Scudo Sports

Elektrikli bisiklet devri

Elektrikli bisiklet kesinlikle muthis bir bulus (benim bahsettigim pedal destekli ve orta gobekten motorlu olanlar), ve ozellikle Avrupa'da cok ciddi manada elektrikli bisiklete gecis var (yanlizca Almanya'da bugun 3 milyon elektrikli bisiklet mevcut). Ayrica spor yapip yapmamak tamamen kisinin tercihine kaliyor, istenildiginde pedal destegini %25-50'lerde tutabilirken istenildiginde ise %350-400'lere kadar artirabilyorsun. Arkasinda da cok ciddi bir teknoloji ve 1990'lardan beri Yamaha ile baslayan ve her yil uzerine koyarak gelisen ciddi bir know-how mevcut. Bu teknoloji er yada gec ulkemizde de yayginlasacak.
Fakat hersey bir kenara, keske sagligim yerinde olsaydi da geleneksel anolog bisikletimi kullanmaya devam edebilseydim, kendi vucudumun urettigi enerji ile bir yandan kendimle yarisirken ciktigim o rampalar, harcadigim kaloriler, litrelerce terin yerini kesinlikle hicbirsey tutamaz. Ama yine de bizler gibi mecbur kalanlar icin Doga'dan kopmamak, bisikletten kopmamak, spordan ve kendi sosyal toplulugundan kopmamak icin o kadar muthis ve benim icin onemli bir aletki gozumde anlatamam. ne kadar yeni teknoloji, yeni ekipmanlar v.s. olsa da her zaman eski bisikletimi ve onunla yasadiklarimi ozleyecegim.

Scudo
Elektrikli taşıtlara karşı değilim hatta destekliyorum. Ama buna bisiklet dememeleri gerekiyor ve motorlu taşıtlara tabi olmaları gerekiyor.

Elektrikli taşıtlara karşı değilim hatta destekliyorum. Ama buna bisiklet dememeleri gerekiyor ve motorlu taşıtlara tabi olmaları gerekiyor.
Bu durumda elektrikli tekerlekli sandalye ya da yaşlıların kullandığı elektikli arabaların da motorlu taşıtlara tabi olmaları mı gerekiyor? Değilse ayrım neye göre yapılmalı?

Bu zihniyet ebayka klima taktirir sonra 18 göbeğime 21 ayak uçlarima... Tabi gazlaması da cabası. Hırıltını duyduk qnq. by.

• Hahaha
  • Beğen
Tepkiler: necmeddin ve enzo
Düğmeye basıp son hız gidenler için öyle ancak belli hızı aşamayanlar ve pedal destekli çalışanları motorlu taşıt olarak göremeyiz. Zaten hem kendilerine hem de diğer trafikteki kişilere asıl sıkıntıyı yaşatacak olanlar da böyle düğmeye basıp hız yapabilenler.

Bu durumda elektrikli tekerlekli sandalye ya da yaşlıların kullandığı elektikli arabaların da motorlu taşıtlara tabi olmaları mı gerekiyor? Değilse ayrım neye göre yapılmalı?

Motosiklete ile bisikletin arasındaki fark ile aynı, adale gücü. Motosiklet motorlu bisiklet, motorbisiklet den türemiş bir isim. Bir bisiklet motor gücü ile hareket ediyorsa bu bir motosiklettir. Ayrıca belirtmeliyim ki step sistemler (pedal destek) kastetmiyorum. (Harekete zorladığı için bu konuda yumuşamamı sağlıyor) Elektrikli bisikletlerin özellikle bizim ülkemizde bisiklet kültürüne faydasından çok zararı dokunacaktır diye düşünüyorum. Adale gücü ile hareket eden araca bile saygısı olmayan toplumun, yine saygısız toplumun altında kullanımı bisikleti olumsuz etkiler. O nedenle ki elektrik gücü ile hareket eden bu taşıtın bisikletten ayrılması gerekli. Arkasında kocaman "ELEKTİRKLİ BİSİKLET" yazan motor görünümlü araçlar kaldırımlarda insanları yeteri kadar bezdiriyor. Farkındayım ki siz onlardan bahsetmiyorsunuz, elektrik motoru takılmış bildiğimiz bisikletten bahsediyorsunuz. Amsterdam'da dediğiniz olur da bu ülkede o bisikletler Amsterdam'daki gibi insanların altında olmaz, doğacak sonuçlardan da en çok kısıtlı imkanları olan bisikletçiler sıkıntı çeker.

Edit: Oluşacak olumsuzluklar dizisi sonrası manşet "Bisiklet Terörü" olur. "Elektrikli Bisiklet Terörü" olsa bile bile bizim millet "Elektrikli" kısmını görmez, okumaz.

Motosiklete ile bisikletin arasındaki fark ile aynı, adale gücü. Motosiklet motorlu bisiklet, motorbisiklet den türemiş bir isim. Bir bisiklet motor gücü ile hareket ediyorsa bu bir motosiklettir. Ayrıca belirtmeliyim ki step sistemler (pedal destek) kastetmiyorum. (Harekete zorladığı için bu konuda yumuşamamı sağlıyor) Elektrikli bisikletlerin özellikle bizim ülkemizde bisiklet kültürüne faydasından çok zararı dokunacaktır diye düşünüyorum. Adale gücü ile hareket eden araca bile saygısı olmayan toplumun, yine saygısız toplumun altında kullanımı bisikleti olumsuz etkiler. O nedenle ki elektrik gücü ile hareket eden bu taşıtın bisikletten ayrılması gerekli. Arkasında kocaman "ELEKTİRKLİ BİSİKLET" yazan motor görünümlü araçlar kaldırımlarda insanları yeteri kadar bezdiriyor. Farkındayım ki siz onlardan bahsetmiyorsunuz, elektrik motoru takılmış bildiğimiz bisikletten bahsediyorsunuz. Amsterdam'da dediğiniz olur da bu ülkede o bisikletler Amsterdam'daki gibi insanların altında olmaz, doğacak sonuçlardan da en çok kısıtlı imkanları olan bisikletçiler sıkıntı çeker.

Edit: Oluşacak olumsuzluklar dizisi sonrası manşet "Bisiklet Terörü" olur. "Elektrikli Bisiklet Terörü" olsa bile bile bizim millet "Elektrikli" kısmını görmez, okumaz.

Tekrar merhaba,
Elektrikli bisiklet olarak tanimlanan cihazlar ( onden, arkadan motorlu ya da pedal destek sistemli ) salt motor gucu ile hareket etmiyor. Etseydi sizin de soylediginiz gibi bu motorlu bisiklet olurdu. Bu ayrim zaten tanimlanmis ve yapilmis durumda.

Bahsettigim elektrikli sandalye ya da yasli araclari da kas gucu ile calismiyor, onlar da motorlu tasitlara mi tabi olmali demistim ona cevap vermemissiniz.

Mesajinizin geri kalani ise varsayima dayaniyor. Sikayet ettiginiz cihazlar da zaten elektrikli bisiklet degil.

Tekrar merhaba,
Elektrikli bisiklet olarak tanimlanan cihazlar ( onden, arkadan motorlu ya da pedal destek sistemli ) salt motor gucu ile hareket etmiyor. Etseydi sizin de soylediginiz gibi bu motorlu bisiklet olurdu. Bu ayrim zaten tanimlanmis ve yapilmis durumda.

Bahsettigim elektrikli sandalye ya da yasli araclari da kas gucu ile calismiyor, onlar da motorlu tasitlara mi tabi olmali demistim ona cevap vermemissiniz.

Mesajinizin geri kalani ise varsayima dayaniyor. Sikayet ettiginiz cihazlar da zaten elektrikli bisiklet degil.
Elbette ki tekerlekli sandalye için aynı şeyleri söyleyemem amacı engelli bireyin yaşam standartı yükseltmek için olan araç için. Ne yazık ki Türkiye'de bahsettiğiniz tanımlama yapılmış değil. Kanunen tanım var ama uygulamada yok. Değindiğim şeylerin Türkiye şartlarında olduğunu tekrar belirtmek isterim. Daha az önce tesadüf ya elektrikli motor kaldırımda yayalar ile tartıştı. Peşinden konuşulan bu elektrikli bisikletler de çok oldu artık. Bu ortamda konumuz olan bisikletlerin ortada dolaşması ülkemiz şartlarında tüm bisikletleri zora sokacağı endişesi yaşıyorum. Malum ülkede hiç bir şey yapıcı değil. Stepler dışındakiler, yani tekerden motorlular salt motor gücü ile gidebiliyor.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Elbette ki tekerlekli sandalye için aynı şeyleri söyleyemem amacı engelli bireyin yaşam standartı yükseltmek için olan araç için. Ne yazık ki Türkiye'de bahsettiğiniz tanımlama yapılmış değil. Kanunen tanım var ama uygulamada yok. Değindiğim şeylerin Türkiye şartlarında olduğunu tekrar belirtmek isterim. Daha az önce tesadüf ya elektrikli motor kaldırımda yayalar ile tartıştı. Peşinden konuşulan bu elektrikli bisikletler de çok oldu artık. Bu ortamda konumuz olan bisikletlerin ortada dolaşması ülkemiz şartlarında tüm bisikletleri zora sokacağı endişesi yaşıyorum. Malum ülkede hiç bir şey yapıcı değil. Stepler dışındakiler, yani tekerden motorlular salt motor gücü ile gidebiliyor.

Karayollari trafik yönetmeliğinde bisiklet, elektrikli bisiklet, motorsiklet tanımı yıllardır var.

(link)

Pedal desteği dışında on ya da arkadan motorlu halde satılan bisikletler pedal desteği olmadan gitmiyor. Giderse eğer bunlar ticari olarak başka ürün kategorisine girip ( throttle bike ) ona göre satılıp trafiğe çıkıyor. Bildiğim kadari ile belli başlı bisiklet üreticilerinin bu tarz bisiklet satışı yok. Bir sürü farkli model test ettim belli başlı ureticilerin, hepsi destek sistemiydi. Belki de vardır benim bilmediğim. Genelde bisiklet kitleri ile sonradan eklenebiliyor. Karayollari trafik yönetmeliğinde de vardi bunlar yanılmıyorsam. Güç, maks hız gibi farkli parametrelere göre farklı duzenlemeleri var ulkelerin.

Uygulamanın olmaması başka mesele. Siz, bu bisiklet yaygınlaştırsa mekanik bisikletlileri zora sokacağı önergesinde bulunuyorsunuz ama bunu destekleyecek herhangi bir objektif argümanınız da yok. Argüman olarak yine kendi varsayımlarinizi öne sürüyorsunuz. Diger yandan internette dunya kadar akademik ya da pazar araştırması var aksini soyleyen. Özellikle pandemi döneminde elektrikli bisikletlerin getirdiği konfor ve menzil avantajı ile insanlar otomobil yerine bisikleti tercih etmeye başladı kisa mesafeler için. Bu da bisiklet kullanımıni ve bisiklet kültürünu ( bu da ucu çok açık bir kavram ) arttıran bir etken.

Eğer okuduklarınızı yanlış anlamıyorsam endişenizin temelinde bilinçsiz bisiklet kullanıcıları ve kanun/düzenlemelerin uygulama eksiklikleri var. Bunlar elektrikli bisikletin kendisi ile direkt alakalı değil. Elektrikli bisikletin getireceği yaygın kullanım ile bilinçsiz bisiklet kullanıcı sayısının artmasını varsaymak gayet mantıklı ama bunun önüne geçmek için elektrikli bisikleti araç kategorisine sokmak mantikli değil. Mektepler olmasa ne güzel yonetirdim maarifi yaklaşımı bu.

E bike var e bike var kast edilen rks nin boş beleş modelleri ise kalsın şarj bittiğinde bataryayi çıkarıp yola bile atsan pedal çevirerek o metal yığınınla biryere gidemessin ağır ve hantal yokuş çıkamazsın

Screenshot_20210807-194512_Hepsiburada.jpg

Kastettigim bu ve bu tip modeller bununla uzun yola gitsen kelebek gidon taksan ne olur zevk veren bir mekanizma değil 7500 TL fiyatı var şuan.

Ya üst seviye 15 bin üstü mtb yol vb e bike yada hazır kitlerden almak lazım

Ben fat bike için birebir uyumlu şu modele niyetlendim ama malum turkiyede bu paralar rezalet

Belki bir gün taktiririm

Screenshot_20210807-195016_Chrome.jpgScreenshot_20210807-195054_Chrome.jpg
Rejeneratif frenleme tam manası ile nedir sanırım bunu taktırmak hidrolik sistemimi iptal edilcek değil mi ?

Rejeneratif frenleme tam manası ile nedir sanırım bunu taktırmak hidrolik sistemimi iptal edilcek değil mi ?

Sanırım fren yaparken oluşan kinetik enerji ile bataryanın şarj edilmesi. Hibrit otomobillerde de var.

Sanırım fren yaparken oluşan kinetik enerji ile bataryanın şarj edilmesi. Hibrit otomobillerde de var.
Her frende şarj ediyorsa güzelde randimanli olurmu belirsiz

Her frende şarj ediyorsa güzelde randimanli olurmu belirsiz
Randımanlı olsa bile ucuz olmayacağı kesin. Ki bence mantıksız. Düşünsenize inişte ya da frenejda rejenaratif sistem şarza geçecek, çoğu zaten ısıya, sürtünmeye ona buna harcanacak. Kuş kadar enerji depolayacak. Bisikleti ekstra ağırlaştırıp fiyatını artıracağına rejenaratif sistem olmasa daha iyi olur. Hakı bokunu ödemez durumu
Bir de sürüşü de bozar.

Almaya sıcak bakıyordum korktum şimdi 10 bin de az para değil

Gençler... Kullandığınız iki teker size zorluk çıkarıyor ya da hakkını veremiyorsanız, günlük akışta sorunlar yaşıyorsanız alternatif çözümler düşününüz...
Güvensizlik, zaman sorunu, cukka, hımbıllık ya da sırf özenme bile olsa kas gücünüzün size sağlık, mutluluk ve huzur verdiğini göz ardı etmeyiniz..
Kullanım amacınız ve hedefleriniz ne ise ona göre bir model seçiniz.
Teknoloji hayatı kolaylaştırıyorsa işlevseldir..Dağ bisikleti alıp dağa çıkmayan, yol bisikleti olup yola çıkmaya çekinen üyeler tanıyoruz..
Önce kas vardı, nefes vardı..
Yetemiyorsa/tat vermiyorsa seçenekleri masaya yatırmalı...
Ama o masadan forum özelinde bir "pedalşör" olarak kalkmalı değil mi?
Yoksa burada ne arıyoruz ki?

Çok yanlış bir ön yargı.

Elektrikli bisiklet kullanmaya başlayanların ilk farkettiği şey, bisikletin üzerinde çok daha fazla zaman harcadıkları oluyor.
Önceden haftada 2-3 kez sürüş yapan hergün sürmeye başlıyor.
Tek seferde 1 saat sürüş yapıyorsa bakıyorsun 1-2 saat sürüş yapıyor, çok daha uzağa gidip geliyor. Eskisi kadar olmasa bile hatırı sayılır derecede terliyor yine ;)

Çok yanlış bir ön yargı.

Elektrikli bisiklet kullanmaya başlayanların ilk farkettiği şey, bisikletin üzerinde çok daha fazla zaman harcadıkları oluyor.
Önceden haftada 2-3 kez sürüş yapan hergün sürmeye başlıyor.
Tek seferde 1 saat sürüş yapıyorsa bakıyorsun 1-2 saat sürüş yapıyor, çok daha uzağa gidip geliyor. Eskisi kadar olmasa bile hatırı sayılır derecede terliyor yine ;)
Düşüncenize saygı duyuyorum ama katılmam mümkün değil.
Şöyle düşünelim. Mtb ile 3 saatlik Belgrad parkuru yapalım. Ortanın üzeri bir parkur olsun. 28-35km lik.

Haftada 3 defa hu parkuru yapalım.

Bunu yaparken yanımızda e bike mtb li biri olsun ya da ben olayım kişi önemli değil. Hatta eli büyütüyorum, bizimle haftada 3 gün 3 er saatlik parkuru yaptıktan sonra 2 saat daha binsin. Ve İlaveten 2 ya da 3 gün daha binsin aynı şekilde ortalama günde 3 saatten.

Karşılaştırma:
- normal binici 3 gün x 3saat = 9 saat (90-100km)
- e bike binicisi 6 gün x 4 saat (ortalama) = 24 saat (200-220km)

Efor olarak da, yakılan kalori ya da her ne ise o olarak da, kas çalışması olarak da daha iyi bir sonuç almayı bırakın yanına bile yaklaşacağını sanmıyorum e bike ın.

Ormanda e bike kullananları gördüğüm kadarı ile (görmediklerim kusuruma bakmasınlar) gayet basıp gidiyorlar rampa da vs, normal bisiklet ile yakalamak mümkün değil. Bu şekilde gaza yüklen rampa çık mantığı ile antrenman performansı eşmak bile imkansız. Olsa olsa gezinti olur ona da eyvallah derim 🙂

Asfaltta da aynısı geçerli.

Diyeceğim o ki, bisiklete binerken esas zorlayan kısımlar zaten e bike cıların gaza ihtiyac duyduğu kısımlardır. Diğer az eğimlerde ve alt süratlerde, yani ebike binicilerinin gaza dokunmadığı yerlerde efor yok denecek kadar az. İşte o az olan yerde de isterse 5 saat binsin. Bana göre sportif anlamda bir anlam ifade etmiyor.

Günlük kullanım, işe gidip gelme vs gibi konular için ben de bir ara düşünmüştüm bir bisikletimle ön lastikten motorlu bir sistem takayım diye. Maliyet tahminimden yüksek geldiği için vazgeçtim. Gerekşrse alabilirim. Yazdıklarım e bike a karşı olduğum anlamına gelmemeli sadece spor olarak görmüyorum o kadar.

Not: aşırı bilinçli olarak ve de sağlık sorunları sebebi ile sadece ve gerçekten çok az destekli kullanan biri var ise. Sadece belirli nabzı geçmemek için gereken yerde desteği alan ya da iskelet ya da kas problemleri yüzünden yüklenmemesi gereken yerde desteğe başvuran biri var ise onu tenzih ediyorum, ki zaten bu sınıfa giren birisinin normal yani sorunsuz biri ile efor ya da diğer değerler yarışına girmesini beklemeyiz ve zaten bu kişi için bir mecburiyet olur e bike.

Geri