Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

disk eğikliği,yardım?

superonlayn

Daimi Üye
Tepki
46
diskte hafif bir eğrilik oldugu takdirde,bunu düzeltmenin bir yolu varmıdır?
yada değişmesimi gerekiyor?
ayrıca arkadaki v-frende kullanılan shimano fren papuçlarındanda,jant temiz oldugu halde,ses geliyorsa buna daha yapılacak ne vardır?

Scudo
V-fren için:
pabuç değişimi..

Disk için de sanırım rotor değişikliği gereklidir.düzeltme işlemi makul gelmiyor..yamulmasına sebep olan bi de ezik darbe varsa rotor üzerinde kaliperlerin canına okur zaten :)

valla v-fren için papuç değişimi olabilir yada jantı fren yanağını alkolle felan bi kere temizleyip (mazot yada benzin yada wd40 felan olmaz) tekrar ayar yapılabilir...

Disk fren içinse benim rotorlarımda aşırı ısın madan dolayı (hızlı inişlerde uzunfrenler yüzünden) hafif eğrilikler oluaşabiliyordu daha sonra yaptığım ay tür hızlı gidişlerdeki uzun vert frenlerle o hafif yamukluk gidiyodu... ama sanırım mekanik diskte özellikle öndeyse bunu yapmak pek mümkün değil ayrıca yamukluk çok fazlaysa gene mümkün olmayabilir değiştirmek gerekebilir

Selamlar,
Cahaari'nin dediği gibi aşırı çalışmaktan(belki ısınmaya ve/veya yüklenmeye bağlı) dolayı oluşmuş hafif eğiklikler yine çalışırken düzelip gidiyor...

Rotordaki sürtünme(frenleme) yüzeyinin pürüssüzlüğüne zarar vermemiş eğiklikler bazen d ü z e l t i l e b i l i y o r.. :)

Evet, düzeltilebiliyor. Eminim ki; benim gibi tekniği kuvvetli olmayan ve safii tüketici birinin bunu nerden bildiğini merak etmişsinizdir. Evet tüketirken öğrendim.. :D

Gürsel Bey bendeki eğik bir diski düzeltmişti.. İsterseniz sorun kendisine..

Ama astarı yüzünden pahalıya gelirse, değiştirilir tabii.

Selamlar,

ironman.1 in dediği gibi, eğer darbe yok ise disk el ile belli noktalardan çekilerek düzeltilebiliyor. Bunu kendiniz de yapabilirsiniz... Eğer sola doğru bir eğiklik var ise sağa doğru hafif el gücü ile düzeltme imkanınız olabilir. Fren papuclarında ise ayar sorunu olabilir. Eğer papuc doğru ayarlanırsa ses geleceğini sanmıyorum. Papuç doğru ayarlanmış ve de yine ses geliyor ise fren papucun üzerinde kum parçaları olmuş olabilir. Temizliğini yapıp tekrar deneyebilirsiniz.

Benim eski bisikletimde arka disk yalpalıyordu. Ne yapsam ayar tutturamıyordum. Meğerse disk değil arka mil yamukmuş..

merhaba,
bende bitmeden önce shimano alivio v frenin papuçları ötüyordu. önemsemedim bitene kadr kullandım. sanırım içindeki bazı maddeler janttan küçük parçalar koparıyor yada zaten içinde küçük parçalar var ses çıkarabilecek... şimdi sıradan bir pabuç var ses sorunu yok..

Katkınız için teşekkürler..

Benden bir minik tavsiye daha:Bu işi "tecrübeli bir elin daha güzel yapacağı" dır. Yoksa eski yamukluğu aratacak yeni yamukluklar oluşabilir. Sanırım bir de maximum 2-3 mm lik yamukluklar daha güzel düzeliyor.

Eğer disk balatalara sürtüyor ama çıplak gözle bir eğiklik farkedemiyorsanız, diskin eğik olup olmadığı en iyi kalın bir cam yüzeyin üzerine koyarak anlayabilirsiniz..

zzyzx' e tekrar teşekkürler..
Saygılarımla.

Selam herkese..
Arkadaşlar V frenlerdeki ötmenin çok değişik nedenleri olabilir. Bazı frenler bazı jantlarda ötebilir ya da ötmeyebilir. Eski XT/ XTR v frenler mesela Mavic jantta (217 idi sanırım)feci ötüyordu. Bunun nedeni paralel itme sistemine sahip frendeki pivotların boşluğu idi. Shimano da bunu kabul etti o zaman. "Bu frenler bazen öter, yapacak bir şey yok" demişlerdi. Sonra bu pivotlar için incecik pullar çıkardılar.. Daha sonra da tasarım değişti zaten.

Diğer faktörden bazıları da jant yüzeyi, pabuç yüzeyi, havadaki nem oranı vs. vs.. Normalde V-frenlere toe-in (açı) verilmesi gerekmiyor. Ama bazen açı verilmesinde (sesi kesmek için) sakınca yok..

Ama pabuca saplanan minik sert cisimlerin "ötme" şeklinde ses yapması mümkün değil.. Yapsa yapsa "kıhhhh" diye ses çıkar.(Bu da jantı oyma sesidir aslında)

Disk fren rotorları bazen düzeltilebilir. Hatta bu iş için aletler var. (Park Tool) Rotor düzgünlük test aleti bile var.

Rotorların bazen düzeldiği doğru. Isınınca düzeliyor. Balataların yüzeylerine değmeyecek kadar yamukluk varsa dert etmeye gerek yok..

Bu arada hidrolik disk fren sistemlerindeki sıvıyı (yağı) değiştirirken dikkat edin.. "Meşhur "bisiklet ustalarından biri DOT yerine mineral yağ koymuş Avid Juicy 7 içine. Fren kolundaki hazne contasının halini görecektiniz; normalin 2 katı kadar şişmişti. 400 küsur EU'luk freni kurtarmak için Amerika'lardan conta seti vs geldi de fren kurtuldu. Tabi nerdeyse 1 güne ve 3-5 kutu yağ temizleyiciye mal oldu..

Selamlar, bol pedallı serin günler..

Geri