@murat çağlayan
Merhabalar.
-Deorenin hem fren vites kolu tümleşik olanı var hemde ayrı olanı var. Benim kişisel görüşüm fren, vites ayrı ayrı olanından almak. Çünkü tümleşik olanından aldığınızda fren yada vites kolunda bir arıza geldiğinde tümleşik olduğu için ikisi bir iptal oluyor. Bu kollarda hep set olarak satılıyor yani sağ sol olarak ayrı alamıyorsunuz ve tümleşik olan ayrık olana göre daha pahalı. Bu arada sadece vites kolu olarak aldığınızda istediğiniz marka fren kolunu da kullanabiliyorsunuz.
-Fiyata gelincede 2010 model alırsanız aynakol,ön ve arka aktarıcılar,ruble, vites kolu,zincir 400 TL yi geçer. Bu fiyatlar ürünü satan firmalara göre değişiklik gösterebiliyor.
-Deore 9 lu sistemde çalışır. Geçişleri daha ince ve hassastır. Bu yüzden diğer sistemlerde sağlıklı çalışmaz. 9 lu rublelerin dişlilerinin arası daha dardır ve super Hg olarak tabir edilen ince zincir kullanılır. Diğer 8,7 ve 6 lı rublelerde dişliler arası mesafe daha geniştir ve zincirleri de Hg dir. aynakola gelince super hg zincir uyumlu aynakol kullanmanız gerekir. Aynakolda ise deoreden daha düşük super Hg zincir uyumlu aynakolarda vardır.Yani illaki aynakol deore olucak diye bir kaide yok super hg zincir uyumlu olması yeterli. Mesela ben şu anda deore sistemde FC-M443 aynakol kullanıyorum.
-Deore ismi kendi içinde deore, deore xt ve deore lx diye 3 seridir.
Deore, arazi şartları için üretilmiş en düşük komponenttir. Fakat diğer üst modelleri kadar sağlamdırlar. Başta söylediğim en düşük lafı sizi yanıltmasın. Yukarı çıkıldıkça sağlamlıktan ziyade ağırlık ön plana çıkar.
Deore Xt, Xtr'ın bir alt seviyesidir. Yarış ve hafiflik amacıyla arazi şartları için üretilmiştir.
Deore Lx ise bisikleti sert olmayan şartlarda kullananlar içindir. Şehir ve tur bisikletlerinde kullanılır çoğunlukla. Ama mtb de kullananlarda yok değil hani

Düz yollar için ideal olduğunu biliyorum. Çoğu kişinin deore lx jant göbeklerinin akıcılığından hayranlıkla bahsettiğini okumuştum.