Maksimum nabız ve performans hakkında...

ndhakara

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Haziran 2018
Mesaj
512
Tepki
967
Yaş
40
Şehir
Ankara
İsim
Cihat
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Neyse en azından artık gümrük limitine takılmadan nasıl limiti aşmam diye 40 takla atmaya n sayıda siteden fiyat bakmaya gerek kalmadı. Üzerimizdeki bu yükü alan hükümetin allah bin hediyesini versin!
 
Scudo

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
1914-1923 yıllarındaki almanya ekonomisi ve savaş sonundaki hipernflasyonu herkes duymuştur. dükkanlarda satın alacak hiç birşey yok ve herkes el arabaları ile para taşıyor pazara giderken. dünyanın en büyük ekonomileri borç içindeymiş. amerika başı çekiyor. dış borçlara dayalı ekonomi diyor, borç verenler çekilirse zorlanır. almanya, çin, arap ülkeleri en çok dış borç veren ülkelermiş. amerikalı bir ailenin yıllık askeri harcama payı eğer ödetse amerika 8000USD, sosyal sigorta içinse amerikalı bir aile ödemeye kalksa yılda 1.5milyon dolar öder ama hükümet para basıp karşılıyor diyor. amerikalı bir aile, dışarı sattığından daha fazla ithalat yapıyormuş. yıllık 10bin dolara yakın aile başına açık var diyor kitap amerikan ekonomisinde.
 

el_Aksa_1903

الأقصى
Kayıt
19 Ekim 2015
Mesaj
898
Tepki
1.255
Şehir
Konya
İsim
İsa
Bisiklet
Mosso
şimdi bu nasıl olacak ödeme sırasında alınırsa bu kdv olayı nasıl olacakki:kötü:
 

MuratHan

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Temmuz 2008
Mesaj
1.687
Tepki
2.287
Şehir
Alanya
Bisiklet
Scott
Kendi kendimize yeten bir Ülke olmadıkça zimbabve de ki felaketin başımıza gelme olasılığı her zaman için var. Kısa dönem de elbette yok, ayrıca Türkiye nin batmasına büyük oyuncular izin vermez. Tansiyonu son noktasına kadar artırırlar ama ölmemize izin vermezler. Dışa dibine kadar bağlıyız ama dışarısı da bir kaç kılcal damarı ile bize bağlı, bizde büyüyen iş krize sebep olabilir. Bizim gibi dışa bağımlı Ülkelerle ilgilenen ve görevlendirilen bir aile doktoru bulunur, krize girdiğimiz de, ya da bilerek sokulduğumuz da bu doktora gitmemiz tavsiye edilir, biz de paşa paşa gider, ateşimizi düşürecek ama bağımlılığımızı daha bir artıracak ilacı alır içeriz. üretmedikçe, kendimize yeter durumda olmadıkça bizi bekleyen son maalesef hep bu. Bu arada bütün Dünya ticaretin daralma var, Ülkeler hem mal satmak istiyor hem de mal almamaya çalışıyor, yani ihracat yapıp ithal etmekte isteksizler. Bizim gibi sıcak paraya şiddetle ihtiyaç duyan Ülkeler ithalatı olabildiğince azaltmak zorunda. Biz azaltınca üreten Ülkeler sıkıntıya girmeye başladı, şimdilik onlarda günü kurtarıyor ama bu gidişat iyi bir gidişat değil. Artık çin i mi olur, ab si mi ya da tekrar abd si mi orasını bilemem Dünya ya acil sıcak para pompalanması gerekiyor.
 

horatio

Üye
Kayıt
15 Temmuz 2018
Mesaj
32
Tepki
45
Yaş
48
Şehir
izmir
İsim
barış bozkurt
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Pasaport kayıt harcı da bir iki aya kalmaz 1000 Tl nin üzerini görür. Sadece bunlar değil mobil telefon paketlerine de yüksek vergi gelecek. Elektrik te yolda.
 

Triban

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Ekim 2017
Mesaj
2.357
Tepki
4.348
Yaş
45
Devlet yönetmeyi ''vergi koymak'' olarak algılıyorlar..Mesela bakan diyor ki danışmanına,''bugün ne vergi koyduk ama''..Danışman da ''Evet,bakanım,çok fena koyduk''.. :D
Bu kesim zaten seçimlerden sonra ''koyduk mu?'' diye feryat ediyorlar..
 

Cuneyt Erkman

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Temmuz 2012
Mesaj
772
Tepki
702
Şehir
Ege Bölgesi
Bisiklet
Salcano
En Son 2008 senesinde alınan kambiyo muameleleri vergisi tekrar getirildi Döviz satışlarında satılan tutar üzerinden binde 1 kambiyo muameleleri vergisi alınacak.
 

thieft3000

Forum Demirbaşı
Kayıt
23 Temmuz 2016
Mesaj
409
Tepki
439
Yaş
34
Şehir
Eskişehir
İsim
tolga
Bisiklet
Mosso
@halil45tr Doğruluğundan şüpemiz kalmadı, eywallah :agla:, 40 USD lik mala %20 den 8 USD vergi oda 8x6,09 (güncel kur) 48,72 TL peeh ne güzel...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
para kaynağına en yakın sektörlere aktarılan para ile bu sektöre yatırım yapanlar kaynakların yanlış yönlendirilmesinden dolayı bir bolluk ortamına kavuşurlar demiş kitapta. bu sektörün kazandığı para yavaş yavaş diğer sektörlere akar bu da fiyat artışlarına sebep olur ve para kaynağına yakın sektörün kar marjı düşer diyor. şimdi diyelim inşaat sektörüne parayı yatırdınız, orada çeşitli kodamanlar türedi ama bunlara mal sağlayan sektörlere mal üreten sektörlerin maliyetleri zamanla artacağı için, çünkü para adil dağılmadığı için inşaat sektörü maliyetleri artar dolayısıyla karlılığı artar diyor. bu sistem enflasyonu doğurur. enflasyon, insanların alım gücünü düşürerek, onları daha fakir hale getiren bir olgudur diyor.
 

thieft3000

Forum Demirbaşı
Kayıt
23 Temmuz 2016
Mesaj
409
Tepki
439
Yaş
34
Şehir
Eskişehir
İsim
tolga
Bisiklet
Mosso
Şu kitabın adı sanı nedir söyleyin bizde okuyalım
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
enflasyondaki kritik eşik, geçmiş değerlere göre fiyatlandırma. 3 sene evvel bu bislet 1000 liraydı, geçen sene 1500 oldu bu sene 2000 olur demek. ancak enflasyonda, fiyatlandırma, geleceğe yönelik yapılmaya başlandığında geçmiş olsunmuş. bu bislet bu ay 2000, öbür ay 2200, 4 ay sonra 3500 der ve ona göre maaş zammı talebinde bulunanlar biraz daha şanslı. emekli gibi maaşları yılda bir artan grup için geçmiş olsun. fiyatlardaki geleceği yönlü planlama o hale geliyormuş ki, üreticiler satışa çıkardığı ürün satılmadan değeri uçuyor, yeni üretilen ürün artık o fiyata üretilemiyor; üreticiye hammadde veya aramamül sağlayan üretici çoktan iflas ediyor.

Philip Haslam, Russell Lamberti - When Money Destroys Nations_ How Hyperinflation Ruined Zimbabwe, How Ordinary People Survived, and Warnings for Nations that Print Money (2015)

@thieft3000
Philip Haslam, Russell Lamberti - When Money Destroys Nations_ How Hyperinflation Ruined Zimbabwe, How Ordinary People Survived, and Warnings for Nations that Print Money (2015)

fiyatlar öyle hızlı artıyor ki, o kadar hızlı para basmasına rağmen hükümet, para kıtlığı oluyor. bir bisiklet 1katrilyon lira oldu diyelim, basılı para bu fiyata yetişemiyor.

para basma hızı yetişmeyince, hükümet günlük para çekme limiti koyuyor. para, kağıt üstünde var ama elinize alamıyorsunuz. bu sefer, halk bankalardan parasını çekmek için kuyruğa giriyor. atm ler günde belirli miktarı geçemiyor. şimdi limit sanırım 2000 lira, hükümet bunu 100 liraya çekiyor. sonra birer birer dükkanlar kapanıyor. adam 1katrilyona sattığı bisikletin yenisini dağıtımcıdan 2katrilyona alıyor, onu satıyor yenisini 5 katrilyona alıyor. buna can dayanmıyor ve işletmeler batıyor. 2006 da zimbabvede böyle olmuş neredeyse tüm dükkanlar kapanmış.

bu hızlı fiyata üretim ve perakende sektörü dayanamıyor ve ekonomi üretimden tamamen çıkıp tüketime dönüyor. spekülatörler ortaya çıkıyor ve üretim enstrümanları ülke dışına kaçıyor.

iş alemi dağılınca sıra bankacılık sektörüne geliyor. banka faizle borç vermiyor, kimse de bankanın verdiği faize aldanıp parasını bankaya vermiyor. bankalar, sanal elektronik kredi veya ker payı vaadeden düzenekler kuruyor. eline para geçen herkeste, ilerde para edecek şeyler alıyor. paraya itibar kalmıyor. zimbabveliler araba almışlar mesela o arada.

sonraki aşama paradan kaçış. eline para geçen, sanki elindeki yanan bir kömür parçasıymış gibi paradan kurtulmaya, işe yarayacak birşeyler almaya çalışıyor. bu son aşama artık bundan sonrası tam yıkım.

insanlar para istemiyor. değişim-yatırım aracı olarak süt bile daha çok önemli hale gelmiş. süt len süt, açıkta kalırsa ekşiyen şey.

nihayet, merkez bankası para basmayı bitiriyor. dolarizasyon başlıyor. ülkede, başka bir ülkenin para birimi geçer akçe oluyor. hiperenflasyonda karlı çıkanlar ihracatçılar. dışarı sattıkları malları dolarla satıp, içeriye değeri her an azalan parayla ödeme yapıyorlar. işte dolarizasyon oldu mu bunların işleri iflas ediyor. çünkü içeriye ödemeler de dolara dönüyor. hatta hükümet bunların dolarlarına el koymuş bir gecede iflas etmişler. hiper enflasyonda kurulan tedarik zinciri de dolarizasyonla dağılmış gitmiş. bu sefer halk, ellerindeki dolarları harcamamış. hayat normale dönmeye dükkanlar malla dolmaya başlamış. ancak, enflasyona alışan halk, sıksık maaş zammı talep etmiş dolar olarak ama maalesef bu istekleri gerçekleşene kadar dolar kullanmalarına rağmen enflasyon 4 yıl kadar daha artmış. bozuk amerikan parası gelmediği için bazı seçenekler metal amerikan parası yerine kullanılmış. ülke içinde çok kullanılmaktan eskiye dolarlar çöp olmuş ek bir dolar darlığı yaratmış. hal böyle olunca, satıcılar mamüllerin fiyatını düşürmüş. çalışanlar daha az maaş talep etmiş.

hiperenflasyon süresince zimbabvede işsizlik yüzde 75-90 aralığında seyretmiş. aileler, ekonomi, komşuluk herşey dağılmış ve sürecin sonunda tekrar sıfırdan kurmak zorunda kalmışlar.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

aslanefe

Üye
Kayıt
13 Eylül 2018
Mesaj
57
Tepki
63
Şehir
izmir
ithal ürün fiyatlarında bisiklet ve parçaları dahil, çok yüksek zamlar olacagı açık. bu fırsattan yararlanıp fiyatları şişirecekler. düşünün Türkiye de campagnolo ürünler, sadece 1 satıcının tekelinde. forumda çokça övülen Ankara dan ünlü bir bisiklet satıcısına '' neden yurtdışında 70 dolar olan aynı jant sizde 120 dolar '' diye mesaj atmıştım.firma sahibi: onlar fiyatları baskılıyor, yakında engellenecek '' demişti. şimdi bu fırsattan 200 dolara satabilir o jantları. ayrıca Türkiye de bulamadıgımız ürünler için kötü haber.

yasanın iyi yönleri de var:
1. Türkiye de çok daha iyisini daha iyi fiyata bulabileceği su geçirmez botu yurt dışında almış ve iştahla söylüyor. 2-3 liralik pet şişeyi yurtdışından alıyor.
daha onlarca Türkiye de aynı ücrete bulabileceği çöpleri alıyor. memleket çin çöplüğüne döndü.
2. youtube de tek seferde 3bin -5 bin tlilik ürün getirip satıcıların reklamını yapanlar çok çok artmaya başlamıştı. ögretim üyesi bile çin sitesini reklam yapma derdine düşmüş, sadece 100 -200 tl lik bedava aldıgı ürün için. bu forumda aliex. deki bir ürün önerilmişti anında bir kişi almış. durumu siz düşünün.
3. ayrıca gelen ürünlerin çogu 2-3 tlilik kıytırıktan ürünler . ptt ye kargo maliyeti 5 tl den az olmamasına rağmen 1-2 tl ye çinden gelen kargoyu adrese teslim yapıyor. ptt sadece buradan anormal derecede zarar ediyor. 2 tlilik paketi gelmedi diye kargoya saydırıyorlar salak sürüsü. getirmesi hata.
4. ırkçı deli denen , bana göre dahi vatansever trump amazona düşük ücretli kargo taşıyan devlet postasını eleştirmişti deli demişlerdi. bizdeki posta 2-3 tlye çinden kargoyu adrese teslim ediyor gık diyen yok. çünkü dertlerş vatan değil.

azgınlıgın sonu kötü biter. aynı fiyata ya da en fazla 2 -3 lira ucuz diye çorabı bile yurtdışından alanlara iyi oldu. bu yasa umarım ülekdeki ikame ürünlerin üretimine teşvik olur.
ŞU an dünyada ekonomik krize sürükleyen , bizim gibi zayıf ekonomileri nerdeyse çökerten TİCARET SAVAŞLARI dedikleri , sözde ekonomistlerin ağlayıp zırladıgı trump adındaki dahinin ortaya koydugu haklı gerekçeleri iyi okuyun. adidastan ıphone dan çin abd den daha fazla kazanıyor. teknolojide çin abd yi geçmiş durumda . tamamen hırsızlıkla elde edilenlerle. bizim vidalar bile çinden geliyor olmasına rağmen hergün solucan gübresi üretmeye teşvik eden basın yayın görmüyor. iyi uykular.
 
  • Beğen
Tepkiler: dost acı söyler

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
zimbabve bankası, hükümetin dolar ihtiyacını karşılamak için, elleri yeni basılmış zimbabve parası dolu çantalarla adamlarını sokağa salar, fiyatı ne olursa olsun karaborsadan dolar satın alırmış.
 

trainspotting35

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Ağustos 2015
Mesaj
8.135
Tepki
23.369
Yaş
43
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Sevgili arkadaşım biz ucuz diye ürünleri Çin'den alıyoruz diyelim eyvallah aynı ürünü buradaki esnaftan aldığımızda yerli malımı oluyor o ürün. O esnafta ne yazık ki Çin'den alıyor. Bu esnafı desteklemek kuruş kuruş vergisini veren benim görevim mi ? Devletin görevi mi? Bir düşünün bakalım. Ayrıca kapına kadar Çin'den alıp getirmiyor PTT sadece yurtiçi dağıtımı sağlıyor. Çin'li firmalara Çin devleti kargo teşviği sağlıyor. Bir kurum kar etmiyorsa dükkanı kapatırsın PTT için söylüyorum.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
ben bu kitabı şans eseri gen.lib.rus.ec sitesinde buldum. zatek hiperenflasyonla ilgili o sitede çok bir kitap yok. ilginç geldi, okuyorum. ingilizce bilmeyen arkadaşlar için de özetledim. epey sürükleyici, yaşanmış bir hikaye.
 

Türko

Sunroofa değil gökyüzüne inananlar
Kayıt
11 Nisan 2014
Mesaj
2.001
Tepki
3.144
Şehir
Ankara
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Triban
bu nasıl bir üslup? nasıl bir seviyesizlik?
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Ziya Aktaş

trainspotting35

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Ağustos 2015
Mesaj
8.135
Tepki
23.369
Yaş
43
Şehir
İstanbul
Başlangıç
2016—17
Bisiklet
Orbea
Bisiklet türü
Yol bisikleti
2 tlilik paketi gelmedi diye kargoya saydırıyorlar salak sürüsü. Aslanefe Bey'in üslupta pek yenilir yutulur cinsten değil.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
zimbabvede, işsizlik arttığı için maaşlardan aldıkları vergiler de kuşa döndüğü için zamanla vergi gelirleri de kadük kalmış, anlamını yitirmiş.