Scudo Sports

Cyclocross Aski

Şçyle bir şey var. Kendiniz topladığınız da.Bazı küçük değişiklikler veya bir üst kademe şeyler seçebilme şansınız var. Cyclocross tarzında yarışlar Türkiye de yok diye biliyorum. O yüzden yarışlara katılma durumu olmayacağı için aynakolu 2 yaprak yerine 3 yaprak yaparsın yokuşlarda da çatır çatır kullanırsın. Turlarda cillop gibi olur. En basiti 80-90 lı yılların yol yarış bisikletlerini 150-400 TL arasında satılıyor. Onlardan birini alır lastiklerini 32 numara takarsın olur sana cyclocross. Yarışacam diyor isen Türkiye de bildiği kadarıyla iki tür yarış var. Biri yol yarışı biri de MTB. Al bir tane eski yol yarış bisikleti veya MTB hangi tarz da yarışacak isen git bir takıma dene kendini. Bir sürü insan var. Yarışacam ben deyipte iki gün sonra pes eden. Hobi olarak kalacak mı yoksa ciddi ciddi yarışacakmısın bunu test et öğren. Zaten en kral bisikleti de alsan lap diye yarışa giremezsin. Kondüsyon için belli bir süre antreman yapmalasın. Ucuz bir şeyler başla duruma devam edersen yarışmaya başlayasıya kadar iyi bir ikinci el bisiklet parası toplar. Onla girersin. Hobi olayına girersen dağ bayırda seviyormuşsun yanına alırsın bir tane mtb ikisiylede takılırsın. ^^

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Scudo
Ben geçtiğimiz ayki Gökova turunda şu yola da girdim ve kilometrelerce sürdüm.
Şu anda kullandığım lastikler 28'lik Conti GP 4 Season.

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10411190_10152134005518848_4985969067570367447_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10325681_10152134005468848_1306620652112807840_n.jpg

@Fatih Çetin

Vallahi isin acikcasi bu is Almanya da da bazi yörelerde aynidir. Insanlarin cok ilgilendigi bir dal degildirr dün cyclocross!
Dün oglum ve bir arkadasiyal beraber bir daga ciktik! Böyle tatil gönlerin dag bisikletlerin hacca gider gibi toplandiklari bir tepe! Beni cyclocross ile görenlerin bazilari, " bak adam yol bisikletiyle gelmi.. " gibi yorumlar yaptilar. Bilenler tabii ki düzelttiler; " Yok ya , yol bisikleti degil, yclocross, bak frenleri bile disk, hem hidrolik takmis adam..." gibi!

Türkiye' de cyclocross bisiklet kullanmanin, veya böyle bir seye meyil göstermenin nedenini cok iyianliyorum. Yollarimiz, aslinda dag bisikletlerine göre yapilmis. Hatta dün bir dostumla konusurken özellikle söylemek zorunda kaldim! Baska bir dostum, Alanya Gazipasa arasindaki yolun evsafinin cok iyi oldugunu söylemisti. Ben de gidip yolun fotografini bile cektim. Özür dilerim, ama Avrupa asfaltiyla kiyaslayinca traktör yolu gibi geldi bana.
Fakat, ne var ki cyclocross bisikletler, yol bisikletlerininyerini tutmazlar, dag bisikletlerinin yerini de tutmazlar. Herseyden önce donanimi farklidir. Geometri farkini bir tarafa birakalim. Netice itibariyle cok yokus cikmayacaksaniz, bozuk yollarda ve arazide de kullanmayi düsünüyorsaniz, bir secenek olabilir.

• Beğen
Tepkiler: prokamikazae
Altımda 17 yıllık MTB var. 1-2 aydır aktif kullanıyorum ve kendimi bir süre tartıp, hangi tarza yöneleceğimi görüp sonra sıfır bir bisiklet alayım diyordum ve bir süredir aklımda Cyclocross'lar var.

Bütçem ilk etapta max 1500 TL idi ancak Cx bisikletleri görünce aşık oldum ve bir anda bütçeyi 3-4bin TL'ye kadar çıkarma kararı aldım. Bir kaç ay, hatta bir yıl kadar daha geç almama sebep olacak olsa bile. Yol ile Cx arasında gidip geliyorum ve bu başlığı ibretle takip ediyorum bakalım ne olacak sonuç :)

@Turan Babacan

Yarisa girersem mtb ile girecegim ki ihtimalim var daha yas 16, zaten imzamdaki bisiklete sahibim, ama gunluk kullanimda beni cok zorluyor, benim istedigim ikisini de kullanmak zaten, ama cyclocross benim kullanimima daha uygun geliyor. Ayni zamanda bir yol bisikleti alip arazide mtb, asfaltta yol kullanmayi istemiyor degilim, onumuzdeki gunlerde gorecegim, eger yol alirsam ekim gibi alabilirim gibi geliyor, ama cyclocross en erken haziran. Bu yaz boyunca arazi calisacagim mtb ile. Kusadasinda guzel yerler var mtb icin

@Berk Ilgar
Neye göre performans arıyorsunuz? Yarış performansı mı? Uzun tur performansı mı?
Türkiye'de resmi bir cyclocross yarışı görmedim. Ki bu tip yarışlarda UCI standartları vardır. En basitinden aynakolun 46/36 olma zorunluluğu gibi. Bu şekilde toplama bisiklet standartları yakalayamayabilir. Ama ihtiyacınızı görecektir.

@ihtiyar

Adınızı bilmediğim için İhtiyar Bey diye hitap edeyim :)
Türkiye'de cyclocross konusunda geçen sene ile şu anki zaman arasında farklılıklar mevcut. Artık çok sık olmasa da yollarda görüyorum.
Cyclocross'tan önce şehir içinde mtb kullanıyordum. Lastikleri bile inceltmemiştim. Zira konforlu bir ulaşım için birebirdi. Fakat zamanla daha uzun mesafelere gitmek, daha yüksek hızlara çıkmak isteyince mtb yetersiz kalıyor. Dropbar yıllardır içimde ukte olarak yer etmesine rağmen ülkemizin yolları yol bisikletine müsait olmayınca geriye cyclocross'tan başka alternatif kalmamıştı benim için.

Yol bisikleti kadar hızlı kullanılmıyor. O kadar hıza da gerek yok benim için.
MTB gibi arazi performansı vermiyor. Hafif arazi şartlarında kullanmak ta yettiği için bi kaybım yok diyebilirim.

Varsın görenler ''yol bisikletine kalın lastik takmış'' desinler. Hiç önemli değil :)

Not: Sizin cyclocross'unuz da dikkat çekmeyecek gibi değil :) Anında dikkat çekiyor :)

Bu arada evet yol bisikleti kadar hızlı değil ama düz yolda 35 - 40km hızla eğer rüzgar falan yoksa gayet güzel gidiyorsunuz. Yokuş yukarı yokuşuna göre değişir tabi ama örneğin ben bu göbekli halimle Barbaros Bulvarı'nı 12-13 Eyüp Aksoy Caddesi'ni(Kadıköy - Üsküdar arası) ortalama 20km hızla tırmanıyorum. Bu hızların çoğu kişi için yeterli olacağını düşünüyorum :)

Bu arada şunları da koyayım da şurada dursun :)

https://i.hizliresim.com/1PWdLA.jpg

https://i.hizliresim.com/LPz3yj.jpg

https://i.hizliresim.com/rLk937.jpg

@Fatih Çetin

benim de bu pazar tecrube ettigim gibi mtb asfalt kullanimi icin cok zorlayici, 90 km yol yaptim isgence gibiydi, hala yol bisikleti almak ile cyclocross almak konusunda kararsizim, sadece mtb'yi araziye giderken yolu da asfaltta kullanirim diye dusundum, ama uzun turlarda yol bisikleti benim bir isime yaramaz, performans dedigim de 100+ km yollarda beni yormayacak bir bisiklet ariyorum, turkiye'de "yol yaptik" diyorlarda o yollara bisiklet alinmiyor. Konuda yazilanlar da benim cok kafami karistirdi. Zaten yol veya cross yarislarina katilma gibi bir amacim yok, spor olarak kullanacagim. Mtb belki katilabilirim ama emin degilim.

ayrica yol bisikleti ile cross arasi ne kadar fark oluyor hiz konusunda. Ortalama 26km giden bir insanim arazi yolda. 50'leri gorebiliyim bana yeter zaten fazlasi da gereksiz, Mtb ile bile 49.97 yaptim (hatta 50 olmadigi icin cok uzulmustum) ikisini de kullanan biri varsa ne gibi farklar var. 70 km hiz falan istemiyorum zaten :D

uzun yol yaptigim zamanlarda koylere falan gitmek istiyorum bunun icin de yol bisikleti olmaz diye dusunuyorum

Elinizde hali hazırda mevcut Mtb var iken Cyclocross almak bence biraz yersiz diye düşünüyorum Hedefiniz yarış koşmak ise yol bisikletine yönelebilirsiniz . Bende 26" sahibiyim yol bisikletini ucuza mal ederim diye toplama işine girdim astarı yüzünden pahalıya geliyor sürekli eksik parçası ve sürekli değişen fikirlerim yüzünden 3000 lira sınırına dayandım tabi toplama işi bittiğinde 0 almaktan daha ucuza gelecek ama çok sabır gerektiriyor

@Cenk Yiğit

Ben de onu dusundum, yol yarisi yapacagimi sanmiyorum, bakalim seneye gorecegim ne alacagimi, yol'u hazir alirim zaten

@Berk Ilgar

İzmir'de yol bisikleti konusunda aktif spor klüplerimiz var ne kadar başarılarını facebook gruplarından izleyebilsemde yaşınız 16 olduğu için bence şansınızı deneyebilirsiniz veya klüp hocalarından fikir edinebilirsiniz. Benim'de toplama işine dahil olmam 1 anlık gazla oldu 2500 liste fiyatı olan mossoyu pazarlık yapıp ucuza alabilecek iken arkadaşlarımın gazı ile biz bundan iyisini ucuza mal ederiz dediler kadroyu aldım çevreme bir baktım gazı verenler kadroyu geri mi versek acaba demeye başladı :) Tabi olan oldu bütün siparişlerim yolda geliyor bir tek grup set konusunda belirsizlik kaldı hayırlısıyla temmuz'a kalmadan sürebileceğim

@Cenk Yiğit

Umarim begenerek kullanacaginiz bir bisiklet toplarsiniz, su yaz gecsin de ben de yol veya cross alacagim gibi duruyor, biraz babamin emektari kullanayim bakayim (1940'lardan :D ) nasil yol bisikleti

Cyclocross kullanicisi olarak bu basligi izledim.Doğrular ve yanlislar var.
İdeal olan, her amaç için doğru secim bisiklet kullanmak.

Eğer tek bir bisikletiniz olacaksa -benim düşüncem- bunun cyclocross olmasidir.

Yeni başlayan ve cyclocross ile ilgilenenlere ayrintili bilgiler edinmelerini öneririm.

• Beğen
Tepkiler: Serrchi
Geri