Scudo Sports

Çok yoruluyorum yokuş çıkarken zorlanıyorum...

Kilitli pedal kullanımının hem çekme hem itme yaptığı söylenerek kilitli pedal pazarlanıyor ama ben şahsen buna katılmıyorum. Mantık bildiğim kadarıyla pedalı önce itiyorsun ve arkasından çekiyorsun yani "double efect" Mantık doğru gözükse bile kullanım sırasında bir ayağınızla iterek pedalı indirirken aynı anda!! senkron olarak diğer ayağınızdaki pedalı ise çekmeniz gerekiyor. İnsan beyninin sağ tarafta yaptığı işin aynı anda tam ters hareketini sol tarafta yapabilmesinin çok özel antremanlar ve sporcularda mümkün olabileceğini düşünüyorum. Yoksa hobi amaçlı bisiklet kullanıcılarında hiçbir işe yaramıyor. Hele hele yokuşlarda tıkanmışken bir bacağınla itiş yaparken vücudun ters tarafında çekiş yapmayı en azından ben yapamadım.
Ben de yapamıyordum dediğiniz gibi, sonra vitessiz sabit vitesli bisikletle yokuşa vurunca, o an dönüşün her santimini olabildiğince kullanmayı öğrendim 😁 kalpiyede olmuyor o kadar, kilitli pedalda çekerken ayak ucunu aşağı tutabiliyorsun, ayakta çıkarken rahat ettiriyor.
Ben oturmaktan ziyade ayakta çıkmayı tercih ediyorum, otururken dizler daha zorlanıyor gibi geliyor. Ama uzun rampada mecburen biraz oturup biraz ayağa kalkarak ilerliyorsun.
Psikoloji de çok etkili, vücudu aşırı zorlamadıktan sonra çıkabileceğine inanmak işleri çok kolaylaştırıyor.

Scudo
Kilitli pedal kullanımının hem çekme hem itme yaptığı söylenerek kilitli pedal pazarlanıyor ama ben şahsen buna katılmıyorum. Mantık bildiğim kadarıyla pedalı önce itiyorsun ve arkasından çekiyorsun yani "double efect" Mantık doğru gözükse bile kullanım sırasında bir ayağınızla iterek pedalı indirirken aynı anda!! senkron olarak diğer ayağınızdaki pedalı ise çekmeniz gerekiyor. İnsan beyninin sağ tarafta yaptığı işin aynı anda tam ters hareketini sol tarafta yapabilmesinin çok özel antremanlar ve sporcularda mümkün olabileceğini düşünüyorum. Yoksa hobi amaçlı bisiklet kullanıcılarında hiçbir işe yaramıyor. Hele hele yokuşlarda tıkanmışken bir bacağınla itiş yaparken vücudun ters tarafında çekiş yapmayı en azından ben yapamadım.
Bir yerde şöyle bir şey okuduğumu hatırlıyorum; basmak ve çekmek yerine, ayağınızla dairesel bir hareket yaptığınızı düşünün.
Ben buna konsantre olduğumda aksiyonumun hemen değiştiğini fark ediyorum. Daha verimli çeviriyormuşum gibi geliyor. Fakat bir süre sonra konsantrasyon kaybolduğunda eskisi gibi basmaya devam.
Belki de bunun antrenmanını yapıp, kas hafızasına yerleştirmek gerekiyor.
Basarken de hangi noktada basmaya başladığınız önemli diyordu. Saat bir ya da iki noktasında basmaya başlıyoruz çoğumuz. Halbuki onbir noktasında ileri doğru bir kuvvet uygulayıp bunu basma ile birleştirmek daha verimli, diyorlar. Tabi simetrik olarak, beş noktasından geri hareket te var. Bunları yaparken de ayağın alması gereken açı var. Var oğlu var. 😆
İşte bunlar hep antrenman. 😅

dambıl ile yapılabilecek böyle hareketler var. Faydalı olacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus bir anda dumbbell ile hareketlere başlanmaması olmalı. Önce dambılsız bir iki hafta sonra dambılla alıştıra alıştıra en iyi metod olacaktır. Ben direk dambılla dalınca geçtiğimiz hafta ilk uzunda 80. kilometrede dambılla çalıştırdığım kasa kramp girdi. Dambılları bıraktım :)

Yokuş çıkma taktiği kafanı göm, asfaltı izle ve asla yokuşun bitimine bakma. :komik:
14 kg veren birisi olarak işin artistliğini de yapayım ne kadar zayıfsanız yokuş çıkmak o kadar keyifli hale geliyor. Hele tatlı eğimlerde seri bir şekilde gitme hissi gerçekten paha biçilemez. Yokuştan kaçan ben geçen yasaklarda evden uzaklaşmamak adına çokta sevmediğim bir yokuşu 2 sefer inip çıktım hava muhalefeti olmasa 3. seferi de yapmak istiyordum.
Kafayı gömme kısmı hariç dediklerinizde haklısınız. Bilakis yokuş çıkarken daha dik bir pozisyonda oturup diyaframı baskıdan kurtarmak ve daha iyi nefes almayı sağlamak için mümkünse bisiklet üzerinde doğrulmuş pozisyona geçmeliyiz. Ben hiç droplardan tutup kafayı gömen ( bu durumu sprint finişlerinde görürsünüz zaten o zamanda anaerobik solunum yapılıyordur ) göremedim yokuşlarda herkes hoodlardan tutuyor :)

@Ronin45 Kafayı göm derken kafayı göm dedim vücudu değil.😂 Boyundan yapılır o iş. Belden olmaz.👍

Aslında dediğiniz bir çok tırmanışçının stratejilerinin en temilini oluşturuyor. Genelde tırmanışı parçalara ayırarak bu parçalara erişimi birer başarı olarak kabul ediyorlarmış. Böylece şu noktaya geliyoruz; "sonunu düşünen/gören kahraman olamaz" :)

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
Pandemi döneminde biraz kilo aldım şuan 90 kiloyum, evet genelde düz rotalarda sürüyorum, dediğim gibi hobi kullanıcısıyim ben öyle yarış vs planlarim hiç yok, dediğiniz gibi hava şartları biraz daha düzelince kendime bir kaç yokuş rotası belirleyip denemeyi yapayım bakalım ne olacak. Onun dışında aslında evde vs bacak kas gruplarını güçlendirecek antrenman varsa da yapabilirim?
Eger etrafta antreman yapacak yokus yoksa Duz yolda zone 3 tempo 65-70 kadans surusleri yaparsaniz yokuslari simule etmis olursunuz. Mumkun olan en buyuk viteste bu tempoda haftada 2 gun dayaniklilik antremanlari yaparsaniz biraz da kilodan kayipla yokuslar konusunda biraz rahatlarsiniz.

Geri