Scudo Sports

Fox,Rock Shox,Marzocchi,Manitou,RST,SR Suntour

bana göre fiyat/performans açısından en iyi marka RockShox. Çoğu forumda da Fox 32F serisinin nerdeyse yarı fiyatında olan Reba'yla aşağı yukarı aynı performansı verdiği söyleniyor. Ayrıca en düşük modelleri olan Dart serisinde bile her türlü ayar var, (ribaund ayarı dahil) fiyatı da kesinlikle uygun. Ayrıca bahsedildiği gibi plastik kaplamalarında vs. Judy veya Dart'ta dahi bir sorun görmedim. Ha ama Fox bir tasarlıyo bir tasarlıyo orası ayrı konu... :D

Scudo
Rock Shox ın neredeyse kullanmadığım modeli kalmadı.( Boxxer, SID, Psylo, Revelation) Hepsi gerçekten mükemmel maşalar ama içlerinde performansı en yüksek olanı revelation modeli. Türkiye'de bir tek bende var sanırım tek olmasada ilki benimki sanırım. Bende Fox un F-100 modeli var ve bu maşayı kullanınca Fox un piyasadaki en baba firma olduğunu anladım. SID in çalışmasını çok beğenirdim ama Fox ile kıyaslanamaz bile. SID in F-100 e göre iki artısı var, hafifliği ve gidondan kitleme aparatı.

paylaşım için sağolun çok güzel bir paylaşım olmuş

bende fox f32 100 rl var ve cok memnunum ve herkese tavsiye ederim

Bende Rock Shox Rabe SL var tavsiye edebilirim yani fiyat ve performans olcumu icerisinde..Rock Shox SID worldcup ayarlarini iyi kavrayamadigimdan sizlere tavsiye edemem..ama su bir gercek..aldiginiz amartisoru kendize gore cok iyi ayarlamaniz lazim performansiniz kesinlikle etkiliyor !!

Rock Shox kullanıyorum ama hangi modeliydi ya hatırlamıyorum tam çok süper .

@garfield6155

1600 grm bende black kullanıyom ve rock shox almayı düşünmüyom manitou dan vazgecmem rock shoxdan daha iyi olduguna eminim

@kabuscobar

Merhaba ! Asgard 100mm’lik bir amortisör, 80mm’lik modeli de var. Amortisör şu anda üst model amortisörlerde de özellikle kullanılan hava, yağ ve yay karışımı bir sistem ile amortisörlerin temel işlevi olan yaylanma ve enerji emme işlevlerini yerine getiriyor. Ayrıca montaj boyunu yüksek bulursanız amortisörü 100mm’den 80mm’ye indirebiliyorsunuz.
30 mm çapında alüminyum alaşımlı „Superfinish“ iç borulara sahip. Bu zâten bayağı bir sağlamlık emâresi iken buna bir de sertliği arttıran „One Piece Design“, yani yekpâre olarak üretilmiş dış borular ekleniyor. Dış borular hafif olmaları için magnezyumdan üretilmişler. Ayarlanabilir geri tepmesi (rebound) mevcut. Tepme kontrol sistemi açık yağ banyosu ile çalışıyor. 100mm’lik modelde kilitleme (lock-out) imkânı bulunuyor. ( Türkiye’ye gelenlerde lock out bulunmuyor.) Ayrıca Magura HS serisi hidrolik jant freni kullananlar için de amortisör “Firm-Tech” montaj olanağı sunuyor, ki bu sayede HS serisinin nispeten yüksek sayılan ağırlığını hafif V-frenler seviyesine indirmek de mümkün oluyor.

Sonuç Olarak:

Çok fazla ayar ve bakım gerektirmeyen, ilk aldığınızda yapacağınız ayarlardan sonra bir daha ayarları unutacağınız, tak kullan diye tabir edebileceğimiz bir amortisör. Aynı sınıfta bulunan amortisörlere göre daha hafif bir yapıya sahip. Olumsuz fonksiyonu ise geri tepme ayarının çok etkili olmayışı. Eğer dayanıklılık, uzun ömür ve kontrol sizin için önemli kriterler ise fiyatının da şu aralar Avrupa dükkân fiyatının yarısı civarında olduğunu düşünürsek amortisör ihtiyacı olanlara ciddi bir alternatif oluşturduğunu belirtmek gerekir. Türkiye satış fiyatı 189 Euro.

Fox un pahalı olduğundan yakınılmış gördüğüm adarıyla bütn mesajlara ama unutulmamalı;

Fox un en alt model maşası 140mm lik Float RL 450$ gibi bir fiyatı var ama malesf TR ye gelmedi yada çok az geldi... Sınıf olarak ta Agresif XC ve All Mountain giriş seviyesinde bulunuyor, içerisinde plastik parça barındırmıyor oldukça basti bir rebound mekanizması var sadece yaylı-yağlı sistemle çalışıyor... Uzunca bir sürede Rock Shox un buna raip bir maşası yoktu pike gelene kadar ki onun en alt odel bile bu amortisörden daha pahalı...

Ayrıca Fox un göze pahalı gelmesinin bir sebebide dart vs gibi maşalarla piyasada yaygın olmak yerine belli bir seviyenin altına düşmeden hep üst kalitede ürün hazırlama manığını ortaya koymasıdır... Yani Fox en alt odelde bile RS nn 400€ maşasına karşın 450$lık içinde hiç bir plastik parça barındırmayan (RS nin lock out sistemi kapalı bir plastik kartuş içinde çalışır) daha az bakım gerektiren bir ürün ortaya koymuştur...

F32 serisi ise yaış ve XC koşulları içn üretimiş 80-100-120(bu sene eklendi) mm çalışma mesafeli maşalarıyla hem fiyat olarak (750-775$) hemde ömür olarak rakibi REBA ya göre daha avantajlıdır aslında... Şuan piyasada Reba lar 400-450€ civarındadır ki yaklaşık 700 ile 800ytl arası bir fiyat eder... F32 RLC nin 80-100ve120mm lik modelleri ise 725-750$ yani 850 TL arasında bulabilirsiniz 50 ytl mi daha pahalı yani SOnuçta Artık RLC en üst modeller FOX ta...

Sid ise FOX ta performans olarak F32 serisine denk gelir ama 750€luk WC bile F serisi kadar rigid değildir. Ayrıca yeni seri 32mm lik sid lerin ağırlıklarıd 1500gr civarlarında olacktırki buda ardaki 100g ağırlık farkına ve aynı yarış performansına rağmen 500YTL kadar bir fark demektir...

Tamam FoX un alt sınıflar için maşası yok diye pahalı deenin bir anlamı yoktur bence tamamen poltikadır... Ayrıca bu sadee üst model üretme politikasını 2008 İtibariyle Manitou da kabullenmiş ve sadece Black ve R7 ve 29" için olan 1-2 modeli üretimde tutu diğer modellerinin üretimini durdurmuştur... Yeni serilerin fiytlarıda oldukça üksektir araştırırsnız...

Burdaki hiçkimsenin tüm maşaların tüm modellerini alıp hepsine aylarca bindigini sanmıyorum. O yüzden hangisinin dampingi iyidir, hangisi daha yumusak calısır, hangisi daha saglamdır gibi konularda net bir yorum yapamayız. FOX, RS, Manitou, Marzocchi, bunlar 4 büyükler olarak hepsinin amacı en iyi çalışan amortisörü, saglamlıktan ödün vermeden en hafif şekilde son kullanıcıya ulaştırmaktır. Benim ilgi alanım frdh tarzı oldugu için bu markaların bu türe yönelik modellerini inceliyorum. Incelemekten kastım bunu kullananlar ne diyor, ne düşünüyor vs.. Alıp binmedim sonucta. marzocchi 888 kullanan da süper diyor, fox 36 van kullanan da, RS totem kullanan da.. Ha, bazı spesifik durumlara göre amortisörler var. Örnegin DH yarışlarında en çok tercih edilen amortisör RS Boxxer. Hafif olması ve çok güzel çalışması öncelikli tercih meselesi. Yeni Totemden kullanıcılar çok memnun(muş). 66 yerine onu tercih eden pek çok adamın yorumunu okudum. vs vs.. Sonucta hepsi belli bir kalitenin üzerinde amortisörler. Ha önceden X markasının Y sini kullanmıssınızdır, sonra aynı segmentte baska bir markanın baska bir amortisörünü kullanmıssınızdır. 2. si daha güzel gelir, ona bişey demem tabi. Illaki fark olacaktır.

Ama sonuc olarak, bu 4 markanın amacı aynıdır. Dedigim gibi en iyiyi, saglamlıktan ödün vermeden en düşük agırlıkla kullanıcıya sunmak.

RST, Suntour falan bunlar ayrı hikaye.. Hoş suntour dengesiz bi firma. Ekonomik ürünler suunuyor ama ARGEye de baya kafa patlatıyorlar, özellikle şu gearboxları falan.. Ancak tabi paranız varsa, bu markaları es geçiniz derim.

Bu arada 2009 model foxlarda artık lock out kolu bulunacak ve 2008 foxlarada takılabilecek fox RL modellerini sadece OEM yani bisiklet üretilerine veriyor.

Arkadaslar Frame olarak nasıl bu cihaz ? :

Hydroformed
Alloy 6061
Performance geometry
Integrated headtube ve Fork olarak ta :

Suntour XCR
with Lockout
100mm travel

Geri