Fazla Kasın Yarar ve Zararları Nelerdir?

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
Arkadaşlar aynı ağırlıkda yağ kütlesinin, hacim olarak aynı ağırlıkdaki kas kütlesine göre nerdeyse 3 kat fazla hacim kapladığını bilenleriniz vardır. Vücut geliştirmeyle uğraşan özellikle boylu sporcuların 150- 160kg ağırlığa kadar çıkdıklarını duymuşsunuzdur, bisiklet sporundada fazla kasın ağırlık olarak bize normal hayatta ve yarışan arkadaşların yarışlardaki performansına ağırlık veya hantallık olarak bir eksisi varmıdır. Yoksa kas ağırlığı güç olarak kendini tolere ediyormudur. Vücudumuzdaki kaslar çoğaldıkça metabolizma ve vücudun işleyişi için birçok artısı olduğu gibi, vücut için bir eksiside varmıdır?


(link)
 
Scudo

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Tam tersi aynı kütlede ki yağ daha fazla yer kaplar ,yani 100 kilo kaslı bir adama göre 100 kilo yağlı bir adam daha göbekli ve geniştir. Daha çok kas daha çok ağırlıktır yokuşları çıkmakta zorlanırsın. Kaslı kişilerin sprint özelliği daha fazladır .
 

Ehlikeyif

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ağustos 2014
Mesaj
600
Tepki
807
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
Selamlar,

Yağ yoğunluğu 0,9 g/mL civarında iken kas yoğunluğu 1,1 g/mL civarındadır, yani bu durumda kas neredeyse %20'ye yakın daha yoğundur. Sizin söylediğinizin aksi yani, aynı ağırlıkta kas kütlesi daha yoğun olduğu için daha "fit" oluruz.

Makul miktarda kas kütlesinin, bisiklette birim kütleye daha fazla güç üreterek motor gücü sağlayacağı için faydası olur kanaatindeyim. Ama kas kütlesini korumak için düzenli antrenman ve düzgün beslenme/uyku şart...
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
@Hasan SAYLIK

@Kurtuluş E.

Pardon yanlış yazmışım düzelttim, onu demek istemişdim aslında




Yarışlara katılan gelişme çağındaki bir arkadaşım kendi zayıflasada kilom artıyor diye diyetisyene gitmiş, oda ölçümden sonra vücudunda epeyce bir kas kütlesinin olduğunu ve yağları eritmenin kolay ama, kasları eritmenin daha zor olduğu gibi şeyler söylemiş, bende merak etdim herkes kas yapmaya çalışırken kası eritmek isteyen insanlardamı varmış, yada fazla kasın bi zararı olabilirmiki
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Kas eritmek isteyen spor yapsın ve sıvı gıdalar tüketsin. Genel klasmancılar hep zayıftır, sprinterler kaslıdır, klasikçiler uzun boyludur ve genellikle kaslıdır . Daha fazla kasın zararı yokuş çıkamazsın. Tek zararı budur denebilir. Fakat iyi bir antrenman ve inanç,çaba bunlardan bile önce gelir yoksa TdF da ki 5. etapta Vincenzo Nibali o kadar klasikçinin önünde kaç dakika farkla nasıl ikinci olabilirdi. Ayrıca bu adam klasik yarışlarına çok yabancı bir isim.
 

Ehlikeyif

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ağustos 2014
Mesaj
600
Tepki
807
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
Gelişme çağındaki bir genç için "kas eritmesi", önemli bir sebep olmadıkça uzak durulması gerekli diye düşünüyorum. Prof. sporcu falan mı arkadaşınız? Öyle bile olsa mevut halini en iyi şekilde kullanacak şekilde antrenman yapması sanırım daha yararlı.
 

Tesup Taru

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Mayıs 2010
Mesaj
416
Tepki
425
Şehir
Kayseri
Bisiklet
Salcano
Yazım yanlışı oldu sanırım...yağ, kastan daha hacimlidir, doğru. Ama aynı kütlede 3 kat hacim farkı var mıdır emin değilim. Bisikletteki etkisi ise, kasların nerede olduğuna bağlıdır. vücut geliştirmeciler gibi, vücudun üst kısmında kas kütlesi fazla ise, işinize çok yaramayan bir kas ağırlığını taşımız olursunuz. Bacaklardaki kas miktarınız fazla ile, bunu hıza çevirebilirsiniz. Tabi bir de kasın yapısı önemli. Hızlı kasılan liflerin ağırlıkta olması ile yavaş kasılan liflerin fazla (aslında kalın) olması durumu arasında da performans açısından fark olur. Bisiklet genellikle kas dayanıklılığını sorgulayan bir spor olduğundan, kütle çok önemli değildir. Ama patlayıcı gücün yüksekliğine ihtiyaç duyan sprint performanslarında kas kütlesi önem kazanır. Sadece bacaklardaki değil, üst vücut kasları da önemli hale gelir. Çünkü ayakta son gücünüzle binlerce watta çıkarak sprint basarken, neredeyse bütün kaslarınız iş başındadır, tabi bu performans 20-30 saniye sürer.
Kas hantallık yapmaz aslında ama hacmi artan kasın yavaşladığı söylenir. Ama o oranda kas yapmak cidden çok zordur, zorlu antremanlar ve çok iyi beslenme, ayrıca destek ürünleri tüketmek gerekir. Kas miktarı artıkça, vücudun enerji ihtiyacı artar çünkü kaslar durduğu yerde bile diğer dokulardan çok daha fazla enerji tüketir. Bu da metabolizmanızın hızlanması anlamına gelir. Dolayısıyla yağ yakmak istiyorsanız, kas miktarınızı artırmak önemlidir. Bisiklette önemli olan, kas kütlesinin fazlalılığı değil, söz konusu kaslarla ne kadar güç ürettiğinizdir.
 
  • Beğen
Tepkiler: YüzSürKoş

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
@Kurtuluş E.

Bu arkadaşlarım henüz 17- 18 yaşlarındaki yıldız A larda yarışıp bi kısmı yeni gençlere geçen türkiyede derecelere giren sporculardan. Diyetisyen bayan bi diyetisyen ve sonrada ben öylesine bilgi amaçlı tartıdan fişe basılan veri alıp saklayıp bir yıl amatörce sürüşümden sonra karşılaştırmak için gitdim, ve sordum bayan olmasına bağlıyorum (bayanların kas fobisi olduğu için),fazla kasın iyi olmadığı düşüncesini sorunca banada evet öyle falan yineledi, şaşırdım tabiiki, ama elimde net bir bilgi olmadan sadece mantığımı kullanarakda ona bir açıklama yapmayı gereksiz buldum, şaşırmış gibi yapıp çıkdım :D
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Tom boonen, Contador, Andy Schleck, diğerlerinin çok önemi yok bu kişilerin kaslarına bakabilirsiniz. Göğüs kasları genelde hiç yok, Tom Boonen içlerinde en kaslısı kol kasları çok iyi olması gerekli ama yine de öyle kalın gözükmüyor. Bacaklar gördüğünüz gibi kas yığını değil, baldır kısmı gayet normal, kalçaları ve belleri dar çünkü esnek olmalılar, gidona daha çok eğilmek için. Yine en kaslısı Tom Boonen klasikçi fiziğine sahip kalçalı, bacakları kalın, 192 cm boyu var, fakat yine de belden yukarısı ince ve dar.

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/inspire-ipcmedia-com/inspirewp/live/wp-content/uploads/sites/2/2014/10/WATSON_00001566-014.jpg
 

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
@Engin Sarı

Bu yarışlarla uğraşan arkadaşlar soğuk iklimde kışın kondisyon antrenmanı yapıyoruz diyerek vücudun üst kısmını çalışdırıyorlar, ya üst kısmı çalışdırmanın bisiklet içinde bir artısı vardır, yada vücudun görüntüsü eşit olması için. :eek:
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Klasikçiler için kol kası çalışması şart ağırlık olarak mı yoksa sadece esneme hareketleri mi yapıyorlar bilmiyorum ama o arnavut taşı yollarda kollarda ki sallanma ile acayip bir ağrı oluşuyor. Üst kısım dan ziyade bel daha önemli sporcular için.
 

Emrah Demirci

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Ekim 2012
Mesaj
919
Tepki
482
Yaş
38
Şehir
nevşehir
Bisiklet
Scott
@Hasan SAYLIK

Resime şöyle bi bakınca koşu sporunda daha kaslı insanlardan hızlı koşar gibi duruyorlar belki, ama bu sporcuları tanımayan birine iki fotoğraf göstersen birinde bu arkadaşlar ikinci resimdede kaslı bir kaç insan, direk kaslı birinin daha iyi bisikletci olacağını söylerler. :D





Bu yarışcıların vücutlarını görünce aklıma öncelerde bi bilek güreşinde vücutcu birini yenen yapılı normal birinin videosunu izlemişdim aklıma hemen o geldi
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Ama en fit bisikletçiyi soracak olursanız Jakob Fuglsang derim. Vücudumum olacaksa öyle olmalı derim kendime. Fransa Turunda yakından görme şansım da oldu Fuglsang ı ,omuzları geniş, kolları kaslı çok farklı, belirgin bir fiziğe sahip. Öğrendiğime göre de 183 boy ve sadece 68 kg. Gençlik yıllarına bakılırsa bu kadar kaslı değilmiş sonradan kendisinin yaptığı anlaşılıyor. O kasları sayesinde de TDF 2014 5. etabı 2. sırada bitirdi ve Fuglsang da bir klasikçi değil.
http://news.velonation.com/Men/Road/Fm_Fz/2013/original/Fuglsang_Jakob_ParisNice13_prologue-1.jpg
 

hakan64

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2014
Mesaj
1.130
Tepki
543
Şehir
-
İsim
hakan
böyle fiziğim olsun, dağlara tırmanmak bile zevk verir

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10689567_813951111990615_1668748475154119632_n.png?oh=3fd98c6f2ae7331dad576b5d11422529&oe=55323A6D
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Resimde gözüken Tony Martin, biliyorsunuz zaten çok iyi bir TT bisikletçisidir. Ama çok kişi bilmez kendisi iyi bir de yokuşçudur. Zamana karşı özelliğinden dolayı kaslı olmak zorundadır eğer zayıflasa yokuşları ilk sıralarda çıkabilecek birisidir. 2009 TdFrance da Mont Ventoux zirvesi ile biten etabı 2. olarak bitirmiştir.
 

Ahmet Onur Çakmak

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Şubat 2014
Mesaj
1.366
Tepki
2.562
Yaş
37
Şehir
Zeytinburnu
Yariscilarin kilo-guc orani tam bir strateji savasi gibi. Wigginsin guc kaybetmeden zayiflamanin ne kadar zor oldugunu anlatan bi videosu vardi. Wiggo gibi cok iyi tirmanisci olmayan genel klasmancilar, tirmanislarda elde edebildikleri en iyi dereceyi yapmak icin vucutlari dahil her fazla grami atiyorlar. Mesela yine wigginsten gidelim. Garmin takimindayken bir fotosunu yukleyeyim size
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/27/290e1f179f60533bcbc07b3d8cffe983.jpg
Cok iyi bir pist bisikletcisi ve zamana karsi bisikletcisi olmasina ragmen cok iyi bir tirmanici degil. Vucut yapisi daha cok uzun sureli endurance tipi suruslere musait. Bana sorarsaniz saf tirmanicilar (contador,quintana vb.) biraz da kisa boylu oluyor. Guc agirlik orani onemli. Ama bisiklet sporunda en iyi vucut kimde derseniz size tarihin en buyuk dopingcisini isaret ederim. Vucudunu o kadar duzgun ve esit porsiyonlarda kaslandirmisti ki neredeyse herhangi bir olimpik jimnastik sporcusu gibiydi. Aslen triatloncu olmasinin da faydasi var tabi. Onun da fotosu soyle dursun.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/27/9829990f815b06beff04ec8920efbb92.jpg
 

Tesup Taru

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Mayıs 2010
Mesaj
416
Tepki
425
Şehir
Kayseri
Bisiklet
Salcano
@emrah9700

vücudun görüntüsü ile bir ilgisi yoktur, yani sporla profesyonel bir şekilde ilgilenmeyi düşünüyorlarsa. bisiklette kas oranı ve vücut yapısı, uzmanlaşılan alan ve hedefler ile çok ilgilidir. üç haftalık, yokuşların kazananı belirlediği, büyük turlarda genel klasman için yarışıyorsa bisikletçiler, vücut ağırlığı bakımından, özellik uzun bir yokuş etabında, belli bir süre boyunca (30-40 dk.) kg başına ürettiği gücü düşünür sadece. İddialı isimler de bu 6-7 watt arasında oynuyor.
Sprintçiler ve klasikçilerin vücut yapısı çok daha farklı. Goril lakaplı A. Greipel örneğin, 183 cm, ve 81 kg. T. Hushovld da 80 kg. civarında. Sprint basarken örneğin, kol ve kanat kasları, ayakta sağa ve sola savururken bisikleti, epey güç üretir. Çok kısa süreliğine, çok yüksek güç üretmek için bütün kaslar çalışmak durumunda kalır. 100 m. koşucularının da örneğin sadece bacakları iş yapıyor sanılır, ama üst vücutlarındaki kas kütlesi de inanılmazdır. Bir de ağırlık çalışmak illa kas kütlesini artırmaz, programına göre değişir sonuçları.
 

Cyclist999

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Mayıs 2010
Mesaj
1.182
Tepki
896
Şehir
izmir
İsim
Harun Sayı
Bisiklet
Giant
Greg Van Avarmeat ve klasikçi özelliği yüksek olan son dünya şampiyonu Michal Kwiatkowski orta-uzun boylu; 180 cm diğeri 176 cm, Swein Tuft yine 180 cm ve daha sayılabilir bir kaçtane sprinter var, bu arkadaşlarda başarılı hani. Fabian cancellara yı klasman dışı tutalım o adam insan değil :D
 

ioalici

Daimi Üye
Kayıt
21 Eylül 2014
Mesaj
238
Tepki
161
Şehir
İzmir
İsim
İbrahim Onur ALICI
Bisiklet
Cube
Arkadaşlar profesyonel olmak isteyenlere söyleyecek bir lafım yok, antrenörler bunun için var. Forumda zaman kaybetmeyin hemen profesyonel bir antrenörle irtibat kurun sakın kulaktan duyma işler yapmayın olan sansinizi da kaybetmeyin. Profeayonel olnayan arkadaslara da onerim su: gereksiz tek bir hucreyi bile beslemeyin. Spor salonlarinda agirliklarla hamallik yapmayin. Daha iyi sprint ya da yokus mu cikmak istiyorsunuz? Daha fazla bisiklet surun. Daha dik yokuslara cikin daha sik sprint antremani yapin. Gereksiniminiz neyse vucudunuz gerekeni yapacaktir. Yillarca vucut gelistirme yaptim ve vardigim sonuc algi bozuklugu yarattigidir. Vucut gelistirerek ve vucudunu sergileyerek para kazanan adamlara bakmayin. Orada milyar dolarlik bir nutrisyon pazari var kanmayin. Barbar Conanin Arnold gibi bir vucuda sahip oldugunu mu dusunuyorsunuz? Kozmetik tatmindir arkadaslar sagliginizi bozmayin. Hayatiniz boyunca bisiklet surmek istiyorsaniz tek yapmaniz gereken bisiklet surmek. Vucudunuz o isi en iyi yapabilecek sekilde gelisecektir. Ne kadar kas gerekiyorsa ne kadar yag gerekiyorsa olacaktir. Dogada gereksiz malzeme yoktur. Siz iradenizi saglamlastirin saglikli beslenin ve antreman yapin. Bir nabiz olcer alin. Gereksiz zorlama yapmayin. Dogada 5 saat boyunca sprint yapan daga kosarak cikan bir canli gordunuz mu? Avin pesinden gunlerce yurur bazen pusuya yatar ve sadece gerektiginde sprint yapar ve avlanir. Avi yedikten sonra da afedersiniz devirir yatar. Bunu dusunun. Iyi calismalar