Ben de yapamıyordum dediğiniz gibi, sonra vitessiz sabit vitesli bisikletle yokuşa vurunca, o an dönüşün her santimini olabildiğince kullanmayı öğrendim 😁 kalpiyede olmuyor o kadar, kilitli pedalda çekerken ayak ucunu aşağı tutabiliyorsun, ayakta çıkarken rahat ettiriyor.Kilitli pedal kullanımının hem çekme hem itme yaptığı söylenerek kilitli pedal pazarlanıyor ama ben şahsen buna katılmıyorum. Mantık bildiğim kadarıyla pedalı önce itiyorsun ve arkasından çekiyorsun yani "double efect" Mantık doğru gözükse bile kullanım sırasında bir ayağınızla iterek pedalı indirirken aynı anda!! senkron olarak diğer ayağınızdaki pedalı ise çekmeniz gerekiyor. İnsan beyninin sağ tarafta yaptığı işin aynı anda tam ters hareketini sol tarafta yapabilmesinin çok özel antremanlar ve sporcularda mümkün olabileceğini düşünüyorum. Yoksa hobi amaçlı bisiklet kullanıcılarında hiçbir işe yaramıyor. Hele hele yokuşlarda tıkanmışken bir bacağınla itiş yaparken vücudun ters tarafında çekiş yapmayı en azından ben yapamadım.
Ben oturmaktan ziyade ayakta çıkmayı tercih ediyorum, otururken dizler daha zorlanıyor gibi geliyor. Ama uzun rampada mecburen biraz oturup biraz ayağa kalkarak ilerliyorsun.
Psikoloji de çok etkili, vücudu aşırı zorlamadıktan sonra çıkabileceğine inanmak işleri çok kolaylaştırıyor.