Nuri Kongur
Forum Demirbaşı
- Kayıt
- 30 Ağustos 2008
- Mesaj
- 565
- Tepki
- 842
- Şehir
- Kocaeli/ Başiskele Merkez
- Bisiklet
- Ümit
evet arkadaşlar yorumlar için çok teşekkürler. bu gezi yazıları sayesinde ülkemizin resmi kafamızda daha bir net hale geliyor. bu arada bende buraya gezi yazılarını yollayan ve binbir emekle resim çekip bir o kadar zahmetle o resimleri burada yayınlayan arkadaşlara kendi adıma teşekkür ediyorum. onların daha önce gösterdikleri gayretler bizim gibilere elbette ilham kaynağı oldu / oluyor...
resimlere devam, resimlerin yayın sırası o günkü parkurun güzergahına göredir.
evet hala ılıca içindeyiz. ılıca deyince aklıma sıcak su, çok uzun plaj ve çeşmenin o meşhur kumrusu ile katmeri gelir. 1979 çeşme'ye ilk geldiğimiz bir ay ılıcada kalmıştık. babam orada çalışıyordu. sabahları işe giderken benide bazen yanına alır yürüyerek çalıştığı yere giderdik. yolda mutlaka kumrucu hüseyinde durup bana çay ve katmer ısmarlardı. kumrucu hüseyin yanlış bilmiyorsam türkiyede ilk kumruyu yapan kişi. kumru bir çeşit sandöviçdir. temel farkı kullanılan ekmektir. ekmeğinin hamuru simit hamuruna benzer (profesyonel görüş değil, sadece izlenim) üstü susamlıdır. köz ateşte pişirilir. içine normal sandöviçde ne koyulursa koyulabilir. benim favorim kaşarlı olanıdır.
ben size beklentinizin aksine katmeri göstereceğim.
katmerde aslından orjinaldir ama kumru kadar tutmadı. belkide yapımı daha zahmetli olduğu içindir. katmer bildiğimiz gözlemeye şeklen benzer. yufka açılır, içine lor peyniri ve maydonoz koyulur, birde yumurta. daha sonra yufka ikiye katlanır ve kızgın yağ kazanının içine atılır. neden kazan dedim derseniz hakikaten kazandırda ondan. katmer içinde rahatlıkla yüzer. eğer daha önce izmirde lokma yediyseniz, lokma pişirdikleri kazanın aynısı.
yufka piştiğinde yumuşak değil, kıtır kıtır kızarmış halde çıkar kazandan.
http://i30.tinypic.com/2h4yznn.jpg
http://i27.tinypic.com/2lmuw43.jpg
kumru ekmeklerini kızarttıkları ocak
http://i26.tinypic.com/bfm68h.jpg
bizim katmerin yufkası açılıyor
http://i30.tinypic.com/1zp5n2f.jpg
iç malzemesi kondu.
http://i28.tinypic.com/295baxv.jpg
ve servis edilmiş hali. çiçek yağı bana dokunuyor aslında ama sizler için fedekarlık ettim arkadaşlar
karnımızı doyurduk ve yola çıktık yeniden.
http://i31.tinypic.com/33kcao7.jpg
çeşme şerıtın oteli. basında çatı katındaki günlüğü bilmem kaçbin avroluk saray yavrusundan sık sık bahsedilir. orası için çatıda özel havuz bile var sanırım. neyse "para var huzur var !" diyip yola devam ...
http://i26.tinypic.com/j6kdau.jpg
http://i28.tinypic.com/2qmi1wo.jpg
http://i25.tinypic.com/2ibm4v8.jpg
http://i27.tinypic.com/15nqer9.jpg
http://i29.tinypic.com/23k94s7.jpg
sanılanın aksine buranın en güzel zamanı yaz mevsimi değil ilk baharın sonu mayıs ile sonbaharın başı eylül ayıdır. eylül ayında bütün yaz dalgalı olan ılıca denizi sakinleşir. plajda kimse kalmaz. sabahları veya akşamları güneşi ısısı tam kıvamındadır. suda aynı şekilde. birde eylülün sonuna doğru çiğdem çiçeğine benzer, beyaz, iri hoş kokulu bir çiçekler açar plajın yola yakın kısımlarında 1 bilemdiniz 2 haftalık ömrü vardır o çiçeklerin kokusu muhteşemdir. o kumda öyle bir çiçeğin kendi kendine yetişmesi beni hayrete düşürmüştü ilk gördüğümde.
http://i31.tinypic.com/2e4ddf5.jpg
plajın açıklarında çeşme yelken kulubüne ait bir yelkenli
resimlere devam, resimlerin yayın sırası o günkü parkurun güzergahına göredir.
evet hala ılıca içindeyiz. ılıca deyince aklıma sıcak su, çok uzun plaj ve çeşmenin o meşhur kumrusu ile katmeri gelir. 1979 çeşme'ye ilk geldiğimiz bir ay ılıcada kalmıştık. babam orada çalışıyordu. sabahları işe giderken benide bazen yanına alır yürüyerek çalıştığı yere giderdik. yolda mutlaka kumrucu hüseyinde durup bana çay ve katmer ısmarlardı. kumrucu hüseyin yanlış bilmiyorsam türkiyede ilk kumruyu yapan kişi. kumru bir çeşit sandöviçdir. temel farkı kullanılan ekmektir. ekmeğinin hamuru simit hamuruna benzer (profesyonel görüş değil, sadece izlenim) üstü susamlıdır. köz ateşte pişirilir. içine normal sandöviçde ne koyulursa koyulabilir. benim favorim kaşarlı olanıdır.
ben size beklentinizin aksine katmeri göstereceğim.
katmerde aslından orjinaldir ama kumru kadar tutmadı. belkide yapımı daha zahmetli olduğu içindir. katmer bildiğimiz gözlemeye şeklen benzer. yufka açılır, içine lor peyniri ve maydonoz koyulur, birde yumurta. daha sonra yufka ikiye katlanır ve kızgın yağ kazanının içine atılır. neden kazan dedim derseniz hakikaten kazandırda ondan. katmer içinde rahatlıkla yüzer. eğer daha önce izmirde lokma yediyseniz, lokma pişirdikleri kazanın aynısı.
yufka piştiğinde yumuşak değil, kıtır kıtır kızarmış halde çıkar kazandan.
http://i30.tinypic.com/2h4yznn.jpg
http://i27.tinypic.com/2lmuw43.jpg
kumru ekmeklerini kızarttıkları ocak
http://i26.tinypic.com/bfm68h.jpg
bizim katmerin yufkası açılıyor
http://i30.tinypic.com/1zp5n2f.jpg
iç malzemesi kondu.
http://i28.tinypic.com/295baxv.jpg
ve servis edilmiş hali. çiçek yağı bana dokunuyor aslında ama sizler için fedekarlık ettim arkadaşlar
karnımızı doyurduk ve yola çıktık yeniden.
http://i31.tinypic.com/33kcao7.jpg
çeşme şerıtın oteli. basında çatı katındaki günlüğü bilmem kaçbin avroluk saray yavrusundan sık sık bahsedilir. orası için çatıda özel havuz bile var sanırım. neyse "para var huzur var !" diyip yola devam ...
http://i26.tinypic.com/j6kdau.jpg
http://i28.tinypic.com/2qmi1wo.jpg
http://i25.tinypic.com/2ibm4v8.jpg
http://i27.tinypic.com/15nqer9.jpg
http://i29.tinypic.com/23k94s7.jpg
sanılanın aksine buranın en güzel zamanı yaz mevsimi değil ilk baharın sonu mayıs ile sonbaharın başı eylül ayıdır. eylül ayında bütün yaz dalgalı olan ılıca denizi sakinleşir. plajda kimse kalmaz. sabahları veya akşamları güneşi ısısı tam kıvamındadır. suda aynı şekilde. birde eylülün sonuna doğru çiğdem çiçeğine benzer, beyaz, iri hoş kokulu bir çiçekler açar plajın yola yakın kısımlarında 1 bilemdiniz 2 haftalık ömrü vardır o çiçeklerin kokusu muhteşemdir. o kumda öyle bir çiçeğin kendi kendine yetişmesi beni hayrete düşürmüştü ilk gördüğümde.
http://i31.tinypic.com/2e4ddf5.jpg
plajın açıklarında çeşme yelken kulubüne ait bir yelkenli