Scudo Sports

Fixie üzerine ...

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Fixie ya da daha doğru adıyla sabit vitesle tanışalı çok olmadı. Bilmiyordum önceden, çünkü pek yaygın değil. Neden değil?
- Fixie gösterişli değil, hava atmak zor. Vitessiz deyince zaten direk fakir damgası yiyorsunuz.
- Fixie pahalı değil. Çok az parça var. Reklam yapmaya değmez. Çoğu firma kataloga koymuyor bile.
- Fixie minimalist, sade. Aksesuar parça satmak zor fixie kullanan adama.
- Fixie kullanan birine başka bisiklet satmak zor. Başka bisiklet kullanırken artık zevk alamıyorum. Üzücü bir şey benim için, ama öyle. Diğer bisikletlerimi -mtb dışında, onu fixie kullanamam- kullanmak artık hiç zevk vermiyor.
Not: Hipster değilim, trafik canavarı da değilim. hatta çok efendi bir insan olduğumu söylerler. Ama bu fixie bisikletlere hayranım. Daha çok olmalarını, daha çok insana mutluluk vermelerini isterdim.

• Beğen
Tepkiler: Fatih Tosun
Scudo
fixie de en başta fren olmaması en maceralı yapan noktası bence ki çok iyi bir fren sistemim olduğu halde kıl payı durarak çok kaza atlatmışlığım var
Burası türkiye ki ben frensiz bir bisiklete binmeye cesaretim yok.
Sadece düşüncem bu yönde

Benim fixielerimde ön fren var, ben tırsak biriyim:) Ama çok fren ihtiyacı duymuyorum, hızı kontrol etmek çok hoşuma gidiyor.

single speed belki ama fixie bana "neden" diye sordurtuyor..yani çokta biliyor değilim tabi ama, pedalın sürekli dönmesinin nasıl bir esprisi var..🤔

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
Ben hayvan gibi bisiklete binenleri sevmiyorum..
Genelde de bisiklete böyle biniliyor..Kuralları/çevreyi umursamadan takılıyor herkes..!
Daha bugün bir tane gördüm..2-3 yaşlarında çocukların olduğu bir yerde,yarış yapıyor gibi bisiklete binen bir hayvan gördüm..
Bu hayvanları görmekten bıktım..Bu hayvanlar yüzünden bisiklete binenlere karşı,insanların antipatisi oluşuyor/oluşur..

yokuşları sevmiyoruz
Hocam ben seviyorum yokuşları, ama kararınca yokuşları🙂
Diğer taraftan fixie kullanmadan önce yokuş bir farklıydı, fixie ile gerçek bir meydan okuma. Yaşlanmak dizlerimi bozmazsa hep fixie ile çıkmak isterim yokuşları...
Ben hayvan gibi bisiklete binenleri sevmiyorum..
Genelde de bisiklete böyle biniliyor..Kuralları/çevreyi umursamadan takılıyor herkes..!
Daha bugün bir tane gördüm..2-3 yaşlarında çocukların olduğu bir yerde,yarış yapıyor gibi bisiklete binen bir hayvan gördüm..
Bu hayvanları görmekten bıktım..Bu hayvanlar yüzünden bisiklete binenlere karşı,insanların antipatisi oluşuyor/oluşur..
Bu hayvanlar her yerde var, bisiklet, araba, iş, hobiler...
single speed belki ama fixie bana "neden" diye sordurtuyor..yani çokta biliyor değilim tabi ama, pedalın sürekli dönmesinin nasıl bir esprisi var..🤔
Mesajlarınız foruma enerji verdi, bence bir süre fixie ile muhatap olmayın, turculuğun zevkini yaşayın, sonra bir gün sürersiniz, o zaman bir daha başka bisiklet sürmek istemeyeceksiniz. İnanın böyle. Ben brooks sele aldım iki hafta önce yol bisikletime, bir 20 km yaptım. Çok rahat, ama bir fixie ile aynı zevk değil. Bir yandan mutluyum, bir yandan üzgünüm. Fixie bir aşk sanırım💓

• Beğen
Tepkiler: Fatih Tosun

Bu sorunun yanıtını ben de merak ediyorum @Anonim

Frensiz bir fixie için soruyorum: Yokuş aşağı inerken bisikleti yavaşlatmaya çalışmak yorucu olmuyor mu?

Bilinmediği için olabilir, kaç defa baktım fixie ne demek tam olarak anlamadım, frenli diyen oluyor frensiz diyen oluyor, herkesler farklı şeyler söylüyor, kimisi diyor serseriler sürüyor, kimisi diyor farkındalık yaratmaya çalışan genç kitleler , daha önce Ali kılıç ile @Anonim yazmışlardı bir şeyler ,ilgisiz değilim ama stilim değil galiba , daha fazla emek istiyor galiba.
@Triban sayın triban peki bugünkü gördüğünüz insanı vasıfları taşımayan fixie bir türü bisiklet mı sürüyordu.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Bu sorunun yanıtını ben de merak ediyorum @Anonim

Frensiz bir fixie için soruyorum: Yokuş aşağı inerken bisikleti yavaşlatmaya çalışmak yorucu olmuyor mu?
Oluyor, sadece yorucu değil korkutucu da, benim fixie bisiklette freewheel tarafa alıyorum bazen. O zaman normal bisiklete daha çok benziyor. Ama o zaman olayın ruhu da biraz kaçıyor. Geçen bir yokuşu frene dokunmadan indim, çok zor oldu. Şehir içinde yapılacak şey değil gibi. Ama his inanın çok farklı...
Fixie olayı düşük hızlarda çok daha etkili. Track stand yapıyorsunuz trafik ışıklarında dururken, ya da kaldırımda kimseyi rahatsız etmeden çok yavaş sürebiliyorsunuz. Frene dokunmaya gerek bile yok, ayaklar hallediyor.

@Anonim Fixie'nin kitabını yaz okuyalım. ;) Fixie'nin temsil ettiği yaşam biçimini,kültürünü ,minimalizmini,sadeliğini,fonksiyonelliğini en iyi şekilde anlatabileceğinizden eminim. Belki bir fixiem yok ama en azından sayenizde sempatim var.Zaten bir bisikletin vitesi olacaksa Campagnolo olmalı ki, tutkuyu ,estetiği,sanatı temsil etmeli.Yoksa shimano gibi sorunsuz ,kaliteli bir o kadar da ruhsuz olacağına olmasın; aslında bunun yerine fixie olsun belki de daha iyi.

Bilinmediği için olabilir, kaç defa baktım fixie ne demek tam olarak anlamadım, frenli diyen oluyor frensiz diyen oluyor, herkesler farklı şeyler söylüyor, kimisi diyor serseriler sürüyor, kimisi diyor farkındalık yaratmaya çalışan genç kitleler , daha önce Ali kılıç ile @Anonim yazmışlardı bir şeyler ,ilgisiz değilim ama stilim değil galiba , daha fazla emek istiyor galiba.
@Triban sayın triban peki bugünkü gördüğünüz insanı vasıfları taşımayan fixie bir türü bisiklet mı sürüyordu.
Dağ bisikleti sürüyordu..

Dağ bisikleti sürüyordu..
Anladım sayın triban siz genel olaraktan hayvan gibi sürenler den bahsetmişsiniz , konu fixie olunca sorma gereği duydum , tabi hayvan gibi bisiklet sürenler cümle bisikletçilere zarar veriyor.

• Beğen
Tepkiler: HakanAydn
Genel olarak yokuş çıkış ve inişte -çok zorlamazsanız- sanki dizler için daha sağlıklı gibi geliyor bana, dizi sabit tutmaktansa çevirmeniz lazım, hareket de eklemler için daha iyi. Bir de fixie kullanırken bisikletten ziyade çevreye dikkat ediyorsunuz, kaçıncı viteste olduğunuz, kaç km hızla gittiğiniz gibi şeyler yok kafanızda. Hangi araba ne yapacak, kuşların cıvıltısı sürecek mi gibi şeyler var. Vites makaralarının, zincirin sesi yok. Tırnak sesi de yok. Bisiklet yağlıysa ses yok.

Tırsak biri olduğum için başta arka fren takılıydı, sonra onu da çıkardım, vites zaten yok. Kablo olarak sadece ön fren var iki karışlık. (Bazıları onu da çıkarıyor ama bence doğru değil.) 830-850 tlye aldığım bisikletleri kullanıyorum. Ama en kötüsü 11-12 kilo. Ne güzel değil mi?

Bu tip bisikletler satıcılara fazla para kazandırmaz, o yüzden havalı olarak gösterilmiyor, reklamı yapılmıyor. fixie olmasa bile tek vitesli bisikletlerin ne kadar faydalı olduğunu unuttuk biraz. Aslında çoğu kişi için vitesin hiç bir önemi yok. Zaten yokuşu çıkamıyor çoğu kişi, düz yolda sürüyorlar. O zaman ne gerek var viteslere para ve enerji vermeye. Bir yokuşla karşılaşsan eline al çık devam et. Ama kapitalizm işte, en yeni model, en çok vites, en havalısı falan filan...

Şu kadarını söyleyeyim. Elimde Tiagra setli yol bisikleti var ve brooks sele, yine de fixie daha çekici geliyor. İçimden ona binmek geliyor.

@Anonim
çok incesiniz, bilmukabele...
prime rush mı tam hatırlayamadım adını, fixie kullanan bir kuryenin filmi...film tamamen fixie ye adanmış gibiydi..
Evet güzel filmdi, izledikten sonra gaza gelme demek zorunda kaldım kendime😅
Özellikle sonunda tüm bisikletçilerin kötülüğe karşı dayanışma içine girmesi de hoştu. Ayrıştırma iyi bir şey değil...

kontra pedal gibi ama fren dozajını nasıl ayarlıyorsunuz ?
kontrapedal bisikletim vardı tadı damağımda kaldı önce kadrosunu yamulttum sonra göbeği bozdum

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
@Anonim
Bazen fixie bisikletlerin fotoğraflarına bakıyorum, bazıları çok hoşuma gidiyor.Ama bisikletin estetik olarak hoşuma gitmesi bana fixienin mantığına aykırı gibi geliyor.Fixienin temelinde tasarımsal ,şekilsel beklentiler olmalı mı olmamalı mı acaba diye düşünüyorum eğer böyle düşünüyorsam ben bu fixie kültürünü kavrayamamışım, bazı şeylerden sıyrılamamışım gibi geliyor.Böyle bir şey var mı?

Mesela bu Fuji çok hoş.
DSC_3283.JPG

@Saburié
Kontra pedal bisiklet hiç kullanmadım. Çok güvenli gelmiyor bana, pedalın her açısında durulabilir mi emin değilim.
Fixiede fren yapmıyorum aslında, sadece öne ve geriye basıncı değiştirerek pedal dönüş hızını ayarlamaya çalışıyorum. Sheldon Brown sitesinde düz pedal ile kullanmanın çok ileri bir teknik olduğunu söylemiş, ben yavaş hızlarda kilitli pedal kullanmıyorum ve gayet rahat geliyor, ama çok dik ve uzun yokuştan kilitli pedal olmadan inmedim daha.

@hamlet2006 hocam bunda fren var değil mi, ya bu konuyu ben anlayamadım fixienin mantığında fren var mı yok mu, yada fixie kurallardan bağımsız bir sistem mi , bisiklet forumda kafamı karıştıran tek konu bu, fixie nedir , yada ne değildir.

Geri