Scudo Sports

iç lastiğim balon gibi patladı

Fırat Y.

Forum Bağımlısı
Tepki
1.277
Bisiklet
Focus
bugün bir tırmanış yapim dedim, dönüşte yokuş aşağı inerken bir mazgalın üzerinden geçerken iç lastik balon gibi patladı, birden kendimi jantın üstünde giderken buldum allahtan dış lastik yarılmadı ama jant akortu gitti,3 aydır yol bisikleti kullanıyorum bu durum sık rastlanılan bir şey mi garibime gitti benim, 8 bar hava basıyorum 23mm lastiklerim var

Scudo
@Fırat Y.
İnişte ne kadar hızlı iniyordunuz?

İç, dış lastiği elle ve gözle kontrol edin. İç lastikteki kesiği ya da deliği bulup fotoğraflayın lütfen. Bakıp yorum yapalım.

@Emre Akkanat
tam o andaki hızımı bilmiyorum max 63 yapmışım ama patlama anında 45 civarı olduğumu sanıyorum

• Beğen
Tepkiler: Emre Akkanat
@Fırat Y.
O kadar hızda birden sönmesi için yarık oluşması gerekiyor buda lastiğin yeteri kadar şişirilmemesinden kaynaklanıyor..

dış lastikte bir hasar yok , iç lastiğin durumu şu şekil
DSCN0403[1].JPG

İç lastik aylarca rafta katlı kaldıysa oluyor maalesef böyle şeyler. Kalitesiz plastikse zaten kaçarı yok katlanmış lastiğin. Ben iç lastiğimi Decathlon'daki pazar usulü (çifti bir jelatine sarılı 9.90 TL) almak zorunda kaldığım zaman eve gelince hafif hava basıyorum, kontrol bile ediyorum katlı yerleri.

Düzenleme : Fotoğrafı gördükten sonra anladım ki kalitesiz bir iç lastikmiş. Neyse ki size bir şey olmamış. Geçmiş olsun.

@Emre Akkanat
evet yarık oluştu zaten fotoğrafta görüldüğü gibi ama yetersiz hava basılı değildi 8 bar hava bastım zaten max 9 bar basılıyor

@andjustice4all
aslında rafta kalan bir lastik değil bisikleti aldığımdan beri bunu kullanıyorum, daha önce hiç patlamadı ve ilki de böyle oldu:)

• Beğen
@Fırat Y.

Ucuz atlatmışsınız, tekrar geçmiş olsun. Orası plastiğin ya kat yeri ya da fabrikada birleştirildiği yer. Tam ayırt edemedim, çok da önemli değil. Kalitesiz malzeme kullanılmış, donanımdaki maliyeti düşük tutmak için maalesef böyle şeylere başvuruluyor.

Düzenleme : Son kararım kat yeri. Fabrikada birleştirildiği yer, yarılan yerin biraz altında çünkü.

@andjustice4all
teşekkür ederim, kat yeri değil yarılan, lastiğim de schwalbe çok kalitesiz olduğunu da sanmıyorum gerçi iç lastiklere bakim dedim 25tl ye neredeyse dış lastik fiyatına iç lastik var

Aniden sert bir cisme (taş, kaldırım, mazgal, vs.) çarptığınızda iç lastik jant ile dış lastik arasına sıkışıp patlayabilir. Patlağın şekli dolayısıyla buna genelde "yılan ısırığı" denir.

http://2.bp.blogspot.com/-Mu_snGTo_VQ/Ty4H8QLIiOI/AAAAAAAAAs4/DOQxuD8mJAs/s1600/image004.jpg
Sizin lastiğinizin boydan boya yarılmış, çok ince yarış lastiklerinde daha sık oluyor sanırım bu durum. Üretim hatası veya raf ömrünü doldurmuş bir lastik de olabilir.

• Beğen
Tepkiler: Uğur S.
@Fırat Y.

Bir iz var yalnız yarılan yerde. Işıktan mı öyle görünüyorum bilmiyorum da sanki bir hat var orada. Dış lastiğin tığı mı yaptı acaba, neyse :)

Evet kat yerinden yarılmış gibi duruyor. Şanssızlık diyebiliriz.

@Murat B.
işin ilginç tarafı ben bisikleti alırken ayarları için üstüne çıktığım sırada yine bu şekilde lastik balon gibi patlamıştı,ben yine şaşırmıştım , satıcı iç lastiği tam yerleştirmeden hava basmışım jantla arasına sıkışmış ondan patladı dedi,ama onda da yılan ısırığı yoktu yine bu şekilde yarılmıştı iç lastik, sonra lastiği değiştirdi, 3 aydır hiç patlamayan lastik yine aynı şekilde bu sefer seyir halinde patladı enteresan bir durum

Peki hızlı giderken aniden lastiğin böyle patlaması takla atmaya sebep olabilirmi?

@Emre Akkanat
benim patlayan arka lastiğim olduğundan böyle bir tehlike olmadı ama ön lastik patlasaydı takla olmasa bile dengemi kaybedebilirdim bilemiyorum

• Beğen
@Fırat Y.
Yol bisikletine geçeli 4 gün oldu suan tek korktuğum şey hızlı giderken ön lastiğin patlaması :(

@Emre Akkanat
moralinizi bozmak istemezdim ama en azından böyle şeylerin de olabileceğini aklımıza yazmakta fayda var:) ben 2. günümde mazgala girip yamultmuştum jantı şimdi de mazgaldan geçerken bu oldu mazgallarla başım belada:(

• Beğen
bir ihtimal de uzun süre frenle indiyseniz jant ısınmış ve maximum basınçta olan lastiğiniz ısınan jant sebebiyle daha da genleşmiş ve patlamış olabilir @Fırat Y.

@Enginkale
bu da bir ihtimal tabi ama inişe başladıktan çok kısa bir süre sonra oldu olay, frenleyerek iniyordum ama bu kadar kısa sürede kış şartlarında bu derece ısınabileceğini de pek sanmıyorum

Geri