Konunun üzerinde zaman geçmiş ama önemine binaen ben de birkaç kelime katkı sağlamak isterim. Diz sağlığı bir bisikletçi için olmazsa olmazlardan. Yukarıda arkadaşların da bahsettiği bazı konuların altını çizip bir kaç şey de benim eklemem gerekirse;
Bir bisikletçinin diz sağlığını korumak ve geliştirmek için dikkat etmesi gereken bazı noktalar:
1. Bisiklet ergonomik ayarlarını en iyi şekilde yapmak yada yaptırmak
2. Sürüş tekniğini fizyolojik sınırlar içinde tutmaya çalışmak bakınız >>>(
Yüksek kadans her derde devaymış)
3. Halı saha futbol vb diz eklemine, bağlara ve kıkırdaklara zarar verme potansiyeli olan etkinliklerden mümkün mertebe kaçınmak
4. Uyluk ve bacak kaslarını bisiklete binmek dışında da kuvvetlendirmeye çalışmak. Örn asansör yerine merdiven çıkmak, squat vb..
5. Kasları kuvvetlendirmenin akabinde dizin kemik, kıkırdak, bağ ve eklem içi sıvısının yapısında bulunan temel element, mineral ve aminoasitlerini vb uzman doktor önerisi ile takviye etmek. (örneğin magnezyum tb, VitB6, kollojen II vd..)
5. Yerden ağır yük kaldırma, yerde dizüstünde çalışma gibi durumlarda başka bir yöntem seçerek yada dizlik vb kullanarak dizi korumaya çalışmak. Ağırlığını dizin üstüne bindirerek yerde durmak özellikle prepatellar bursa'nın mikro-travmamalarına yol açarak dizde ağrılı inflamatuvar şişmelerine yol açabilir
6. Egzersizlerden önce kas ve tendonların ısınmasına fırsat vermek ve ihtiyaç halinde bu konuda haricen kullanılan kan dolaşımı artırıcı ve antiinflamatuvar etkili krem, sprey vb. den yardım almak.
7. Sert topuklu ayakkabılar yerine gündelik hayatta daha yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih etmek. Hanımların yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmaları.
8. Kışın bisiklete binerken dizleri soğuktan korumak..
9. Bir uzman doktor kesin endikasyonu(gerekliliği) mevcut olmadan her tavsiye edilen eklem içi ilaç vb uygulamalarına gönüllü olmamak.
10. 40 yaşından sonra osteoporoz yönünden bir check-up yada uzman muayenesinden geçmek. (not: Bilimsel araştırmalara göre osteoporoz yönünden spor dalları arasında bisiklet, yüzmeden sonra ikinci risk grubunda yer almaktadır)
dizlerimizin sağlığına katkıda bulunacaktır.
teşekkürler.