İkinci el bisiklet satışı yasal mı?

etkiliadam

Daimi Üye
Kayıt
14 Temmuz 2016
Mesaj
332
Tepki
328
Yaş
26
Şehir
İstanbul
İsim
Oktay Yörük
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@anzolot Hocam benim sorumu siz anlayamadınız sanıyorum, ayrıca bunun yaşla da hiçbir ilgisi yok. Kurduğum hikayenin ne kadar komik olduğu kimseyi ilgilendirmez çünkü bu ve bunun gibi hikayeler size komik de gelse kanunda 'komik durumlar yasal değildir' diye bir madde yok. Hırsız evden bisikletim ve faturasını çalabilir, satın almaya gelirken ona faturasıyla birlikte götürürüm bisikletimi ve faturasını alıp para vermeden kaçabilir, ya da faturasıyla aldığım bisikleti 'benden çaldı' diyerek şikayet edebilir. Ben burda milleti dolandırmak için taktik aramıyorum, mağdur olmamak (ve başkalarının da bilgi edinip mağdur olmaması için) güvenceler arıyorum.

Son olarak bu örnek verdiğim olayı yapan birinin ahlaksız ve adi bir dolandırıcı hırsız olacağını söylemişsiniz. Bu ne benim ne de o hırsızın umrunda olmaz. Arkasından hangi küfürü hangi hakareti edersem edeyip benim bisikletim gitmiş olacak. Eğer o başta küçümsemek için konu edindiğiniz yaşı göz önünde bulundurun ve olayları alaya almaktan, romantik sonuçlar çıkartmaktan ziyade realitik, tatminkar sonuçlar elde etmek için konuya katkıda bulunun
 
  • Beğen
Tepkiler: ozelemre1963
Scudo

anzolot

Forum Demirbaşı
Kayıt
24 Mayıs 2016
Mesaj
514
Tepki
1.295
Yaş
48
Şehir
istanbul
İsim
murat yücedemir
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Konuyu açarken yazdıklarınızı yanlış anlamışmıyım diyerek bir kaç kere okudum, ben yaşınızı küçümsemedim dikkat ederseniz. Konuyu açan arkadaşın yaşının genç olduğunu düşündüm dedim ve söylediğimin arkasındayım..
Ben sizinle dalaşmak yada benzeri bir harekette bulunmak için konuya dahil olmadım ki üstüne bir de romantik bir sonuç çıkardığımı düşünmüşsünüz.
Başlık altında ki konuya gerçekçi değil gerçek bir yaklaşımla yorum yazdım.

Ve yine cevaben yazdığınız yorumdan alıntı yaparak "Son olarak bu örnek verdiğim olayı yapan birinin ahlaksız ve adi bir dolandırıcı hırsız olacağını söylemişsiniz. Bune benim ne de o hırsızın umrunda olmaz." Demişsiniz, başlığı açarken yazdığınız ilk yorumda da "Ya da ne biliyim sonuçta ben kendi adıma faturalandırdığım bisikleti faturasıyla birlikte birine satsam, ertesi gün gidip bisikletim çalındı diye o kişiyi şikayet etsem. Şahış faturayı gösterse bile benim üzerime olduğu anlaşılır."
Burada satın alanın bir hırsızlık durumu yok ama polise giden ve yalan beyanda bulunan satış yapan kişi adi dolandırıcı ve hırsız oluyor.

Şahsım adıma ben böyle kişiyi polise bırakmam, konuyla ilgili başka bir başlık altında yaptığım bir hadiseden de bahsetmiştim.
 

Ahmet-E

Daimi Üye
Kayıt
14 Ekim 2014
Mesaj
223
Tepki
244
Yaş
54
Şehir
antalya
Bisiklet
Lapierre
Vergi dairesince,yıllık bazda,ticari faaliyet olarak görülmediği sürece ikinci el alıp satabilirsiniz(kabaca ;yıl içinde tek seferde fazla sayıda veya yüksek meblağlı yada tekerrür eder şekilde olmamalı).Zaten,ticari faaliyet olup olmadığının makül şartlarını her aklı başında insan tahmin edebilir.
Alım satım için sözleşme yapılmasına ve faturanın ibrazına dikkat edilmeli.
 

Bisikletliyaşam

bisikletliyaşam
Kayıt
11 Eylül 2014
Mesaj
303
Tepki
378
Şehir
ADANA
Bisiklet
b'Twin
ben bisiklet bisiklet alirken ve satarken kendi el yazilarimizla kimlik tc numaralarini urunun seri numarasini ne kadara aldigimi veya sattigimi belirten bir satis sozlesmesi yapiyorum boylece urunle ilgili bir problem oldugunda ( hirsizlik iddiasi vs.) elimde bu belge bulunmus oluyor,sizlerede tavsiye ederim
 

etkiliadam

Daimi Üye
Kayıt
14 Temmuz 2016
Mesaj
332
Tepki
328
Yaş
26
Şehir
İstanbul
İsim
Oktay Yörük
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Sedona
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@anzolot Ben orda bu fikri öne sürüyorum, böyle böyle bişey yapsam nasıl ikna edilecek derken de bunun başımıza gelebilecek bir durum olduğunu düşündüğüm için soruyorum. Alenen hırsızlık taktiği geliştirip forumdan teyit alacak halim yok, maksat durumu en açıklayıcı şekilde izah etmek. Ve hala soruma cevap alabilmiş değilim. Böyle bir durumda yasal olarak bir hakkımız söz konusu olur mu? Çünkü gözlemlediğim kadarıyla (yaşadıklarım da dahil) çoğu kişi satış esnasında bisikletin faturasını teslim ediyor. Üzerine herhangi biri yazı yazıp imza atmıyor.

Benim düşüncem, bir bisiklet ve faturası bende olsa bile o faturanın kesildiği kişi istediği anda bisikleti geri alır. Mesajlarda satış için buluşulduğu vs. belirtilse bile "buluştuğumuzda parayı vermedi zorla ürünü ve faturayı aldı" bahanesi oldukça mantıklı. Bunun için benim düşüncem satışlarda fatura üzerinde el yazısı ile belirtmek ve imza atmak, aynı zamanda da parayı 'açıklama ekleyerek' banka hesabına transfer etmek
 

Emre G.

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2012
Mesaj
1.558
Tepki
797
Şehir
Ankara
İsim
Emre Gulen
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Diğer
@etkiliadam
Bunun için hırsızlık tutanağıda gerekir.