Scudo Sports

Hidrolik Frenin Yağının Birazının Alınması? Fren Sürtüyor Diye Yağ Boşaltıldı?

Arkadaşlar şu an işteyim eve gider gitmez deneyeceğim. Peki sormak istediğim ufak bir nokta var. Arka tekerin ön teker gibi akıcı olmaması normal midir? :) Mesela ikisini de aynı eşit güçte hatta ön tarafı orta, arka tekeri güçlü çevirdiğim zaman arka teker durduğu halde ön teker dönmeye devam ediyor. Normal mi sizce? :) Yoksa ayardan kaynaklanan bir şey mi? (Eve gider gitmez yapacağım zahmet oldu arkadaşlar size de. :) )

Scudo
Evet ( Fren sürtmesini hesaba katmazsak ) normaldir dert etme :) Sebebi ise ön milde rubledeki çarkların olmamasıdır... Arkada ise göbekten uzanan ve rublenin takılması için bir parça vardır ve bu parçanın içindeki tırnaklar pedalı çevirince mekanizmayı çalıştırır ve hareket ettirir bir diğer deyişle tırnaklar boşa dönmez. Pedal cevirmeyi bıraktığın anda tırnaklar mekanizmanın içinde boşa döner ve ses çıkarmaya başlar ve sesin sebebide metalin metala sürtmesi de diyebiliriz. İşte bu yüzden birbirine sürten metal dönüşü yavaşlatır... Umarım açık olmuştur :)

Başka sorun varsa sorabilirsin

@Yavuz Can Cebeci

Bir ara düşündüm hocam dediğiniz gibi ama sonrasında yok yahu, kesin adamlar bunu düşünerek ön gibi yapmıştır dedim bunu da ehehe.. O ses hiç aklıma bile gelmedi. Çok teşekkür ederim, bugün baya yordum hocam sizi. :) Bu arada sanki çok hafif sürtüyor yine, acaba balataları açsam mı tornavida ile? :) Ama büyük ihtimal bu anlatımını yaptığınız sürtmeden dolayıdır. Sürtme sesi geliyor fakat fazla değil, hafiften. Öyle aman aman da bir sürtme yok. :) Yarın kıllık çıkarmaz umarım servis yoksa arıza çıkar, başımız belaya girmez umarım sudan sebeplerle. :)

Estafurullah hocam yardımcı olduysam ne mutlu bana. Servis ile konuşmanızda münkün olduğunca yapıcı ve tane tane anlatın sorununuzu. Günümüz bisikletcilerinin hepsinde " bisiklette garantimi olur " anlayışı vardır. Bu yüzden yapıcı yaklaşın ve mümkün olduğunca kendinizi ezdirmeden alttan alın... Konuşmanızın başında da ben fabrikayla görüştüm deyin etkili oluyor benden söylemesi :) İyi akşamlar tekrardan...

Arkadaşlar bu arada yeni bir olay var. Sedona yetkilisi arkadaş mail içeriğinde bana balataların değiştirilme zamanı geçtiği halde kullanımından dolayı fren yağının yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bu doğru bir bilgi midir acaba?

Evet, balatalardan viyk viyk ses geliyordu. Acemi olduğumuzdan bilmiyoruz tabii. Balataya bakınca daha var diyoruz tuttuğu için.. :) Meğer demire kadar gelmiş balata. Evet arkadaşlar bu bilgi doğru mudur? Balata bittiği halde bir süre kullandığım için yağ değişecek diyor görevli arkadaş. Sağolsun baya ilgileniyor Sedona servis konusunda. Müşteri memnuniyeti çok iyi.. Fakat servislerinin bir kaçı (gittiklerim) iş bilmez kişiler ya da işine gelmiyor. Bu tip durumlarda Sedona ile iletişime geçin arkadaşlar ben geçtim yardımcı oldular sağolsunlar. Siz de baya yardımcı oldunuz sağolun. :)

arkadaşımın başına geldi. ön disk hidroliğine bir türlü ayar çekemedik.
balata geri gidip yerine oturmuyor....
oda ön frenleri mekanik disk ile değiştirdi. arkalar hidrolik kaldı...
hidrolik ayarından anlayan birilerini bulmakta zor.....

@hakan aydın55
Bence yanlış yapmışsınız. Hidrolik sistemi değiştirmek yerine ayar yapmak için iyi bir usta bulabilirsiniz. İlla bisikletçi olması şart değil, bisikleti olan eli becerikli biri de olabilir.
Eğer malzemeden kaynaklı birşeyse içindeki parçaları değiştirebilirdiniz. Yazık olmuş frene. Eğer hala sizdeyse bence deneyin.

Geçmiş olsun hocam, keşke Bilal Bey'in dediği gibi yapsaydınız.

Peki arkadaşlar benim durumuma ne diyorsunuz? Balatanın değişme zamanını geçtiğim halde kullandım ve bu durumda yağı eksiltildi. Sedona temsilcisi normal diyor. Sizce dediği gibi mi size danışayım dedim? Yani gidipte şimdi 50 TL yağ değişim ücreti verecek param yok. Kaldı ki istemedim ben böyle bir işlem..

Arkadaşlar bu arada SRAM sitesinde DOT 4 yağ diyor. Ben bu durumda mesela Shell, Bosch, Castrol Dot 4 hidrolik fren yağını kullanabilir miyim herhangi bir markanın DOT 4 modelini? :)

(link)

Forumda bir arkadaş danışmış bu konuyu, biri yanar demiş, biri kullanılır demiş. Kafam karıştı doğrusu? :)

anladığım kadarıyla shimano mineral yağ kullanıyosunuz dot yağları kesinlikle kullanmayın başka modellere uysa bile sizin yağ rezervenizin üzerinde mineral oil yazdığı sürece mineral yağdan başka yağ kullanmayın forumdaki birçok kişi mineral yağ olarak BP hidrolik yağı kullanıyor bende öyle sizede tavsiye ederim ve aslında mineral yağı kendinizde değiştirebilirsiniz forumda bununla ilgili birçok konu var :)

@hakan aydın55

umarım artık mtb zevkini yaşayabiliyordur abimiz :D o gün bisiklet çok kötü durumdaydı temizliğini filan nasıl yaptınız abi ?

@adapolat

Hocam benim için mi dediniz acaba? :) Sanırım DOT 4 kullanılıyor Elixir 1'de. SRAM'ın sitesinde böyle yazıyordu. Bunun için de kit gerekiyormuş. Herneyse, bisikletçiye verelim, bir dahaki sefere kesinlikle ben yaparım, daha ucuza gelir. :) Kit almak gerekiyor onlar da ortalama 60-80 TL var yahu.. :)

Öyle ise istediğimiz marka yağı alabiliriz DOT modeli 1,2,3,4,5 artık herneyse öğrenip.. :)

3 hafta önce sedona 741 aldım;ilk turda ön diskten sürtünme sesi gelmeye başladı.Servise birkaç defa gittim sistemde fazla yağ var denildi ve göstermelik yağ alınıp duruldu.5. kez gittiğimde kesin çözüm istedim ve ayrıca başka bisikletçiye diski gösterdim ve eğrilik olduğundan dolayı sürtme sesi geldiği söylendi.Sonuç bisikleti aldığım yer diski değiştirdi.Sorunum ortadan kalktı lakin zamanında diskin yamuk olduğunu söyleyip zamanımdan çalmasaydı iyi olurdu.Demekki sistemde fazla yağ hikaye bugün git yarın gel diye oyalarsa işini gördürüp bir daha o bisikletçiye uğramamak gerekir diye düşünüyorum.

@Fırat Karamanoğulları

evet sizin için yazmıştım , eğer dot kullanabiliyorsanız kullanın tabiki çoğu bisiklette dot sakıncalı ama sizin bisikletiniz için uygun sanırım aslında çok ucuz malzemelerle kendiniz değiştireblirsiniz kit e gerek kalmaz :)

Ya arkadaşlar ben ne yapayım şimdi? Bu adamlar yalan mı söylüyor acemiliğimden yararlanarak? Siz duruma el atarsanız sevinirim. Kaliper-pistonlar sıkıştı diye tüm yağ boşaltılıp yenisinin eklenmesi gerekiyormuş. Doğru bir işlem mi? Mail içerği şöyle;

Merhaba fırat bey
Yağınızın eksiltilme nedeni önceki mailimizde belirttiğimiz kaliperin içerisindeki pistonların geri gitmesinden kaynaklanmaktadır. Normalde fren hidroliğinin boşaltılması ve yeniden hidrolik yağ doldurulması gerekmektedir.
Balata değişim zamanını uzun süre geciktirildiği için kaliper içerisindeki pistonlar aşırı sıkışmış. Servisimiz size maliyet çıkarmamak için bu şekilde müdahale ederek yardımcı olmaya çalışmıştır. Kanaatimizce servisimizin müdahalesi yerindedir.
Başka türlü müdahale fren sisteminize zarar verebilirdi.
Garanti belgenizle gitmenizi istememizin nedeni Garanti kapsamında bir işleminiz olması durumunda servisimizin belgeniz aracılığı ile bizden istekte buluna bilmesi içindir.

1.'si Sedona'nın servisine gittiğimde öyle kaliper ayarı yapıp yolladılar beni, bunlar yüzünden bitik balatayı kullanmak zorunda kaldım!
2.'si ise, yağ eksiltilirken bana sorulmadı. Ayrıca yağ eksiltildi ve hiç bir şey değişmedi daha kötü oldu! Kron gibi Sedona'dan da çekeceğiz gibi duruyor.. 50 TL mi vereceğim durduk yere şimdi!?

@Fırat Karamanoğulları

haklısınız yağ eksiltmek yerinde müdahale olmaz ve bunların hepsi iş bilmez servisler yüzünden gelmiş başınıza :/

Geri