Scudo Sports

Frenler - Brake Levers mantığını çözemedim?

seomam

Üye
Tepki
121
İsim
Süreyya
Bisiklet
Bianchi
Selamlar,

Bu kış, önümüzdeki sezon için gidonumu drop bar'a çevirme hevesim var. Ufak ufak ürün, fiyat, özellik, nasıl yapılırları araştırırken şu detaya takıldım, çözemedim?

Brake levers dedikleri ek fren kolu, fren teli kesilip ortaya takılıyor ama pedala basma yönü olarak ters olmasına rağmen frenleme yapabiliyor?

Bunun mantığı nedir, bu kolların farklı bir özelliği mi var? Beni aydınlatacak birileri vardır eminim. :okyrm:

Hâla anlayabilmiş değilim /:

Scudo
Çok basit aslında ortada 1 tane fren teli var o da en başta gidonun kenarındaki fren kolundan başlıyor arada da bu normal gidonun ortasındaki fren kolunun içerisinden geçiyor kola bastığımızda teli yukarı doğru gerdiriyor ve fren yapıyor.

@oguzh4n ortadaki fren kolunun basma yönü, teli çekmesi gereken yönün tersi? Düz gidonlardaki normal fren kolları ile aynı değil bunlar.

Basit bişey var benim göremediğim ama, anlamadım.

@seomam
videoda gördüğün yön farklılığı doğru. şaşırmakta haklısın. Fakat şöyle düşün kolla fren arasındaki teli (ortasında açıklık olduğunu düşün) herhangi bir yöne doğru çektiğini düşün, kolu daha da açamayacağı için kaliperi sıkarak karşılık veriyor.

• Beğen
Tepkiler: seomam
@seomam
Brake levers olarak aratırsanız pek sonuca ulaşamazsınız. Brake levers, fren kolları anlamına gelir. Bu tarz frenlere cross top veya in-line brake levers denir.
Bir frenin ve vitesin çalışma mantığı iki yolöa gerçekleşir. Birincisi hepimizin aşina olduğu, kablonun içindeki telin gerdirilmesi veya salınmasıyla. İkincisi o telin dışındaki kablonun itilmesi veya salınmasıyla. Fren kablolarının ulaşacağı yuvaya, biraz pay bırakılarak kesilmesinin sebebi de budur esasen. Eğer fren kolunuzu hiç ellemeden, kablonuzu çekerseniz fren yaptığınızı görürsünüz. Kabloyu çekmek içteki telin fren koluna doğru hareket etmesine yol açar ve fren ayaklarını sıkıştırır. Olay tamamen bundan ibarettir. Ve bu fren kolları genelde cyclocross bisikletlerde kullanılsa da oldukça işlevsel ve rahatlatıcı oldukları için ben yol bisikletinde kullanılmasının da sorun yaratmadığını düşünüyorum. Hatta kendiminkine de takma düşüncelerim mevcut.

• Beğen
İste şimdi kafamda oturmaya başladı, çok teşekkürler! Biraz araştırınca cross top deniliyormuş öğrendim konuyu açtıktan sonra, videoda da bahsediyor zaten.

Ama şimdi kafamda ikinci soru oluştu;
Fren teli yerine dış kablo ile frenleme yapması normal fren sistemi (tel gerdirme) ile arasında güç - mukavemet farkı olduğu sonucunu çıkarır (kablo daha büzülebilir bir yapıda çünkü), doğru mu? Yani normal sistemle işleyen bir fren kolu kadar sıkı - sert fren yapmamızı engeller?

Mantıken bu sonuç çıkıyor düşününce ama keşke kullanan birileri çıkıp iki kelâm etse.

Edit: ki hatta 3.soru;
Arka frende bu sistemi kullanacaksak, kabloyu arka frene kadar kesintisiz ulaştırmak gerek o halde? Kablo yuvalarından aktarmalı ilerlerse ilk kablo yuvasında bu gücü boşa kaybedecektir.

• Beğen
Tepkiler: cagrig
@seomam

Evet bu frenlerin çalışma mantığı kalan son kabloyu kaliperlere ittirmek gibi görünüyor. Bu yüzden dediğiniz doğru gibi, araştırılması gerek. Mesela benim kadroda teller kadro içinden geçtiğinden bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum. Araştırılması gerek :)

• Beğen
Donüşüm hayalim daha başlamadan bitmesin lütfen :( bi yolu olsa gerek...

Bilen - deneyen birileri sesimi duysa keşke... :kötü:

Ulaşmaya çalıştığım kokpit bu... (vites kolları dışında)

Dosyalar

• Screenshots_2017-07-31-17-16-41.png
    Screenshots_2017-07-31-17-16-41.png
    140,2 KB · Okunma: 13
Geri