İstanbul trafiğinde bisiklet kullanma (deneyimlerim ve nacizane önerilerim)

HikmetYılmaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
632
Tepki
877
Şehir
Istanbul Maslak
Bisiklet
KTM
2012 ağustos'undan beri bisiklete biniyorum. Önce göbeği eritme amaçlı bir bisiklet almıştım, ama daha sonra sardı beni iyice, şimdi binmezsem kötü hissediyorum.
Yaklaşık eylül ayından beri de trafikte kullanıyorum, işe gidip geliyorum. (Maslak-İstinye-Sahil-Ortaköy-Beşiktaş-Dikilitaş-Mecidiyeköy-Şişli-Okmeydanı-Levent gibi rotam, bazen sahilden bazen Levent-Zincirlikuyu üzerinden).
Epeydir özellikle (İstanbul trafiğine) yeni başlayanlara yönelik böyle bir yazı yazmak ve bu süreçte yaşadıklarımı/kazandığım tecrübelerimi anlatmak istiyordum. Bunlar benim uyguladığım şeyler %100 doğru olmayabilir, yorumlarınızı yazabilirsiniz. Madde madde yazacağım :)

1) Korkmayın trafiğe çıkın. Başta çok çekiniyordum, hatta Belgrad Ormanı dışında binmemeyi düşünüyordum, ama inanın dışarıdan göründüğü kadar zor/tehlikeli değil. İlk ürkekliği attıktan sonra çok zevkli oluyor. Unutmayın trafikte ne kadar çok bisikletli=o kadar çok saygı ve dikkate alınma. Önce biz bineceğiz, sonra bisiklet yolu talep edeceğiz.
2) Sol tarafa bir ayna alın. Ben kask aynasına alışamadım, ama Delta Bisiklet'ten aldığım sökülüp takılabilir gidon aynasını kullanıyorum. Gerekmediğinde sökmek çok pratik.
3) Ayna alın ama sadece aynaya güvenmeyin. Aynayı çevresel farkındalığınızı arttıran bir yardımcı araç olarak görün. Özellikle şerit değiştireceğiniz/döneceğiniz zaman mutlaka kafayı çevirip bakın.
4) Kulaklarınız radarınız olsun. Müzik dinlemeyin. Arkadan gelen arabaları sadece dinleyerek çoğu zaman hissedebiliyorsunuz. Gerektiğinde kenara çekilip pedal çevirmeyi bırakın, yanınızdan geçsin.
5) Gerektiğinde şerit kapatın. Özellikle trafik yavaş (20-30 km ortalama hızla) akıyorsa iki araba arasında gayet güvenli ve keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Öndeki arabaya çok yaklaşmayın ki gerektiğinde durabilesiniz. Öndeki arabayı ortalamayın tekerleğinin hizasına yakın bir biçimde sağdan gidin. Unutmayın arabalar çukurları ortalarlar :)
6) Şerit kapattığınız zaman öndeki arabadan geride kalırsanız, eğer yakında ileride ışık/trafik vs sebebiyle yetişeceğinizi öngörüyorsanız arkadan korna çalınsa bile hiç takmayın. Sürüşünüze devam edin. Zaten biraz sonra arkanızdaki araba orada kalacaktır, siz sağdan trafiği geçip gideceksiniz. %99 zaten korna çalan yaptığının anlamsızlığını farkediyor o durumda. Ön taraf açıksa sağa çekilip yol verin tabi arkadaki arabaya.
7) Yayalara en az araçlar kadar dikkat edin. Çoğu zaman hiç yola bakmadan kaldırımdan atıyorlar kendilerini, direkt bisiklet hattına çıkıyorlar. Sonra yola bakıyorlar. Mutlaka ileriye bakarak ileride yaya varsa yavaşlayarak (en azından pedal çevirmeyi keserek ve freni hazırlayarak) önlem alın.
8) Duran araçların, otobüs minibüs vs sağından orası durak olmasa bile geçmeyin, ya da çok temkinli geçin. Her yerde yolcu indirebilirler, otobüsten inenler de geriye hiç bakmadan direk aşağı atar kendilerini.
9) Bir araba size korna çalar,sıkıştırır ya da herhangi bir "yamuk yaparsa" hiç oralı olmayın, ağız dalaşına girmeyin. Hatta yol verin, büyüklük sizde kalsın. İnanın kavgaya girmezseniz gireceğinizden daha az siniriniz bozulacak, hatta 10 dk sonra o olayı unutacaksınız ve diğer tarafa hiçbir zaman unutamayacağı bir ders vereceksiniz. Orada adamın beklentisi olayı yükseltmek çünkü, o şekilde gelişmeyince olay direkt tersine dönüyor.
9) Gerektiği yerlerde joker hakkınız olarak kaldırıma çıkın, ama kaldırımdan gitmeyi bir alışkanlık haline getirmeyin. Unutmayın bisikletin yeri "yolun" en sağıdır.
10) Antrenman yapın, performansınızı iyileştirin. Gerektiği yerde trafikle beraber akabilmeniz için çok faydalı oluyor.
11) Bütçeniz elveriyorsa bir şehir bisikleti alın, yolda sürüş zevki ve akıcılık olarak dağ bisikletine göre ciddi farkediyor. Ama şart değil tabi.
12) Kasksız eldivensiz, gözlüksüz yola çıkmayı düşünmeyin bile.
13) Zevkini çıkarın. İşe falan gitmiyorsak unutmayın aceleniz yok. Gidiyorsanız da 10 dk önce çıkın evden. Gerekirse kenara çekin bekleyin, dinlenin. Manzara varsa seyredin. Kavşağı geçemiyorsanız inin, yaya olarak geçin. Bir daha tekrarlayayım, korna çalan arabaları hiç takmayın, böyle yaparsanız en fazla 10 dk hatırlayacaksınız o arabayı.
14) Bisikletiniz bakımlı olsun. Abuk bir yerde geçmeyen vites ya da çalışmayan fren çok tehlikeli olabilir.
15) Trafik ışıklarında arabalarla beraber bekleyin, uyanıklık yapmayın. Trafik kurallarına uyun. Unutmayın trafikte binerek bisiklet farkındalığını da arttırıyoruz. Kırmızı ışığı su içmek ve kısa soluklanmak için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.
16) Gözünüz hep ileriyi (50 m ilerisi gibi) tarasın (Bence en önemli madde bu). Hep ileriye bakıp kafanızdan senaryo kurun (şu adam yola atlayabilir, çocuk var topu yola kaçabilir, şu aradan araba çıkabilir vs gibi). O senaryoya göre pozisyon alın. İyi sürücülük kazadan son anda kurtulmak değil o pozisyona hiç girmemektir, unutmayın.

İyi binişler :)
 
Scudo
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
55
Tepki
42
Şehir
istanbul
Bisiklet
Trek
Elinize sağlık, mükemmel bir yazı olmuş. Yazdıklarınızın tamamına katılıyorum.
Ben de bu Aralık ayından beri İstanbul trafiğinde bisiklet kullanıyorum. Başlarda kaldırımdan inemezken, şimdi hızlı akan trafiğin içinde hiç endişe duymadan bisiklet sürebiliyorum. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Remzi YOL
Kayıt
6 Mayıs 2011
Mesaj
63
Tepki
20
Şehir
Pendik,İstanbul
Çok doğru tespit ve öneriler. Okurken bir çoğunu farkında olmadan uyguladığımı farkettim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Remzi YOL

Ahmet Ayaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Nisan 2013
Mesaj
1.096
Tepki
2.201
Yaş
50
Şehir
K.Çekmece İstanbul
Bisiklet
Salcano
Bende de durum aşağı yukarı aynı. 20 yıl sonra tekrar bisiklete binmeye başladım, ilk günler en geniş ve tenha mahalle yollarında giderken şimdi K.Çekmece Karaköy arası işe gidip geliyorum. Kendime bir kural koydum güvenlik her şeyden önce gelecek. Bazı yerlerde yol çok dar ve sahildeki çalışmalar nedeniyle kamyonlar başa bela oluyorlar. Ciddi manada geçecek bir yol kalmıyor o nedenle geniş kaldırımları kullandığım zamanlar oluyor, bazen de en sağ taraf inanılmaz derecede kötü asfaltlanmış ya da mazgallar çukur haline gelmiş oluyor ve bisiklet kullanmak cidden eziyetli ve tehlikeli oluyor. Bir kıyaslama yapacak olursak araç yolunu kullanmak Eminönü-K.Çekmece arası daha zevkli, aksi istikamette yol daha kötü.
 
  • Beğen
Tepkiler: Remzi YOL

Onder.Eren

Daimi Üye
Kayıt
6 Aralık 2012
Mesaj
253
Tepki
171
Şehir
istanbul
Bisiklet
Cannondale
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Ekleyeceğim ne var diye düşündüm ben de.

- iyi bir zil alın. gerektiğinde kısa aralıkla 1-2 kere çalın. ses ile dikkat çekmek çoğu zaman daha kolay oluyor.
- bisikletinizdeki ışıklandırmaya ek olarak, bisikletçilerde 10-15 tl aralığında satılan (dekatlondan aldıklarımı kullanıyorum) küçük led ışıklar alın ve kaskınızın ön ve arkasına da takın.
- araçlardan inmek için dikkatsizce açılabilecek kapıları sürekli aklınızda tutun. yanlarından geçmeden önce araçların içindeki durumu algılamaya çalışın.
- bisikletinizdeki aparatların sabitliğinden emin olun. daha 2 gün önce çok sevdiğim suluğum (daha kısa kafese koymuştum bir sebeple) bir tümsekten zıplayınca düştü ve ben ezmemek için eşit hızda kalaca şekilde frenlemeye başladım. (2 tekerin arasında bir süre birlikte hareket ettik) bu sırada dikkatim tamamen dağıldı ve kaza riski de arttı eminim.
- otobüs, minibüs gibi uzun araçlara özellikle dikkat edin. şoförün sizi görmesi, bir arabaya göre çok daha zor olabilir. dikkkatini çekmek için zil çalmaktan çekinmeyin.
- her zaman değil (sinir dayanmaz sürekli yapmaya) ama sık sık bisiklet yolundan gidenleri "kibar ama emin" bir tonla uyarın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Remzi YOL

Vahap Demir

Daimi Üye
Kayıt
9 Temmuz 2012
Mesaj
320
Tepki
531
Şehir
istanbul
Bisiklet
Sedona
İşe bisikletle gitme bahtiyarlığına sahip olanlardanım.
- Özellikle minibüslere dikkat etmek lazım. 1 lira kazanmak için adam öldürmeyi göze almış tipler çoğunlukta. En olmadık yerde önünüze kırıp durabilirler. Şehir bisikleti aynı hızla durmaz. Kayıp düşme ya da çarpma ihtimalini göz önünde tutarak minibüslere ekstra dikkat göstermek lazım.
- Ortalama hızınızı yükseltmek için şehir içi trafikte kasmayın. Bu çaba çoğunlukla almamanız gereken riskleri almanıza neden olur. Bırakın trafik aksın. Siz de onun bir parçası olun. Gerektiğinde durmak ya da yavaşlamak hayat kurtarıcı olacaktır. Ortalama hızınızı şehir dışı trafikte test etmeniz daha anlamlı olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Remzi YOL

BurakE

Üye
Kayıt
13 Ağustos 2012
Mesaj
46
Tepki
18
Şehir
Trabzon
Merhabalar ! yazınız çok güzel hepsini okudum bende yeni yeni trafiğe çıkmaya başladım. gerçekten o kadar korkulacak birşey yok. Özellikle üstünüze bir arabanın çıkmasını istemiyorsanız bir dönüşte ne tarafa dönülecekse o şeride geçin arkanızda ya da önünüzde arabalar olsun hiç fark etmez döndükten sonra onlara yol verirsiniz. Kırmızı ışıklarda her zaman durun yayalara yol verin. sollayamayacağınız aracı sakın sollamaya çalışmayın yoksa bir anda iki aracın ortasında kalıverirsiniz :) yolun sağını kullandığımız için mazgallara çok dikkat edin mazgallardan kaçarken birden şeride atlamayın bu konuda çok dikkatli olun.
Benim söyleyeceklerimde bunlardı , hemen hemen aynı şeyler ama olsun yine de yazdım.
Bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler :)