Epilepsi (Sara) ve Bisiklet

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Merhaba arkadaşlar,

Önemli olduğunu düşündüğüm bir konuda paylaşımda bulunmak istiyorum. Halk arasında "sara" olarak bilinen ve tıpçıların "epilepsi" dediği rahatsızlık beyin dalgalarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Beyin dalgalarındaki farklılıklar, ani hızlanma ya da yavaşlama, sıçrama gibi sebeplerle hastalar nöbet geçirmektedirler. Ancak şöyle bir durum var ki, epilepsi nöbetleri klasik anlamıyla "düşüyor, kontrolsüz kas hareketleri oluyor ve köpürüyor" şeklinden ibaret değildir. Beynimizin farklı bölgeleri vardır enerji akışının hangi bölgede dengesizlik gösterdiğine göre nöbetler de farklılaşır. Bazı nöbetlerin dalgınlık gibi göründüğü, bazı nöbetlerin kişi fark etmeden gerçekleştiği, bazı nöbetlerin çok kısa bilinç kayıplarıyla geçtiği tespit edilmiştir. Burada anlatabileceğimden daha çok nöbet tipleri bulunmaktadır. Peki bu durumdaki arkadaşların bisiklet sürme durumu ne olacaktır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle süreklilik içermektedir. Öncelikle bu ilaçların düzenli,sürekli ve aksatılmadan alınması hem tedavi hem de kişinin güvenliği için elzemdir. Ayrıca, kişiler sürekli olarak uzman bir doktor kontrolünde olmalıdır. İlaçlarının kandaki değeri ve eeg gibi durum izleme amaçlı araştırmalar aksatılmadan yapılmadır. Bisiklet kullanabilecek durumda olduğunu doktorundan öğrenen kişi gerekli güvenlik önlemlerini alarak bisiklet sürebilir. Ancak bazı epilepsi türlerinde, efor nöbet tetikleyicisi olduğu için bu arkadaşların bisiklet kullanması kendi faydalarına olmayacaktır. Doktorun dediğine inat edip bisiklet kullanmaya kalkışmak çok risklidir. Bilinmelidir ki, tıbben iki nöbeti arası 2 yılı geçmeyen hastaların nöbet zamanları genellikle umulmadık zamanlarda ve ön belirtisiz gelmektedir. Bazı hastalar ise kulak çınlaması, yanık kokusu vb. bulgularla nöbetlerinin geleceğini çok kısa bir süre önce fark edebilmektedirler.

Epilepsi olan arkadaşlar uzman doktorun onayını altıktan ve önlemleri sağladıktan sonra bisiklet kullanabilir. Her bisikletçinin takması gereken kaskı takılı olmalıdır. Ayrıca dizlik, bileklik, dirseklik koruyucular mutlaka kullanılmalıdır. Mümkünse hastalığını ve nöbetlerini bilen arkadaşlarla turlara çıkılmalı ve turlarda efor sarfiyatı bu kişinin durumuna göre ayarlanmalıdır. Seyir halinde bu kişi hasta olmayan iki arkadaşı arasında seyretmeli ve arkadaşları tarafından durumları belirli periyotlar halinde kontrol edilmelidir. Kişinin bir ön belirti algılaması ya da arkadaşlarının anormal bir durum sezmesi halinde tur durdurulmalı ve kişi dinlendirilmelidir. Bu kişiler hayatlarında zor geçen dönemlerde yoğun nöbet riski taşıdıklarından bu dönemlerde bisiklet kullanmamalıdırlar.

Saygılarımla
 
Scudo

Fatih Toraman

Forum Demirbaşı
Kayıt
25 Mayıs 2011
Mesaj
406
Tepki
744
Yaş
28
Şehir
Giresun
İsim
Fatih
Bisiklet
Amoeba
Paylaşım için teşekkür ederim :) Çok işime yarayacak...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Ben teşekkür ederim Fatih Bey. Bir faydamız olduysa ne mutlu. Bende gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Saygılar.
 

Ali Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
670
Tepki
145
Şehir
istanbul
çok mühim bir konu epilepsi hastalarının mutlaka okumasını öneririm elinize sağlık
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Ali Ç.

Size de gösterdiğiniz ilgi ve verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim Ali Bey.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Konuyla ilgili olarak ek bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar, (link) adresinden faydalanabilirler. Sorusu ya da sorunu olan arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olacağım. Saygılar.
 

Ahmet SARI

Daimi Üye
Kayıt
18 Kasım 2012
Mesaj
315
Tepki
220
Şehir
İstanbul
Allah şifa versin.

Bu hastalık öyle ki, hemen her nöbetten sonra "ne oldu lan bana" durumlarıyla birlikte, farkında olmadığın kimi zaman 5 kimi zamanda hayatından 10 dakika yitik olarak kayıp gidiyor. Oraya nereden geldin, kim getirdi ?!??!?!

Sürekli boşluktasın yani...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Ahmet SARI

Haklısınız Ahmet Bey. Üstüne toplumun ön yargıları da eklenince çekilmez boyutlara varan bir kısır döngü içinde durumu kötüleşen hastalar da var. Ama ne olursa olsun tedavi ve aile desteği ile alışmayacak bir şey değil.