Mesut Girgiç
Forum Bağımlısı
- Kayıt
- 28 Mart 2006
- Mesaj
- 4.517
- Tepki
- 11.601
- Şehir
- Konya
Acaba bisiklet daha cesurca sürülebilir mi?
Mesela down-hill denen kategoride neden herkes aynı şekilde kendini riske atamıyor?
Yada virajları düzyolda gittiği hızla dönmek yani hiç hız kesmeden dönmek, yada yarışlarda grup halinde girilen keskin bir virajda frene en son dokunan olmak ve virajı en önde çıkmak cesaret işimi?
Bu sorulara cevap olabilecek bir makaleyi aşağıya alıntıladım. Herkes kendine göre okusun kapasitesince anlasın işine yarayanı alsın, kullansın anlamadığını ise sorsun dilimiz döndüğünce ve kapasitemiz ölçüsünce yardımcı olmaya çalışalım inşallah.
Keyifli forumlar.
...
-Cesur bisikletçi neden cesur?-
Amigdala (Latince: corpus amygdaloideum) beynin medial temporal lobunun derinlerinde yerleşen nöronların oluşturduğu badem şeklindeki bir bölümdür. Duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki birincil role sahip bölge limbik sistemin bir parçasıdır. Amigdala, sağ ve sol lob olmak üzere iki bölümde yer alır.
Amigdala, beynimizin korku ve duygu repertuarıdır. Normal şartlarda tırnak büyüklüğünde olan bu yapı, hücrelerinin sayısına göre bazı insanlarda morfolojik olarak normalden dört kat küçük ya da iki kat büyüklükte olabilir. Amigdalanın küçük olması, bir insanın canına kastedip bundan hiçbir korku ve hüzün hissetmeme halini yaşatırken büyük olması da aşırı duygusallık, panik atak, aşırı hassasiyet gibi duyguların belirgin bir şekilde açığa çıkışına neden olmaktadır.
...
-Cesaret duygusu kadın ve erkeklerde neden farklı?-
Bazı çalışmalar göstermiştir ki amigdala faaliyetleri, sadece sağ yarımküreyi aktifleştirirken, diğerlerinde sadece sol yarımküre aktif haldedir. Bunun sebebi, erkeklerde sağ amigdalanın ve kadınlarda sol amigdalanın harekete geçmesidir. Bu tespit erkek ve kadınların duygusal anılarla ilgili beyinlerinin farklı çalıştığını gösterir. Erkek ve kadın beyinlerinin aynı duygusal malzemeyi farklı şekilde hafızaya alması, sağ yarımkürenin bir durumun özünü, sol yarımkürenin ise daha ince detaylarını ele aldığı teorisine dayanır.
....
-Antrenörler yarışçıları bu konuda değiştirebilir mi?-Korkuları olan insanın kilitlendiği noktalarda psikiyatrik telkinler, amigdalayı eğiterek/baskılayarak o korkunun üstesinden gelinmesine imkân sağlar. Uçağa binmekten korkan insanın aldığı destekle uçağa binme cesaretini göstermesi buna güzel bir emsaldir.
(link)