Scudo Sports

ilk 24 saat, kene illetine dikkat.

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Tepki
11.601
ilk 24 saat
keneye etmeli dikkat

Ekosistemi bozduk
göçmen kuşları kovduk
kuş gribi var diye
tavuklardan da olduk

kanatlılar azalınca
keneler bayram yaptı
fırsat bulan keneler
insanlara uyladı

hızlı üreyen kene
çok çabuk çoğalırlar
ıkınsa bir seferde
10-bin yavru yumurtlar

Kene uçmaz bir hayvan
yürüyerek yol alır
Deriye yapışınca
anestezik bırakır

uyuşan deriden kanı
emen kene semirir
24 saati geçiren
kongo ateşini öğrenir

ilk 24 saatte
kendinden haberdar olan
keneyi fark ederse
hasteneye ulaşır

henüz icraatına
başlamayan keneyi
söküp alan doktorlar
ona gününü gösterir

Aşık Mesut söyler ki
keneden uzak olun
sen kendini bilmezsen
keneye yem olursun.

:)

Scudo
Yaz turumda beni potansiyel iki ayaklı köpeklerle karşılaşmaktan çok, bu keneler korkutuyor. İç Anadolu ve Batı Karadeniz geçişimde bu yaratıklarla karşılaşabilecek olmaktan daha çok korkuyorum. Bir bisikletçi olarak bu zımbırtılardan nasıl korunacağız? Bu salako canlılar Ege ve Akdeniz kıyılarında tehlike yaratmıyorlardı sanırım.

Çadırımızı benzin istasyonlarında beton zemine mi kurmak gerekiyor? Yoksa pansiyongiller familyasından konaklama tesislerinde mi kalalım.

@baymineral

mesaj için teşekkür
mani tarzı yazalım
kafiyeli maniye
güzel cevap yazarım. :)

Anadolu' ya çıkıyorum
İnce bir pantolonla bisikletimi sürüyorum.
Pantolonun iki paçasını da paça bantlarıyla sıkı sıkıya kapatıyorum.
Üstlerine de kene kovucu bantlardan çekiyorum.
Gece yatmadan evvel kafama bone geçiriyorum
Uzun kollu ince bir elbise giyip kollarını bantlıyorum.
Çadırımın fermuarını gereksiz yere açmıyorum.
Çadırımda yırtık pırtık olmamasına dikkat ediyorum. Varsa onarıyorum.
Hadi bakalım şimdi yiyorsa gelsin kenecikler.

@baymineral

sana musallat kene
inan acından ölür
varsa fotosu gönder
herkes bir kene görür :)

• Beğen
Tepkiler: sertel
@Mesut Girgiç
---Sivrisinekler nasıl sıtma hastalığını bulaştırıyorlarsa kenelerde benzer şekilde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını bulaştırıyorlar.Her sivrisinek sokmasında sıtma olunmadığı(mikrobu taşıyan sivrisinek olmalıdır) gibi her kene yapışmasındada Kırım Kongo Ateşi hastalığı olunmaz.Ancak Sıtmanın tedavisi var, Kırım Kongo Ateşi Hastalığının tedavisi yok.Öyleyse keneye karşı daha dikkatli olmak lazım.
---Keneler kanla beslenen uçamayan,sıçrayamayan ama iyi yürüyen ve tırmanan canlılardır.Ot ve çalılara tırmanıp geçen canlılara tuttanabilirler.Çok düşük bir ihtimalde olsa ağaçlardan vs canlılaın üzerine Cüneyt Abi gibi kale duvarlarında atlar gibi geçenlerin üzerine düşebilirler.
---Kuluçla makinesi gibidirler hızlı ürerler Dişileri (hani kan emince mavi,mor,kırmızı renkli olup büyüyenler) fazla sayısa yumurta bırakır.
---Keneler yemek seçmezler hemen her türlü canlıdan sürüngen,kuşlar,yabani hayvanlar(tavşan,tilki,kurt,geyik...),evcil hayvanlar,insanlarda parazitlik yapabilirler.
---Özellikle kırsal alanlar,ormanlar,hayvanların bulunduğu alanlar risklidir ancak diğer yerlerde hayvan varsa olabilirler.
---Keneler eskidende vardılar ancak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının mikrobunu bulaştırabildikleri (ki hastalığın en önemli bulaşma yolu bu)ortaya çıkınca şöhretleri arttı.Önceden fakir ama gurulu birer parazittiler.Ekosistem bozulması,tavukların azalması(ki azaldığı falan yoktur) ile bir ilgisi zinhar yoktur.
---Keneler tereyağından kıl çeker gibi iş görürler.Vucuduna kene yapışan insan bunu hissetmez.Ancak riskli alanlara gittikten sonra akşam banyoya gidip soyunup aynada yada başka birinin vucudumuza göz atıp keneye karşı vucudumuzu gözle taramalıyız
---Yapıştıkları zaman 24 saatten sonra mikrobu(eğer taşıyorsa) vücuda vermeye başlar.Her kene kırım kongo ateşi hastalığı mikrobunu taşımaz.Bu nedenle baktık vucudumuzda kene yapışmış panik yapmadan uygun yöntemle uzaklşaçtırıyoruz vücudumuzdan.Yapışan Keneye ilaç sıkmak,sıkmak,patlatmak,yakmak gibi işlemler yapılmamalı.Çünkü bunlar yapılırsa hayvan can havliyle tükrüğünü kusuyormuş yani 24 saat dediğimiz süreç hemen o anda oluşuyormuş.Nasıl çıkaracağımıza dair yöntemler çok basit netten yada sağlık kurumlarından öğrenilebilir.Birde keneler deriye yağışınca ağzı ile iyice tutunduğu için kolay çıkarılamazlar.Dokunuluncada ürküp yapıştığı yeri bırakıp kaçmaz yani.Dokunsanda öylece yapışmış halde durur.Dediğim gibi çıkarma yönetemi basit bunun tekniğini sağlık kuruluşundan öğrenin.
----Vücudunuzdan olaki bir kene yapıştığını gördünüz,tekniğine uygun şekilde cımbızla çıkardınız.Onu mikrop taşıyıp taşımadığı yönünden tahlil için en yakın sağlık kuruluşuna götürüp incelenmesini sağlayınız.

---Kenelere soykırım yapılamaz.İlaçla bir bölgedekileri öldürebilirsiniz ama yerine yenilere kısa sürede gelir.İlaç falan elbette lazım ama yerinde yapılırsa etkilidir.BAzı yerlerde lokantalarda,çadır alanlarında reklam kokan "tesisimizde kene ilaçlaması yapılmıştır "türü yazılarada çok itibar etmeyiniz.
---Sonuç olarak en önemli mücadele yolu keneler hakkında bilgi sahibi olmak ve bireysel mücadele yöntemidir.Yanınızda keneyi çıkarmak için cımbız benzeri alet olsun,birde kene kovucu ilaçlar.Ve akşamları vücudunuzu kene yönünden inceleyin.

Sağlıklı günler dilerim.

Keneler hakkında Vikipedi sayfası keneler hakkında temel bilgiler ve kene çıkarma yöntemleri hakkında pratik bilgiler mevcut(link)
Kene nasıl çıkarılır.Uzman Tv de de faydalı bilgiler mevcut
(link)
Kene portalı diye bir sitede mevcutmuş
(link)

Arkadaşlar burdaki bilgileri ki biraz baktım bazan gereksiz edebiyat yapılmış,bazı yerlerde korkutup reklam verilmeye çalışılmış bunları ayırarak öz bilgiye ulaşmaya çalşın lütfen.
İyi geceler.Sağlıklı günler

Mini mini keneler
Yeşillikte gezerler
Çaktırmadan sokarlar
İnsanı inletirler

Ben spreyini sordum
Güzelce anlatıyordum
Eczacı sprey bulamayınca
Hap olarak alıyordum

Bunun hapı olur mu
Bu keneyi kovar mı
Eczacı öyle dedi
Hap içene gelmez mi?

Stokta yoktu anladım
Hap olarak almadım
Eczacı bekle dedi
Hocam ne yapaydım

Sprey keneyi kovmazmış
Kene adama konarmış
Yutarsam hapı
Kene sinek sokmazmış

Ben anlattım meramı
Dert ile tasamı
Hocam cevap versin
Sprey mi alam hap mı

Oldukça hoş ve bir o kadar da açıklayıcı bilgi için çok teşekkürler.

@bisikletseven

Konu ilgimi çekti
Doğrumu bilmiyorum
Malum bilim gelişti
Hapın ismini bekliyorum

sevem dedim sevemedim
şu keneyi bilemedim
mesut hoca söleyince
korkudan kendime gelemedim

çorap giydim akşamdan
sprey sıktım sabahtan
dağ yoluna vurunca