Scudo Sports

Gece çalışanlar için sağlıklı beslenme,spor vs.

Burak_Dingiloglu

Daimi Üye
Tepki
113
Bisiklet
Diğer
Ben geceleri calisiyorum 12 saat ,aksam 8 - sabah 8 . Aksam yemegi ile sabah kahvaltisi yapiyorum. Saglam aksam yemegi yiyorum saat 8 'e dogru, sabahta saglam kahvalti. Gunde ort. 2-3 saat bisiklet. Sabahleyin 8'de geldigimde kahvaltimi yapip uyuyorum. Kalkinca öğleden sonra 20-30km bisiklet suruyorum. Merak ettiklerim ; hafif göbeğim var,bu gobek nasil gider? Hemde bu saglikli mi yaptiklarim? Kahve,cayda sekeri kestim. Sigara yok,abur cubur yok ama meyve var. İnternette bu konuyla ilgili araştırmalarımda sabahleyin uyuduğunuzda odanızı karanlık yapmanız çünkü bağışıklık sistemiyle alakalı salgılana hormonu salgılatmak için. Bu konuyla ilgili tecrübeleri olan varsa paylaşabilir mi? Yıllarca gece çalışıpta sağlıklı kalabilmeyi başarabilmiş birileri olursa daha iyi olur.

• Beğen
Tepkiler: Birtan Kolburan
Scudo
4 senedir ben de gece(sürekli aksam 6 sabah 9)çalışıyorum.Göbekten kurtulmak istiyorsanız eve geldiğinizde birşey yemeden yatın.Aktif oldugunuz saatlerde yeme içmeye özen gösterin.İşe girdigimde 83 kiloydum.Bisikletle gidip geldigim için kilo verme hızlandı 68 lere düştüm.Son dönemde çabalayarak kilo aldım.Su an 73-75 arasıyım.Çaya yaklaşık 10-11 senedir şeker atmıyorum,kahveye cok cok az.Gerçek tad o zaman alınıyor.

Akşam yemeğini yiyorsunuz saglam şekilde sonra eve geldiğinizde birşey yemeden yatıyor musunuz? Gece boyunca sadece akşam yemeğiyle mi duruyorsunuz? Kahvaltıyı eğer sabah yapılmayacaksa uyandığımda yapacaksam öğleden sonra 3-4 gibi yapmam lazım. Akşam yemeginide saat 8'de yiyorum. Böylesi daha mı uygun yani?

@Burak_Dingiloglu

Akşam yemeği diye kastettiğiniz şey benim iş yerinde olduğum saatlerde gerçekleşiyor.Gece saat 11-12 gibi yemek yiyorum.Sabah 8 gibi işten çıkıyorum,gelip yatıyorum.OGleden sonra 2 gibi kalkıp kahvaltı ediyorum.

@Burak_Dingiloglu

Mümkün olduğu kadar karbonhidratsız beslenmelisin. Sadece çaydaki şekeri kesmek yetmiyor, unlu bütün gıdaları da kesmelisin. Ekmek başta olmak üzere börek, pasta, pizza, pide, simit, açma, puaça, makarna, pilavın her türü, tatlılar vb...

Meyveyi de günde bir öğüne indirmelisin. Yağ yakma sürecinde tamamen kesmelisin. Yani göbek gidene kadar meyve de yememelisin. Meyvede de yüksek oranda şeker var.

Bunların yerine ne yemeliyim diyorsan: kavrulmamış kuruyemiş yiyebilirsin. Fındık, ceviz, badem gibi. Tereyağda pişmiş yumurta, biraz kırmızı veya beyaz et, bol taze sebze.

Ali Bey'e küçük bir ilave yapayım.

Karbohidratı kesmek değil de daha ziyade kompleks türde karbohidratları sağlıklı kaynaklardan temin etmeye bakın derim, kan şekerinizi hızlı oynatmaması için. Buğday, bulgur, fasulye vs gibi. Meyve de uyku öncesi yerine aktivite öncesi yenilirse daha iyi.

• Beğen
Tepkiler: omertaskin
@Kurtuluş E.

Yağ yakmak istiyorsa karbonhidratı kesmeli. Yağını yaktıktan sonra "belki" azar azar yiyebilir. Yediği her karbonhidrat yağa dönüşüyor.
Ayrıca kompleks karbonhidrat dedikleri şey uydurma yok öyle bir şey. Karbonhidrat yenmesi için uydurulmuş bir ifade.

@Ali Uzel

Kompleks karbonhidrat uydurmaymış :) Dünya da eminim yuvarlak değil düzdür.

Toparlamak gerekirse ;
1. Olabildiğince unlu mamul yememeye özen göstermek.
2. Şeker alımı günde bir öğün o da meyveden alınacak şekilde olacak.
3. Akşam yemeği yenildikten sonra mesai başladığı için sabahta bittiği için eve gelince kahvaltı yapılmadan uyunulacak. Sanırım gece salgılanan bir hormon varmış bağışıklık sistemi için. Onu salgılatmak için lor peyniri ve göz bağı kullanılarak uyunursa az da olsa salgılanması sağlanırmış. Ya da uyunulacak oda tamamen zifiri karanlık yapılacakmış.
4. Taze bol sebze tüketilecek. Kuruyemişlerden faydalanılacak.

Peki kahvaltıda beyaz ekmek yiyorum ama gerçi size göre kahvaltı bana göre öğle yemeği gibi birşey oluyor. Bu beyaz ekmeğin yerine çavdar ekmeği mi yemek gerekiyor? Gerçi ben ekmeği yarım ekmek şeklinde hamurunu çıkartıp içini dolduruyorum. Bunun yerine çavdar ekmeğimi mi yemek gerek?

Hayatım boyunca hep spor yaptığım için çok kilolarım yok sadece üniversite,geçim derdi şu bu derken spora yeteri kadar zaman ayrılamıyor. O zaman aralığında kilo aldığımda kilolar direk mide bölgesine yerleşti. Aslında temel sorunum gece çalışanın nasıl bir sağlıklı hayatı olması? Ek olarak fazla kilolarını nasıl vermesi...

@Ali Uzel

Neye dayanarak bu kadar kesin bir hükme vardınız ama insülin direncine yol açan basit karbohidratların aşırı tüketimini sınırlandırıp kan şekerini stablize etmek başka, bunları sıfırlamak başka şey. Vücuda kısa sürede yüksek kalori girmesi, hareketsiz hayat süren bir bünyede kısa sürede yağa dönüşüm yapabilir ancak spor yapan ve metabolizması hızlı bir bünyede de aynı şekilde sonuç vereceğini söyleyemeyiz.

Bu konuda başı çeken Canan Karatay veya Ahmet Aydın gibi hocalar bile "sıfır karbohidrat" demiyor. Pirinç yerine bulgur, hatta buğday öneriyorlar sindirimi daha uzun sürüp kan şekerini hızlı yükseltmedikleri için. Yine günde 1 saat yürüyüş ve birkaç fincan türk kahvesi de var metabolizma hızlanmasına katkıda bulunması için...

@Kurtuluş E.

Karatay bulgur pilavını önermiyor, sıcak suda bekletilmiş bulgurun "biraz" salatanın üstüne serpip yenmesini öneriyor. Karatay'ın bütün önerdiği budur. Makarna önermez.

Tekrarlıyorum: Kompleks karbonhidrat denen şey insanları rahatlatmak için uydurulmuş bir ifadedir.

@Burak_Dingiloglu

Şeker alımı diye bir şey yok. Vücut kendi ihtiyacı olan şekeri zaten üretiyor dışardan almaya ihtiyacı yok.

Ekmeğin her türlüsü zararlı. İster çavdar ister tam buğday ekmeği olsun.

@Bahadır Gürel

Evet uydurma. Kalp rahatsızlığı olan biri olarak makarnayı ağzına sürmemelisin. Aynı şekilde bütün karbonhidratlardan uzak durmalısın.

Bazen Ali Uzel'e özellikle şeker konusunda yazdıkları için tepki verenler oluyor.
Genel olarak yazdıklarını desteklerim lakin...

Beslenme şeklini şöyle ayırmak gerekir:

Herşeyi oturduğu yerden halden, masabaşında iş yapan, markete bile arabayla giden bir kişiye önerilen/tavsiye beslenme sistem ile, Düzenli olarak yüksek efor, tempo, performans (adına her ne derseniz deyin) yapan kişiye önerilen/önerilecek beslenme şekli aynı olmaz.

Bugün modern yaşam denen, (bence zerre kadar alakası olmayan) yanındakine bile ceptel ile mesaj yazılan ortamda, günde 30 dakika bile yürümeyen insanlar varken, elbette bu tarz kısıtlamalı (şeker yok, karbonhidrat yok vs..) beslenme sistemi önerilecektir. Gerçekte böyle olmak zorundadır. Metobolizma kendini korur, yavaşlar gibi durumlarda var. Uzun vadede bu bile işe yaramıyacaktır. Bu konuda Ali bey'le hem fikirim.

Fakaaat...
Düzenli spor, efor yada performans yapıyorsanız, ekstra beslenme desteği gerekir.

Bisiklet sporu için konuşursak, (örneğin gün içinde yapılan 150+km mesafeli ve 30+km/s tempolu) antremanda: Önceden karbonhidrat takviyesi şarttır. Örneğin önceki akşamdan kıymalı veya yoğurtlu makarna olabilir/olmalıdır. Buna özellikle şeker de dahil. Beyaz şekeri kasdetmiyor. Bundan kasıt, kuru kaysı, kuru incir, siyah üzüm gibi ürünlerden alınabilir/bu ürünleri yanınızda taşımakda uygundur. Fazla yer tutmaz, özellikle kuru kaysı her 15-20 dakikada bir adet ve yavaş tüketerek yenirse, uzun süre sistemi idare edecektir. Önemli diğer etkende sıvı tüketimidir.

• Beğen
Tepkiler: Turan Babacan
@Yılmaz Uyar

Arkadaş kendi yaşam tarzını ve bisiklet kullanma şeklini yazmış. Buna göre öneri yapmak lazım. 150 km bisiklet binmiyor. Ne kadar bindiğini yazmış. Yapmadığı bir performansı düşünerek cevap yazıp neden insanların kafasını karıştırırsınız anlamam.

@Ali Uzel

Bilimsel veya gayri bilimsel bir dayanak?

@Yılmaz Uyar

Günde 200 km. yapanlar var bu forumda? Ayda 6000 km. demek neredeyse her ay tüm Türkiye'yi turluyor demek bu da. Bir yılda ise 72000 km. demek buda her sene dünyayı 5-10 defa Avrupa-Asya-Afrika-Amerika'yı turluyor demek. Tanışmak isterim böyle biri varsa.

Benim anladığım kadarıyla karbonhidratlar spor aktivitelerinden önce tüketilecek. Şekere abanılmayacak.

@Ali Uzel

Bu ulvi açıklamadan sonra doğru yolu gördüm :)

@Ali Uzel

Bu da kutsal kitabı olmalı, içi boş olsa da sorgulamak günah.

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
@Bahadır Gürel

Grain Brain isminde bir kitap var. O kitabı okumanı tavsiye ederim. Kitabı okuduktan sonra karbonhidrat konusunda bu kadar rahat olacağını sanmıyorum.

Geri