Hangi şehirde niçin yaşamalı?

Anıl Akalp

Daimi Üye
Kayıt
14 Temmuz 2009
Mesaj
370
Tepki
159
Şehir
Ankara
Herkesin cenneti farklı, kiminin hayallerini balıkçı kasabaları, kimininkini ışıltılı metropoller süslüyor. Bazılarınınkini de pahalı olmayan bir ortadirek kenti...

Çoğumuzun aklında aynı soru var: Nerede yaşayabilirim? Herkesin cenneti farklı, kiminin hayallerini balıkçı kasabaları, kimininkini ışıltılı metropoller süslüyor. Bazılarınınkini de pahalı olmayan bir ortadirek kenti...

Peki, Türkiye’nin en yaşanabilir ili hangisi? Hangi iller, hangi özellikleriyle öne çıkıyor? Hangileri geçen yıla göre daha iyi, hangileri daha kötü düzeyde?

CNBC-e Business’ın İlkini geçen sene yaptığı “Türkiye’nin Yaşanabilir İller Araştırması” bu sene ikinci kez hayata geçti. Bir önceki araştırmada sıralamayı belirleyen 28 kriterden bazılarını elendi ve yerlerine yenilerini eklendi. Bu yılki araştırma 34 kritere dayanıyor.

İstanbul, Antalya ve İzmir’in basamakları beşer onar tırmandığına şahit oluyoruz. Başta Kırklareli, Karaman, Kayseri ve Gümüşhane olmak üzere pek çok flaş şehir var. Ama en alttakilerin kıpırdanamadığını da görüyoruz. Geçen yılın en kötü durumundaki 10 ili bu yıl da aynı yerdeydiler. Hareketlenmeleri kendi aralarında yer değiştirmekten ibaretti.


1- ANKARA
Başkent ekonomi, sağlık ve eğitim altyapısı en gelişmiş il. Sanatla ilgili aktivitelerde ikinci sırada. Ekonomik olarak güçlü, araç yoğunluğu İstanbul’dan daha yüksek. Kişi başına düşen kamu yatırımında İstanbul’la başabaş, mevduatta İstanbul’un önünde. Hava kalitesi orta düzeyde, trafiği İstanbul’dan kötü durumda. Suç oranı çok yüksek değil.

2- ESKİŞEHİR
Okur-yazar oranı en yüksek üçüncü il olan Eskişehir’de en dikkat çekici olan sanata olan ilgi. Şehir, sinema izleyici sıralamasında beşinci sırada ve kentte yeni sinema ve tiyatro sahnelerine ihtiyaç var. Zengin bir kent, suç ve trafik dışında tüm verileri iyi görünüyor. Belediyecilikte son beş yılda önemli adımlar atan kent, iki basamak yükselerek ikinci sıraya yerleşti.

3- İSTANBUL
Türkiye’nin en pahalı kenti ve ülkedeki toplam banka mevduatının yüzde 45.6’sına sahip. Suç oranı sanıldığı gibi yüksek değil. Hava kalitesi açısından ilk 10 şehir arasında ve üç yetişkinden biri araç sahibi. İşsizlik Ankara ve İzmir’e göre daha az.

4- ANTALYA
Türkiye’de nüfusa oranla en çok araç Antalya’da. İki yetişkinden birine otomobil düşüyor, buna rağmen trafiği kötü değil. Turizmin gözdesi ekonomik parametrelere göre gayet iyi sırada ancak kişi başına vergide ilk 10’da yok. Hava kalitesi en yüksek ikinci il. Opera ve baleye olan ilgide ise üçüncü il konumunda.

5- TRABZON
Trabzon’da eğitim verileri orta düzeyde. Yalnız, acilen anaokulu öğretmenine ihtiyacı var. Anaokulu öğretmeni açığının en yüksek olduğu ikinci il. Kent kilometrekare başına en uzun asfalt yola sahip. Buna rağmen trafiği kötü. Sinemaya ilgi sıralamasında Türkiye’nin dördüncü ili. Kent hayatındaki ve ekonomik verilerindeki gelişimle ön plana çıkıyor.

6- EDİRNE
Edirne’de can sıkıcı tek şey suç oranı. 2007’de cezaevine giren kişi sayısı bin 414’tü. Bu sayı nüfusa oranlandığında Edirne’yi suç oranı en yüksek ikinci il yapıyor. Eğitim ve sağlık altyapısında ilk 5 kentten biri olması en büyük avantajı. Hava kalitesi kötü, orman alanı az. En çok vergi veren iller arasında 19’uncu sırada.

7- ISPARTA
Kent özellikle eğitim ve sağlık altyapısının iyiliğiyle öne çıkıyor. Trafiği rahat, eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının üstünde. Sinemaya ilgi iyi ama tiyatroya ilgi konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hava kalitesini iyileştirirse listede daha da yükseleceği kesin. En çok vergi veren iller sıralamasında 19’uncu sırada yer alıyor.

8- İZMİR
İzmir’in kişi başına mevduatta üçüncü sırada olduğuna aldanmayın, mevduat tutarı İstanbul’un yarısı kadar bile değil. Kişi başına kamu yatırımında da İstanbul’un yarısını ancak alıyor. Yine de ekonomik parametreleri iyi. En çok hane elektriğini İzmirliler tüketiyor. 10 yetişkinden biri üniversite mezunu, suç ciddi problem.

9- ARTVİN
Artvin kişi başına kamu harcamasında Türkiye’nin lideri. Devlet geçen yıl her Artvinli’ye 1710 lira yatırım yaptı. Ekonomik verileri Türkiye ortalamasının biraz üzerinde olan Artvin’de işsizlik oranı da çok düşük. Kentin tek problemi pahalı olması gibi görünüyor.

10- KIRKLARELİTürkiye’nin en iyi eğitim altyapısına sahip ikinci ili olan Kırklareli, aynı zamanda anaokulu öğretmeninin en yoğun olduğu yer. Okur-yazar oranında ikinci sıradaki kent, sanat etkinliklerine çok duyarlı. Öyle ki, Türkiye’de tiyatroya ilginin en yoğun olduğu kent konumunda. Ulaşım imkanlarının karayoluyla sınırlı olması dışında kentin önemli bir problemi yok.
 
Scudo

ahmetdogan

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Ağustos 2006
Mesaj
622
Tepki
446
Yaş
34
Şehir
İSTANBUL
Bisiklet
Marin
Kendi görüşümü ve yazılarınızı da baz alarak herşeye rağmen istanbulda okumayı ve yaşamayı isterdim;
ve hala daha düşüncelerimde var..

İnşallah nasib olur...

^^bu arada denizli niçin yok onu anlayamadım;
suç oranı düşük,eğitim ve öğretim de desen bir numara (her sene öss.de kazandırma oranında ilk üç 'te) ve tekstil diyarı sanayisi gelişmiş...ilginç^^
 
  • Beğen
Tepkiler: Piskiletci

gatila

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Mayıs 2008
Mesaj
615
Tepki
812
Şehir
çerkezköy
Uşak'lıyım ama 5 yıldır yaşadığım Trakya'nın insanını çok sevdiğimi söylemeliyim.
Trakya'da yaşanır, çünkü: İnsanı aydındır, keyiflidir, hayattan tat alır, hoşgörülüdür, muhabbeti sever, yardımseverdir, paylaşımcıdır...
 

@hmet80

Üye
Kayıt
23 Haziran 2008
Mesaj
66
Tepki
77
Şehir
New York
Selam,

Bence İstanbul. Neden; çünkü işim burda , iş nerde ben orda :) hem boğaz'da var daha ne olsun :D
 

Piskiletci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ağustos 2008
Mesaj
2.855
Tepki
2.578
Bisiklet
Corratec
@ahmetdogan
Ahmet abi bu forumda benden iyi Denizlili mi var, ben demek Denizli demek:D:cool:

Bence Denizli:
Kızı-Tozu-Horozu:D

Ahmet abinin son dediklerine aynen katılıyorum 10 numara bir şehir;)

Not: Türkiye-Estonya maçı vardı ondan konuyu göremedim:)
Not2: Türkiye2-Estonya1 İlk yarı sonucu:cool: :cool: :cool:
 

gezgin2

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Haziran 2009
Mesaj
429
Tepki
327
Tarsus'ta yaşanmalı çünkü;

Tek peygamber mezarı tarsusda,dünyanın kaderini değiştiren türkiyeyi kurtaran gemi nusret mayın gemisi tarsusda,7 dönemdir değişmeyen belediye başkanı tarsusda :) , Türkiyenin en uzun sahil yolu ( bakımsız ) tarsusda, en çok devriye polisi tarsusda ( apartmandan sakız almaya insen kimlik soruyorlar :) ), gezilebilecek en çok yerlerden birisi tarsus kendi içindeki gezilecek yerler ve mersine 25 adanaya 40 km uzaklıkda :),binlerce yıl uyuyan 7 uyurların uyuduğu mağra tarsusda eshab-ı keyf, ara yollar parke ana yolların asfalt olduğu ender yerlerden birisi tarsus, halkı en sevecen iyi kalpli ve yardım sever olan yer tarsus...
Ve en önemlisi DÜNYANIN EN BÜYÜK İLÇESİ TARSUS :D ( malesef senelerdir il olamadık :) )

Sevgiler...
 
  • Beğen
Tepkiler: sadana

Güvenç Terzierol

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Temmuz 2007
Mesaj
1.161
Tepki
251
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Salcano
@gatila

bende bir trakyalı olarak bu dediklerinize katılıyorum.

ayrıca trakyanın şöyle bir rahatlığı var dinin ırkın neyse ne hiç sorun değildir...
bazı yerlerde dinin açıklarken veya siyasi görüşünü açıklayamazken trakyada açıklamaktan çekinmezsin... çünkü onlar için kimin ne olduğu hiç önemli değildir yeterki bi yamuğu olmasın:D:D

şu ramazan ayında bile trakya ya gidip yada bi sahil e gidip mayonuzla dolaştığınız da ramazandayız kardes ne bu hal demezler veya bi yerde oturup bi bira açtığında sana hop birader napıyosun demezler..