hımmm
çok güzel bir konu olmuş, teşekkürler
şimdi TDK'dan ya da başka yerlerden kopya çekmeden düşünmeye çalışayım

teknoloji nedir?
Öncelikle sadece insana özgü olup olmadığını sorgulama gereği duyuyorum.
Başka dünyalardaki olası zeki varlıklar bir yana dursun, onlar konumuz değil.
Bu dünyada, insan dışında alet kullanan canlıları düşünelim. Burunlarına sünger takıp deniz dibini karıştıran yunuslar... Şemsiye niyetine yapraklı dalları kullanan orangutanlar... İstiridyeleri açmak için taş kullanan susamurları... Yiyeceğe ulaşmak için dal parçası kullanan kargalar... Yine yiyeceğe ulaşmak için sopa kullanan, hatta sopaları birbirine ekleyip uzatan şempanzeler... vs vs...
Bunlar da teknoloji konusunun kapsamına girer mi?
Farkındayım, tanımını yapamadan kapsamını sorgulamaya başladım

ama buradan bir çıkış aramaktayım.
İnsanın mızrağı teknoloji ise, şempanzenin sopası da teknoloji midir?
İkisi de hayatı kolaylaştırmak için kullanılan aletler sonuçta...
A ha! Bir ışık çaktı. "Hayatı kolaylaştırmak için kullanılan..." Acaba teknoloji bu mu? Du bakalım... Yok yok, hayatı kolaylaştırmak dersek dar bir tanım olur. "Amaca ulaşmak için kullanılan" dersek daha doğru olur. Malum, her eylemimiz hayatı kolaylaştırmak için yapılmıyor, ama her eylemin bir amacı vardır.
Şimdilik şöyle bir tanım yapmış olayım: "Zeka sahibi bir canlının amacına ulaşma yolunda alet kullanma ve geliştirme sürecine teknoloji denir"
Ama tüm aletler bu kapsama girer mi? Tanımın bu kısmını yetersiz görüyorum ve burayı biraz deşeceğim...
Bir dönem insan zekasını apayrı bir yere koymak için alet kullanabiliyor olması örnek olarak gösterilirdi. Sonra alet kullanan diğer canlıların da keşfi ile bu tanım yerini yeni bir tanıma bıraktı: Alet yapabilen...
Tabi sonra yine anladık ki bu konuda da yalnız değiliz. İnsan dışındaki primatlar bir yana; en zeki kuş olan, ama nihayetinde bir kuş olan karga bile bir telin ucunu kanca şeklinde bükerek alet yapabiliyor.
Sonra farkımızı yine değiştirdik: Alet yapabilmek için alet kullanabilen...
Bu böyle gider ama nihayetinde doğanın sıradan bir parçası olduğumuz gerçeğinden kaçış yok elbet
Bu detaya şunun için girdim: Acaba doğada kendiliğinden bulunan bir şeyi (sopa, yapraklı dal, taş) alet olarak kullandığımızda bu teknoloji kapsamına girer mi? Yoksa teknolojiden bahsedebilmemiz için kullanıcı canlı tarafından işlem görmüş olması mı gerekir? Yoksa, doğal formu tümden bozularak, yeniden bir üretim sürecinin çıktısı mı olması gerekir?
Bunları örneklendirelim:
1) Doğada kendiliğinden bulunan: Bir taş parçası susamuru tarafından seçilir ve olduğu halde istiridye kırmak için kullanılır.
2) Kullanıcı canlı tarafından işlem görmüş: Şempanze bi dal parçasının yapraklarını ve küçük dallarını temizler, termit avlamak için kullanır. Veya karga bir tel parçasının ucunu büker, yiyeceği tutup çekmek için kullanır. Veya insan bir odun parçasının ucunu sivriltir, mızrak olarak kullanır.
3) Doğal formu tümüyle bozulup, yeniden bir üretim sürecinden geçmiş: İnsan demiri eritir, kılıç yapar.
Benim cevabım henüz yok. Sizce bu şıklardan hangileri teknoloji kapsamındadır?