Scudo Sports

Jant teli, jant seti ve göbek değiştirme kararsızlığı...

Tepki
1
Bisiklet
Carraro
Merhaba Arkadaşlar,

Geçen sene aldığım NG650 V fren bisikletim 2000 km sonrası, aldığımdan beri hiç bakım yaptırmadığım eşşekliğime karşılık olarak arka janttan 3 adet tel kopartarak cevap verdi.

NG650'ler ile ilgili yaptığım araştırmada standart gelen orta göbek (Aynakolun bağlı bulunduğu) çabuk dağılan bir göbek olduğunu öğrendim. Bu göbeğin Shimano BB-UN26 ile değişiminin yeterli olabileceğini forumda okudum. Orta göbek sorununu bu şekilde çözmeyi düşünüyorum.

Bisiklet üzerinde gelen Lastikleri 2000 km sonrası kafama dank ettiği için değiştirip normal lastik almayı düşünüyorum.
1. seçenek:
2. seçenek:

Şu an üzerinde bulunan 26*2.10 ait iç lastikleri bu seçeneklerden biriyle kullanmam sıkıntı yaşatır mı? Günlük 15 km yol yapmaktayım ve yolun %90'ı asfalt yol. Bu duruma göre seçeneklerden hangi modeli önerirsiniz?

Gelelim benim için en sıkıntılı kısma;
3 adet telin kopmasının sonrasında direkt olarak jant seti baktım. Tel sıkıntısı olmaması içinde aklıma en çok yattı. Fakat ağırlığını gördükten sonra vazgeçtim.

Sonrasında janta ait tellerin tamamını (ön ve arka) ile değiştirmeye karar verdim. Fakat telleri sipariş etmeye karar verdiğimde Jantın markası-göbeğin modeli gibi bilgilerin gerektiğini gördüm. Salcano'nun sitesinde modelin tekerlek setinin "SALCANO X-PROC 8X4 ÖZEL ÖRÜM " yazdığını göbekler ile ilgili bir bilginin olmadığını gördüm. Dolayısıyla sitenin istediği marka-model bilgilerine ulaşamamaktayım. Jant telleri ile beraber ön ve arka göbekleri - ile değiştirmem yerinde bir karar olur mu? V fren kullandığım için bu göbekler uyum sorunu yaşatır mı?

Jant tellerinin kopması sonrasında kararsız kaldığım durum bundan ibaret.

Jant tellerini mi değiştirmeliyim? (Ki sadece jant telleri değişiminde sitenin uygun uzunlukta jant teli gönderebileceğinden emin değilim)
Jant telleri ile beraber göbekleri mi değiştirmeliyim? (Bulduğum göbekler uyum sorunu yaşatmaz ise)
Ya da uygun bir fiyata jant seti öneriniz var mıdır? (V Fren uyumlu maksimum 300 TL)

Yardımlarınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

İyi Günler.

Scudo
Yazının tamamını okumadım ama siz yinede paranız varsa düzgün bir şey aeıyorsanız ve uyuyorsa dtswiss jant tellerinden ve mavic göbekten başka bir şey almayın derim

Dt Swiss jant tellerini almayı düşünüyorum. Belirttiğiniz Mavic marka göbek sitelerde göremedim. (Çınar,delta,pedal,erdoğanlar sayfalarında) Belirttiğim Shimano göbekler yeterli olmaz mı acaba?

Bakımını yaptığınız da yeterli olacaktır,mavic göbekler pahalıya gelir ördürmek isterseniz yine pahalıya gelir bence jant seti alın.

Bütçenize bağlı birazda benden daha tecrübeli arkadaşlar size önerecektir set ama araştırmanızda fayda var forumu.Daha yararlı olacaktır sizin için.

@Şahin DOĞAN

Yada boşverin mavic'i ondan iysi dtswiss bakın. Tellerle uygunsa düşünmeden alın derim...

Teller nasıl koptu? Hepsi birden, aynı anda mı yoksa zamanla mı ?

Hepsi birden aynı anda koptuysa sadece tel değişimi ve akord ayarı yeterli olabilir.

Zamanla koptuysa, telleri taktırıp akord ayarı ile durum değerlendirmesi yapılabilir.

Göbeğin değişmesi gerektiğine nasıl karar verdiniz?

Örneğin kadroyu kaldırıp boşta tekeri veya orta göbeği çevirdiğinizde hiç ses yoksa, sürtünmesiz yağ gibi akıp dönüyorsa ve hiç boşluk yoksa; hiç sorun yok demektir.

• Beğen
Tepkiler: Şahin DOĞAN
Bir de ön göbek akıcılığı için tercih edilebilir arkayı shimanoda alabilirsiniz ama dts'nin akıcılığına yaklaşamaz...

Teller 1 hafta arayla koptu. Göbek değişimi şart değil sadece sitenin istemiş olduğu jant marka-göbek modeline ulaşamıyorum. Öylesine bir düşünce ile hazır harcama yapıyorken göbekleri de yenilesim olur mu diye düşündüm. Dediğinizi yaptım herhangi bir sorun yok yağ gibi akıyor. Forumda okuduğum bir kaç konuda tel kopması sonrası yapılan bakımlarda tekrar tel kopması olduğunu gördüm. Bu sebeple de telleri komple DT swiss ile değiştirme kararı aldım. Gönderdiğiniz linke baktım. 275 TL sadece göbekler için maalesef bütçemi aşmakta. Öneriniz için teşekkürler. Jant telleri ile ilgili siteyle irtibata geçtim. Oradan cevap gelmesini bekleyeceğim. Dış lastik konusunda öneriniz nedir? Maxxprotect mi Excel mi? Ayrıca 2.10 iç lastiği 1.75'de kulanmamızın sakıncası var mıdır?

İç lastiklerin üzerinde hangi kalınlık aralığındaki dış lastiklerle uyumlu olduğu yazar.

En son satın aldığım iç lastiğin üzerinde 34mm 'den 54mm kalınlığa kadar olan dış lastiklerle uyumlu yazısı üzerinde vardı.

Emin olmak için iç lastiği söküp üzerindeki yazıyı okumak.

Merhabalar, 2 yıldır kullandığım scott speedster 40 bisikletim de jant değiştirmek istiyorum. Şuan ki jantlar syncros race 27 modelli epey ağır bir set. 1 2 haftadır baktığım jantlarda istediğim fiyat aralığı 1500 1800 arası bir meblağ. Alacak olursam hemen hemen 400 450 gramlık bir ağırlığı atmış olacağım. Aklıma takılan soru sizce bu kadarlık bir ağırlık ne kadar performansı etkiler. Yani şuan bu ağırlığı atmak yerine yazın bisiklet mi değişmeliyim ? Hangisi daha karlı olur ?

Aklımdaki jant modelide Vision trimax 35mm.

Kadrodan sonra en önemli yükseltme jantlardır. Dönen kısımların hafif ve aero özellikli olması avantaj. Bu kıyaslamayı maddi olarakta yaparsanız ona göre karar verebilirsiniz. Hafiflemek en çok size tırmanışlarda fayda sağlayacaktır. Belki hızlanmada ama benim fikrim mucize beklemeyin. Saniyeler sizin önemli değilse %2-3 performans artışı için değermi düşünek lazım. Bisikletiniz zaten bir yol bisikleti.

Herkese kazasız ve keyifli sürüşler diliyorum..
Jant, jant teli ve jant göbeği olarak ayrı ayrı ancak ön ve arka set olarak bisikletimde kullanabileceğim şekilde yardımcı olmanızı rica ediyorum.. %90 asfalt yolda, pek yağmur çamura girmeden ama hızlı kullanmayı seviyorum.. 185 boyunda ve 92 kilodayım.. Alttaki kombinasyonları bir sonraki süreçte karbon bir gravel veya cyclocross kadroda kullanmak da istiyorum.. Ancak baktığım kadrolarda disk çapları, kadro boyu vs konularında sıkıntı olmuyor.. Tek sorun kadro göbek payları 135 mm değil, 142 mm.. Bu önemli.. Nasıl çözerim? Sorularım ve düşündüğüm kombinasyonu sıralayayım..

1-Göbek seti.. Arka 36 (10x135), ön 32/36 (9x100) delikli, 6 vidalı disk fren ve 10/11 ruble uyumlu olmalı.. Arc/Novatec/Koozer markalarından hangisini önerirsiniz? Koozer diğer iki markadan +7/8 desibel daha çok ses vermesi dışında ekstra ne vaad eder? Mesela Bu ürüne ne diyorsunuz?
TRY 392.66 43%OFF | Ark 28 32 36 delik MTB Hub 4 mühürlü rulman dağ bisiklet hub hızlı bırakma bisiklet disk fren Hub QR shimano 8 9 10 11s
(link)

2-Jant seti...günlük 700c 36H mavic 650b xm319 düşünüyorum. Bu ürüne ne diyorsunuz?
TRY 293.19 10%OFF | MAVIC bisiklet jant 27.5 inç/29 inç/26 inç dağ bisikleti alüminyum alaşım jant bisiklet tekerlek aksesuarları
(link)

2b-bir de yarış ya da uzun mesafelerde kullanabileceğim, tubles uyumlu ya da direk tubles, 40/50 mm arası jant profil derinliği olan ve 28 30 mm lastiğe kadar karbon jant öneriniz ne olur? Buna ne dersiniz?
TRY 1,361.70 25%OFF | T800 Xlight disk fren karbon jant 30/35/38/40/45/50/55/60/75mm derinlik süper hafif karbon tekerlek tubeless hazır
(link)

3-jant teli seti... Jant tellerinde doğru uzunluğu nasıl tespit edebilirim? Örmeden örmeye, tel uzunluğu önemini kaybeder mi?

4-Lastik.. Hali hazırda 700c35 mitas zırhlı lastik var.. Yerine 30 ya da 32 yine zırhlı lastik ne önerirsiniz?

Tüm bunlar elbette bütçe ve zaman meselesi ancak yine de makul düzeyde iyi bir set olsun istiyorum
Vakit ayırıdığınız için çok teşekkürler şimdiden..

@SerdarCYCoo2Bursa Bildiğim kadarıyla cevap vereyim. Öncelikle şunu söyleyeyim, göbekleri ayrı çemberleri ayrı alıp bir de üstüne bisikletçiye tel+örme+akort parası verirsen aliexpress'in fiyat avantajı kalmaz. Bence buradan üst seviye bir takım jant alsan daha iyi. Yol bisikletçiliğin uzun soluklu olacaksa, eninde sonunda karbon çember alacaksın zaten. O yüzden direkt karbon çemberli bir takım alman en ekonomiği olur. Tel boyunu, jantın iç çapı, göbeğin flanş çapı, cross sayısı belirler. Ayrıca tutturamama ihtimali yüksek bir konu olup, takım jant almayacaksan örme (haliyle tel seçme) ve akort işini akortta işinin ehli bir ustaya yaptırman gerekiyor.

3-jant teli seti... Jant tellerinde doğru uzunluğu nasıl tespit edebilirim? Örmeden örmeye, tel uzunluğu önemini kaybeder mi?
İnternette jant teli ölçümü için hesaplama yapan siteler var. Örüm yöntemi de dahil parametreleri girip hesaplatıyorsunuz. Ama çok detaylı ölçüme ihtiyaç var. Göbek ve çember olmadan (ya da detaylı ölçüler alacağınız sitede yoksa) telleri ezbere almayın. Örme yöntemini değiştirseniz de yine riskli, tel tam olmazsa dayanıklılığı düşük olur. Bir kaç dişle tutturmak ya da tam geriliyken dahi gevşek kalması iyi bir şey değil.
Zaten kendiniz örmeyecekseniz astarı yüzünden pahalı gelir bence. Örülmüş hazır set almak daha anlamlı olur. @can_celik e katılıyorum.

@SerdarCYCoo2Bursa Bildiğim kadarıyla cevap vereyim. Öncelikle şunu söyleyeyim, göbekleri ayrı çemberleri ayrı alıp bir de üstüne bisikletçiye tel+örme+akort parası verirsen aliexpress'in fiyat avantajı kalmaz. Bence buradan üst seviye bir takım jant alsan daha iyi. Yol bisikletçiliğin uzun soluklu olacaksa, eninde sonunda karbon çember alacaksın zaten. O yüzden direkt karbon çemberli bir takım alman en ekonomiği olur. Tel boyunu, jantın iç çapı, göbeğin flanş çapı, cross sayısı belirler. Ayrıca tutturamama ihtimali yüksek bir konu olup, takım jant almayacaksan örme (haliyle tel seçme) ve akort işini akortta işinin ehli bir ustaya yaptırman gerekiyor.

Çok teşekkür ederim.. Doğru, haklısınız ama set olarak aldığımda da tel ve göbek lerden taviz vermek farz gibi bir şey oluyor.. Ya da set olarak alıp ekstra göbek alsak bu sefer de tekrar sök tak olacak.. Hazır bilginizden istifade ederken, karbon jant setinde her v frenli disk için kullanılabilir ancak her disk frenli karbon jantlar hiçbir jant frenli de kullanılamaz.. Doğru Mu? Yani alırken v fren / disk frene göbek hariç, jant bazında çok dikkat etmeme gerek yok? Hatta alırsam elden çıkarma durumunda faydası olur..?
İnternette jant teli ölçümü için hesaplama yapan siteler var. Örüm yöntemi de dahil parametreleri girip hesaplatıyorsunuz. Ama çok detaylı ölçüme ihtiyaç var. Göbek ve çember olmadan (ya da detaylı ölçüler alacağınız sitede yoksa) telleri ezbere almayın. Örme yöntemini değiştirseniz de yine riskli, tel tam olmazsa dayanıklılığı düşük olur. Bir kaç dişle tutturmak ya da tam geriliyken dahi gevşek kalması iyi bir şey değil.
Zaten kendiniz örmeyecekseniz astarı yüzünden pahalı gelir bence. Örülmüş hazır set almak daha anlamlı olur. @can_celik e katılıyorum.

Çok teşekkürler.. Vallaha korktum 😅 çok detaylı işmiş.. Ben, akor yapmak gibi zannetmiştim.. Bir de 700c 35 yerine tubless ile kullansam patlama ihtimali ne olur? Sonuçta asfaltta kullanılacak.. Bazı jantlar hem clincher hem de tubless a imkan veriyor.. Karbon jantta lastiğin oturduğu kanal 23 olsa hangi lastiğe kadar müsaade eder, 26 olsa hangisine?

Çok teşekkür ederim.. Doğru, haklısınız ama set olarak aldığımda da tel ve göbek lerden taviz vermek farz gibi bir şey oluyor.. Ya da set olarak alıp ekstra göbek alsak bu sefer de tekrar sök tak olacak.. Hazır bilginizden istifade ederken, karbon jant setinde her v frenli disk için kullanılabilir ancak her disk frenli karbon jantlar hiçbir jant frenli de kullanılamaz.. Doğru Mu? Yani alırken v fren / disk frene göbek hariç, jant bazında çok dikkat etmeme gerek yok? Hatta alırsam elden çıkarma durumunda faydası olur..?
Takım olarak alırsan göbeği düşük kalite olacak diye bir kaide yok ki... Ayrıca şu da var, göbek; çember gibi çetrefilli bir bileşen değil. Yani üstünde çok mühendislik dönmez, ucuzu ile pahalısı arasında dağlar kadar fark olmaz. Daha çok takacağın rulmanların akıcılığı ve montajın titiz yapılması önemli. Zaten rulmanlı-kaset ruble göbek alacaksın, eğer QR kolaylığından feragat edersen (bence herkes arka tekerde etmeli), aliexpress'ten alacağın bir göbek seni ömür boyu götürür. QR'da milin içi boş olduğu için zamanla bükülüyor ve o bükülme zamanla göbekte de deformasyona sebep oluyor.

Alırken çemberde pabuç yüzeyi olması iyi olur tabi, ileride v-frene geçersin, veya jantları satarken kolay alıcı bulunur diye.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Geri