Hekimlerin % 32,7'si hastanede sigara içiyor

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
Diyarbakır (AA)- Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesince yapılan araştırmaya göre, hekimlerin yüzde 32,7'si, hemşirelerin de yüzde 46,4'ünün "hastanede sigara içtikleri" saptandı.

DÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Melikşah Ertem ve Atatürk Sağlık Yüksek Okulu öğretim görevlileri Gülbeyaz Baran ve Yeter Durgun tarafından, ''Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesinde Hekim, Hemşire ve Hasta Yakınlarının Sigara İçme Davranışları'' konulu bir araştırma yapıldı.110 hekim, 138 hemşire ile 266 hasta ve hasta yakınının katılımıyla yapılan araştırmaya göre, hekimlerin yüzde 34,6'sı, hemşirelerin yüzde 47,8'si, hasta refakatçilerinin de yüzde 23,6'sının "sigara içicisi" olduğu belirlendi.

Araştırmada, hekimlerin yüzde 32,7'si, hemşirelerin yüzde 46,4'ü ve hasta refakatçilerinin de yüzde 9,4'ünün "hastanede sigara içtiklerini" belirttikleri kaydedildi.
Aynı araştırmada, hekimlerin yüzde 94,5'i, hemşirelerin yüzde 84,8'i ve hasta refakatçilerinin yüzde 92,1'i "hastanede sigara yasağı olması gerekliliğine inandıklarını" ifade ettikleri belirlendi. Söz konusu araştırmada, hekimlerin yüzde 83,3'ü, hemşirelerin yüzde 59,4'ünün doktor veya hemşire odasında, hasta ve refakatçilerinin yüzde 48'inin de "koridorlarda sigara içtikleri" ortaya çıktı.

Araştırmada, hasta refakatçilerinin yüzde 83,5'nin hastanede sigara içme yasağının olduğunu bildiği de saptandı.
 
Scudo

Ozge Deniz

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
983
Tepki
328
Şehir
Izmir
Türkiye'nin acı gerçegi sigara.ama hastanede bari içilmese.gerçi yaşadıgım yerde içildigini görmedim hiç.teşekkürler hatırlattıgın için. dikkat edilmesi gereken bi konu....
 

Bulunmaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Kasım 2006
Mesaj
1.022
Tepki
675
Şehir
Ankara
bence cezalar caydırıcı değil ve ya cezaların uygulamasında bi sorun var..:boese157:
 

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
dün haberleri bir çogunuz izlemiştir tam yerini hatırlamıyorum ama otobus kaza yapmış ve şöför otobusde sıkışmış kurtarılmayı beklerken siğara yakıyor biri uyarmasına ragmen siğara içmeye devam ediyor. ne varsa bu şigarada anlamıyorum adam can derdinde ama siğaradanda vazgeçmiyor bir çok insanın hayatını tehlikeye atıyor:boese157: :boese157:
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.442
Şehir
Alanya/İstanbul
Ben de doktor arkadşlardan sigara kullananlar tanımıştım , aslında belki onları suçlamamak lazım zira tıp fakültesini kazanmak ve bitirmek o kadar zorki çoğu zaman bu aşırı eğitim temposuna uyum sağlayabilmek için kahve, sigara gibi uyarıcı madde bağımlılığı (hatta uç noktalarda efedrin amfetamin kullanımı) yaygınlık kazanabiliyor, bir makalede okumuştum belki gerçek payı var kimbilir...
 

felis911

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2006
Mesaj
1.352
Tepki
859
Şehir
ce
herzaman her kötü alışkanlık veya yanlış yaptığımız şeyler için nedenler bulmayı çok iyi başarıyoruz ama nedense iyi şeyler yapmak için gerekçeler bulma konusunda yeterince başarılı değiliz
 

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Şubat 2005
Mesaj
2.507
Tepki
1.394
Şehir
cappadocia ürgüp
söyle bir olayıda anlatayım doktorlar hastalarına içme derler ya ögretmenlerimiz.bizlere örnek olan ögretmenler siğara içmeyin diye bize ders veren ögretmenlerimiz siğara bagımlısı bir tek doktorlar olsa.
 

Ozge Deniz

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Kasım 2006
Mesaj
983
Tepki
328
Şehir
Izmir
evet dogru annem ve babamdan biliom.ögretmenler ama ellerinden düşmez sigara.ögrencileride hep uyarırdı sizde içmeyin diye ama dinleyenmi var.tüm mesleklerde var bu.yanlışa gitme egilimi.nedense hiç anlamamışımdır.yasaklar hep cazip gelirya ondan herhalde..
 

emsey229

Daimi Üye
Kayıt
30 Ekim 2006
Mesaj
209
Tepki
70
Şehir
İdealtepe
Bugun bindiğim özel halk otobüsünün şoförü ve muavini sigara içiyordu otobuste 6 kişiydik hiçbirimiz sesimizi çıkarmadık
 

heng

Forum Demirbaşı
Kayıt
7 Aralık 2006
Mesaj
494
Tepki
296
Şehir
ANKARA-Yenimahalle
abi bu olaya gülünür ya dediğinize gerçekten katılıyom öğretmenler için.bende bi öğretmen adayı olarak (tabi bi sporcu olarak sigaraya karşı deilim içen kendine içer bu konuda ona ne kadar nasihat versenizde benden hayhay ) sigara kulanmamanın zevkini şimdi tadıyorum.içen kendi düşünsün bize ne her şeyiyle zararlı olduğunu doktor da biliyo öğretmenler de .....
 

heng

Forum Demirbaşı
Kayıt
7 Aralık 2006
Mesaj
494
Tepki
296
Şehir
ANKARA-Yenimahalle
siz sigaraya bişiy mi diyorsunuz yolcunun biri sigarayla beraber kanyak içiyordu otobüste biz marmarise giderken.Adamla da hoşbeş ii muhabbet etmiştik arkadaşlarla filan.....
 

simplonmurat

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
737
Tepki
336
Şehir
Evka-6 / İZMİR
İsim
Murat ALTINCAN
Bisiklet
Simplon
Biz sessiz kaldıkça(kullanılması yasak yerlerde gördüklerimizi uyarmadıkça)bu durum devam edecektir.Ayrıca biz pasif içiciler bundan daha fazla etkileniyoruz.Lakin tıp gerçekten zor bil dal.İnsan hayatıyla oynuyorsunuz.Ben uyuşturucu kullanan arkadaş biliyorum.sakinleşmek için.

Sigara ile ilgili değil ama şunu anlatmak istiyorum.Cezaların caydırıcılığı acısından.

Geçen sene İzmirden birkaç bisiklet dostu Amerika ya davet edildi.Gezi sırasında yol ayrımında bulunan DUR levhasına yasalarda yazıldığı gibi uyulmamasından dolayı , kuralı ihlal eden arkadaşımıza 2000 $ ceza kesilmiş.
Davet eden arkadaşlar hemen savunmaya geçerek ,bu arkadaşların Türkiye den geldiğini ve buranın kurallarını bilmediklerini söylemiş.Bunun üzerine polis memuru cezayı iptal etmiş.

Gelelim uygulanması gereken kurala (bisiklet için):
DUR levhasında durularak,ayak spd'den yada pedal dan çıkarılarak yere konulacak ve yol kontrol edildikten sonra geçiş yapılacak.

şaşırtıcı değilmi?