruz?'' diye sorarken amacım,aslında çoğumuzun hiçbir dili tam ve düzgün olarak bilmediğimizi vurgulamaya çalışmaktı.
 

Hasan Hakan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Kasım 2006
Mesaj
1.293
Tepki
1.177
@Selim Çam

bence de selimcim yabancı kelimeler le çok içi içeyiz kamilde böyle söylemiş zaten . ama ben kişisel olarak kendilerini insanların nasıl mutlu hissediyorlarsa başkalarına yaşamlarına ve fikirlerine saygızılık yapmadıkları sürece yaptıkları ve mutlu oldukları şeylere devam etmelerinden yanayım.
onları baskılamam sadece fikrimi söyelerim .
bu arada şimdilik Türkçemide çok geliştirmek gibi bir niyetim yok yazdıklarım anlaşılsın yeter. hayatta daha fazla düzeltmek istediğim eksiklerim var inşallah onada sıra gelir