ıslak zeminde yol tutuş

soner kulak

Forum Demirbaşı
Kayıt
5 Ağustos 2009
Mesaj
424
Tepki
241
Şehir
kocaeli
yeni kullanmaya başladığım yol bisikletimle asfaltta giderken ıslak zeminde iki kere kayarak trafiğin ortasında düşme tehlikesi yaşadım. durumdada gidonu hafif sağa kırdığımda kaydım bu olaydan sonra çıktığım turlarda kaymak asfalt ve ıslak asfaltta ciddi bir güvensizlık yaşamaya başladım özellikle virajlı yokuşlarda düşecekmişim hissi ağır basmaya başladı.sorun lastiklerimdemi(condinental ultra sport) yoksa yoksa gidonu kırmamdamı yada ıslak zeminde farklı bir sürüş tekniği varmıdır.
 
Scudo

Aziz Özkan

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Mart 2010
Mesaj
793
Tepki
474
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Corratec
bende Schwalbe Lugano var. daha geçen haftalarda bir düşüş yaşadım. virajda dönerken bisiklet bir anda altımdan kaydı. Allahtan ne bisiklete ne bana hiç bir şey olmadı. düştüğümde saat 07:00 civarındaydı ve asfaltın üzerinde çok hafif bir ıslaklık vardı çiğ yağmış sabah oldugu için.

yani lastikler çiğ nedeniyle tamamen ıslanmamıştı. yarım ıslaklardı o nedenle tutuş azaldı ve ben düştüm. yağmur altında sürdüğüm zaman lastiklerin tutuşu daha da artıyor ;)

ama yinede asfaltta ıslaklık varsa özellikle mazgal, rögar kapağı ve virajlardan geçerken dikkatli olmak lazım, hızı düşürmek lazım, pek yatmamak lazım. altımızdaki alet MTB gibi değil.
 

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.580
Tepki
7.568
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Ultra sport benim de kullandığım lastikler arasında.

Lastiklerin hiçbiri, arkadaşın da dediği gibi tamamen ıslanmadıkça ıslak zeminde iyi tutuş sağlamazlar.
2. olarak; bence kaymanızdaki en büyük hata, gidonu sert hareketlerle çevirmek. Kuru zeminde bile bunu yapmanız sıkıntı yaşatabilir size.


Bunlara ek olarak, çiğ yağdığı zaman, daha güneş doğmadan asfalt sanki yağla kaplanmış gibi oluyor. Bu nedenle, kışın sabahları güneş yerleri kurutmadan bisikletle çıkmayın derim ben.
 

caner ünsal

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Ekim 2007
Mesaj
1.088
Tepki
485
Şehir
izmir
Bisiklet
Scott
Geçen seneki büyük yarışların etaplarından birinin bitiş çizgisinden sonra ıslak zeminde frenle birlikte düşen dengesini kaybeden bisikletçiler olmuştu. Bu seviyedeki sporcuların dahi ıslak zeminde denge problemi yaşaması yağmurda tehlikenin büyüklüğünü gösteriyor.
aslında bu hangi yarışın bitimindeydi hatırlayabilen varsa yazarsa memnun olurum
 
  • Beğen
Tepkiler: soner kulak

Goflet

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Eylül 2009
Mesaj
2.001
Tepki
1.588
Şehir
Bahçeşehir
Başlangıç
2009—10
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
yağmur yeni başladığında yada kuru lastikle ıslak zemine girince çok dikkatli olmakta fayda var.

bu gibi şartlarda bırak bisikleri araba bile kayıyor..arkadaşlarun dediği gibi lastikler komple ıslanmadan fazla hızlı girmemek lazım viraja...
 

Raven_35

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Kasım 2006
Mesaj
2.340
Tepki
1.898
Yol bisikletine yeni başladıysanız kaymanız normaldir.Islak zeminde iki tekerli araçların yol tutuşları düşüktür dikkat etmek lazım.Yumuşak yarış lastiği kullanmadığınız sürece ıslak zeminler tehlikelidir.Islak zeminlerde viirajlara girerken sele üzerine kesinlikle oturmayın.Bisikleti yatırarak kendinizi dik tutacaksınız.Viraj dışındaki pedala bütün ağırlığınızı verin.Kuru zemindeki dönüşlerden daha fazla, pedala basıyormuş gibi.Bu şekildeki sürüşte lastikleriniz kaysa bile düşme ihtimaliniz bir hayli azalacaktır.