Dogru Nefes

halfmanhalfbike

Aktif Üye
Kayıt
30 Ocak 2010
Mesaj
181
Tepki
56
Şehir
Konya & Kayseri
mrb arkadaslar. bi sorum olcak. bisiklet surerken dogru nefes alma nsl oluo. agızdan al burunden ve r yada tam tersi nsl olcak bi yardım lutfen.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bedreddin
Scudo

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Öncelikle her zaman bisiklet üzerinde olsun ya da olmasın, burundan almalıdır, aynı zamanda karından almalıdır (göğüs kafesi şişmesi yerine karın şişmelidir), nerden verildiği çok mühim değil ama ağızdan vermek daha iyi gibi. Tabii ki bisiklet üzerinde tempo çok arttığında ağız burun hepsi kullanılır mecburen fazla seçim şansı olmaz.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Sanırım burundan nefes alındığında diyafram kullanımı daha kolay oluyor, yani ciğer daha fazla kullanılmış oluyor, ayrıca burundan nefes alındığında havada bulunan toz vs ayıklanıyor, soğuk havalarda da hava ısınıyor bu sayede ciğerlerin zarar görmesi engelleniyor.
 

Ahmet Bolgi

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Ağustos 2009
Mesaj
645
Tepki
776
Şehir
Çayyolu- Yaşamkent/ANKARA
" nefes almak hayat verir , nefes vermek kuvvet verir " arkadaşlarında daha önce söyledikleri gibi doğru nefes alma şekli "burundan alıp ağızdan vermektir".
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

Gogitoğlu

Aktif Üye
Kayıt
1 Haziran 2009
Mesaj
103
Tepki
64
Şehir
İstanbul
benim yaşadığım bir sorun var.
ağzımdan nefes alıp verdiğim için ağzım hep kuruyor.
ulaştığım yerde, terlediğim için değil de hava dolayısıyla ağzım kuruduğu için su içme ihtiyacı hissediyorum.
 

Gogitoğlu

Aktif Üye
Kayıt
1 Haziran 2009
Mesaj
103
Tepki
64
Şehir
İstanbul
@barış topcu

bu teşhisi ben de koyabildim elbet ama, alışkanlığı yenmek oldukça güç.
 

M.Cilasun Bayülgen

Daimi Üye
Kayıt
8 Ocak 2010
Mesaj
348
Tepki
254
Şehir
İstanbul
@Emre Gökyiğit

Tıbbi bir engeliniz yok ise, burunda kemik, et yada eğrilik, alışkanlığınızı yenmek için çaba sarfedin bence. Ağızdan aldığınız havanın kalitesi düşük olduğu gibi (Hakan Yazman gayet güzel açıklamış...) aynı zamanda ağız kokusuna sebep olabilir ve solunum yolları iltihabına da davetiye çıkarır.

Bir eklemem daha olacak, bir de vücut zorlanırken nefes verilmelidir... (Örneğin mekikte yerden kalkılırken, push up'ta yerden yükselirken yada bisikleti kaldırıma çıkarmak için gidon çekilirken gibi...)
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
@Hakan Yazman

İlaveten;
burundan hava alırken alınan solunum havasının hızı azaltılır. Filtreleme olayı da hem canlı(bakteri virüs vb mini canlılar) hemde cansız partiküllere(toz polen vb.) karşıdır.

Not: Hakan Yazman'a verdiği güzel cevaplar için teşekürler. :)
 
Kayıt
9 Mayıs 2010
Mesaj
10
Tepki
10
Şehir
istanbul
genel olarak burundan alıp agızdan vermek en doğru şekildir. Bu şekilde diyaframdan nefes alabilirsiniz. Dİyaframdan nefes almak solugunuzu daha uzun süre kullanmanıza ve agız kuruması gibi durumların ortadan kalkmasına neden olacaktır. Benim burnumda sorun oldugundna normal zamanlarda bile sadece burnumdan nefes alamıyorum maalesef :) bir süre sonra ister istemez ağzımdan almak zorund kalıyorum bu yüzden de kısa mesafede bile mola verip su içmek şart oluyor. Yinede yapabilen herkese burundan alıp agızdn vermeyi özelliklede diyaframdan nefes almayı öneririm. Sadece bisiklete binerken degil konuşurkende çok işinize yarar.
 
Kayıt
11 Nisan 2010
Mesaj
36
Tepki
18
Şehir
istanbul,ankara,bodrum
Çok güzel açıklamalar yapılmış nefesle ilgili. Benim eklemek istediğim bir şey daha var. Çok zorlayıcı durumlarda nefes almayı unutup ve adrenalimizi yükselten olaya konsantre olmamız gerekebiliyor. Bunu vücut kendisi yapıyor istemeden. Bu durumlarda da nefesimizi burundan alıp ağızdan vermeye devam edersek tempomuzu düşürmemiş ayrıca nefes tutmaktan doğan kalbin zorlanmasını da engellemiş oluruz.
 
Kayıt
10 Mayıs 2010
Mesaj
41
Tepki
13
Şehir
SİVAS
arkadaşlar bir de ben eklemede bulunmak istiyorum. temponuz artınca adrenalinin etkisiyle hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. kalbiniz hızlı atar. hızlı nefes alıp vermek aslında iyi hiç iyi bir şey değildir. alınan oksijen ciğerlerde bir süre beklemelidir ki difüzyonun tamamlanması için bir miktar süre geçsin. hızlı nefes alıp verme başladığı zaman nefesinizi ciğerinize burnunuzdan doldurunuz ve en az 3 saniye bekledikten sonra ağzınızdan veriniz ki ciğerinize çekmiş olduğunuz havadaki oksijen maksimum seviyede kana geçsi ve kandaki karbondioksit de ciğere dolup dışarı atılsın. teşekkürler....
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin

çirkin

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2009
Mesaj
842
Tepki
1.364
Şehir
İstanbul
Oldukça faydalı bir konu olmuş. Her ne kadar sağlıklı ve doğru olanın burundan alıp ağızdan vermek olduğunu bilsek te alışkanlıklar nedeniyle yapamıyoruz. Konstantrasyonumuzu üst seviyede tutup bunun için nefes antremanları da yapmalıyız bence.
Bilgisini paylaşan herkese çok teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gogitoğlu