Şehir bisikleti vs dağ bisikleti

randie

Aktif Üye
Kayıt
6 Ağustos 2008
Mesaj
156
Tepki
89
Şehir
Izmir Karşıyaka
Yeni bisiklet alacagim ancak kararsiz kaldim. Izmir Karsiyaka'dayim ve sahil boyunca 20 km uzunlugunda bisiklet yolu var. Bisikleti genelde burada kullanmak istiyorum. Nadiren de olsa mtb parkularina cikabilirim, ancak Izmir'de bana yakin boyle yerler var mi onu da cok bilmiyorum.

Bu durumda dag bisikleti alip sehir bisikleti lastigi mi taksam yoksa sehir bisikleti hatta yol bisikleti mi alsam diye arada kaldim.

Giris - orta seviye dag bisikletlerinin ortalama 14 kg agirliklari var. Ote yandan ilgilenebilecegim (link) 10.7 kg agirliginda. Performansta ne gibi farkliliklar olur? Mesela bisiklet yolunda ortalama ve maksimum km/h ne duzeyde fark edebilir? Tesekkurler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Selim Esener
Scudo

Erman ALKAYA

Daimi Üye
Kayıt
25 Temmuz 2007
Mesaj
212
Tepki
71
Şehir
İzmir
İzmirin yolları çok kötü değil ama iyi de değil mtb'lik aşırı bir yol yok açıkçası ben bir city bike kullanıcısı olarak gayet memnunum ama dağ,taş, çamur çıkarım ben diyorsan mtb alsanda pişman olacağını düşünmüyorum da sadece uzun yol yaparsan örneğin çeşme, foça, seferihisar gibi ozaman city bike'ın gerekliliği anlaşılıyor tabi :) Karar senin şimdiden hayırlısı olsun aramıza hoşgeldin diyorum. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: randie

Cahit Türk

Daimi Üye
Kayıt
10 Ekim 2010
Mesaj
248
Tepki
128
Şehir
İZMİR
Bisiklet
Salcano
dağda tepe gezileri çok zevkli oluyor, city alırsanız bu zevkten feragat etmiş olursunuz. aynı zamanda mtb 26" olduğundan daha kıvrak, hareket kabiliyeti yüksek. mtb uzun turda da kullanılır ama city dağda pek tat vermez. hatta asfaltta bile mtb ihtiyacı hissediyor insan zaman zaman. şimdiye kadar 2 mtb kullanıp sonra city bike (scott sub 30) ve sonra tekrar mtb ye dönüş yapmış biri olarak yorumum böyle.

ayrıca carraronun şehir bisikleti eminim 10,7 kg değildir muhtemelen bir yanlışlık var. scottun en lüks şehir bisikleti bile 11 in üzerinde. ve bahsettiğiniz orta seviye bir city bike, 10,7 olması çook zor.

mtb alın rahat edin derim.
 
  • Beğen
Tepkiler: randie

başar akten

Daimi Üye
Kayıt
6 Temmuz 2010
Mesaj
391
Tepki
117
Şehir
izmir
bence bütçenizin el verdiğince hafif bir mtb alın ve yol lastiği takın..
ben de karşıyakalıyım ve bisiklet yolunda çok sık kullanıyorum..
ince bir lastik ve kilitlenmiş bir maşayla mtb bisikletiniz biraz ağır bir şehir bisikletine dönüşüyor zaten :)
 
  • Beğen
Tepkiler: randie

levent çetinkaya

Aktif Üye
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
182
Tepki
60
Şehir
izmir
Eğer kafanda zamanla dağ taş çıkarım diye bir soru işareti varsa mtb al arkadaşlarında belirttiği gibi ince lastik kilitli maşa olduktan sonra düz yolda da rahat kullanırsın.
 
  • Beğen
Tepkiler: randie

Mustafa Şükrü Yıldırım

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2010
Mesaj
1.424
Tepki
812
Şehir
Yalova
Bisiklet
Giant
Bence city bike ın tek avantajı mtb ye göre jantlarının büyük olması, 28", 26" ya göre her bir turunu 5 cm önde bitiriyor, bundan ötürü city bike yollarda daha hızlı daha az yoruyo insanı sanki. Ama mtb ninde çok işlevliliği, kıvraklılığı, agresif sürüşlere izin vermesi (yüksek hızlarda biyerlerden uçmak vs.), rahat rahat merdiven inmek, teknik iniş yapmak daha da çoğaltılabilir. Ama düz asfalt sürüşündede kesinlikle city bike mtb den iyidir. :)
 

randie

Aktif Üye
Kayıt
6 Ağustos 2008
Mesaj
156
Tepki
89
Şehir
Izmir Karşıyaka
Herkese yanitlari icin tesekkur ederim. Sn. Cengiz Oksuz'un belirttigi kivraklik, yuksek hareket kabiliyeti gibi seyler onemli. Bisiklette biraz agresiflik lazim. Ben de dag bisikleti almaya karar verdim. Ayrica ilk mesajda verdigim Carraro sehir bisikletinin agirligi yanlis. Baska sitede 12.4kg diyor. Simdi baktigim Corratec ve Sedona dag bisikletleri de 13.2 kg - 13.6 kg arasinda. Yani agirliklar arasinda buyuk bir ucurum yokmus. Bu durumda dag bisikleti alarak sehir lastigi takmayi dusunuyorum. Tesekkurler.
 
Kayıt
1 Ocak 2011
Mesaj
67
Tepki
67
Şehir
ankara
@randie

Bende aynı ikilemde kalmıştım. Sonunda dağ bisikleti aldım gelecek ay yol lastiği almayı düşünüyorum. Biraz araştırma yaptım dağa nadir çıkacağım içn 18" tercih ettim. (17" ile arada kaldı boy ölçüm). Ağırlığı da o kadar önemsemdim açıkcası bisikletimi seçerken. Boş vakit bisikletcisiyim yani :).

Kazasız belasız pedallar..
 

Hakan Saç

Aktif Üye
Kayıt
30 Haziran 2009
Mesaj
170
Tepki
45
Şehir
Ankara
Kararsızsanız hibrid bisikletlere bir göz atın. (Scott Sportster serisi gibi).Ağırlıklı olarak tur bisikleti gibi kullanıma elverişli olsalar da arada bir araziye de çıkılabilir. Bununla birlikte bisikleti kullanacağınız yolu da göz önünde tutarak size Trek Fx ya da Cannondale Caad serisi almanızı öneririm. Yol bisikletinin tadı farklıdır
 

Cem Kılınç

Daimi Üye
Kayıt
10 Kasım 2010
Mesaj
292
Tepki
201
Şehir
Beyşehir, Konya
bende senin gibi kararsızdım önemli olan hangisini daha çok yapacağına karar vermek bende sportster p55 var düz yolda oldukça akıcı, hafif bozuk yollarda öndeki suntour maşa(maalesef kilitlenemiyor) seni memnun edebilir ama kesinlikle mtb parkurlarında performans bekleme. birde ağırlığı var tabi 14 kilo. benim tavsiyem eğer bu ağırlıkta bisiklet alacaksan tercihin mtb + ince lastikten yana kullanman. ama dersenki ben sadece sahilde kullanacağım 11- 12 kiloluk düz maşa bisikletlere bakabilirsiniz. en azından şimdiki aklımla ben böyle yapardım.
 
Kayıt
9 Haziran 2011
Mesaj
10
Tepki
1
Şehir
Antalya
Merhaba,

Yeni üye oldum. 15 yıl sonra ilk defa bisiklet alıp kullanma isteğim oluştu. Kaç gündür araştırdıkça birçok şey öğrendim. Eskiden tabii 2 model olurdu, alıp geçerdik, şimdi işler çok değişmiş. :)

Normal şartlarda sahilde kaldırımda (taş döşeli), işte ara sokaklarda, yollarda falan binmeyi planlıyorum ama arada pikniğe falan gitsem de (gerçi 40 yılda bir ama) orada da kullanır mıyım diye aklımdan geçiriyorum. Piknik dediğim de işte ormanımsı arazi olur ya, çim falan gibi zemin.

Gezi-şehir bisikletleri tarzına bakınca lastiklerin inceliği acaba engebeli bir yola denk gelse problem yaratır mı, çukura falan düşünce yamultur muyuz cantları, patlatır mıyız lastikleri en ufak bir çıkıntıda diye sorguladım ama bir yandan hızlanmayla ilgili avanaj sağlıyor anladığım kadarıyla şehir bisikleti lastikleri. Kafam iyice karıştı bu yönden MTB avantajlı mı olur bana diye.

Ne önerirsiniz bu konuda bana ve önerdiğiniz şeyi neden önerirsiniz?

Öncelikle benim hangi çeşide yönelmem gerektiğini bulmam gerekiyor. Bu konuda yardım lazım. Cinsine karar verince artık model üzerine odaklanılabilir. Onu da çok araştırdım okudum ama yine çok sorum olacak. Bütçem 500-600TL gibi olacak. Dolayısıyla MTB'ye de yönelsem giriş seviyesinde seyredeceğim.

Şimdiden teşekkür ederim yardımlar için. Forumda bol miktarda bu işin ilmini öğrenmiş kişiler var okuduğum kadarıyla. Eminim buradan bir şeyler çıkacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: VolkanÖzcan
Kayıt
11 Şubat 2007
Mesaj
50
Tepki
3
Şehir
istanbul
engebeli yollarda da sürücekseniz mtb oneririrm yol bisikletleri biraz daha nazik aletler hatta isterseniz 550 tl ye kendi bsikletimi satıryorum kron xc3000 kaskta yanında hediye :D
 

Alper Yıldırım

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Haziran 2009
Mesaj
609
Tepki
450
Şehir
Antakya
eğer engebeli arazide de kullanacağım diyorsanız mtb daha uygun olur, fakat şuda var tur bisikletlerininde amortisörlü olanları mevcut. ama yinede mtb gibi hoyrat kullanamazsınız onları
 
Kayıt
8 Ocak 2010
Mesaj
8
Tepki
2
Şehir
istanbul
istanbul'un asfaltlarının, kaldırımlarının ne kadar bozuk olduğu düşünülürse (bostancı-kartal veya bakırköy tarafında oturan şanslı azınlık hariç) dağ bisikleti şart gibi görünüyor. birçok bölgede ya mazgallar bozuk, ya kaldırım taşları ve kaldırımdan yolu inişler, ya da yollar. ince tekerli bisiklet çoğu durumda sorun yaratır bu şartlarda.
 

Alper Yıldırım

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Haziran 2009
Mesaj
609
Tepki
450
Şehir
Antakya
Ben MTB kullanıyorum fakat asfalt kullanacağım zaman 1.50 incelikte asfalt lastiklermi kullanıyorum. araziye girecğeim durumlarda arazi lastiğime geçiyorum. Mtb alıp çok amaçlı kullanabilirsiniz. örnek olarak bir iki hafta asfaltta kullancaksınızdır, yol lastikleri ile kullanırsınız. daha sonra tatile gittiniz yada pikniğe. o gün bisikletinize arazi lastikleirnizi takarsınız ve sorunsuzca kullanırsınız.
 
Kayıt
9 Haziran 2011
Mesaj
10
Tepki
1
Şehir
Antalya
@***xXx***: Valla çok engebeli yollar sözkonusu değil aslında. İlk mesajda belirttiğim bölgeler geçerli. 2. el maalesef düşünmüyorum ama :)

@Alper Yıldırım: Tur bisikleti gezi bisikletiyle aynı ise, amortisörlü olup olmadığını nasıl anlarız bir bisikletin? Direk böyle yay gibi 2 yanda aparat mı bulunuyor? Çok hoyrat hareketler planlamıyorum zaten ama ilk mesajda belirttiğim yerler, sahil kenarı taş döşeli yol falan. Ona göre bir değerlendirme daha doğru olur benim için. Bir de ben öyle lastik değiştirmeyle falan uğraşamam o yüzden öyle tak sök bana zor olur. Haftanın 6 günü eve 8 gibi geliyorum ben :)

@T0LGA: 26'' olanlar MTB mi oluyor? Yine aynı soru olacak ama tur bisikleti = gezi bisikleti diye geçenler mi? Geotech Life'a bakmıştım internette, 28'' o heralde. Ama lastik kalınlıkları yeterli oluyor mu ufak engebelere falan yoksa düz asfalt tek şart mıdır onu bilemiyorum. Hiç kullanmadım
 

uğur yılmaz

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Nisan 2009
Mesaj
1.214
Tepki
315
Şehir
sakarya
bence size en uygun bisiklet sedona 321. cross olarak geçiyor. Hem lastikleri çok ince değil, hem de gidişi falan güzel. Hafif arazide de kullanabilirsiniz. Ayrıca mtblerin lastiği yol bisikletlerine göre daha çabuk patlıyor.
 
Kayıt
9 Haziran 2011
Mesaj
10
Tepki
1
Şehir
Antalya
@uğur yılmaz: Teşekkürler önerileriniz için. Sedona 721 fiyat olarak aşar beni şu aşamada. MTB lastiklerinin çabuk patlama sebebi nedir? Düz maşa demek amortisörsüz anlamında mıdır? Salcano City Sport'a bakmıştım, güzel görünüyor. O hibrit midir? Lastik kalınlığı ile ilgili bilgi bulamadım.