Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hidrolik Problemlerine Çözümler

Cahit Türk

Daimi Üye
Tepki
127
Bisiklet
Salcano
Merhaba forum sakinleri, hidrolik problemleri hepimizin baş ağrısı. En son yeni aldığım sedona 781 de de dikkatsizlik ve bilgisizlik yine başımı ağrıttı. Daha önceki bisikletimde tekerler takılı değilken fren kolunu sıkmamayı tecrübeyle öğrenmiş ve bisikletçinin yolunu tutmuştum. Şimdi de merakına yenik düşen ve hidrolik hakkında bilgisi olmayan bir arkadaşım henüz eve yeni getirdiğim ve arka tekerini takmaya çalıştığım bisikletimin fren kollarını sıkıverdi. yani ben daha bisiklete binmeden hidroiliği bozulmuş oldu. yine bisikletçinin yolunu tuttuk (40 km urladan izmire). bisikletçiler malumunuz sizin yanınızda iş yapmazlar. sen şimdi git akşam gel yarın gel vs.. bir de abartırlar.. aman sen ne yapmışsın, bu tamiri şöyle uzun böyle uzun.. neyse 1 saat sonra gidip bisikletimi aldım ama hidrolik tamirini de öğrenip kendi işimi kendim halledeyim dedim.

Araştırdığım kadarıyla bu konuda faydalı olacak bazı linkleri paylaşayım;

(link)

(link)

(link)
(link)

Hayes Stroker Trail ve Avid Juicy 7 karşılaştırması;

(link)

siz de tecrübelerinizi ve faydalı olabilecek bilgileri bu başlıkta paylaşırsanız memnun olurum..

Scudo
Çok abartmışsınız boşta sıkma sorununu yapmanız gereken tek şey balataları düz uçlu tornavida ile ayırmak ve pistonları tornavida ile içeri ittirmek :) birde diğer sorun bisiklet tamir için ters çevrildiğinde hidrolik hava yapar bunun çözümüde tamir bitin bisiklet eski haline geldikten sonra bisikleti ufakça zıplatıp fren kolları kendine kelene kadar sık - bırak yapmaktır :)

@Barış Birlik

evet aynen öyle yaptım düz uçlu tornavida ile balataları birbirinden ayırdım, pistonları içeri ittirdim. sonuçta çok az tutarken bu işlemden sonra hiç tutmaz olmuştu.

• Beğen
Tepkiler: Ercan Saygılı
@CENGİZ.ÖKSÜZ

Pompalayın düzelir. Zaten böyle bir sorun varsa sizin asıl probleminiz hava kabarcıkları olmasıdır, boşta frene basmanız değil.

• Beğen
Tepkiler: Cahit Türk
@gurkan

boşta frene basmadan gayet güzel tutuyordu frenler. neyse bisikletçiye götürdüm ve hallettiler. Ne işlem yaptılar bilmiyorum ama fren kolunun üzerinde yağ damlaları vardı, heralde hidroliği yeniden bastılar veya ekleme yaptılar.

@Barış Birlik

Bu bilgiler çok işime yaradı paylaşımınız için teşekkürler ;)

ben frenlerin yağını hava alma nipelinde boşaltmıştım yanlışsıkla bilmeden.sonra götürmediğim bisikletçi kalmadı.hiçbirisi de yapamadı bende inat ettim sorun nerde.şu mudur yoksa surada mıdır sorun diye en sonunda buldum.boşalttım yağı açtım içini ikiye ayırdım kaliperi iyicene bi temizledim. sonra internetteki bilgilerden yararlanarak rezervuar tankından hem yağ ekledim hem de frenlerde hava kalmamasını sağladım.Şuan hiçbir sorunu yok. birazcık araştırma ile bisiklet servisiyim diyenlerden daha iyi şekilde sorununuzu halledersiz.

Türkiye çapında adam akıllı hidrolik fren tamiri yapabilen bisikletçi sayısı 10u geçmiyordur tahminim en iyisi kendimiz yapmayı öğrenmek , ben bugün açtım aslında yağ eklemek hava almak çok kolaymış bunlar , hidrolik deyince insanın gözü korkuyor :)

@Baran Saldanlı
@Baran Saldanlı

sizlere aynen katılıyorum arkadaşlar. aslında bu işler oldukça basit. ancak parçalrımız pahalı olduğundan ve tamir kitleri de pek ucuz olmadığından el süremiyoruz.

arkadaşlar ben de sizin gibi uzun uğraşlar sonunda hidrolik olayını çözdüm. benim temel problemim bisikletle atlarken zıplarken birden frenler boşalıyodu daha sonra bunu yağa hava karışması sonucu olduğunu fark ettim ve olayı şöle çözdüm. aynı şey bisikleti ters çevirince de olur. frenlerdeki havayı en ufak bir baloncuk bile kalmayacak şekilde aldıktan sonra koldaki hazneyi alabildiğine yağ ile doldurun. contayı koyduktan sonra içerde hiç hava kalmadığından emin olduktan sonra. hazneyi güzelce kapatın. isterseniz bisiklet bir yıl ters dursun hiç bişey olmaz.

@Burak AYDOĞAN

bu işlemleri yaparken özel iki adet şırınga kullanıldığını gördüm. siz bu tarz bir kit ile mi yaptınız bunları, yoksa sıradan malzemlerle mi yaptınız? yaptığınız işlemin ayrıntılarını ve kullandığınız alet edevat hakkında biraz daha bilgi verir misiniz?

Bendede 781 var ve gectigimiz yaz disklere yag damlatmıştı bir bisikletçi ve balatalar birdaha iflah olmadı eger hala tutmuyosa ve aşırı ses yapıyosa hidrolik yağı ile balataların tepkimeye girmiştir değiştirmeni tavsiye ederim

@Yiğit Kirazpınar

balataları değişmeye gerek yok,sanayiden temin edeceğiniz balata temizleyici ile balatalar ilk günkü gibi olacaktır.ayrıca ses problemi olanlara da tavsiye ederim.

yeni bisiklet alan biri hidrolik frenli bir bisikleti kurabilir mi ? mesela benim gibi hiç bilmeyen biri?

şuan bu yazılardan öğrendiğim kadarıyla tekerleri takmadan frenlere basmamam gerektiği. ben kesin basardım bunu okumasaydım. peki kurulumu yapabilir miyim? nasıl aletler lazım.

Bir adet sırınga, bir adette 7 anahtar işinizi görür. Hiç bilmeyen biri kullanabilir ancak biraz meraklı olup sistemi çözmeye çalışmak lazım. Zamanla frenler zayıflıyor ekleme yapmak lazım. Dot 3 Opet hidrolik yağını kullanıyorum çokta iyiler. Mümkünse ayarları yapmaya çalışın. Elinize bir tornavida, bir tane 7 anahtar( Benimki Brm486 hidrolik) alın bir tane de şırınga. İşte bu üçlü işinizi görecek. Öyle bakım setleri falan pahalı işler...

açıkçası gözüm korkmuştu hidrolik zor denince ama burada biraz cesaretlendim. sanırım biraz ilgi ve keşifle, biraz da deneme yanılma ile sorunlarla karşılaşırsam halledebilirim gibi.

Geri