Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Fikirlerinize ihtiyacım var..

emir arıca

Daimi Üye
Tepki
107
Bisiklet
Merida
Merhabalar,

Yaz itibari ile bir bisiklet alarak ben de bu güzel uğraşının bir parçası olyı düşünüyorum..Fikrinizi istemeden önce bir miktar kendim ve kullanım amacımı anlatsam iyi olur..

33 yaşındayım.. Vakit yarattıım her zaman sporla ilgiliyim..Trekking, yürüyüş ve bisiklete binmeyi seviorum.Amatör olarak body building ile uğraşıyorum..Şu zamana kadar arkadaşımın dağ bisikletini kullanarak 30-40 km süren turlar yaptım..yürüyüş olarak ta Tuzla-Haydarpaşa arasını yürüyerek 40km(bir maraton) katetmişliğim var...

1.83 boyunda 108 kg.yum (Aklınıza sadece göbek gelmesin :) Body'nin cilvesi olarak görenlerin 90 kg diyeceği bir fiziğim var).

Bisikleti kullanma amacım ağırlık çalışmaları haricinde kalan günlerde düşük vites yüksek kadens kullanarak kardio çalışması yapmak.. Ama aynı zamanda bir mesafeyi tamamen kendi kas gücümle kat etmek... Daha sessiz,daha çevreci ve sınırlarımı vücudumla birlikte kendim belirleyeceğim geziler yapmak.

Bisikletimi Mayıs başı gibi almayı düşünüyor, işim sebebi ile 1.5 ay geçireceğim Tuzla-Pendik civarında öncelikle günlük kısa turlar yapmayı düşünüyorum.. Pendik-Bostacı sahilinde günlük tur ya da haftada 1-2 kere Pendik - Kadıköy sahil turu gibi.. Hazira ortası itibari ile aşadığım yer ERDEK'e dönünce de haftada 2-3 defa 20-30 km.lik Erdek-Ocaklar-Düzler ve arada sırada apacağım Kapıdağ turları gibi...

Kullanacağım yol çoğunlukla asfalt..Hatta %70 asfalt,%25 toprak %5 arazi diyebilirim...

Bisiklet benim oldukça keyif aldığım bir hobim ancak tek hobim değil.. Yani forumda okuduğum pk çok kardeşim/abim gibi bana göre yüksek meblağlar (800 tl ve üzeri) ödeyemem... Sonuçta Kask,Rüzgarlık,Km saati(sigma tercihim), kilit, eldiven, gözlük gibi harcamalar ve bisiklete toplmda 1000 tl.nin üzerine çıkmayı düşünmüyorum..Bir diğer düşüncem de elbette uğraşıldıkça bisikleti daha iyi hale getirebilir olsam da alacağım bisiklete fazla ekleme/çıkarma yapmayı düşünmüyorum..

Kadrosu sağlam, bana 3-4 sene sıkıntı yaratmayacak... Ufak bakımlarını kendim yapabileceğim bir bisiklet alarak kullanmak niyetindeyim..

Forumdan okuduklarım ışığında aşağıda yazacağım ağırlığı 13- 13.5 kg civarında gezinen ve bileşenleri konusunda yardımınızı isteyeceğim bisikletler ile ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim... Sadece bu bisikletler değil başka bisiklet öneriniz, ya da yazdıklarım konusunda yol göstermeyi isteceğiniz konularda da yorumlarınızı büük keyifle okuyacağım..

Bisikletler konusunda genel bilgim haricinde ayrıntılı bilgiye sahip değilim... Yani hidrolik disk frenin mekaniten iyi olduğunu, kilitlemeli amortisöre sahip bir maşanın diğerlerine göre avantajlı olduğunu biliyoru ancak shimano veya başka bir vites donanımının birbirine üstünlüğü, v-fren mi disk fren mi?, kadro açısı, lastiklerin kalitesi gibi konularda bilgi sahibi değilim..Aydınlatırsanız sevinirim..

İncelediğim bisikletler;

Geotech Ascent Disk 700 tl.
İstanbul'da bisikleti Delta Kızıltoprak'ta görme şansım oldu.. Özellik olarak fena gözükmüyor ama yukarıda yazdıklarımdan dolayı sadece görerek diğer modellere göre avantaj/dezavantajını anlayamadım ..

Salcano Igman 660tl. Salcano ng 650 disk 412 tl

Salcano hakkında çok olumlu şey okuduğumu söyleyemem ancak igman üzerindeki komponentleri ile ng 650 de fiyatı ile ilgimi çekti..Kullanan veya çevresinde kullanan arkadaşları olanlar yorum yaparsa sevinirim..

Sedona Borla 400$ Sedona 711 V 460 $
Borlanın forumda beğenilen bir bisiklet olduğu belli, ancak Sirkeci'de görmee gittiğim zaman bayi 711'in daha iyi olduğunu, özellikle bir üst vites e kilitlenebilir amortisöre sahip olduğunu söyledi...Şu ana kadar forumda sedona ile ilgili okuduğum k olumsuzluk 2.5 sene sonra (garantinin bitişinden 3-4 ay sonra) kadrosunu çatlatan bir üyeye yapılan yakışıksız durum..

Trek 3500 390 avro
Bu bisikleti de sirkeci de görme şansım oldu ama aynı geotech te olduğu gibi sadece bakarak bir orum yapamadım...

Seçebildiğim bisikletler bunlar.. Sadece mtbleri yazdım ancak anlattığım kullanım şartları ile önerebileceğiniz şhir bisikleti varsa onları da düşünebilirim..
Hatta şehir bisikleti konusunda Hasan Söylemez'in kulndığı Geotech Lİfe ya da Trek 7.0 'ı görmüşlüğüm var... Ancak Vücut ağırlığım ve sırt çantamdaki ağırlıkla 120 kg civarına ulaşacak bir ağırlığı kaldırıp kaldıramayacağından emin olamıyorum... Bu ağırlık üzünden planladığım turlardan birinin ortasında patlak lastikle kalmak istemiyorum neticesinde...

Çok uzun yazdığımın farkındayım..Okuyan ve yorum yapacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim... Görüşleriniz benim için çok önemli... Önümdeki 2.5 ayı bu görüşlerle birlikte bisikletimi seçmeye harcayacağım..

Bu arada sıfır alma zorunluluğum yok... Temiz durumda bir 2. el bisiklet de düşünebilirim... Forumdaki 2.el ilanlarında çok fazla bisiklete rastlamadım.. Ama kendi sattığınız , arkadaşınız a da çevreden bildiğiniz temiz bir bisiklet de olabilir...

Scudo
Anlattıklarınızdan yola çıkarak size Sedona 311 önermek aklıma geldi. Fiyat olarak ta düşündüğünüz bütçeye uygun. Tur bisikleti olduğu için asfalt kullanıma da, turlara da uygun olacaktır. Mtb olarak borla ve 741 tavsiye edeceğim - bizde borla ve 741 var, memnunuz - . Yol tipine dönük bir tur bisikleti düşünürseniz Bianchi srl 100 de dikkatinizi çekebilir; (link).

• Beğen
Tepkiler: emir arıca
Öyle ahım şahım bir yorum yapamayacağım. Sadece baştan sona okudum ve bir şey söylemeden olmaz diye düşündüm :). Ben dağ bisikleti taraftarıyım her zaman için.Dünya hali yollar ne olur ne biter bilinmez.Bazen bir tura çıkarsınız ve turlarda çok güzel bir manzara için ormanlardan geçmek de gerekebilir.Ayrıca dağ bisikletleri gözüme hep daha sağlam gelmiştir. Şimdiden hayırlı olsun :)...

Öncelikle tecrübeli bir üye değilim fakat okuyup gördüklerimi paylaşmak isterim.

ilk başlarda çok ama çok yabancı geliyor. özellikle donanım kısmı. ben zorlandım başlarda ama son bir aydır sürekli okuyup araştırııyorum ve büyük katkısı oldu. dediğim gibi çok deneyimli değilim fakat ne nedir yavaş yavaş öğrenmeye başladım. 2 gün sonra bisikletimi alacağım. ne yazık ki bütcemiz farklı bu yüzden tavsiyede bulunamayacağım.

fakat şunu tavsiye edebilirim. en iyi bisiklet ulaşılabilen alabileceğniz bisiklettir. forumda donanımlar olsun(fren konusunda, sram ve shimano setleri farkları gibi) , kadrolar olsun çok fazla bilgi var. tavsiyem gelecek bu sürede bunları okumanız. gerçekten çok katkısı oluyor neyin ne olduğunu öğrenmede. en azından alırken ne aldığınızı biliyorsunuz, bu yüzdende bana göre aldığınız ürün sizi hayal kırıklığına uğratmıyor tam düşündüğünüz gibi çıkıyor.

Bunun dışında toprak ve arazi yollarda hiç az değil kullanımınızda bu yüzden mtb uygun olur diye düşünüyorum. kilitlemeli bir maşa olursa da asfalt kullanımında yarar sağlar. ayrıca çamur, yağmur gibi ortamlara çok girmeyecekseniz disk fren yerine v fren tercih edilip, buradan kazanılan miktar daha iyi aktarıcılı bir ürün tercih edilebilir.

son olarak yazın alacağınızı söylemişsiniz. tam bu sıralarda 2011 modelleri çıkmakta hatta bazı markaların çıktı, bazılarınınsa showroomlarda yer alması bekleniyor. yeni modelleride takip edin. bu sürede size en uygun bisikleti bulacaksınızdır.

• Beğen
Geotech Ascent Disk
sedona 711V
sedona borla
salcano 650
verdiğin bisikletlere göre sıralamam bu olur.salcano igman donanım olarak zayıf.hidrolik disk dışında artısı yok.trek kadro iyi ama donanım zayıf.
eğer peşin alabilirsen forumdaki ikinci el bisikletlere bak.aynı fiyatlara daha iyi donanımlı bisiklet alabilme şansın olur.

• Beğen
ben igman kullanıyordum hid disk buyuk artı ancak arkadasların dediği donanımın geri çok ahım şahım değil örneğin vites kolları tourney çevirmelilerden. benim vites kolu ve arka dişli dışında değiştirmeyi düşündüğüm yoktu arka dişli ise 7li yetmemeye başlıyo bi süre sonra onun için

• Beğen
Bu yazılanlar ışığında salcano yu eledim..
Trek te biraz uzak görünüyor..
Herhalde sedona ya da geotech olacak...
2. el ilanlarını takip etmeye başladım bile..

Bir de sirkeci de bisiklet toplayabilecek tanıdık bir isim aldım..
Toplama bisiklet konsunda da ardım isteyebilirim...
Bir arkadaşım basit şekilde vites kalitesinin shimanoda altus-acera-deore diye gittiğini söyledi..
Listelere bakarak bir bisiklet oluşturmaya çalışsam mı diye düşünüyorum..
Sonuçta 1 defa iyi bir şey alıp fazla uğraşmadan kullanmayı istiyorum...

15-16 sene önce Beldesan city bike ile günde ortalama 40-50 km.yapmışlığım vardı 1 yaz boyunca... O zamanın kalitesi buna dayandı ise herhalde günümüz bisiketleri daha sorunsuzdur..

Bende sizin gibi yola çıktım ve Sedona-Trek ve Whistle üzerinde kararsız kaldım.
Hepsini araştırdım.
TREK3500-3700: Marka olarak çok iyiymiş, Kadro ömür boyu garantili kadrosunun kırılıp firma tarafından değiştirilmediğini duymadım varsa istisnadan azdır.
Sedona: Tasarımı ve Komponentleri Trek 3500'den üstün ne varki kadro 2 yıl garantili.
Whistle: Komponentleri ve Tasarım olarak Sedona'ya çok yakın kimi üyeler Sedona 711V Kimileri Whistle 1053 serisini önerir birazda içine sinme ve ağırlık ile alakalı Whistleler 1,5 Kg daha ağır Sedonadan .

Benim size tavsiyem MTB alın Araziye az bile girseniz akort sorunu daha az yaşarsınız. Ayrıca MTB alıp üzerine Hybrit Tur bisikleti lastiği takarsanız sürtünmeyi azaltırsınız.

MTB lerde Trek'in kalitesi tartışılmaz (Bende Sedona var.).
ANCAK
Tüm Kadrolar Tayvanda üretilip birleştiriliyor. Trek "Marka Ücreti"ni fazla alıyor. Treklerde 4 Serisinin altında kadro alacağınıza Bence Sedona alınız.
Fren konusundada V Fren tercih etmenizi tavsiye ederim. Hem şehirde kullanacak olmanız hemde Hidrolik frenlerin maliyeti nedeniyle

• Beğen
bende biraz farklı yorum yapayım bütün yazılanları okudum çok güzel yorumlar gelmiş ama benim fikrim eğer beldesan kadro duruyorsa onun üzerine birşeyler eklemeniz nitekim beldesan bisikletler gerçekten çok dayanıklıydı ki hala kullanıyorum gideceğiniz yola bence tam uygun özellikle beldesan flamingo veya rabbit ise parça değiştirmenize bile gerek kalmayabilir

• Beğen
merhaba emir,
uzun uzun yazmışmışsın belliki buralardan bir tavsiye ile bisiklete başlayacaksın.
yazılan cevaplar genelde bütçene göre ne alabilirsin, kullanacağın yere uygun bisiklet önerileri veya piyasada fiyat performansı en iyi olanı yazmak.
eğer 70 kilo olsaydın bunlardan herhangi biri olabilirdi. ama 108 kilo ile piyasa da 500-800 tl ye satılan bisikletlerin hiçbirisi güven vermiyor tabiiki bana göre.
bütçeni 1500-2000 tl ye çıkartıp bu güveni verecek bisiklet alman.
bütçen 800 tl ise tavsiyem öncelikle sağlam jant setine sahip olmalısın.
göbeklerin, çemberlerin ve tellerin isminden çok iş yapan cins den kaliteli olması gerektiğini düşünüyorum.
daha sonra bu kadar strese dayanabilecek kadro.
piyasada bulabileceğin 1,500 - 1,700 gr ve 200-300 tl arası kadrolarında
bu stresi kaldıracağına emin değilim.
kompenetlerin 7-8-9 olması ise zevkine kalmış nasıl olsa aşınacak ve değiştireceksin..
araştımanı bu yönde sürdürmeni tavsiye ederim.
sağlıcakla kal...

• Beğen
aynı yaşta ve aynı beklentilerde olduğumuzu belirterek ben de görüşlerimi söylemek isterim. ben yaklaşık 3 ay önce sedona borla aldım. öncelikli amacım spor yaparken hoş vakit geçirmekti. bisikletten çok memnunum. her ihtiyacımı karşılıyor ama ihtiyaç duymadığım amortisörün boş yere ağırlığını taşıyorum. daha bilinçli olsaydım sabit maşalı bir bisiklet alırdım. bugünkü aklım olsa sedona 321 alırdım.
(link)
hem daha hafif hem de 28 jantıyla düz yolda çok daha performanslı. yukarıda bir arkadaşın dediği gibi bianchi slr100 de düşünülebilir. bu secenekler artabilir ama bütçenize göre birşeyler söylemeye çalıştım.
selamlar.

• Beğen
@ADSL
Görüşleriniz için çok teşekkürler ancak bütçemi arttırmam ne yazık ki olanaksız. Hatta eşime kala kısıntı bile yapmam lazım :)
Bu arada sedona'nın 2011 modelleri çıkmış ve 711 d artık mekanik değil hidrolik disk frenli..550dolar ama pazarlık ve az taksitle belki alınabilir gibi duruyor..

Bir soru daha soraım bu durumda, kilo sorusundan ola çıkarak..
721 modeli kadro tripple butted dior 711 sadece alu.. 721 kadrosu 711e göre bariz üstün müdür?

@emir arıca

merhaba emir,

ucuz etin yahnisi olmaz derler. ucuz hidrolik disk frenlerden de gerekli performansı alacağını zannetmiyorum.
sedona 711 - 721 arasında da kadro kalite farkı gözüküyor. 100 kilo ağırlık için ikisininde sana uygun olmadığını düşünüyorum.

• Beğen
Benim de sana şöyle bir tavsiyem olur dostum.

SALCANO CITY SPORT 24 HDS

Fiyat : 721 tl

TİP : 700C TREKKING
VİTES : SHIMANO SL-M310/ RD-M360 ACERA 24 VİTES
KADRO : 6061 ALÜMİNYUM KADRO
MAŞA : SUNTOUR SF11-NEX4610-V2-DS MLO KİLİTLEMELİ MAŞA
FREN : SHIMANO M445 HİDROLİK DİSK FREN TAKIMI
GİDON BOĞAZI : ZOOM AHEAD ALÜMİNYUM DERECELİ GİDON BOĞAZI
KRANK TAKIMI : SUNTOUR CW10- XCT-V3-T318 KRANK TAKIMI
ÖN&ARKA TEKER GÖBEĞİ : SRAM MTH306 QR
RUBLE : SHIMANO CS-HG30 KASET 11-34
TEKERLEK : SALCANO X-PROD1 8X4ÖZEL ÖRÜM TEKERLEK SETİ
LASTİK : CONTINENTAL TOURING PLUS REFLEKTÖRLÜ LASTİK

• Beğen
Kalite konusunda halılığınıza katılıyorum ama,
Ben bisikletimi dağda bile kullanacak olsam aşırı hızlı,sert hareketler ya da atlama/zıplama gibi hareketler yapmayacağım.. Bir kadronun beni taşımamasını düşünüp duruyorum.. :(
Dediğimi yanlış anlamayın elbette bende çoook daha bilgili insanlarsınız ancak gönlüm giant,scott,trek,merida gibi markaların güzel modellerini istese de bu kadar ayırabileceğim bütçem yok..Arttırma imkanım da yok..Bu bahsettiğim bütçeye bile geçen senenin salcano leonardo, ya da bu senenin salcano ng 650 markalarından çıkarak geldim..
Bir şey almışken iyisini almaya elbette çalışacağım ancak geçen sene kullandığım arkadaşımın bisikleti forumdan okuduğum kadarı ile elcikten değişen gaz vitesli idi...Oldukça ucuz bir ön amortisörü vardı, ağırlığı da 18 kg civarında idi.. Bu bisiklet ile 30-40 km süren turlar yaptım, viteslerin zamanla sıkıntı yaratmasından ve selesinin rahatsız olması haricinde sıkıntı yaşamadım..Şimdi diyebilrsiniz o basitlikte bir şey al diye..Hayır..Yazdığım gibi fikirleriniz benim için çok önemli..
Ama yazdım ya, ne ucuz bir şey alıp üzülmek ne de hakkını vererek kullanamayacağım ya da farkını ayırt edemeyeceğim kadar iyi bir bisiklete çok para vermek istiyorum...

Fikirleriniz neticesinde hidrolik te olsa disk fren hususuna çok takılmayacağım, sonuçta çamur da bisiklet kullanmayacağım..Dİsk hususunu sadece jant eğilirse de bisikleti kullanma ihtimalinin v-frene göre fazla olması olarak değerlendiriyorum artık..
Kadro benim için daha önemli... Hatta vasat bir kadro ve deore kompenentleri yerine sağlam bir kadro ile acera-altus olmasını tercih edeceğim..
Ancak geçen sene şu anki halimden daha kilolu iken yukarıda kullandığım bisiklet ve çevremde benden kilolu insanarın kullandığı 300-400 tl.lik bianchi-salcanolar sıkıntı yaratmaz iken kadronun beni taşıması konusunda neden çekimser olduğunuzu merak ediyorum..Daha önce de yazdım lütfen ukalalık olarak algılamayın bunu gerçekten merak ediyorum.

Bu arada salcanoyu incelediğim zaman verilen özellikler iyi...
Yazacaklarınız ışığında öncelikle sedona 721 sedona 711v sonra salcano city 24 ü düşünebilrim... Ya da daha ekonomik olsun diyerek sedona borla alabilirim.. 2.el bölümüne bakıp duruyorum...Güzel bisikletler oluyor.. Nisan sonu- Mayıs başı gibi İstanbul çevresinde uygun bir bisiklet bulursam da düşünebilirim ama 2.el fiyatlarını da bir miktar yüksek buluyorum... Sıfırı 1150 tl olan bir ürün bir sezon kullanıldığında 1000 tl. etmez diye düşünüyorum.. Elbette arkadaşlar gözü gibi baktığı ürüne istediğini yazmakta özgür ama bana yüksek geliyor..

su anda piyasada fiyat performans olarak en sağlam kadrolar whistle de muadillerine göre kadro ağırlıkları 200 250 gr ağır ama buna deeğer ayrıyeten en az aLEX RİMS çember deore göbek bir jant seti edinmenizi tavsiye ederim aktarıcılar altus acera olabilir gayet iyi iş görüyorlar bisikleti aldığınız yere rica edersiniz istediğiniz değişiklileri farkını ödemek şartıyla yapacaklardır öncelikli önceliğiniz jant seti olmalıdır kadrolar kolay kolay kırılmazlar merak etmeyin simdiden kolay gelsin

• Beğen
2 mayıs itibariyle istanbul'da olacağım..
ilk 2 gün içinde de bisikletimi seçmeye gideceğim...
Çok model arasında gidip geldim ama son 2 bisiklet arasında kaldım...

Merida tfs 100v (%25 nakit indirimi ile 530 dolara geliyor)

Sedona 711d (550 dolar ama peşinde ilave %10 indirim var ve disk fren)

Tandem bisikletten almayı düşünüyorum ya da kaçkar'dan ama ilk tercihim Pendik'e yakın olması sebebiyle tandem bisiklet olacak... Tabi 15 güne kadar ellerindekiler satlmazsa :)

Bu forumu seviyorum bir sürü öneride bulundunuz, çok bisiklet arasında gidip geldim ama bulup ta alabilirsem merida son nokta olacak.. :)

merhabalar o merida tandem bisiklette ise sitesinde 700 dolar yazıyor. 530 dolara vereceğinden emin misiniz öyle bir kampanyadan bahsedilmiyor da o yüzden

2011 model değil 2010 model :)
Umarım 20 günde eldeki stok bitmez..

Geri