Scudo Sports

Hidrolik frenli yol bisikleti

Yıldıray55

Aktif Üye
Tepki
167
İsim
Yıldıray YILDIZ
Bisiklet
Diğer
Merhaba arkadaşlar;
Yol bisikletlerinde diğer fren türlerine göre hidrolik fren ne kadar gereklidir, yararı zararı nedir. Güvenli midir. Diğer sistemlere nazaran sorun çıkartır mı? Çünkü V fren veya U Frenin bir müddet sonra jantlarda deformasyona neden olduğunu okudum sizce doğruluk payı varmıdır ?????
242202_471786579577414_569992392_o.png

Scudo
yol bisikletinde hidrolik fren hiç görmedim ben. cıroycoloross larda gördüm ama onlarada yakışıyo hani.
deformasyon olarakta çoooook uzun yokuşlarda sert papuç kullanıyorsan yapabilir. ve iç lastikli ise patlatabilir sıcaklıktan.

Geçen ayki cyclist dergisinde bununla ilgili bir yazı vardı yol bisikletlerinde hafiflik önemli olduğu için hidrolik frende v frene göre daha ağır olduğu için firmalar simdiye kadar cok az ya da hic tercih etmemisler...ama bundan sonra degisebilir belki...

Jantlarda deformasyon değil de fren yüzeyinde aşınma olduğu doğru. Frenleme sonucunda fren yüzeyi de fren pabuçları gibi - çok daha yavaş şekilde de olsa - aşınıyor. Gene de tipik bir jant setinin ömrü en az onbinlerce kilometre. Senede 15-20 bin kilometre yapmıyorsanız veya "ilerde bu jantları evlatlarım kullanır" şeklinde bir düşünceniz yoksa üzerinde durulacak birşey değil bence.

@seyyah_26 trek gibi cube gibi firmalar hdli bisiklet yapıyorlar artık.Herhalde aerodinamik ağırlık gibi özellikleri düşünüyorlardır.

@mehmet ulaş
Tabiki düşünüyorlardır giant ta bu tip bisiklet yapmış bu sebeplerden sadece biri olabilir

Temmuz Ekim 2015 arası Shimano 105 ve Tiagranın hidrolik disk fren modeli çıkacak.

V fren ve kumpas frenler jantı sıkıştırarak sürtünme ile bisikleti durdurmaya çalıştıkları için jantların fren yüzeylerinde zamanla deformasyon oluşturuyor. Yol bisikletinde hidrolik fren gerekli midir? Hidrolik frenlerin kumpas frenlere göre daha performanslı olduğunu ( genel itibariyle) ve kumpas frenlerde frenleme işi el gücüyle yaptığımızı ancak hidrolik frenlerde el gücüne daha az ihtiyaç olduğunu düşünürsek bence gereklidir. Daha iyi bir fren performansının olması her zaman iyidir. Ancak hidrolik frenler kumpas frenlere ve V frenlere göre çok daha ağır olduğu için genelde yol bisikletlerinde kullanılmaz. Cyclocross larda ağırlık aşırı önemsenmeyip daha güçlü fren performansı istendiği için kullanıldığı görülüyor. Yavaş yavaş yol bisikletlerinde de her çoğu firma hidrolik frenli modeller çıkarıyor. Bence zamanla hafif hidrolik fren sistemleri geliştirilerek yol bisikletlerinde yaygın olarak kullanacaklar artık hidrolik frenleri.

Birbirinden değerli yorum ve cevaplarınız için çok teşekkürler...

Geri