Scudo Sports

İzmirli Bisikletçilerin ve İzmirli Bisikletçilere Destek Olacakların Dikkatine

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
301
İzmir'de biraz olsun rahatça bisiklete binebilmek için Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok kuruma yazılı başvuruda bulundum. Bazı kurumlar hiç olmazsa birkaç satırla cevap verdiler, BİSİKLET FEDERASYONU gibi bazı kurumlarsa bunu bile yapmadılar. Ben korka korka da olsa inadına bisiklete biniyorum. Başka çarem olmadığı için kaldırımları, yolların ters yönünü, ara yolları kullanıyorum. Birbirine olan saygısını yitirmiş bir toplumda fazla yapacak bir şey yok, onu da biliyorum. Aşağıdaki yazıyı facebooktan kopyalayıp göndermiştim. Belki sizler de gönderirseniz, bıkarlar da bizlerden kurtulmak için bir şeyler yaparlar. Ne demiş atalarımız "ÇIKMADIK CANDAN UMUT KESİLMEZ". Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum....

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE İZMİR KENT KONSEYİ,
Sayın yetkili,
İzmir'de azımsanmayacak sayıda bisiklet kullanıcısı mevcut bulunmakta. Bu kullanıcılar gerek işe gidip gelirken, gerek spor amaçlı, gerek turlamak amaçlı hemen her gün bisiklet kullanmakta. Fakat İzmir'de bisiklet kullanmak motorlu araç kullanmaktan daha zor. Bunun öncelikli sebebi ise bisikletlilere ayrılmış harici bir yolun olmamasıdır. Bisiklet yolunun inşasının hayli uzun bir süreç gerektirdiğinin bilincindeyim. Zaman ile birlikte bütçenin de gerekli olduğunun farkındayım. Bu sebeple şimdilik en azından farklı çözümler üreterek spora ve bisiklete gönül vermiş onlarca kişiyi üzmeyip "şimdilik" sunulan çözüm önerilerini dikkate almanızı ve bunları İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi olarak uygulamaya almanızı talep ediyorum.
Bisiklet yollarının olmayışını bir kenarı bırakıp var olan normal yollarımızın motorlu taşıtlara bile zarar verebileceğini bilmenizi istiyoruz. Öncelikle yol çalışmaları ve alt yapı çalışmaları sonrasında her 5 ya da 10 metrede bir sürekli olarak ya bir çukur, ya bir yama, ya bir tümsek... vs. mutlaka var olduğu için yapılan yollar sizi bizi bırakın kimseye hitap etmiyor. Sebebi ise çok açık. Alt yapı eksikliği. Bir yer yapılırken diğer yer bozulmak zorunda kalıyor. Bu haldeyken normal taşıtlar ile aynı yolu kullanmak elbette biz bisikletçileri de zor durumda bırakıyor. Çünkü kullanılan yol sadece onların değil, aynı zamanda bizim de yolumuz. O yolu kullanma hakkımız olduğu halde kullanamamak ya da kullanırken çukurlar, mazgallar, kapatılmamış açık rögarlar sayesinde zor durumda kalmak gerçekten çok üzücü. Hemen her gün bir arkadaşımızdan ya kaza haberi ya da girdiği çukurdan, mazgaldan dolayı bisikletinin bozulması sebebiyle yolda kalması haberini alıyoruz. Yollardaki mazgalların deliklerinin trafiğin akış yönünde duruyor olması, mazgallar yapıldığı ilk günden beri bisikletli ulaşımı negatif yönde etkiliyor, zorlaştırıyor. Trafikte seyir halinde mazgallara girmemek, adeta köşe kapmacaya dönüşüyor. Sürekli olarak mazgala giren tekerlekler bisikletçilerin çoğu zaman düşerek yaralanmasına yol açabiliyor. Hatta araçların altına sürüklenerek daha büyük ve ölümcül kazalar haline de gelebiliyor. Halbuki mazgalları, delikleri trafiğin akış yönünde olanları çıkarıp yola paralel olmayan mazgallar ile ya da çapraz oluklu mazgallar ile değiştirerek bu tür sorunlara hem daha kısa sürede çözüm üretilmiş hem de bir nebze olsun bizlere ulaşım yönünde kolaylık sağlanmış olunabilir.
Ben,Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi'ndeki yöneticilerin fark edemediği bu tür basit ama etkili çözümlerin işe yarayacağından eminim.
EXPO'ya hazırlanan ve çoğu kişi tarafından Türkiye'nin en modern şehirlerinden biri olarak görülen İzmir'de bunların yaşanıyor olması çok üzücü. Bu tür başvuruların daha sonradan yeniden yapılmaması için Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi'nden öncelikle yollardaki mazgalların yönünün değiştirilmesini, sonrasında da uygun ilk fırsatta bisiklete gönül veren, ruh kazandıran şehir olan İzmir'de kent içi ulaşımını destekleyici güzergahlara bisiklet yolu inşa edilmesini talep ediyorum.

Sayın Alihan GEROĞLU,

Bisikletin güvenli kullanımı ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar da yürüten Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubumuza konu iletilmiş olup, İzmir Kent Konseyine farklı kanallardan iletilen ve gündeminde olan belirttiğiniz sorunların çözümü ile ilgili yürütülen çalışmalar yakın gelecekte “Trafikte Bisiklet Var!” farkındalık projesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesine sunulacak durum raporu ile somutlaştırılacaktır.

İlgi ve katkınıza teşekkür eder, bilgilerinize sunarız.

İzmir Kent Konseyi Sekretaryası (12/12/2013)

Scudo
Alihan Bey, İzmir Kent konseyinde yapılmış olan "Trafikte Bisiklet Var"projesinin paydaşlarından biri de bendim, naçizane katkılarım olmuştu. İzmir Kent Konseyi, İzmirlilerin gönüllü olarak çalışabilecekleri, kararlar alabilecekleri ve bu kararlar doğrultusunda icraatların gerçekleştiği bir kuruluştur. Yada yarı sivil toplum örgütüde sayılabilir. Çalışma gücü toplumdan, maddi destek devleten gibi ;)

Ancak Kent konseyinin yol yapma gibi fiziksel iş çıktısı olamıyor yani olaanaklar dahilinde değil. Bu belediyenin işi. Biz burayı topluma, özellikle motorlu araç sürücülerini hedefleyerek Trafikte bisikletin varlığına dikkat çekmeye çalıştık. Öte taraftan belediyeye de yine belediyenin bütçesini dolaylu olarakta kullanarak bir mesaj iletmiş olduk :D

Dilekçenizdeki ifadeyi anlıyorum, çokta haklısınız ancak bu konunun muhatabı kent konseyi olamaz, bunun altını çizmek istiyorum ;)

Geri