Dünya Bisikleti'nin 1 Numarası Brian Cookson'un Gündeme Dair Röportajı

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Tepki
4.683
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
Dünya Bisikleti'nin 1 Numarası Brian Cookson'un Gündeme Dair Röportajı

Dünya Bisikleti'nin 1 numarası Brian Cookson, Prag'ın yakınlarındaki Tabor kentinde yapılan son Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararları Doğan Haber Ajansı'na açıkladı. Dünya Bisiklet Birliği (UCİ) Başkanı Cookson, 28 Şubat'ta özellikle doping konusunda kurulan komisyon raporunun kendilerine sunulacağını ve bu sonucunda alınacak devrim niteliği taşıyan kararları kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Doping konusunda en büyük mesafenin geçmiş dosyaları açarak yapacaklarını belirten Cookson, "Bu sayede önemli verilere ulaşacağız. Kim suçlu ise ayağa kalkacak" dedi..

Soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen röportaj şöyle;

Faik GÜRSES: "Türkiye'yi ziyaretinizde UCI'ın Başkanlığınız döneminde önemli değişikliklere imza atacağının sinyalleriniz vermiştiniz. Bu anlamda atılan adımlar içerisinde en önemli gördüğünüz değişiklikler nelerdir?"

Brian COOKSON: "Kesinlikle büyük değişiklikler yapmak bu denli büyük bir organizasyonda uzun zaman alıyor. Ancak bir stratejimiz var ve gerekli tüm değişiklikleri yapmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Şu ana kadar attığımız adımlar içerisinde bağımsız UCI anti doping komisyonunu kurulmasıyla uluslararası bir komisyon oluşturuldu ve bu komisyon geçmişte yaşanan problemlerle ilgili araştırma sonuçlarını 28 Şubat'ta sunmuş olacak. Bunun sonucunda geçişten dersler çıkarılacağını ve gelecekte bu hataların tekrar edilmeyeceğini umuyoruz. Diğer yandan, kadınlar bisikletine de önemli yatırımlar yaptık. Bazı kuralların, bisikletlerin modernleştirme yönünde çalışmalarımız teknolojinin daha ileriye taşınmasını amaçlarken aynı zamanda profesyonel bisiklete ilişkin reform gibi çok sayıda ve önemli aktivitelere imza attık ve gelişmeler oldukça olumlu yönde devam ediyor."

Faik GÜRSES: "Bisiklette hız yükselten cihazların kullanılmasıyla ilgili Yönetim kurulu toplantısında da gündeme geldiğini belirttiğiniz önlemler, bu konuda UCI'ın atacağı adımlar neler olacak?

Brian COOKSON: "Evet yaptığımız toplantıda onaylanarak yürürlüğe giren kural Teknolojik hile ile ilgiliydi. Kural gelecekte de farklı formatlarda karşımıza çıkabilecek her türlü teknolojik hileyle mücadele amacı taşıyor. Bisiklet kadrosu içerisine gizlenmiş motorların kullanılabileceği uyarısı ilk kez gündeme geldiğinde pek çok kişi bunun yapılamayacağını söylemişti. Ancak teknolojinin bugün geldiği noktada biliyoruz ki böyle bir teknoloji var ve bu tür bir hile mümkün hale geldi. Dolayısıyla bu yola başvuracak kişilere karşı önlem alma ihtiyacı doğdu. Bu nedenle şu an teknolojinin bu tip bir amaçla kullanılması durumunda asgari ceza 6 ay olarak belirlendi. Bunun kesinlikle minimum ceza olduğunu belirtmeliyim. Şayet bir sporcunun büyük bir yarışta teknolojik hileye başvurduğu ortaya çıkarsa ömür boyu yarışlardan men edilme de dahil olmak üzere daha uzun süreli cezaların uygulanması kaçınılmaz.

Faik GÜRSES: "2014 kataloğunu inceleme şansımız oldu. Faaliyetler açısından nasıl bir yıl geçti, 2014 yılı ile ilgili değerlendirmenizi paylaşır mısınız?"

Brian COOKSON: "Bisiklet için son derece başarılı bir yıldı. Birçok açıdan önemli gelişmelere imza attık. İster izleyici, ister rekreasyonel, sağlık ya da zindelik kazanmak amacıyla olsun bisiklete binen, bisikletle ilgilenenlerin sayısı önemli ölçüde arttı. Örneğin Fransa Turu'nun İngiltere'de start alması gibi olumlu adımlar atıldı ki milyonlarca insanın katıldığı bir etkinlik oldu. Sporcular çok başarılı derecelere adım attı. Sporumuzu ileriye taşımak için yönetim anlamında önemli girişimlerde bulunduk. 2014 kesinlikle değişimlerin yılı oldu özellikle kredibilitemizi arttırma yönünde önemli adımlar attık bu sayede WADA ya da diğer uluslararası örgütler ile artık hiçbir sorunumuz yok. Tabii ki hala çözüm bulunması gereken konular var her zaman sorunlar, konuşulacak konular olması kaçınılmaz ancak zorlukları aşma yolunda içim rahat çünkü masadaki herkes problem yaratmaktansa çözüm bulma yönünde dayanışma içinde çalışıyor.

Faik GÜRSES: "Bisikletteki izleyici sayısı sizi memnun eden düzeyde mi?"

Brian COOKSON: "TV yayınlarının daha da artmasını tabii ki çok isterim. Bu yıl, (yani 2015 yılında) Fransa Turu uzun yıllar sonra Alman televizyonlarında yeniden gösterilmeye başlayacak. Bu şüphesiz bisikletin kredibilitesini yeniden kazanması sonucu yaşanan bir gelişme. Sadece yol kenarlarında yarışı izleyen kalabalıkların değil, TV izleyicisinin de dünya genelinde arttığına tanık oluyoruz. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun kalabalık kitleler tarafından izlendiğini ve önemli TV yayın rakamlarına ulaşıldığını biliyorum eminim ki bu artış devam edecek. Sporumuz için geleceğin parlak olduğuna inanıyorum. Bisiklet izleyicileri doğal güzellikler ve heyecanı aynı anda yaşıyor, yarışın izlediği güzergâhın coğrafi özellikleri, tabiat, birbirinden renkli ilçeler, muhteşem manzaralar izleyenleri etkisi altına alıyor. Bisiklet yollarda doğal güzellikler içerisinde gerçekleştiği birkaç spordan birisi. Spor salonuna gitmenize gerek olmadan yol kenarından izleyebilirsiniz. Hem yol hem dağ bisikleti için bu durum geçerli ve izlemekten de öte günlük hayatta bu sporlara aktif olarak da katılabilirsiniz"

Faik GÜRSES: "Doping bisiklet ile ilgili konular içerisinde birinci sırada tartışılan bir konu ve hala Armstrong ile gündeme gelen doping tartışmaları tartışılmaya devam ediyor. UCI tarafından yeni yaptırımlar gündemde mi?

Brian COOKSON: "Bu konu kesinlikle bağımsız araştırma komisyonunun kuruluş amacını oluşturuyor. Bazıları bu komisyonu hakikat ile yüzleşme ve uzlaşma komisyonu olarak da nitelendiriyor. Daha önce belirttiğim gibi komisyon Şubatın son haftasında değerlendirmelerine ilişkin bir rapor sunacak. Rapor içeriğinde Armstrong vakası ve aynı dönemde yaşanan diğer problemler ile özellikle UCI'a yöneltilen suçlamalara dair inceleme sonuçları yer alacak. Herhangi bir başka sporun kendi içyapısını bu denli incelemeye açtığını sanmıyorum. Diğer sporlarda olduğu gibi zaman zaman doping ile ilgili sorunlar yaşıyor olmamıza rağmen, doping ile mücadele konusunda, temiz sporculara desteğimiz ve doping ile mücadele konusundaki kararlılığımız ile öncü bir konumda olduğumuzu düşünüyorum. Problemle baş etme yönünde ciddi bir tutum sergiliyoruz ve önemli bir iyileşme sağladık. Hayatın farklı alanlarında da her zaman hileye başvuran kişiler olacaktır, sporumuz ile ilgili olarak da doping ile mücadele konusunda çabamız hiçbir zaman bitmeyecek ve girişimlerimiz sonucu savaşı kazandığımızı düşünüyorum. Yalnızca bağımsız komisyonun hazırlayacağı rapor için ayrılan UCI bütçesi 3 milyon CHF'ye yaklaşırken, doping kontrolleri için ayırdığımız bütçe yıllık 2 milyon CHF civarında. Bu rakamlara profesyonel takımların doping kontrolleri için ödediği ücretler ile uluslararası ve ulusal anti-doping ajansları harcamalarını da dahil ettiğimizde bisiklet sporunda milyonlarca dolarlık bütçenin doping ile mücadele çabalarına harcandığına dikkati çekmek isterim."

02.02.2015
FAİK GÜRSES (dha)

(link)

Scudo