Scudo Sports

Hidrolik Disk + V-Fren Kullanımı?

@Mehmet Altuğ

Sorun V veya Disk olayı değil, sorun lastiğin yolu kavrama gücü. Arkadaş Disk frene geçmek istiyor çünkü değişik hava koşullarında fren performansı etkilenmesin diye. Ama sorun şu ki hava koşullarından en önce etkilenen şey fren değil lastiktir. Yol lastiği akıp gitmek içindir, yolu kavramak için değil, küçük temas yüzeyi sert zeminde kuru havada en az diğerleri kadar tutar ama zemin yumuşayıp, hava bozunca işler değişir. Bir de küçük temas yüzeyi demek arkadaki römorkün sağa sola savurmalarına karşı daha az direnç demek.

Uzun lafın kısası yol bisikleti basıp gitmek içindir, römork çekmek için değil, işte bu sebeple "tur bisikleti" dediğimiz şey var.

Scudo
@antika o konuda haklısınız, yol bisikletini römork çekmek için kullanmak yanlış bir karar olacaktır. Römork çekilecekse farklı tipte bir bisiklete geçilmesi daha isabetli olur.

Lakin römork kullanımından bağımsız olarak düşünürsek, disk frenlerin yol bisikletlerinde fren performansını (özellikle yağışlı havalarda ve ıslak zeminde) 3 ila 7 metreye kadar iyileştirdiği de söyleniyor videoda.

@Murat B.

Bilgiler için teşekkür ederim hocam. Buna göre post mount sistemini kullanacağim.

@Yusuf !!WOW!!

Benim aklımda da buna benzer bir aparat var. Ancak bu aparat işinde çinlilere güvenmem.

Ayrıca eskiden arabalarda da kampana frenler kullanılırken şimdiki araçlarda karbon seramik frenler havada uçuşuyor.

@Serrchi

:harika:

@Pabioo

Hocam zaten amacım hidrolik disk frenlerim var hülooğ deyip yokuş aşağı 24. Viteste pedallamak sonrada bisikletin 5 metrede durmasını beklemek değil. V-Fren kötüdür durmaz demiyorum zaten. Günlük güneşlil havada römork yokken gayet güzel duruyor bisiklet. Sorun yağışlı havalarda V-Frenlerde fren mesafesinin uzaması ve jantların aşırı ısınmaya bağlı olarak lastiklerin patlama riskinin olması.

Sram başta olmak üzere son birkaç yıldır yol bisikletlerine de disk fren takmaya başladılar. Ülkemize de geldiğinde bu bisikletler geçmeyi düşünürüm ancak şu anda kullanımıma en uygun bisikleti aldım.

@koshanerberk

Evet hocam. Gürkan beyin bisikletine bakarsanız özel üretim bir bisiklet olduğunu görürsünüz. UNUTMAYIN ADAM DÜNYA TURUNA TAMAMEN KENDİ ISTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANMIŞ BİR BİSİKLET İLE ÇIKTI.

(link)

Şu linkte 2012 arşivinde B4 V2 turunu incelerseniz no-name market bisikleti ile uluslar arası turlara çıkanlar olduğunu göreceksiniz. Olay telli fren olayı kadar basitse karbon kadrolu bisikleti olanları forumdan afaroz edelim, hepimiz gidip A-101'den 150 liraya bisiklet alıp kullanalım. Forumun da adını A-101 bisiklet kulübü olarak değiştirelim tam olsun.

@Saru

Geçmiş mesajlarımı okursanız tamda bu yüzden V-Fren sistemini sökmeden Hidrolik fren ilave etmek istiyorum.

@Serkan.Sezer

Magura'nın sistemi aklımda. Mekanik V-Frenler sorun yaratırsa ilk etapta ona geçebilirim belki. V-Frende lastik patlaması, hidrolik diskte de güç kaybı. Hedefim İkisini birlikte takarak ve dengeli şekilde hem diski hemde jantı ısıtmadan kullanmak.

@ardabaranburcak

Evet. Tam olarak Dual Pivot Caliper Brake olarak geçiyor. Ancak temel mantığı klasik V-Frenle aynı.

@Saru

Birbirine benzer sistemler olduğundan öyle yerleşmiş olabilir.

@maraz

Teşekkür ederim hocam. Antalya bisiklete binmeye, bisiklet ile ulaşımı sağlamaya çok müsait bir şehir olduğundan üniversiteye kısmetse bu seneden itibaren bisiklet ile gidip geleceğim. Sadece bir senede -haziran ayına kadar- 15000 ila 20.000 km arası yol yapmış olacağım. Bu sürede uzun süre düşük hızla gitmek için tasarlanmış hantal bir tur bisikleti yerine şehir içinde son derece kıvrak ve hızlı, dur kalk'larda saniyeler içinde seyir hızına ulaşabilen yol bisikletini tercih ettim. Şu ana kadar da tercihimden memnunum.

Uzun turlarda ve aşırı yağmurlarda fren performansını iyileştirmek için ekstra bir hidrolik Disk Fren montajı düşünüyorum.

Sözüm size değil, şehir içinde yol bisikleti kadar hızlı gidebilen, manevra kabiliyeti yüksek, dağ bisikleti kadar rahat bozuk zeminde gidebilen, 10 amortisörlü efsane konforlu ve amortisör kaynaklı güç kaybı olmayan ve herşeye rağmen 2000 TL'den daha ucuz bir bisiklet vardı da ben mi almadım?

• Beğen
Tepkiler: maraz
@bariss.t Bisikletin kadrosunu değiştirmeden hidrolik disk fren performansı elde etmek istiyorsanız şöyle bir ara çözüm de geliştirebilirsiniz.

Bisiklet/motorsiklet camiasında bilinen bir kuraldır; arka fren yavaşlatır, ön fren durdurur, derler. Bisikletinizin arkadaki V fren tertibatına müdahale etmeyin ve olduğu gibi bırakın. Sadece maşanızı değiştirin ve disk fren montajı yapılabilecek bir maşa takın bisikletinize. Tabii ön jant göbeğinizi de, rotor takılabilecek şekilde değiştirmeniz gerekecek.

Böylelikle ön disk, arka V fren şeklinde melez bir bisikletiniz olur. Bisikleti durduracak frenleme gücü ön frende olduğu için, daha kısa mesafede ve daha güvenli bir şekilde durmanıza yardım edecektir bu ara çözüm. Ayrıca tek bir göbek, rotor, kaliper ve fren kolu kullanacağız için daha ucuza malolacaktır.

ben hala anlam veremiyorum v frenin size olan yetersizliğini bence denemediyseniz römork ile bir tura çıkın ve test edin ve cidden yetersiz hissederseniz o zaman uygulamaya geçin burada mesaj yazan %80 kişi olumsuz cevap veriyor size ama siz hala direniyorsunuz bence boşu boşuna geriliyor buradaki herkes deneyin sonuçları burada paylaşırsınız

• Beğen
Tepkiler: Saru
4. sayfa uzamış konu dayanamayıp sorucam,
Bir römork dolusu ne taşıyorsunuz turda? (Kısa haftasonu turları yazmışsınız) Bence frenlerden önce yükünüzü optimize etmemiz lazım

Umarım postmount freni ilk sıkışta yerinden fırlamaz

V frenin güvensiz olduğunu düşünüp, incecik arka çatala disk fren yükünü bindirmeyi güvenli bulmak çok farklı bir yaklaşım. Öte yandan 40 kilo yük nedir? 1 yıllık tura çıkmıyorsanız 40 kilo yükü ne yapacaksınız? Evdeki tüm eşyalarımı paketlesem o kadar yük çıkmaz.

@antika

Bu cevabınız için teşekkür ederim. Yok o bunu kullanıyor bu bunu kullanıyor bu yeter yerine sizin gibi "yapıcı" yorumlar gelse bu forumdan çok fikir çıkar. Amacımız burada tur işinde kendimizi riske atmamak için frenlerimizi nasıl güçlendirebileceğimizi tartışmak diye düşünerek konuyu açtım ancak görüyorum ki bazı arkadaşlar o buna olmaz kadroyu değiştir, frenler neyine yetmiyor diye enteresan cevaplar veriyor.

Bu arkadaşları hakikatten merak ediyorum, evin sigortası vs atınca evi mi değiştiriyor? Yada Ferrari gibi araçlara gidip doğan eSeLİKS freni mi takıyorlar? Nede olsa Doğanı durduruyor. O halde Ferrariyi de durdurur değil mi. :)

Fren işiyse dediğiniz gibi "basit" bir olay değil. Tura ve kışa girerken lastikleri değiştirmeyi düşünüyorum. Kışın zemin ıslak olduğunda üstündeki lastiklerin pek hoş sonuçlar vereceğini düşünmüyorum.

Aslında en başında römorka fren sistemi kurmayı düşündüm. Ancak römork kısmında iş daha da problemli. Römorkun lastikleri normal bisiklet lastiği gibi QR mandalları ile birbirine bağlı ve arada aks yok.

Burada 3 durum var,

1- tekerleklere V-Fren sistemi kurmak, (Römorkta da fren olacağından çekicinim frenleri bu durumda yeterli olur.) V-Fren çeşitlerinden hiçbirini takacak mevcut yer yok. Ufak bir matkap operasyonu gerekebilir.

2- tekerleklere aks bağlayarak aksa da disk fren montajı yapılırsa aks üzerinden fren yapılabilir.

3- tekerleklere kendi disk fren sistemi monte edilir.

Fren sistemini de tetiklemek için 2 seçenek var,

1- römorkun çeki demirinin yay kısmından frenleri tetikleyecek bir düzenek kurulabilir. (Karavanlardaki gibi) Ancak bunda da şöyle bir durum var, rampa aşağı inerken fren sistemi römorku durduracak güçte olursa, sürekli fren devrede olacağından yokuş aşağı komple bisikleti de durdurabilir veya hızlanmayı engelleyebilir.

2- Bisikletten kontrollü bir fren tertibatı. Römork freninde en mantıklı kontrol sistemi. Burada da sorun tetikleyecek sistemi çıkarılabilir bir şekilde yapmak. Aynı Tır'lardaki gibi römorkun ayrılabilir özelliğini bozmamak lazım.

Römorka fren takabilirsek dediğiniz gibi arka frenin de etkisi artacağı için V-Frenler yeterli olur.

Sadece sorun Römorkta fren olmayınca arkadan sizi iten toplamda 40 kiloluk bir kütleyi de durdurma işini tekerleğin icadından beri hiç değişmeyen V-Frenlere bırakmamak. Hadi güneşli havada sorun yok ancak yağmurda V-Frenin fren mesafesi ciddi şekilde uzuyor.

Bunu birde Toroslardan inişte yaşadığınızı düşünün, V-Frenin tepki verene kadar (yüklü halde) bir sonraki viraja girmiş oluyorsunuz. Sağda durup fren soğutma imkanınız da yok. Durursanız arkadan gelen bir kamyonun burnunda salça olarak antalya'ya inersiniz.

Römorkta da fren olursa inişlerde frenler tehlikeli seviyelerde ısınmaz da. En azından ısınsa da rampayı bitirmiş olacağınızdan salarsınız bisikleti gider.

Römorkun fotoğraflarını da ekleyeceğim birazdan.

@antika

Hocam sorun benim tur harici de bu bisikleti kullanacağım kısmı. Tur haricinde bisiklet görevini güzel yapıyor. Tura da çıkmadan önce gerekli modifikasyonları yaparak "olabilecek" en uygun hale getirmeye çalışıyorum.

Arabadan örnek vereceğim, bu mantıkla gidersek uzun yol için bmw 7.45, şehir içi için bir tane hyundai ayten, arazide gitmek için bir Ford F-350 yada Cadillac Escalade alıp şehirde bunları muhafaza ederek kullanmak gerekir. Bunu yapabilecek yeri olan adamda gider helikopter alır.

Yada benim gibi gider bir Doblo alır, arazide de gider, otobanda da gider, şehir içinde de dolaşır, evini de taşır. (bunu yaptık, gerçekten taşıdık :D) Tek araba her işe yeter.

Bunun bisiklette karşılığını tam olarak bulamadım. Tur bisikleti yol kadar atak değil, dağ kadar her yola uygun değil, şehir içinde yol kadar esnek değil. (dar gidonun faydası çokmuş :)) Bütün kullanım koşullarına en uygun yol bisikletini gördüğümden tercihimi bu yönde kullandım. Fren konusunu biraz güçlendirip çözebilirsem bisiklet tam olacak.

Diskin avantajı olarakta hava koşullarına dayanıklılık işin ekstrası olacak.

Yol bisikleti ile de römork çekmek biraz buna benzedi sanırım :D

images

images

@Mehmet Altuğ

Mutlaka fark olur. Daha önce de dediğim gibi Alivio fren setli MTB bisikletim kuru havada ve düz yolda 1 bisiklet boyunda dururken;

images

Böyle sulamanın olduğu zamanlarda fışkiyenin bisiklete sıçrattığı suyla bile fren mesafesini oldukça uzatıyor. Buna birde rampa inişi ve 40 kiloluk römork faktörünü ekleyince V frenin yetersizliği ortaya çıkıyor.

@Mehmet Altuğ

Yorumunuz için teşekkür ederim hocam. (link) şu maşa aslında tam ihtiyacım olan maşa ama 420 öyrocuk fiyatıyla bisikletin kendisinden daha pahalı :D karbon maşadan da çelik maşaya geçmek şu etapta çok mantıklı görünmüyor.

Ancak başka hiçbir şekilde fren performansı iyileştirilemez ise en mantıklı yol bu. Hatta demin forumda hem V-Fren hem disk uyumlu bir maşa gördüm ki bu daha da güzel olur. Fren sistemine tam ilave olur.

@koshanerberk

Hocam sen Ankara'dan şöyle yağmurlu bir günde gel toroslara, arkana 40 kiloluk römorku bağlayalım in bakalım dağları. V-Frenler işe yarıyormu yaramıyormu görmüş oluruz. Birde aynısını Ağustos ayında deneyelim, sıcaktan frenlerin tepkisi ne oluyor onu da görmüş oluruz. ;)

@BerkEvren

Bence de. Kamp malzemelerini alırken nasıl olsa arabayla gidecekler diyerek geçen sene almıştım. Arabanın bagajı da (doblo olunca her yer bagaj arabada :D sadece bagaj alanı 790 litre) devasa boyutlarda olunca eşyalar konfor- işlevsellik ekseninde alınmış oldu. Biraz da pedalperest gezginlerin gazına gelip bisiklete başlayınca dedim ben bununla uzun yola da çıkarım. Sonra bagaj işine bakınca orta halli ön-arka bagaj ve heybeler 500 lirayı aşacak, malzemelerde hacimli diyerek römorku aldım.

Römorkta ne var dersen 2" 2 kişilik çadır, quechua 15° tulum,kendinden şişen forclaz 400 mat, altına sermek için 1 adet sünger mat, katlanır kamp sandalyesi, quechua tente, nurgaz troya ocak ve Decathlon'un meşhur çaydanlığı. Ekstra çadır lambası vs en fazla bir poşet yet kaplar.

Çadırla matlar zaten aşırı hacimli, römorkun bile yarısını dolduruyor. Heybelere göre malzemeleri değiştirsen daha doğru düzgün kullanamadığım birçok malzemeyi tekrar almam gerekecek ki buda ciddi bir masraf demek. Sonuçta öğrenci adamız.

Hafifletmek konusunda fikirleriniz varsa yazın, ilk mesaja da eklerim. Benden başka tura çıkma niyeti olanlara da yol gösterir.

@Emir Taha Kenar
Umarım. En iyisi siz benim arkamda durmayın. Rotor filan kopar fırlar uçar muçar. :hihi:

@furkantrojka

40 kilo yük, römork + yükün toplamı. 15 kilo sırf römorkun kendisi tutuyor. 15-20 kilo ben yüklesem yapar 35 kilo. Gıdadır sudur 5 kilo da ordan ilave edersek 40 kilo yapar vee toplam ağırlığı buluruz :D

Çatala gerekli destekler yapılırsa sorun olmaz. Sonuçta Disk frenli bisikletlerde de kaliperler uzayda durmuyor, onlarda da çatala bağlı. Sadece gerekli incelemeyi yapıp gerekli yerlere takviyede bulunmak gerekebilir.

Son olarak;

• Beğen
Tepkiler: Fireblade
Bisiklet bir yumurta gibidir arkadaşlar, herkes kafasına göre pişirir. Bırakın isteyen istediğini taksın bisikletine. 300-500 gram ağırlık için üzmeyin birbirinizi :)

@bariss.t
Kamp sandalyesi? Tente? Direkt uçurun derim. Matın altına mat koymanıza gerek yok. Matlardan birinide uçurun. Tulum - çadır - mat standart bir sele bağlantılı bagaja sığar zaten. Yedek giysi ve mutfak ihtiyaçlarınız için bagajın yan kısımlarını kullanabilirsiniz. Sonuçta kavimler göçü değil tur bu. İhtiyaçlar taşınmalı sadece.

Bakın burada 5 haftalık römorklu bir japonya turunun malzeme listesi var; (Toplam yük 12 kg)
(link)

Karda fixie ile tur yapan adam;

Bu da Japonya turunun videosu. Japonya gibi dağlık bir yerde bile ek fren kullanmıyor kimse;

Umarım önce yükünüzü azaltıp sonra kafanızı rahatlatır ve güzel tur fotoğraflarınızı sergilersiniz burda. Ek yükler, farazi ihtiyaçlar sadece sizi engeller. Önce o engelleri kaldırmak lazım.

@Noi92

Oda aklımda. Eğimli yerlerde bırakınca bisikleti kaymaması için aklımdaki diğer bir proje. 3 tekerleklide El Frenli fren sistemi var. Ekstra fren eklersem o tarz bir elcikle el freni de eklenebilir. Yada STI kollar için paket lastiği de iş görebilir. Uzun inişlerde de ele binen yükü azaltır :islik:

@BisikletKolikK

Birbirimizi üzmeye gerek yok zaten. Fren meselesi adı üstünde "Proje". Yedek frenler üstünde hala düşünüyorum. Römork üzerinde duruyorum bu ara. Bütçeyi ayarlayınca 3 Tekerdeki mekanik diski hidrolikle değiştireceğim. Mekanik fren sistemi de bağlantı noktalarını hesaplarken işe yarayacak. Bu arada denildiği gibi mekanik disk V-Fren'den daha kötü. Heleki giriş seviyesi modellerde Mekanikler hiçbir işe yaramıyor.

@BerkEvren

Akşam akşam iyi güldürdün hocam :D Malzemeler biraz hacimli olduğundan gidip römork almıştım. onuda dengede dursun diye 2 tekerlekli almak hataymış, virajlarda sanırım ciddi yavaşlamam gerekecek zira kullanma klavuzuna göre viraj hız limiti 5 km/h :koptum: Bu yıl daha kamp bile yapmaya fırsat olmadı. Bakalım kısmetse kemer bisiklet festivaline katılacağım. Festival boyunca malzemeleri taşıma aracına bırakmadan kendim taşımayı planlıyorum. Tam tur yüküyle birlikte Fren sistemi, Römork fikri test edilmiş olacak. Festival kapsamında en kötü ihtimalde arkadan gelen süpürge aracı olacağından kafam rahat. Malzemeleri azaltmayı da başaracağım sanırım. Doblo ile kamplara gidince bunların yanında daha götürdüklerimi yazmayayım en iyisi :D

Tur fotoğrafları da birkaç haftaya gelecek umarım :harika:

Aslına konudan bağımsız bir soru ama burada tartışılmasına mani olacak kadar değil:
1. Disk uyumlu bir jantı v frenli bir bisiklette kullanmama engel nedir?

@BerkEvren ben de bunu düşünmüştüm bir aralar kısa ve net cevabınız oldu. jantların birbirinden farkı var onu göremiyordum artık ona göre bakarım :)

Merhaba internette çok aradım ama bulamadım ya da yanlış aradım. Bugün bisikletin juanlarını değiştirdim bir boy büyük jant taktım maşaya uydu bir sıkıntı olmadı fakat v fren sistemi jantlara değmiyor. Ayarını yapmama rağmen maalesef pabuçlar janta değil tele yakın kalıyor. Papuc ayarı daha geniş bir v fren var mı ya da daha kısa bacak bir v fren ayağı var mı açıkcası aradığım şey aşağıda ki gibi

(link)

@invisibleblue

aldiginiz kendi bisikletin jant fotograflarini atsaniz daha uygun yorum yapilabilir

Geri