Scudo Sports

havali on amortisorle uzun yol

eerdinc

Aktif Üye
Tepki
20
merhaba, havali on amortisorle (mesela axon s-rl) uzun yola cikilirsa sikInti olur mu? yaninda pompasiyla cikilsa problem cozulur mu? hava kacirma gibi bir problem yasar miyim?

havali amortisore ek olarak bir de disk frenle uzun yola cikmak, ne kadar dogru bir hareket olur?

(1 aylik bir yol)

tesekkurler...

Scudo
@umur erdinc

Öncelikle şunu düşünmek gerekir uzun turda: acaba bozulursa tamir edebilir miyim?

Tamirinden az çok anladığınız ve gittiğiniz yerlerde zar zorda olsa aradığınız yedek parçayı bulabileceğiniz kompanentlerle yola çıkmak püf noktası bu işin.

Kolay gelsin..

• Beğen
Tepkiler: M.Burak KARADAĞ
@umur erdinc

Bende axon s-rl kullanıcısıyım maşanızda normalde herhangi bir problem yoksa(hava veya yağ kaçırma) zaten uzun yolda da problem yaratmayacaktır ama sizi tedirgin ediyorsa pompanızı yanınıza alıp gidin.Zaten s-rl ler kilitlenebiliyor gidondan da bu işinizi daha da kolaylaştırır.Diski ise tur açısından fazla önermem v frenin bakımı çok daha kolay ve parçaları sıradan mahalle bisikletçilerinde bile bulunduğu için diske göre turda daha kullanışlıdır(Tabi bu benim görüşüm diskin problem çıkaracağı anlamına gelmez.:D).

@OzzYMKL

Konuya bir parantez açarsak:

Diyelim ki hava ve/veya yağ kaçırma olayı var amortisörde. Kilitlendiği zaman maşa yüksek seviyede tutulabiliyor mu hava basıncı düşük olsa bile?

oncelikle tesekkurler.

her ne kadar suspansiyon bolumune acmis olsam da konuyu, bir konu daha acmayayim, derli toplu olsun diye buradan sorayim diger soracaklarimi da.

bahsettigim bisiklet sedona 781 idi (2008 model).

ikinci el almayi dusunuyorum. her ne kadar tur yapacak olsam da genel olarak dag bisikleti gerekli yerlerde kullanacagim.

ikinci el bir havali suspansiyonlu masada sorun yasayabilir miyim? test edecegim alirken ama hava kacirma gibi sorunlar hemen anlasilmiyormus her ne kadar nadir rastlansa da. ilk bisikletim oldugunu da hesaba katmali tabii. bisikletin sorun cikmasindan en cok korktugum yeri burasi.

ikinci sorum frenlerle ilgiliydi. sanirim 781'in masasi v frene uygun, kadrosu degil. on v fren+arka disk fren, turu kurtarir mi, mantikli olur mu? sanirim normalde yapilacak v fren+disk fren kombinasyonun tam tersi bu :) (disk hidrolik)

ucuncu sorumu da icime kurt dustugu icin sorayim, 781'e tur bagaji takabilirim degil mi?

bir dorduncu soruyu da soyle sorayim: bisikletten pek anlamayan biri olsaydiniz, ilk bisikletinizi corratec motion 2011 (1100 tl) mi secerdiniz, yoksa sedona 781 (2008) (950 tl)-ikinci el deneyip riske girer miydiniz? aralarindaki fark, ikinci el bir alet almaya deger mi?

tekrar tesekkur ederim.

@Serden Us

Evet hava basıncı düşük olsa bile yüksek seviyede kilitlenebiliyor ve büyük çukurlar ve yoldaki herhangi sarsıcı darbede amortisör az da olsa çalışıyor.Havasız durumda da lockout mekanizması sayesinde tek bacak çalışır fakat bu çalışma sadece idareten kullanılabilir ama kilitlenince problem çıkacağını zannetmiyorum.Yani en kötü ihtimal kilitli şekilde gidilebilir.

• Beğen
Tepkiler: S26
@umur erdinc
Bisikleti satın aldığınız kişi ile anlaşıp deneme süresi isteyebilirsiniz tabi bu satanın da insafına kalmış bir olay.Uzun süreli hava kaçırma diye birşey ben daha duymadım duyan arkadaşlar varsa yinede bir sorun bir haftada kendini belli edecektir ya da bisikletçiye kontrol ettirebilirsiniz.Corratec yerine Sedona'yı alırsanız muhtemelen üzerindeki setler daha iyi olacaktır eğer ilan linki varsa forumda atarsanız özelden veya buradan yardımcı olmaya çalışırım yine, bende corratec motion kullanıcısıyım(2008) ama kadrosu hariç bisikletin üzerindeki parçaların hepsi 2. el.Disk olayını fazla kafaya takmayın diskle tur yapan birçok arkadaşım var fakat sorun çıktığında müdahele kısmı diskte biraz daha zordur dediğim gibi eğer az da olsa disk sistemini öğrenip arızanızı tamir edecek duruma gelirseniz sizin açınızdan iyi olacaktır çünkü diskte rotor sürtmesi gibi problemler başınıza gelebilir.781'e bagaj takılıyor mu bilmiyorum ama resimlerde gördüğüm kadarı ile kadro kulak kısmının üzerinde ve sol tarafta vida için yerler var muhtemelen takılıyordur ama kesin bilen biri varsa sorun derim ya da alacağınız kişiye de sorabilirsiniz.

@umur erdinc

Dediğim gibi genel olarak bakılırsa ekipmanları sedonanın daha iyi genelde Corratec'in vites sisteminden 1 seri üst malzemeler var.Ben olsam Sedona'yı tercih ederdim fotoğrafları da temiz görünüyor ama görmek lazım tabiki.Ama bu benim tercihim karar yine size kalmış iyi düşünün öyle karar verin.

tesekkurler oyleyse. sahibiyle gorustum bisikletin, disk fren uyumlu bagajlar takilabiliyormus.

geriye sedona'yi alip sansimizi denemek dusuyor herhalde...

• Beğen
Tepkiler: OzzYMKL
@umur erdinc

Tur fotoğraflarını bekliyoruz.:D

Maşanızın ve bisikletinizin günlük kullanımınızda, azar azar, bir aylık turunuzdaki kadar km yapmasıyla; bir ay içinde uzun bir turda aynı km.yi yapması arasında bir fark olmayacaktır. sonuçta önemli olan parçaların toplamda kat ettikleri mesafe ve kullanım şartlarıdır. ilk bisikletinizin olacak olması sebebiyle duyduğunuz kaygıyı anlayabiliyorum. turun ortasında böyle bir sıkıntıyla kimse karşı karşıya gelmek istemez elbette. fakat ben de bir havalı maşa kullanıcısı olarak ekstra bir durum olmadıkça sorun yaşanacağını sanmıyorum. diskler için de aynı şeyleri söyleyebilirm, hatta yağmurlu havalarda ve çamurda avantaj da sağlayacaktır.

Bu arada dayanıklılık olarak dağ bisikleti ekipmanları, yani bahsettiğiniz diskler ve üst düzey maşalar dahil çok zorlu koşullarda performans göstermeleri için tasarlanmışlardır, asfaltta yapacağınız turlarda zaten kullanım alanlarından uzak bir şekilde süreceğiniz için muhtemelen en az yıpranma ve hatayla sizi sonuca ulaştıracaktır.

Bahsettiğiniz sedonayı verdiğiniz linkten ben de inceledim, üzerindeki parçalar ve bisikletin geneli itibariyle diğer bisiklete kıyasla almanızı şahsen tavsiye ederim, güzel bir seçim olacaktır.

Şimdiden hayırlı olsun, bol pedallı ve arızasız günler

@Serden Us

Epicon kullanıcısıyım malesef böyle birşey yok havası az ise maşa dibine kadar giriyor kilitlesek bile.

• Beğen
Tepkiler: S26
Öncelikle Havalı maşada olsun yaylı maşada olsun her hangi bi mahalle arası bisikletçisi onarım yapamıyor dolayısı ile tercihi buna göre belirleyemeyiz.

2.el maşa konusundada bence aldıktan sonra sökün (yada söktürün) kilit kartuş yağından gres yağına kadar baştan bir yağlayın ben bunun sorununu yaşadım çünki.
Son olarakta benim görüşüm tur bisikletçisi için havalı maşa çok daha iyi.
Çünki sertlik ayarı aşırı esnek.
Konfor için az hava basıp. Performans için normal yada daha üstü basıp isteğe göre ayarlanabiliyor.

Ben tura çıksam pompam olsa havalı alırdım diyor ve turunuz kazasız belasız vede hayırlı olur inşallah. :) :)

Öncelikle merhabalar, ben de bir kaç şey söyleyeyim. Sırası ile gidecek olursak;

ikinci el bir havali suspansiyonlu masada sorun yasayabilir miyim? test edecegim alirken ama hava kacirma gibi sorunlar hemen anlasilmiyormus her ne kadar nadir rastlansa da. ilk bisikletim oldugunu da hesaba katmali tabii. bisikletin sorun cikmasindan en cok korktugum yeri burasi.

Ben de havalı maşa kullanıcısıyım. Maşayı da yine buradan 2. el almıştım. Çok şükür şu ana kadar hiç bir sıkıntı yaşamadan kullanmaya devam ediyorum. Burada önemli olan, satıcının size doğru bilgiyi vermesi. Kullanım alanını, son bakımlarını vb. sorun. O güven size verilir ve aklınızda soru işareti kalmazsa alabilirsiniz.

ikinci sorum frenlerle ilgiliydi. sanirim 781'in masasi v frene uygun, kadrosu degil. on v fren+arka disk fren, turu kurtarir mi, mantikli olur mu? sanirim normalde yapilacak v fren+disk fren kombinasyonun tam tersi bu (disk hidrolik)

Evet, bu kadrolar sadece disk fren uyumludur. V-fren-hidrolik ikilisi bir arada pek tavsiye edilmez çünkü frenleme güçleri birbirlerinden farklıdır. Linkini vermiş olduğunuz bisikleti alacak olursanız, böyle bir kombinasyon zaten olmayacaktır.

ucuncu sorumu da icime kurt dustugu icin sorayim, 781'e tur bagaji takabilirim degil mi?

Elbette takılabilir. Bunun için, kadronun çeki bularında 2 adet bagaj delikleri bulunmaktadır. (link) ;)

Son soruyu cevaplamayayım, sanki kararınızı vermiş gibisiniz. Olur da Sedona'yı alırsanız, uzun tura çıkmadan önce ilk işiniz lastikleri tur lastikleri ile değiştirmek olsun. ;)

@Serden Us

@OzzYMKL

@Abdullah Safa Karabacak

Hangisi geçerli arkadaşlar? Yoksa markadan markaya mı değişiyor bu durum?

merhaba, sedona 781'i aldim, mutluyum :)

yola cikmadan once tur lastikleri takacagim. tur lastikleriyle de satin alabilirdim (satici teklif etti) ama simdilik dag lastiklerini tercih ettim.

Geri