@duslerinressami
Erkin arkadaşım, merhabalar.
Mehmet ağabey (pink anderson), Denizli'liler için "Denizli'liler biraz hıyar, insanları bisiklete binmekten anlamaz" demiş. Yani aslında bir genelleme yok, sadece karşısına çıkan insanların bisiklete bakış açısından dem vurduğunu düşünüyorum. Ki o uzun zaman önce 8-9 yıl Denizli'de kalmış ve uzun süre buralarda dolaşmış bir kişi olarak pek de olumlu şeyler görmedi diye düşünüyorum. Bu zihniyet, Denizli'de bisiklete binen kişilerin sayısının artması ve halkın bisiklet konusunda biraz olsun bilgilenmesi sayesinde bugunlerde değişmeye başladı ve ben bu değişime yakından şahit olmaktayım. Sırf bisiklete biniyorum diye az küfür yemedim zamanında sebepsiz yere. Yani "hıyar" lafı sadece o bakış açısına sahip kişilere karşı onun bir ithamı bence.
Siz üstünüze alınmayın, kimse de yanlış anlamasın. Benim de Denizli halkına bu konuda söyleyeceklerim var aslında, ama sesimi çıkarmayıp pedala asılmaya devam ediyorum. Gerek Pamukkale Üniversitesi'nde Doğa Sporları Kulübü'nü idare eden biri olarak, gerekse pek çok bireysel outdoor (bisiklet de dahil elbette) etkinliğinde bulunan bir insan olarak, sırf halkın bu olumsuz bakış açısı yüzünden 6 senede bir arpa boyu yolu anca alabildim. Ancak Denizli'de son zamanlarda Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün tanıtım amaçlı düzenlediği ufak yerel yarışlar ve Mavi Bisiklet'in Denizli'ye gelmesi gibi etkinlikler sayesinde ve ileride olacak etkinliklerle bu "hıyar" diye nitelenen bakış açısı değişecek, değişmeye de devam ediyor.
Bu "hıyar" tabiri bence bisiklet açısından ele alındığında pek edepli olmasa da doğru bir tanımlama olmuş. Mesela geçenlerde eski Milli takımdan arkadaşım Ali ile Pamukkale'ye bisikletle gittik. Sürekli giderdik, ama bu yaz ilk defa bir uğradık ve sistem değişmiş artık araç almıyorlar içeri. Biz de alternatif bir yoldan girerken bir bekçi bizi gördü ve adamın sırf bisikletle girdiğimiz için bize bir küfür etmediği kaldı. Yani orası tam bisikletle gezilecek turstik bir bölge ve sen turistler bisikletle gelse içeri almayıp onlara da mı böyle davranacaksın? Bu zihniyete "hıyar" denmez de ne denir? Böyle bir zihniyetin bugün gelişip, restore edilen Pamukkale'ye hakim olması çok üzücü ve düşündürücü bir durum.
Aslında bu konuda daha çok doluyum, çok anlatırım. Bütün bu anlattıklarım göz önüne alınırsa bence Mehmet ağabeye hak vermemek elde değil, diye düşünüyorum.
Salıcakla kalın...