Çöp üretmeden yaşamak

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bisikletçi olarak bizler çevreye daha duyarlıyız. Çünkü gezip gördüğümüz heryerde çevre kirliliğini en yakından izleyenlerdeniz. Yeni Zelanda’da bir çift kafayı takip 1 yıl boyunca çöp üretmeden yaşamayı başarmış. Matthew ve Waveney, Yeni Zellanda da bir köpek ve iki tavukla beraber yaşıyorlar. Matthew haftada 30 saat çalışıyor. Waveney'in ise yarı zamanlı bir işi var. Çocukları yok. Arabaları var ama bisiklete binmeyi tercih ediyorlar. Amaçları 1 Şubat 2008'den 1 Şubat 2009'a kadar çöp üretmemek idi ve bunu başardılar. Bir yılın ardından oluşturdukları internet sitesinde bu çabalarının nedenini şöyle anlatıyorlar: "Tüm çabamıza rağmen bazı çöplerden kurtulamadık. Biz de bu çöplerin tüm yıl boyunca en fazla bir poşeti dolduracak kadar olmasını hedefledik. Bunun için bir yıl boyunca doğada çözünen ambalajı olan ürünlerin dışında ürünler almadık. Yiyeceklerimizinden artan çöpleri evimizin bahçesindeki komposta gömdük. Kağıt ve bunun gibi şeyleri geri dönüşüm kutularına bıraktık. İnsanlar tüm bu çabayı niye verdiğimizi soruyor... Uzun zamandır doğaya verdiğimiz zararın farkında olarak yaşıyorduk. Bundan dolayı da vicdan azabı duyuyorduk. Yaşam tarzımızın gezegeni yokettiğinin farkındaydık. -Şeylerin hikayesi- adlı bir belgesel seyrettim.Tükettiklerimizin gezegeni nasıl yokettiğini gördüm. Bunun ardından düşünmeye başladık... Bunun üzerine küçük ama ölçülebilir bir hedef koymaya karar verdik. Ve hedefimizi bulduk -ailemiz bir yıl boyunca çöp üretmeyecekti- Bu çok kolay bir iş değildi. Ancak zamanla alıştık. Aldığımız her ürünü almadan önce kendimize şu soruyu soruyorduk -aldığım bu şey çöp arazilerinin dolmasına katkıda bulanacak mı?- Zamanla bu soruyu sormaya alıştık. Yaşam tarzımız değişti ama çok zorlanmadık.2008 yılı boyunca bir poşet dolusu çöpten fazlasını üretmemeye çalıştık. Ve başardık. Bu başarımızı da evimizde verdiğimiz bir parti ile kutladık. Bu partiye yaklaşık yüz kişi katıldı ve partinin sonunda çöp üretmemeyi yine başardık. Sadece bir arkadaşımız yanlışlıkla bir paket cips getirmişti. Bunun dışında çöp üretmedik. "

Yeni Zellanda'da her hafta 22 milyon plastik poşet kullanılıyor. Bunların her biri çöp arazilerini ya da okyanusları boyluyor. Doğada yok olmaları ise 500 yıl sürüyor.

Kaynak: (link)
 
Scudo

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
2011 yılının ekim ayından sonra bu tarza çok yakın bir yaşamı kuracağım bir planım halen yürürlükte. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: fecredall

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
Japonya'da bir ada vardı. Tamamen geri dönüşümlü ürünler kullanılıyordu. Ama ille de çöp çıkacaksa, bir makineye koyup onunla yakıt üretiyorlardı. Bilim kurgu gibi... :) Ama gerçek. :)

Tamamen çöpsüz olmasa da atıkların minimum seviyede tutulduğu bir ada. İsmini bilen var mı? Aklıma gelmiyor adanın adı.

Tamamen çöpsüz falan belki en iyisi ama ülkeme bakınca acıyorum doğaya. Piknik alanları leş gibi, yollarda cam kırıkları, sokakta rüzgarla uçuşan gazete ve poşetler, denizlerde yüzen pislikler, oraya buraya dökülen molozlar... Daha nicesi...

Bir söz vardır; herkes evinin önünü temizlese etraf tertemiz olur diye. Tamam belki bunu uyguluyoruz ama bir sorun var uygulamada. Süpürdüğümüzü komşunun bahçeye atıyoruz. Yani çöpler sadece yer değiştiriyor.

Neyse yazılması uzun bir konu. Biz üstümüze düşeni yapalım; bisiklet gezilerinde çöplerimizi etrafa atmayalım, olmadık yere moloz döken varsa plakasını alıp ilgili yerlere şikayet edelim (cezası var, bunu görürseniz bildirin mutlaka), gerekirse uyaralım...

Gerçekten güzel örnek olan üyeler var aramızda. Bir gezide, etrafta çevre temizliği yapanları hatırlıyorum. Yazıları vardı forumda. Onlara ve onlar gibilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum.
 

aytacaksoy

Daimi Üye
Kayıt
28 Haziran 2008
Mesaj
399
Tepki
384
Şehir
Buca, İzmir
Güzel bir paylaşım teşekkürler.

İnsan isteyince her şeyi yaoıyor işte.O yüzden hayranım insan aklına ve iradesine.

Ancak Türkiye'de bu tip bir olayı gerçekleştirmek nasıl olur merak ettim şimdi.En kısa sürede bu olayı araştırıp yaşantımızda uygulamaya geçmek gerekir diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: evrimyigit

Ozzgurr

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Şubat 2009
Mesaj
1.180
Tepki
1.667
Şehir
Miami Beach & 35 1/2
Biz burada minumum cop uretiyoruz, hemde cok caba sarf etmeden, nasilmi? Iste burada;

Zaten her mutfak lavabosinda cop ogutucu var, butun sebze meyve kabuklari, artiklari oraya gidiyor.

Tuvalet kagitlarini tuvalete atiyorsun, suda eriyor, Turkiyedeki gibi eski teknoloji, kanalizasyonu tikayan tur tuvalet kagidi satilmiyor.

Olabildigince geri donusum yapman gerekiyor cunku belediye cop toplayinca ucret ekliyor aylik su faturana; ama geri donusumu bedavaya topluyor. Bazi belediyelerde kendi ozel cop torbalarini fahis fiatla satiyor ve eger o ozel torbalari kullanmazsan copleri toplamiyor, insanlarda o zaman zorunlu herseyi geri donusum yapmak zorunda kaliyor.

Bu ornekler eyalletten eyalete-sehirden sehire farklilik gosterebilir, bunlar benim Boston/Massachussets ve Dallas/Texas deneyimlerim.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
bir baska durumsa plastik torbalar meselesi. alisverislerimizde oylesine fazla torba kullaniyoruz ki, bir facia. bez torba kullanimi konusunda bazi girisimler duymaktayim. bu konu buyuk marketler tarafindan desteklense cok iyi olacak. ancak tuketici bilinclenmedikce zaten birsey degisemez. bunun icin de konuyu surekli gundemde tutmak lazim. bizlerin de destek vermesi gerek.
 

Önder Tarım

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Mayıs 2008
Mesaj
3.368
Tepki
1.817
Şehir
Bologna / İtalya
Bisiklet
Specialized
Bez veya fileli torbaya geçiş kampanyaları var ama kasadan çıkarken naylon torba bedavayken fileli torbaya 2.5 TL istenince haliyle çoğu insan ilgilenmiyor bile.
Yukarıda bahsedilen Japon adasını bilmiyorum ama Dubai'de şu anda ufak bir kent yapılıyor ve faaliyete geçince karbon salınımı yapmayan tek kent olucak.
 
  • Beğen
Tepkiler: evrimyigit ve S26

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
@Önder Tarım

Evet torba fiyatı meselesi büyük etken malesef.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
bunun icin aklimiza soyle bir cozum geldi. parayla satilan bez torbayi gelecek alisverisinde kasada gosterirsen puan kazanacaksin. nasilsa her super marketin musteri karti var. belli bir alisveris sonrasi torba bedavaya gelecek ve sonrasinda da puan kazanmaya devam edeceksin.
 

Nuran Atakan

Aktif Üye
Kayıt
18 Temmuz 2009
Mesaj
118
Tepki
153
Şehir
Batikent/Ankara
Benim bir arkadasim da bir yil boyunca gida disinda alisveris yapmama karari almisti. Sonucta luzumsuz alinan hersey cop haline donusuyor. Ben evinde 4 tane DVD player olani biliyorum.

@Ozzgurr

San Francisco'da yasadigim kisa surede en cok hosuma giden sitenin cop kabinin yaninda geri donusum icin bir konteynir olmasiydi. Sevinerek soyluyorum, artik Ankara Batikent'teki evimizin yakininda da geri donusum konteyniri var.

@el turco

Bu konuda da umarim gelisme olacak. Ben eskiden alisveris sirasinda poset istemiyorum dedigimde satis gorevlileri yuzume dehsetle bakardi, manyak mi bu diye. Hatta israrla poset vermeye kalkan bile olurdu. Simdi daha az sasiriyorlar ve hatta posetin zararlarina karsi bir iki cumle sohbet dahi ediyorlar:)

@Önder Tarım

Bez torbalarin mantigi kasadan satin almak degil ki. Bir kere almak ve yaninda tasimak. Tipki annelerimizin pazara giderken kendi filelerini goturmesi gibi. Her alisverisinizde onlardan aldiginizda da cop uretir hale geliyorsunuz. Hicbir malzemenin dogada cozulme suresi yarim saat degil. Bazi seyler daha kisa surede cozulebildigi ya da geri donusturulebildigi icin tercih ediliyor ama bunlarin da cop oldugu gercegi degismiyor. Ayrica geri donusum islemleri de cevreyi kirletiyor.

Artik insanlar gayet guzel takim elbisesi uzerinde, deri cantasi elindeyken diger eline bez cantasini alip carsiya cikmaktan gocunmuyor. Bizde olabilecegi gibi amannn bir de onu mu tasiyacagim, nereme koyacagim diyen insanlar ise hicbir sey yapamiyorlarsa en azindan alisverisini bir ya da iki posete indirmeye calisabilir. Ben supermarkete her gittigimde alinanlari posete koyan kisiye mudahale etmek zorunda kaliyorum. Bir posete 5 parca sigiyorsa 2 parca koymanin anlami yok. Ya da yaninizda aldiginiz seyi sigdirabileceginiz bir cantaniz varsa ekstra poset almaya gerek yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: S26

BurakCan

Aktif Üye
Kayıt
4 Temmuz 2009
Mesaj
172
Tepki
88
Şehir
Istanbul/Atasehir
İsim
Burak Can
Bisiklet
b'Twin
gözlüğüm olmayınca, biraz da uykum olunca başlığı ilk başta "cpu üretmeden yaşamak" diye okudum :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Nuran Atakan

evrimyigit

Daimi Üye
Kayıt
27 Nisan 2008
Mesaj
274
Tepki
1.565
Şehir
istanbul izmir
seytan diyor ki biriktir su marketlerin torbalarini in tane olunca gotur iade et. "ben bunlarin paralarini odememiistim " diye.
sehirde yasadikca insan daha fazla atik cikarmak zoruda kaliyor malesef. bunun farkina en iyi turlarda varirsiniz. bisikletin uzerinde buzolabi yok kiler yok. gidersin bir caycida bir dilim peynir simit iki elma yemegini yersin. is saklamaya depolamaya geldimi poset poset icinde. gereklimi degil. fakat gereksiz birsyi almamak o kadar kolay olduki, almamak için cabalamak gerekiyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: aytacaksoy

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
dunku sabah gazetesinden: dunya'da her yil 1 trilyondan fazla plastik poset kullaniliyor. bu torbalar icin yaklasik 250 milyon ton plastik kullaniliyor. vay halimize vay!!!