@antika
Bu cevabınız için teşekkür ederim. Yok o bunu kullanıyor bu bunu kullanıyor bu yeter yerine sizin gibi "yapıcı" yorumlar gelse bu forumdan çok fikir çıkar. Amacımız burada tur işinde kendimizi riske atmamak için frenlerimizi nasıl güçlendirebileceğimizi tartışmak diye düşünerek konuyu açtım ancak görüyorum ki bazı arkadaşlar o buna olmaz kadroyu değiştir, frenler neyine yetmiyor diye enteresan cevaplar veriyor.
Bu arkadaşları hakikatten merak ediyorum, evin sigortası vs atınca evi mi değiştiriyor? Yada Ferrari gibi araçlara gidip doğan eSeLİKS freni mi takıyorlar? Nede olsa Doğanı durduruyor. O halde Ferrariyi de durdurur değil mi.
Fren işiyse dediğiniz gibi "basit" bir olay değil. Tura ve kışa girerken lastikleri değiştirmeyi düşünüyorum. Kışın zemin ıslak olduğunda üstündeki lastiklerin pek hoş sonuçlar vereceğini düşünmüyorum.
Aslında en başında römorka fren sistemi kurmayı düşündüm. Ancak römork kısmında iş daha da problemli. Römorkun lastikleri normal bisiklet lastiği gibi QR mandalları ile birbirine bağlı ve arada aks yok.
Burada 3 durum var,
1- tekerleklere V-Fren sistemi kurmak, (Römorkta da fren olacağından çekicinim frenleri bu durumda yeterli olur.) V-Fren çeşitlerinden hiçbirini takacak mevcut yer yok. Ufak bir matkap operasyonu gerekebilir.
2- tekerleklere aks bağlayarak aksa da disk fren montajı yapılırsa aks üzerinden fren yapılabilir.
3- tekerleklere kendi disk fren sistemi monte edilir.
Fren sistemini de tetiklemek için 2 seçenek var,
1- römorkun çeki demirinin yay kısmından frenleri tetikleyecek bir düzenek kurulabilir. (Karavanlardaki gibi) Ancak bunda da şöyle bir durum var, rampa aşağı inerken fren sistemi römorku durduracak güçte olursa, sürekli fren devrede olacağından yokuş aşağı komple bisikleti de durdurabilir veya hızlanmayı engelleyebilir.
2- Bisikletten kontrollü bir fren tertibatı. Römork freninde en mantıklı kontrol sistemi. Burada da sorun tetikleyecek sistemi çıkarılabilir bir şekilde yapmak. Aynı Tır'lardaki gibi römorkun ayrılabilir özelliğini bozmamak lazım.
Römorka fren takabilirsek dediğiniz gibi arka frenin de etkisi artacağı için V-Frenler yeterli olur.
Sadece sorun Römorkta fren olmayınca arkadan sizi iten toplamda 40 kiloluk bir kütleyi de durdurma işini tekerleğin icadından beri hiç değişmeyen V-Frenlere bırakmamak. Hadi güneşli havada sorun yok ancak yağmurda V-Frenin fren mesafesi ciddi şekilde uzuyor.
Bunu birde Toroslardan inişte yaşadığınızı düşünün, V-Frenin tepki verene kadar (yüklü halde) bir sonraki viraja girmiş oluyorsunuz. Sağda durup fren soğutma imkanınız da yok. Durursanız arkadan gelen bir kamyonun burnunda salça olarak antalya'ya inersiniz.
Römorkta da fren olursa inişlerde frenler tehlikeli seviyelerde ısınmaz da. En azından ısınsa da rampayı bitirmiş olacağınızdan salarsınız bisikleti gider.
Römorkun fotoğraflarını da ekleyeceğim birazdan.
@antika
Hocam sorun benim tur harici de bu bisikleti kullanacağım kısmı. Tur haricinde bisiklet görevini güzel yapıyor. Tura da çıkmadan önce gerekli modifikasyonları yaparak "olabilecek" en uygun hale getirmeye çalışıyorum.
Arabadan örnek vereceğim, bu mantıkla gidersek uzun yol için bmw 7.45, şehir içi için bir tane hyundai ayten, arazide gitmek için bir Ford F-350 yada Cadillac Escalade alıp şehirde bunları muhafaza ederek kullanmak gerekir. Bunu yapabilecek yeri olan adamda gider helikopter alır.
Yada benim gibi gider bir Doblo alır, arazide de gider, otobanda da gider, şehir içinde de dolaşır, evini de taşır. (bunu yaptık, gerçekten taşıdık

) Tek araba her işe yeter.
Bunun bisiklette karşılığını tam olarak bulamadım. Tur bisikleti yol kadar atak değil, dağ kadar her yola uygun değil, şehir içinde yol kadar esnek değil. (dar gidonun faydası çokmuş

) Bütün kullanım koşullarına en uygun yol bisikletini gördüğümden tercihimi bu yönde kullandım. Fren konusunu biraz güçlendirip çözebilirsem bisiklet tam olacak.
Diskin avantajı olarakta hava koşullarına dayanıklılık işin ekstrası olacak.
Yol bisikleti ile de römork çekmek biraz buna benzedi sanırım
@Mehmet Altuğ
Mutlaka fark olur. Daha önce de dediğim gibi Alivio fren setli MTB bisikletim kuru havada ve düz yolda 1 bisiklet boyunda dururken;
Böyle sulamanın olduğu zamanlarda fışkiyenin bisiklete sıçrattığı suyla bile fren mesafesini oldukça uzatıyor. Buna birde rampa inişi ve 40 kiloluk römork faktörünü ekleyince V frenin yetersizliği ortaya çıkıyor.
@Mehmet Altuğ
Yorumunuz için teşekkür ederim hocam. (link) şu maşa aslında tam ihtiyacım olan maşa ama 420 öyrocuk fiyatıyla bisikletin kendisinden daha pahalı

karbon maşadan da çelik maşaya geçmek şu etapta çok mantıklı görünmüyor.
Ancak başka hiçbir şekilde fren performansı iyileştirilemez ise en mantıklı yol bu. Hatta demin forumda hem V-Fren hem disk uyumlu bir maşa gördüm ki bu daha da güzel olur. Fren sistemine tam ilave olur.
@koshanerberk
Hocam sen Ankara'dan şöyle yağmurlu bir günde gel toroslara, arkana 40 kiloluk römorku bağlayalım in bakalım dağları. V-Frenler işe yarıyormu yaramıyormu görmüş oluruz. Birde aynısını Ağustos ayında deneyelim, sıcaktan frenlerin tepkisi ne oluyor onu da görmüş oluruz.
@BerkEvren
Bence de. Kamp malzemelerini alırken nasıl olsa arabayla gidecekler diyerek geçen sene almıştım. Arabanın bagajı da (doblo olunca her yer bagaj arabada

sadece bagaj alanı 790 litre) devasa boyutlarda olunca eşyalar konfor- işlevsellik ekseninde alınmış oldu. Biraz da pedalperest gezginlerin gazına gelip bisiklete başlayınca dedim ben bununla uzun yola da çıkarım. Sonra bagaj işine bakınca orta halli ön-arka bagaj ve heybeler 500 lirayı aşacak, malzemelerde hacimli diyerek römorku aldım.
Römorkta ne var dersen 2" 2 kişilik çadır, quechua 15° tulum,kendinden şişen forclaz 400 mat, altına sermek için 1 adet sünger mat, katlanır kamp sandalyesi, quechua tente, nurgaz troya ocak ve Decathlon'un meşhur çaydanlığı. Ekstra çadır lambası vs en fazla bir poşet yet kaplar.
Çadırla matlar zaten aşırı hacimli, römorkun bile yarısını dolduruyor. Heybelere göre malzemeleri değiştirsen daha doğru düzgün kullanamadığım birçok malzemeyi tekrar almam gerekecek ki buda ciddi bir masraf demek. Sonuçta öğrenci adamız.
Hafifletmek konusunda fikirleriniz varsa yazın, ilk mesaja da eklerim. Benden başka tura çıkma niyeti olanlara da yol gösterir.
@Emir Taha Kenar
Umarım. En iyisi siz benim arkamda durmayın. Rotor filan kopar fırlar uçar muçar.
@furkantrojka
40 kilo yük, römork + yükün toplamı. 15 kilo sırf römorkun kendisi tutuyor. 15-20 kilo ben yüklesem yapar 35 kilo. Gıdadır sudur 5 kilo da ordan ilave edersek 40 kilo yapar vee toplam ağırlığı buluruz
Çatala gerekli destekler yapılırsa sorun olmaz. Sonuçta Disk frenli bisikletlerde de kaliperler uzayda durmuyor, onlarda da çatala bağlı. Sadece gerekli incelemeyi yapıp gerekli yerlere takviyede bulunmak gerekebilir.
Son olarak;