Cepten ’Alo’ demenin 7 ayrı vergisi var!

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
BİR süre önce "Sabah yüzünüzü yıkarken 3 ayrı vergi ödüyorsunuz" diye yazıp; KDV, Atık Su Bedeli, Çevre Temizlik Vergisi’ni sıraladığımızda, "Yüz yıkarken de üç ayrı vergi mi ödenirmiş?" diye tepki gösterenler olmuştu.

Şimdi sıkı durun, daha ötesi bir uygulama var. Cep telefonuyla konuşabilmek için, "7 ayrı vergi ya da vergi benzeri ödeme" yapılıyor.

NEDİR BU VERGİLER?

1- Yeni tesis sırasında: İlk abonelik kaydı yapılırken, 24.15 YTL Özel İletişim Vergisi (ÖİV) alınıyor (Gider Vergileri Kanunu Md. 39).

2- Telsiz ruhsatname ücreti: İlk abonelikte, 2813 sayılı Telsiz Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca, 10 YTL olarak tahsil ediliyor.

3- Telsiz kullanım ücreti: Her yıl 10 YTL olarak, 12 eşit taksitte tahsil ediliyor (2813 S.K. Md. 27).

4- Hazine payı: İşletmeciler, elde ettikleri brüt gelirin yüzde 15’ini, her ay "Hazine payı" olarak ödüyorlar.

5- Kurum masraflarına katkı payı: İşletmeciler, elde ettikleri brüt gelirin, onbinde 35’ini "kurum masraflarına katkı payı" olarak ödüyorlar.

6- Özel İletişim Vergisi: Depremin yol açtığı ekonomik kayıpları gidermek amacıyla 2002 yılı sonuna kadar uygulanmak üzere "geçici olarak" getirilmişti. İki kez uzatıldıktan sonra, kalıcı hale getirildi (Gider Vergileri Kanunu Md. 39).

Verginin oranı: Yüzde 25. Bu vergi, Dünyada yalnızca Türkiye’de uygulanıyor.

7- Katma Değer Vergisi: Yüzde 18 olarak uygulanıyor.

DÜNYA REKORU

26 Temmuz 2007 tarihli yazımızda, 50 ülkeyi kıyaslayan tablo ile birlikte açıkladığımız gibi, cep telefonundan alınan vergiler bakımından, dünya rekoru Türkiye’de!.. Bizde, kullanıcıların yüzde 56 olarak ödediği vergiler, 50 ülkede ortalama yüzde 17.1 idi...

Cep telefonunu, az kullananlarda vergilerin, konuşma bedeline oranı daha yüksek olabiliyor. Bununla ilgili örneklere aboneliğin ilk yılı ve sonraki yıllar itibariyle tabloda yer verilmiştir.

Tablodan fark edildiği gibi, özellikle cep telefonunu az kullananlarda, toplam kesintilerin işletmeciye net kalan tutara oranı, ilk abonelikte yüzde 97, sonraki yıllarda yüzde 75 olabiliyor.

HAZİNE PAYINA DA ÖİV VE KDV

Bu arada, dikkati çeken bir başka önemli nokta da kullanım bedelinin yüzde 15’i olarak Hazine’ye aktarılan tutarın, yüzde 25 Özel İletişim Vergisi ile yüzde 18 KDV’sinin de kullanıcı tarafından ödenmesiyle ilgiliÖ Örneğin, 100 YTL’lik konuşma bedelinin, 15 YTL’si "Hazine Payı" olarak Hazine’ye yatırılıyor. Bu pay üzerinden de hem yüzde 25 ÖİV hem de yüzde 18 KDV alınıyor.

2008 yılı Bütçe Tasarısının hazırlandığı şu aylarda, Başbakan’ın daha önce vaad ettiği gibi, özel iletişim vergisi oranının aşağı çekilmesi ve Hazine payı üzerinden ÖTV ve KDV alınmaması, bu konuda olumlu bir adım olacak. Kaldı ki bir başka yazımızda açıklayacağımız gibi, vergilerin düşmesinin, devletin gelirlerini de olumsuz yönde etkilemeyeceği ayrı bir gerçek.

alıntıdır
 
Scudo