Uzun zamandır okuyor ama yazmıyordum.
Yaklaşık 1,5 ay önce aldığım scott s30 yol bisikletini her gün kullanmaya devam ediyorum.
İlk zamanlar " bir süre sonra , önceki dağ bisikletim olan bianchi barrcuda'yı kullanıp , aradaki farkı göreyim diyordum."
Bazen evde yerini değiştirmek için elime aldığımda " yol bisikleti almakla çok iyi yapmışım" deyip yerine bırakıyorum.
Maalesef yolda yol bisikleti inanılmaz güzel, rahat . Tabii dağ bisikletimi düşünerek "maalesef " diyorum. ( O da bana çok keyif verdi ama şimdi anlıyorum ki aslında süründürmüş.). Sadece şehirde, yolda kullandığımı dikkate aldığınızı düşünüyorum. Dağ bisikletimi dağda hiç kullanmadım diyebilirim.
Yaklaşık 30-70 km arasında yol yapıyorum. Karşıyaka - Üçkuyular , Üçkuyular - Bornova, Üçkuyular - Güzelbahçe, Üçkuyular - Gaziemir (Çevre yolundan), standart güzergahlarım oldu.
Derin mazgallar hariç her yere girip çıktım. ( Kaldırımlara hiç çıkmadım, dağ yolu gibi yerlerde hiç kullanmadım.)
Her gün baktığım tekerlek balanslarında ilk 3-5 gün dışında 1 mm ye yaklaşan yamulmalar görmedim ve bir düzeltme yapmadım. (Okuduğum forumlarda zaten ilk sürüşlerden sonra 2-3 düzeltme gerektiğini öğrenmiştim.)
Yol bisikletini almadan önce, dağ bisikletimle çok zorlanarak çıktığım yokuşları , bununla en küçük vitese düşmeden çok rahat diyebileceğim şekilde çıkıyorum. ( Tabii bunda antrenmanın etkisini tahmin edemiyorum)
Eldiven ve kaskımı 1 ay sonra aldım. Önceleri " Dikkat çeker mi ? Ne derler ? gibi sorularım vardı." Şimdi herhangi birini unutup çıkarsam , pantolonsuz çıkmışım gibi hissedip geri dönüyorum.
Daima spor yaptığımı , kilomun müsait olduğunu aynı zamanda amacım ( performans, yani aynı kapasitede kalma ve biraz arttırma diye yorumlayabilirim ) ve güzergahlarımın uygun olduğunu tespit ettiğim için , doğru seçimi yaptığımı anladım.
Çok mutluyum. Bisikletime bir şey olsa hemen yenisini alırım gibi bir durumdayım.
Sporcu tarzım nedeni ile tahmin ediyorum, ya dağ bisikleti ya yol bisikleti alırım yine. Şehir bisikletleri tarzıma uymuyor. Kafamdaki spor estetik anlayışından uzak şehir bisikletleri. Çoluk çocuk sabah simit almaya eşimle gidiyim diyorsanız, sahilde akşamüzeri etrafa bakarak dolaşayım diyorsanız, hem estetik olarak hem mantalite olarak uygundur bana göre.
Tabii bu benim şu anki tecrübe ve oluşturdukları duygularım. Zamanla değişir ve tersi şeyler de yazabilirim .(yani düşünebilirim.)
Sizlere, mevcut fiziki durumunuz, mevcut olabilecek güzergahlarınız, en önemlisi heveslerinizi dikkate alarak karar vermenizi öneririm.
İyi sürüşler.
( Not : 50 yaşımda eskiden beri hayalim olan bu yol bisikletini almadan önce kendime sorduğum en önemli soru şuydu . " Şimdi denemeyecek ve binemeyecek sem , ne zaman ? )