Esmer Şeker kullanımı

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Arkadaşlar, beyaz şeker kullanım alışkanlığımızı esmer şekere çevirsek daha faydalı mı olur? Yoksa ikisi de sonuçta aynı şey midir? Ben son birkaç yıldır sadece esmer şeker tüketmeye çalışıyorum, toplam şeker tüketimimi de yarı yarıya azalttım. Tabii bunu biraz da, gönül rahatlığıyla Nutella yiyebilmek için yaptım :)

Kimi, esmer şeker işlenmemiş olduğundan daha doğal derken, kimi de esmer şekerin alt tarafı karamelize edilmiş şeker olduğunu, beyazdan fazla farkı olmadığını söylüyor. Bu konuda bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.
 
Scudo

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Esmer şekerin tercihe şayan olduğunu biliyorum, ayrıntıları ise unuttum. Tercih şansınız varsa esmer şeker derim. Tercih çeşidiniz daha çok ise hiç rafine şeker yemeyin derim. :)
 

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Abdullah'ın vermek istediği bilgiyi ben mi göremiyorum bir tek?
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Esmer şeker daha faydalı ama yine de kan şekerini yükseltiyor, bal, pekmez, esmer şeker vs hemen neredeyse hepsi biraz fazla tüketilirse kan şekerini düzensizleştiriyor ve pankreası yoruyor, kiloya neden oluyor, vücut yağlar yerine şeker yakmayı tercih ediyor. Bu arada tatlandırıcı olarak Stevia tercih edebilirsiniz, kalorisiz tatlandırıcılar arasında sağlığa zararlı olmayan tek bildiğim bu, tadı hala kötü ama bazen iyi gelebiliyor, GNC mağazalarında satılıyor, denemek için ücretsiz örnek de istiyebilirsiniz. Şeker ihtiyacını karşılamanın en iyi yolu ise fazla olmamak kaydıyla doğal meyveleri tüketmek, meyvelerin içindeki enzimler ve vitamin ve mineraller sayesinde vücutta kolayca ve zararsızca kullanılabiliyor.
 

ScottScale

Daimi Üye
Kayıt
13 Temmuz 2009
Mesaj
332
Tepki
173
Şehir
ADANA
esmer şeker in beyaz şekerden farkı doğal şeker olmasıdır. beyazlatılmamış olmasıdır. yani biizm soframızdaki beyaz şeker, normalde esmer dedikleri şeker oluyor onu beyazlatarak beyaz hale getiriyorlar. kalori olarak aralarında çok fark yok. ikiside zararlı fazla tüketildğinde. ama piyasada ve eczanelerde satılan kalorisiz kilo aldırmayan tatlandırıcılar var. light kolalarda light içeceklerde bunlardan kullanılır. ben 15 senedir kullanıyorum tatlandırıcı. ve içtiğim her içecek light. toz halinde satılanıda var, mercimek şeklinde hap olarak satılanıda var. diyet tat,canderel,durcarly bunları eczanelerde bulabilirsiniz. gnc mağazasına gidip 10 katı parayı vermenize gerek yok.

ayrıca siz istediğiniz kadar gün boyu birşey yemeyin yediğiniz 1 çorba kaşığı dolusu nutella bile sizin günlük şeker ve yağ ihtiyacınızı karşılar. yani aşırı yediğinizde zararlıdır.
 

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Yapay tatlandırıcı benim için bir seçenek değil. Yapay tatlandırıcı kullanacağıma hiçbirşey kullanmam, ya da şekerli içerim. Yine de bilgiler için teşekkürler.

Anladığım kadarıyla şeker zararlı, esmer şeker daha az zararlı. Meyva şekeri ise fazla kaçırmazsanız yararlı. Yalnız meyva sularına dikkat etmek lazım gereğinden fazla şeker depolamanıza yolaçabilir.

1 çorba kaşığı nutella günlük şeker ve yağ ihtiyacımı herhalde spor yapmıyorsam karşılar değil mi? pazar günü 30dk yüzme, 88dk bisiklet ve 77dk. koşu yaptım. Yaklaşık 1700 kalori harcadım. Gerçi Nutella yemedim ama yediklerim yerine Nutella yeseydim herhalde harcamış olurdum.. Bahane arıyorum yemek için ciddiye almayın :) Eskiden bir oturuşta bir kavanoz yerdim, birkaç senedir yarım kavanoza düşürdüm. Herhalde 3-3buçuk çorba kaşığı ediyordur, çay kaşığıyla yediğim için bilemiyorum. Haftada 3-4 kez yiyordum, şimdi o da neredeyse haftada 1-2'ye düştü.

Ben yemekle sporu birbirine karşı motivasyon kaynağı olarak kullanıyorum. Spor yapınca sevdiğim şeyleri yeme hakkım olduğunu düşşünüyorum, tatlıyı fazla kaçırırsam o zaman acısını spor yaparak çıkarıyorum.
 

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Şimdi Abdullah'ın verdiği tabloyu görebiliyorum
 

ScottScale

Daimi Üye
Kayıt
13 Temmuz 2009
Mesaj
332
Tepki
173
Şehir
ADANA
@m6rk

boydan resminizi görebilseydim veya vücut tipinizi bazı şeyler söyleyebilirdim. kalori ile kilo arasında %100 bir bağlantı yoktur. mesela örnek veriyorum 100 gram sıvıyağ 550-600 kaloridir. ama diğer yandan 500 gram(yarım kilo) tavuk ızgara yağsız derisi alınmış. aynı kaloriye eş değerdir. şimdi aynı kaloriye sahip olan bu iki üründen yağı içerseniz kilo alırsınız vücudunuz yağ yapar, ama tavuğu yerseniz kilo almazsınız. bunun gibi bir çok örnek vardır. yani kalori hesabı kilo alıp zayıflamayla birebir ölçü değildir. 1000 kalorilik bir yiyecek yiyip kiloda alıp, 3000 kalorilik bir yiyecek yiyip kilo almayabilirsiniz. bisiklet ve yüzme yaptığınız normal gözüküyor insan bünyesi kaldırabilir ama 77 dakika koşmak bu sporların ardına insan üstü bir performans demek. koşu ritminizi bilmiyorum ortalama ritimden ele alırsak 77 dakika 15-16 km ye eş değerdir. hafif tempoyla el alırsak yürüyüşün 5 ritim buda 7-8 km eş değerdir. çok hızlı koşmadığınızı tahmin ediyorum eğer bu sporların ardına çok hızlı koşarsanız 77 dakika 40-50 km maraton koşusuna eş değerdir. kendimde koşucu olduğum için 77 dakika koşmak ritme göre çok farklı mesafe demektir.

nutella meselesine gelince, evet piyasadaki en güzel fındık ve kakao kreması doğrudur. meyve şekeri yani fruktoz da çeşitlilik gösterir, incir,üzüm, muz ve domates şeklindeki hurma meyvesinde aşırı şeker vardır bunlarda kilo yapar. ama elmadaki şeker oranı faydalıdır. meyve şekeride fazla tüketildiğinde zararlıdır.tabi bu zarar kilo aldırma açısından zararlı. yapay tatalandırıcılar ise hiç bir şekilde kilo aldırmaz ama 30 senedir tartışılır ve bilim adamları hala kesin bir karara varmış değiller. yapay tatlandırıcılar zararlı mı yrarlı mı konusunda ? ama kilo aldırmadıkları kesin bir gerçektir
 
  • Beğen
Tepkiler: m6rk

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Boyum 183cm., ağırlığım 88.5 kg. Diktörtgen bir vücut şeklim olduğunu söyleyebilirim, Bel çevrem ve göbeğimde biraz yağ birikimi var, kurtulmak için ona odaklı çalışmam şart. Sadece sporla gitmiyor. Omuz mesafem geniş, göğüs kafesim orta-dar arası. Kol boyum vücuduma göre biraz uzun, kulaç açıklığım 193cm.

Pazar günkü bir triatlon antremanıydı. Nabzın 150'yi geçmeyecek şekilde mesafe çalışması yaptım. Yüzmeyi 12.5 metrelik havuzda düşük tempoda yaptım (Sol elimdeki kırık 3. haftasında, ona çok az yük vererek yüzüyorum). Bisiklet 1-25 zorluk kademeli alette, kademe 11-13 arasında 90 devir - 40 km., koşu ise 8.5 - 9.2 km/s. aralığında 10 km.

Kilo sıkıntım yok, önemli olan ağırlık değil vücuttaki yağ oranı diye düşünüyorum. Benim boyumdaki rüzgar sörfçüleri 95-105 kilo arası oluyorlar.

Yapay tatlandırıcının sağlık açısından tehlikesini bilemediğimden, riske girmeyerek hiç kullanmamayı tercih ediyorum. Eve kesinlikle gazlı içecek girmiyor, maden suyu hariç.

Şeker mümkün olduğunca az tüketip, onuda mümkünse esmer kullanmayı tercih etmek doğru çözüm gibi duruyor. Hem de mineral açısından artıları varmış yukarıdaki tabloya göre.
 

ScottScale

Daimi Üye
Kayıt
13 Temmuz 2009
Mesaj
332
Tepki
173
Şehir
ADANA
@m6rk

aşırı maden suyuda zararlı tuz var çünkü içinde. 1 gram tuz 200 ml yani 1 su pardağı suyu vucutta tutar.buda zayıflamamıza engel olur. yemeklerimize hiç tuz atmasak bile tuz ihtiyacımızı faylasıyla karşılıyoruz. asitli içeceklerden uzak durmanız güzel çünkü asit kasları eritir.

tıp bilimine göre ideal kilo endeksi şu şekilde hesaplanıyor.

boyunuz -10(eksi on) rakamı

yani sizin boyunuz 1.83 ise 83 kısmından 10 rakamını çıkartacaksınız 73 olacak. ve sizin ideal kilonuz 73 kilodur ! 15 kilo kadar bir fazlalığınız göze çarpıyor bu ideal kilo endeksine göre.

siz nutella yediğiniz sürece hangi sporu yaprsanız yapın, kilo veremezsiniz. çikolatadaki yağlar vucuda direk yağ kitlesi olarak girerler. özellikle basen ve kalçalarda birikirler(bayanalrda daha sık böyle olur) şeker ve tuz tüketimide zararlıdır. ben 15 senedir tatlandırıcı kullanıyorum ölmedim çok şükür. koşu ve yüzme en iyi 2 spordur. tüm kasları aynı anda çalıştıran 2 spor. onca çile eziyet çekip nutella yemeğe değmez bence. vücudunuz beliki zayıf olur ama kalbiniz yağ bağlar ilerde çok büyük sıkıntı yaşarsınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Genar Batur

m6rk

Daimi Üye
Kayıt
2 Ocak 2009
Mesaj
230
Tepki
167
Şehir
İstanbul
Bu indeks -en azından benim yaşımda erkekler için doğru olamaz, benim 73 kilo olmam mümkün değil. Yıllar önce Motorsporlarıyla uğraşırken pist yarışlarında hafif olabilmek için 79 kiloya düşmüştüm, o zaman bile bir deri bir kemiktim...

Nette 'Body Mass Index' olarak arama yapıldığında (Vücut Kitle indeksi) kullanılan formül: <Kg. cinsinden ağırlık> bölü <m2 cinsinden Boy'un karesi>'dir. Çıkan rakama göre:

Aşırı zayıf: 16.5 altı
Zayıf: 16.5 - 18.5 arası
Normal: 18.5 - 25 arası
Şişman: 25 - 30 arası
1. kademe obez: 30 - 35 arası
2. kademe obez: 35 - 40 arası
3. kademe obez: 40 üzeri

Mesela ben 88 / (1.83 x 1.83)= 88/3.3489 = 26.28 yani şişman çıkıyorum.

Yalnız BMI'nin sonuçlarının, spor yapan ve kemik-kas yoğunluğu yüksek olanlarda fazla, yaşlı ve kaslarının bir kısmı erimiş kişilerde de düşük çıktığını belirtmek lazım. Rüzgar sörfçüleri örneğini bundan dolayı vermiştim.

Bu arada ilginçtir; bu tezi kuvvetlendirmek için Ussein Bolt'un kilo ve boyunu araştırdım, wikipedia'ya göre 196cm, 86 kilo! Michael Johnson, 185cm, 78 kilo... Carl Lewis 191cm, 81kilo... Tam sizin formüle göre adamlar.

Asafa Powell: 190cm, 88 kilo
Donovan Bailey: 183cm, 82 kilo...

Neyse, boyun cm kısmından fazla kiloda olmamak lazım galiba, 15 kilo olmasa da 5 kilo fazlalığım olabilir... ama bu kadar fazlalığı da kendimde göremiyorum ne yalan söyliyeyim...
 

ScottScale

Daimi Üye
Kayıt
13 Temmuz 2009
Mesaj
332
Tepki
173
Şehir
ADANA
@m6rk
kas kütleniz fazlaysa sizin dediğiniz geçerli olur. sporcuysanız. benim verdiğim veriler normal insan için ideal bilimsel ölçümdür. mesela bir insan inceciktir ama kaslarının ağırlığından dolayı kilosu fazladır. sizin dediğiniz o sınıfa giriyor. ama normal bir insanın ideal kilosu bilimsel olarak bu şekilde hesaplanıyor. birde her sporcunun ağırlığı bir değildir. kısa mesafe sporcularına bakın boğa gibidir ama hızlı koşarlar, birde maraton koşucularına bakın iskelet gibi hafiftirler ama yavaş koşarlar. her sporcunun ve her farklı branşın kendine ait ideal kilo ölçütü vardır. normal insanlar için ise ''boy -10 = kilo'' endeksi geçerlidir.