Günlük 300+ km tur için arkadaş

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Amanın, bir süredir kendimi bu konuda yalnız hissederken konuyu görünce nasıl sevindim bilemezsiniz :)
Türkiye'de 300km'yi tek başına aşan 2 kişiden biri, 350km olan üst sınıra ulaşan tek kişi olarak konuyu bir çırpıda heyecanla okudum.
Bu maraton turuna katılmayı canı gönülden isterim.Kendi işimi yaptığım için işyerinden izin alma gibi bir manim olmayacaktır.Fakat kendi işini yapmaya yeni başladığınızda önce çarkın düzenli dönmesini sağlamalısınız.Bu yüzden eğer o zamana kadar işlerimi toparlarsam, yeni bir gelişme olmazsa turunuza katılabilirim.

Bu kadar önemseyerek yaptığınız için de tebrik ederim.Benimkiler hep gelişigüzel türden oluyordu.Hatta eski üyeler bilirler, konu açıp da "Yarın İst-İzmir yapacağım, gelen var mı?" diye sorardım :) milletin aylar öncesinden hazırlanıp üzerine bolca düşündüğü tura bir çırpıda karar verip çıkardım.
Bu yüzden böylesine üzerine düşülmesi hoşuma gitti.BU da verimi artırır ve sonucu/sınırı yükseltebilir.

Tarih ideal.Zaten kısa olsun uzun olsun, turlar en iyi Mayıs-Haziran ile Eylül-Ekim'de yapılır.Burada sorun yok.Benim ilgilendiğim beslenme, konaklama, kondüsyon ve bisiklet seçimi.

Beslenmeyi nasıl yapacaksınız? Sadece yolda mola verilecek noktalarda mı yenilecek yoksa yanınıza da birşeyler alacak mısınız?

Ben Ankara'ya gelirsem, belki binerek gelebilirim.Bu da bir-iki gün dinlenmemi gerektirir.Arkadaşlara sorarım kalmak için ama birinizde kalmam gerekebilir.Eğer katılabilirsem bu konuda yardımcı olabilirseniz güzel olur.Ben de internetten baktım; Ankara-Eskişehir arası 233km.Grup halinde binileceği için yol ve hava durumuna göre gidiş-dönüş de binerek yapılabilir.(466km)

+300km, dağ bisikletiyle de yapılabilir ki bunu yapan iki kişi de mtb ile yaptı ülkemizde.Üstelik, 350'yi yaparken dişli lastikler, düz pedal, ağır bir bisiklet ve sırtımda da ağır yüklü sırt çantam vardı, yolculuğun 9 saati de sağnak yağmur altında geçmişti.Özetle, insan istedi mi herşeyi yapabiliyor.
Fakat daha rahat, sorunsuz ve başarıyla sonuçlanacak bir tur için herkeste aynı veya benzer özellikte bisikletler olması daha verimli olur.
Tabiki her parçası aynı olacak değil.Bir kere, bizim metabolizmalarımız farklı :) herşey aynı olsa da fiziki kapasitelerimiz, yaşlarımız, genlerimiz farklı.
Fakat herkeste yol bisikleti olması en iyi seçim olacaktır.Böyle olacaksa ben arkadaşımdan yol bisikleti emanet alırım.
Yok eğer bende mtb var ve yine de katılmak istiyorum denirse, mutlaka 1.5" ve altında lastik ve akordu sorunsuz tekerli mtb lerle katılmalısınız.
1.15" hatta 1.0" lastikler, mtb için en iyi verimi sağlayacaktır.

Bu konuya abone oluyorum.Haberleşelim, tartışalım ve gelişmelerden birbirimizi haberdar edelim.
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay
Scudo

hkn

Aktif Üye
Kayıt
28 Aralık 2007
Mesaj
169
Tepki
463
Şehir
Ankara
@athletic
Aslında dört senedir 300+ km duvarını geçmek istiyorum ama bir türlü ortam oluşmadı. En azından yanımda bir yol arkadaşı olmadan bu mesafeyi geçmek istemiyorum. Çünkü bu maraton turu paylaşacak birileri gerekiyor. Ayrıca güvenlik, sağlık, yol muhabbeti (bazen iPod yetersiz kalıyor !) vs. açısından en az iki kişi olmalı.

Maraton tur için hazırlık antremanlarını Scott yol bisikleti ile yapıyorum. Uzun zamandır antreman arkadaşım Caner'le birlikte (HAFTALIK : 400/500 km) alıştırma turları yapmaktayız. Fakat Caner bu hafta ailesinin yanına Italya'ya gitti, artık antremanları yalnız yapıyorum.

@athletic
Tarih konusu Haziran ilk haftası uygun görünüyor ama yinede ortak karar alabiliriz. Yol güzergahı 300+ km maraton tur için uygun, hatta o günkü enerji duruma göre mesafeyi daha yükseltebiliriz. Grubun istegi doğrultusunda 350+ km mesafeyi zorlayabiliriz.

Beslenme takviyesi konusunda, ben sırt çantası kullanıyorum. (antremanları da sırt çantası ile yapıyorum. İçinde gerekli yedek malzemeler dışında, yiyecek olarak muz, yedek 500ml su, kuru meyve vs) ile antremanı tamamlıyorum. Fakat maraton turda öglen yemegini özellikle bir restoranda sıkı bir şekilde yapmayı planlıyorum. Yaklaşık 12.000 Kcal harcıyacağımız düşünülürse, öglen takviyesi elzem. Duruma göre bu restorant Sivrihisar ilçesinde olabilir.

Konaklama durumuna yapabilecegim bir destek şu an için yok, ayrıca izmir'den günü birlik sadece tur için Ankara'ya gelmende yorgunluk açısından pek uygun olmaz. Benim önerim (eger ayarlayabilirseniz) bir hafta önceden Ankara'da olmanız ve bir kaç gün tura katılacak arkadaşlarla beraber 100/150 km mesafeli ısınma antermanları yapabiliriz. Hemde güzergah hakkında biraz fikir edinirsiniz.

@athletic
Tur için yol bisikleti kullanıyorum, bu yol güzergahında en iyi seçim yol bisikleti ve türevleri olacaktır. Fakat uygun lastikli (1.0" slick dizayn) ve 10 kg. altında ağırlığında bir hybrid bisikletde iş görür ama grub da herkesin aynı türden makine kullanması, performans ve tempo uyumu açısından gerekebilir.

(link)

hakaN

 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Hepsinde hemfikiriz abi.
Ankara'ya binerek gelirsem günübirlik gelmem canım :) 2-2.5 günde sakin sakin gelirim veya kuvvetle muhtemelen otobüsle gelirim.Bakalım hayırlısı.Havalar güzelleşiyor, ben de burada başlayayım mesafeyi artırmaya.
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
Valla bende çok istiyorum gelmeyi ama bu gidişle size ayak uydurmam zor görünüyor.. Bende yol bisikleti yok malesef ince yol lastiklerimde yok ama lastik kolay... Fakat haftalık 400/500 antreman yapıyomuşsunuz maşallah ben haftada en fazla 200/250 sürebiliyorum.. İş ve okul temposundan dolayı istediğim zamanı ayıramıyorum malesef ama işi bırakmayı düşünüyorum o zaman antremanlara başlarım :)
 

GokhanAK

Daimi Üye
Kayıt
13 Şubat 2007
Mesaj
309
Tepki
294
Şehir
Ankara
Bisiklet
Peugeot
Sevgili Fatih,
Ankara-Eskişehir, Eskişehir-Ankara günü birlik gerçekten şık olur. Yol mesafe almak için gerçekten uygun. Yol yapmamıza direnç gösterecek tek faktör rüzgar.

Grup halinde ve hepimizde yol bisikleti olduğunu varsayarsak mesafenin derial ile daha rahat yapılacağı kanaatindeyim.

Görüldüğü üzere konu ciddileşti. Günlük mesafeleri 100 km üzerine çıkarmanın ve tura hazırlanmaya başlamanın zamanı gelmiş.

Yalnız turun tarihini bu günlerde netleştirmemiz gerekir diye düşünüyorum.
Haziranın 3 ve 4. haftasında bir haftalık başka bir tura katılacağım. Haziranın ilk hafta sonu 31 Mayıs-1 Haziran ya da 7-8 Haziran da bu işi programlamış olsak nasıl olur?

Önerilerinize sunuyorum.
 

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Rüzgarda binmeyi sevmiyorum fakat Hakan abiye bu konuda güveniyorum :) O ki istatistik tutmuş ve bu tarih aralığını bilerek vermiş.
Benim için verilen aralıkta tarih sorunu yok, 27 Mayıs olmasın yeterli, o gün doğumgünüm de :)
 

lindemann

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Nisan 2006
Mesaj
1.649
Tepki
1.151
Bunlar Iron değil, resmen Steelman :cool: ya... helal olsun & kolay gelsin
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
haziranın 1'i ve 8'i pazawr gününe geliyor bence o günlerden birisi uygun olabilir :) Ayrıca ben takılıcam peşinize kafama koydum :p
 

hkn

Aktif Üye
Kayıt
28 Aralık 2007
Mesaj
169
Tepki
463
Şehir
Ankara
Gökhan ve Fatih sizdeki potansiyel isteği anlıyorum, (Ankara-Eskişehir ve Eskişehir-Ankara) gidiş geliş yapalım, toplam 466 km olsun istiyorsunuz. Lakin bu anormal bir mesafedir. Eger kendimizi buna adapte edersek, bu mesafe hepimizde psikolojik stres yaratır.

Biz yine 300+ km olarak planlıyalım, o gün ne gösterir duruma ve enerji potansiyelimize göre ayarlarız. Bu mesafeyi o günkü tur içinde şartlara göre tekrar güncelleriz. Bizde isteriz olmuşken 400+km olsun, fakat biraz makul olarak başlamamız yerinde olur.

Tarih konusunda oluşan genel fikir Haziran 7-8 gibi görünüyor. (Gökhan'ın başka bir tura katılacak olmasınıda hesap katıyorum.) Hava durumunda oluşacak değişimler için açık kapı bırakarak, bu tarihler uygun olabilir. Fatih 'de Ankara gelme ve dinlenme zamanını buna göre ayarlıyabilir. Sizlere fikir vermesi açısından geçmiş tarihden bazı istatistik notları aşağıda aktarıyorum.

2007 Haziran ayına ait bilgiler :
- 03 Haziran 2007 / Pazar : Gordion'a kadar gidilerek 210 km yapılmış.
Hava sıcaklığı : 29 derece, Rüzgar batıdan 20 km/saat kuvvetinde.
Kalp ortalama ritim : 142 atım, Harcanan toplam kalori : 8072 Kcal

- 13. Haziran 2007 / Çarş : Polatlı turu toplam mesafe : 174 km yapılmış.
Hava sıcaklığı : 28 derece, Rüzgar 0 kuvvetinde (evet sıfır, keşke bize denk gelse!)

- 14 Haziran 2007 / Perş : Temelli Gölü 120 km antreman turu.
Hava sıcaklığı : 30 derece, Rüzgar 2 kuvvetinde her iki yönde.

2006 Haziran ayına ait bilgiler :
- 15 Haziran 2006 / Perş : Polatlı turu 172 km yapılmış.
Hava sıcaklığı : 24 derece, Rüzgar batıdan 15 km/saat kuvvetinde.

- 20 Haziran 2006 / Salı : Temelli Gölüne 119 km.
Hava sıcaklığı : 32 derece , Rüzgar 5 kuvvetinde her iki yönde.

2005 Haziran ayına ait bilgiler :
- 08 Haziran 2005 / Çarş : Polatlı turu 182 km (Polat'lıya iskender yemege gidilmiş !)
Hava sıcaklığı : 27 derece, Rüzgar batıdan 20 km/saat kuvvetinde.

Not : Burada görünen bilgilerde Haziran ayı ilk haftası sıcaklık olarak oldukça uygun ama rüzgar çok değişkenli, bizim tura ters rüzgar denk gelirse can sıkıcı olabilir.

hakaN
(link)
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay

Fatih Buzgan

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Ekim 2004
Mesaj
2.562
Tepki
3.085
Şehir
İzmir
Bilgiler için teşekkürler Hakan abi.Ben de bir bilgi paylaşayım;

Rüzgar, bu tür turlarda en önemli faktördür.Sıcaklık, zemin, mesafe, bisikletin ağırlığı ve akıcılığından da önemlidir.
Buna en iyi örnek; Thomas Laussermair'ın bisikletiyle bir günde 701km rekoru kırmasıdır.Önceki denemesinde 500km/gün yapan bu vatandaş, bir sonraki denemesinde yol boyunca arkadan rüzgar şansı elde ettiği için rekorunu 500'den 701km ye yükseltmiştir. (Tek başına!)

Bu yüzden bizim de (veya ola ki katılamazsam sizin de) tur öncesi günü belirleme açısından en önemsememiz gereken kriter, rüzgarın yönü ve hızı olmalıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay

eteker

Üye
Kayıt
19 Ekim 2006
Mesaj
64
Tepki
53
Şehir
ANKARA
Hakan bey sizinle beraber bu turu tamamlamayı çok isterim. Bu çok güzel bir hedef. Bu yüzden sizinle beraber gidebildiğim yere kadar varım. Antremanları şimdiden hızlandırıyorum. Sevgili Gökhan seninle Gökova Pedallarımın Altında turunda pedal çevirmek güzeldi. Kısmet olursa bu turda da yanınızda olmak istiyorum. Bence her şeyin başında çok istemek ve inanmak gerekiyor. Bu yüzden size inanıyorum ve destekliyorum. Gücüm tükenene kadar sizlerle pedal çevirmekten onur duyarım. Benide aranızda sayın. Görüşmek dileğiyle.
Sevgiyle kalın. Ergün TEKER
 

jemboy

Daimi Üye
Kayıt
26 Eylül 2006
Mesaj
389
Tepki
645
Şehir
eskişehir
öncelik le deneyim ve tecrübe olarak benden kat kat üstünsünüz ben uzun bi aradan sonra tekrar bisiklete başladım hazirana kadar antrenmanlarda seviyemi yükseltebilirsem eskişehirden ankaraya dönüşte size eşlik edebilirim tabi rahatsız etmessem
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
Zaten tahminimce dönüşte çok yüksek bir hız ortalaması yakalamak zor oalcaktır :) Taze kan her zaman lazım böyle durumda :) Takılırız artık peşinize :p
 
  • Beğen
Tepkiler: jemboy

ralakoç

Üye
Kayıt
20 Nisan 2008
Mesaj
57
Tepki
64
Şehir
Ankara
Evet rüzgarsız hava bizi güldürür diye düşünü.yorum.Hakan kardeşim bir aksilik olmazsa beraberiz.Teşekkürler


@hakan baba
 

karatren

Aktif Üye
Kayıt
20 Şubat 2007
Mesaj
122
Tepki
114
Şehir
istanbul
ayaklarınıza kuvvet arkadaslar,okurken bile heyecanlandım,hepinize şimdiden başarılar dilerim
 
  • Beğen
Tepkiler: hkn

hkn

Aktif Üye
Kayıt
28 Aralık 2007
Mesaj
169
Tepki
463
Şehir
Ankara
Bugün (01 Mayıs / Perşembe) maraton turu yapmayı planladığımız Ankara - Eskişehir yol güzergahinda antreman turu yapıldı. Toplam 140 km tutan antremanın, detaylı istatistik verileri alt bölümde.

- Yol güzergahında batı yönüden esen rüzgar 10 km/saat hızında (gidiş yönünde tam karşıdan esen) ve zaman zaman kuzey yönüne dönen rüzgarın etkisi vardı. Bu sefer yol güzergahını bölüm şeklinde degerlendirdim.

Tempo olarak maraton tura uygun şekilde ve fazla yüksek performans yapmadan istatistik verileri hazırladım :

(link)

- Toplam gidiş geliş yol mesafesi: 140 km
- Ankara (TBMM önünden) - Karpuztepe bölgesine ortalama hız: 22 km/saat
- Karpuztepe'den - Temelli Gölüne ortalama hız : 32.4 km/saat
- Temelli Gölü'den - Uluhisar mevkine ortalama hız : 24.1 km/saat

Buradaki bölümler şeklinde sunulan veriler, sizlere yol güzergahı ve rüzgar olmasına ragmen yapılacak alt limit temponun bilgileri gösterilmektedir. Kismet olurda yapmayı planladığımız maraton turda buna benzer istatistik bilgiler oluşacaktır. Eger rüzgar bize destek olursa bu teknik verilerin üstüne ortalama +3/+5 km tempo hızı eklenebilir.

- Dönüş yolunda 70 km'lik bölüm : Uluhisar bölgesinden Ankara'ya dönüş tek seferde ve mola verilmeden, TBMM bölgesine kadar transit olarak yapılmıştır.

Uluhisar bölgesinden - Ankara'ya ortalama hız : 26 km/saat. Dönüş yolunda kuzey'den esen rüzgarın herhangi etkisi olmamıştır. Bu geri dönüş bölümde yapılan ortalama hız, maraton tur ortalama hızına yakın olacaktır.

Not:
Yarın (02 Mayıs / Cuma) bir arkadaşımla beraber Ankara - Polatlı bölgesine yaklaşık 200+ km dolaylarında antreman yapmayı planlıyoruz.

Buradaki bilgilerden daha farklı bir istatistik bilgi oluşursa, sizlerle tekrar paylaşırım.

hakaN

 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@hakan baba

Hakan abi, bende Polatlı antremanina katiliyorum. Sabah Meclisin önünde bekliyor olurum. Saygilarimla
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
Döndüğünüzde bekliyorum istatistikleri...
Bende gelmeyi çok isterdim ama okul olduğu için gelemiyorum haftaiçleri..
 

hkn

Aktif Üye
Kayıt
28 Aralık 2007
Mesaj
169
Tepki
463
Şehir
Ankara
Bugün (02 Mayıs / Cuma) Polatlı bölgesine antreman turuna çıktık. Fakat Temelli Gölünü geçtikten hemen sonra, rüzgarın etkisinin artması, yağmur damlaları ve ufakda gözüken gri yagmur bulutları nedeniyle, hemen U dönüş yaparak, tekrar Ankara'ya pedalladık.

Toplam tur mesafesi : 124 km.
Gidiş ortalama hız: 25 km/saat. Dönüş ortalama hız: 28.1 km/saat (rüzgarın etkisiyle)

Bu hafta tur güzergahında 3 günlük (Çarş. Perş. Cuma) antreman toplamı: 326 km olarak tamamlandı. Maraton tur güzergahı üzerinde yaptığımız test sürüşlerinden oluşan istatistik veriler dogrultusunda yeni maraton tur bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz.

- Maraton tur başlama zamanı: Ankara TBMM önü saat sabah 05:00
- Maraton tur bitiş zamanı: TBMM önü saat 21:00
- Tahmini alt limit ortalama tempo : 25 km/saat

Toplam tur zamanı 16 saat olarak ayrılmış, bu zamanın 7 saat gidiş ve 7 saat geliş olarak toplam 14 saat bisiklet performansı, geriye kalan 2 saat mini mola ve öglen yemek molası olarak düzenlenmiştir.

Buradan hareketle, toplam alınacak yol mesafesi : 14saat X 25km/saat = 350 km olarak gözükmekte, eger rüzgarın bize pozitif etkisi olursa, bu mesafenin 350+? km kadar opsiyonu vardır.

Maraton tur tarih olarak genel fikir 08 Haziran/Pazar olarak uygun gözükmekte, (meteoroloji kaynaklarından hava şartları ve rüzgar etkisi ayrıca opsiyonel tarih olarak degerlendirilecektir)

Maratan tur tempo, güzergah yeni bilgileri son güncelleme ile böyledir. Herkese Selamlar...

hakaN
(link)
(link)
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
HArika istatistikler çıkartmışsın Hakan abi..

Ayrıca tebrik ediyorum seni.. 3 günde benim bir haftada yaptığım mesafeye yakın mesafe kat etmişsin :)
Bu gidişle seninle gelemeyeceğim gibi (korktuğum için :rolleyes:) Benim günlük antreman ortalamam 40 km. Daha uzun antremanlara zamanım yok malesef o yüzden senin bu performansına nasıl ayak uydurabilirim bilemiyorum açıkcası...
 
  • Beğen
Tepkiler: hkn