Scudo Sports

Hidrolik disk frenin ses yapması

cevatgksy

Üye
Tepki
5
İsim
Cevat
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Arkadaşlar bisikleti alalı 2 hafta oldu 3-4 kere anca bindim mosso legarda 1521

ön disk fren üstündeyken bisikletin çok az tutuyor ayrıca disk ten ses geliyor frene basınca zııttt die :)

bisikletçi bey diske yağ gelmiştir sil pudrala diski dedi ama sizce denemelimiyim

Scudo
Arkadaşlar bu soruya bir ikinci soruda ben eklemek istiyorum bende bisiklet dunyasında çok yeniyim bu yaz Karadeniz turuna çıkmayı düşünüyorum biliyoruz ki o bölge genel manada yağmurlu v fren sistemini suya karşı önlem için disc frene çevirmeyi düşünüyorum. Balata değişmesine karşı kendime güveniyorum rahatlıkla değiştirebileceğimi düşünüyorum lakin balata haricinde hidrolik sisteminde yada başka bir mekanik aksaminda problem çıkarmı çıkarsa genelde disc frende hangi konularda sıkıntı çıkar çozımleri nelerdir şimdiden bilgiler için teşekku ederim

ilk soruya cevabım balata spreyi al kullan.
ikinci gelen soruya da. balata değiştirmek kolay ve kolaylıkla yaparsın. başak biyerinde de problen çıkacağını sanmıyorum. 1 yıldır kullanıyorum benim hidrolikler balata bitmesinden başak bi problem çıkartmadı.

• Beğen
Tepkiler: SerkanH
@cihan kırmızı arkadaşım bilgilendirme için çok sağol som bir soru ne marka disc fren kullanıyorsun veya tavsiye edersin? Birde @cevatgksy kardeşim sığınmacı gibi oldum konu içinde konu açtık hakkını helal et. Amacım forumda konu başlık kirliliği oluşturmamak ;)

estağfurullah kardeşim ne demek helal olsun sende helal et.

Hidrolik frende balatanın haricinde problem çıkarması çok zor.Yanına yedek balata misss.

@inndream avid marka kullanıyorum ben. avid 1 bile kullansan sıkıntı çıkacağını sanmam. bikere kaliteli marka balata takarsın metalik olanından senede bir defa ya değiştirirsin yada değiştirmessin

Yaşayabileceğin sıkıntılar;

1. Disk yamulabilir
2. Hidrolik yağ borusuna hava girebilir.

Bunlar benim başıma gelen problemler.

@H.Genç arkadaşım diskin yamulması darbe kaza gibi sebeplerin haricinde olmaz diye düşünüyorum yamulma olursada servis yada tamirciye gitmeden duzeltemeyiz heralde peki hidrolik yağ borusuna hava girerse tur esnasında nasıl mudehale ederiz ayrıca hava girmesinin sonucu ne olur frenler azmı tutar?

@inndream
HD borusuna hava girmez. Sisteme hava kalmayacak sekilde yag basilmamissa, haznedeki hava bir sekilde hareket ettiginde ve piston bolgesine geldiginde fren performansi duser. Veya yag kaciyorsa sistemden hava yapar.
Havanin hareket etmesi fizik kuralina goredirr. Bisikleti lastik / zincir tamiri vb. icin ters cevirdiginizde hazneden yukari hareket eder. Yercekimine bagli olarak hava yukari yag asagi hareketlenir kisacasi. Bisikleti duzelttiginizde tersine olur. Sistemde yag tamamen varsa, bu eylem gerceklesmez sorun olmaz. Sistemde hava varsa sorun olabilir veya olmayabilir. Bu havanin boyutuna ve hareketlenip hareketlenmemesine bagli kisacasi :)

Sorunun hava oldugundan eminseniz ve yag kacirmiyorsa sistem, gecici cozum (tur vb. icin):
Bisikleti normal konumunda tutun. Pistonlardan baslayarak hortuma hafif hafif tiklayin (tornavida sapi vb. bir cisimle). Hava kabarciklarinin hazneye hareketlenmesini saglamaya calisin. Bu arada hafif hafif frene basabilirsini pompalar gibi. Hava pistonlarda yerlesip bir yere sikismamissa ve hazneye kadar cikarsa o gun isinizi gorur.
Turda kimse yag tasimayacagi icin olabilecek bu. Sistemi sokmeden, kit kullanmadan basitce yag takviyesi yapmak ve havadan kurtulmak icin su videodaki yontemi uygulayabilirsiniz (videoda shimano fren uygulamasi yapilmis):

Fren haznesini yere paralel yapin. Kapagi acin, eksikse biraz yag ekleyin, hafif hafif freni pompalayin. Sistemde hava varsa kucuk kabarciklar cikacaktir. Kabarciklar kesilene kadar piston bve hortuma hafif hafif tiklayarak fren kolunu pompalayin. Yagi hazneden tasacak gibi sifirlayarak ekleyin. Conta ve kapagi kapayin. Sizan yagi temizleyin islem tamam ;)

Elbette her HD fren markasi ve sistemi icin bu kadar kolay olmayabilir!
Dogru olan ise yagi siringa ile kaliperdeki memeden basarak hazne dolana kadar uygulamak. Bu daha saglikli ancak daha zahmetli ve "yag kiti" olmasada "iptidai kit (ev yapimi siringa, hortum, kelepce vb. ile)" yapimi gerektirir.

Bu linkteki konuda size HD frenlere dair temel konularda yardimci olabilir:

HD Fren / Hidrolik Fren Sorunlar Nedenler Çözümler - BisikletForum

@cevatgksy bende de aynı sorun vardı.. Çok ince zımpara ile ( kum zımparasıydı sanırım ) diski iyice zımparaladım.. Wurth balata spreyi ile iyice sildim..Sorun kalmadı gibi..

Benimde frenler hd avid elixir R rotorlar ise shimano xt geçen gün sürüyordum yağmurda frene bastığımda çok yüksek bir ses çıkıyordu sonra araştırdım 2 tür balata varmış organik ve metalik organik olanlar çok çabuk bitiyor ve daha iyi tutuyormuş aynı zamanda yağmurda ötmüyormuş metal ise benim ki metal bu yüzden ilk başta ses çıktı sanırsam çok daha zor eriyor ve yağmurda ses çıkarıyormuş

@inndream Valla kullanılan disc adi ise kaza yapmadan da yamulabilir. geçen gün maşayı değiştirmek için tamirciye götürdüğümde discide düzelttiğini söyledi. kaza felanda yapmamıştım.

hava konusunu arkadaşımız açıklamış.

• Beğen
Tepkiler: inndream
@BORA34
benimkilerde metalik. ıslanınca ve soğukta ses çıkartıyor. ısınınca sesi kesiliyor. ben korna niyetine kullanıyorum :D

• Beğen
Tepkiler: BORA34 ve inndream
iş yerinde hoparlor yok ama sesi tahmin edebiliyom. zaten benim bikeden çıkan sesi de biliyom. cıyak sesi 200 desibel valan vardır :D

• Beğen
Tepkiler: Melih Çolak
Bende şöyle bir sorun yaşıyorum. Arka frenden son iki sürüşümde frene bastığımda tangır tungur. Sanki bir metal şişe içine büyüklü küçüklü çakış taşı koymuşlarsa onu çalkalıyorlar gibi bir ses var ne yapmam lazım ?
Mevsim şartları gereği soğuk havada kullanıyorum. 3-4 kerede yağmurlu havada kullandım.

Geri