Cennet Beyazı Mayolu Adam: Fausto Coppi

Bisikletli Gezgin

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2011
Mesaj
3.874
Tepki
4.683
Şehir
Altındağ, Ankara
İsim
Mustafa
Bisiklet
Sedona
Cennet Beyazı Mayolu Adam: Fausto Coppi

Ne zaman bisiklet sohbeti olsa “Keşke 1950 - 1970 dönemini canlı izleyebilseydim” derim. Bu cümleyi kurmamın en büyük sebeplerinden biri de il campionissimo’dur. 2 Ocak 1960’da hayatını kaybeden Fausto Coppi hâlâ yaşayan ve sonsuza dek sürecek bir mittir.

1919’da dünyaya gelen Faustino Coppi, kullanılmayacak durumda olduğundan dolayı kenara atılmış bir bisiklete biner ilk olarak. Çiftçi bir ailenin oğlu olan Faustino, Novi’de çalıştığı kasap dükkanına 40 kilometrelik yolculuğu bisikletiyle yapar. Yatakta geçirdiği fazladan dakikaları ise daha hızlı giderek eritir. Geçtiği yollarda pedal çevirenlere “Acelem var, sizinle pedal çeviremeyeceğim” diyerek onları geride bırakan Faustino, il campionissimo olma yolunda adımlarını atmaya farkında olmadan başlamıştır.

Novi’de çalıştığı kasabın daimi müşterilerinden biri de il maestro lakaplı Biagio Cavanna’dır. Görme yetisini kaybettikten sonra soigneur olarak hayatını devam ettiren, ama kendi yöntemlerini kullanan bu adam tanışması hayatını değiştirir Fausto’nun. Önce kasapta çalışmayı bırakır, amatör yarışlara katıldıktan sonra profesyonellerle yarışabilmek adına bireysel olarak yarışlara katılmaya başlar.
Çelimsiz, uzun bacaklı, geniş baldırlı genç Fausto 1939 sezonu sonunda gazetelerde geleceğin şampiyonu olarak tanıtılır. Giro del Piomente’de alamet-i farikası olacak tek kişilik atağını yapan Coppi, zincir probleminden ötürü Gino Bartali’nin ardından üçüncü olsa da hayranı olduğu Legnano takımı ile profesyonel sözleşmesini imzalar.

İlk profesyonel sezonunda Legnano takımıyla birlikte İtalya Bisiklet Turu’nda Gino Bartali’nin domestiklerinden biri olarak yer alan Fausto Coppi, Bartali’nin kazasının ardından tek başına kaçışını yapar ve pembe mayoyu üstüne geçirir. İlk sezonunda İtalya Bisiklet Turu’nda zafere ulaşır 21 yaşındaki genç Fausto. Gino Bartali ile beklenen rekabeti ise beklenenden erken başlamıştır.

İtalya Turu’na katılabilmesi için askerliği ertelenen Coppi, liderini geçen bir asker olarak sıfatlandırılır. 1942’de babasını kaybeden genç Fausto Dünya Saat Rekoru’nu kırar. Askere alınan Coppi’nin antrenmanlarına devam etmesine izin verilir. 1943 yılının Mart ayında antrenman ve masajlar artık mümkün değildir. Kuzey Afrika gönderilen Coppi, İngilizler tarafından esir alınır. Serbest bırakıldığında evine bisiklet ve otostop ile dönen Coppi, 4 yıl aradan sonra selesine oturduğunda zaferlerine Milano’da başlar.

http://i.tr.eurosport.com/2006/07/17/296194-12343182-640-220.jpg

Sadece pedal çevirirken farklı değildir Fausto Coppi. Utangaç ve sakin adam aynı zamanda yabancı dil öğrenip İtalya dışında da rahatlıkla yarışlara katılır, beslenmenin önemini ilk fark edenlerden olur. Yeteneğinin yanı sıra dehasını da kullanır. Beslenme noktalarında soigneur’ünün nerede durması gerektiğine kadar ilgilenen Coppi’nin en sevdiği atak noktalarından biri de beslenme bölgesidir. Tek başına kaçışlarıyla pelotondaki herkes ile arasındaki farkı inanılmaz boyutlara taşıyan Coppi, herkesin yavaşladığı beslenme bölgesi dışında gerek duyacağı takviyeyi yapar ve beslenme bölgesine geldiğinde atağa kalkarak rakiplerinin cevap vermesine mani olur.

İtalya’da savaş sonrasında yeniden doğuşun en önemli parçası olan bisiklette iki adamın adı etrafında şekillenir her şey. Diyeti, antrenmanları ile bisiklette yenilikleriyle dikkat çeken ve dinle ilgisi olmayan Fausto Coppi ile gelenekçi, dindar Gino Bartali rekabeti etrafında toplanır tüm halk. İtalya Milli Takımı’nda birbirleriyle yarışır hâle geldiklerinde Binda, ikisini de takımdan üç ay uzaklaştırır. Yine de bu iki adamı takımın dışında tutmak hiç kolay değildir. Aynı takımın parçası oldukları dönemde aralarındaki rekabet takımda iki farklı domestik grubunu oluşturmaya kadar gider. 1949 yılında Fransa Bisiklet Turu’nda rekabetin yanında ne kadar özel insanlar olduklarını gösterir bu ikili. Gino Bartali’nin doğum günü olan 18 Temmuz’da etabı kazanmasına yardım eder Coppi. Genel klasmanda lider Gino Bartali 82 saniye ile önündedir Fausto Coppi’nin. Bir gün sonra, 17. etapta, Bartali’nin lastiği patladığında onu bekleyen isim Fausto Coppi’dir.

Sessiz, utangaç biri olarak bilinen Fausto Coppi’nin Giulia Occhini ile ilişkisi olduğu ortaya çıktığında İtalya’da evlilik dışı ilişki suçtur. Dindar Bartali’ye karşın, ailesinin geçmişiyle birlikte İtalya soluna daha yakın olduğu söylenen Coppi, İtalya’da çok farklı bir noktadadır artık. Önce kirada oturdukları ev sahibi onları kovar, ardından kaldıkları otel. Beraber yaşadıkları villaya polis aynı yatakta olup olmadıklarını kontrol etmek için baskın yapar. Bisiklet sporu tutkunu Papa, Coppi’ye karısına dönmesini söyler ve pelotonda olduğu sürece Giro’yu kutsamayacağını söyler. Fausto yine de pelotondaki yerini alır. La dama bianca bisiklet sporuyla ilgili bile değilken eşinin Coppi hayranlığı Fausto ve Giulia’yı birbirine yakınlaştırır. Coppi ise izleyicilerin hakaretleri ve tükürüklerine maruz kalır katıldığı yarışlarda.
Yaramaz ufak kardeş Serse ve sessiz mizaçlı abi Fausto küçük yaştan itibaren birliktediler. İlk bisikletlerine beraber binerken de profesyonel olarak pedal çevirirlerken de. Fausto Coppi hayatındaki en büyük yıkımı ise 1951 yılında yaşar. Giro del Piomente’nin son etabında kaza yapan kardeşi Serse, kafasını kaldırıma çarpsa da otele kadar bisikletiyle gider. Ciddi bir şeyi olmadığı düşünülen Serse otelde yere yığılır. Hastanede ameliyata giremeden abisinin kollarında hayatını kaybeder.

1949 sezonunda Giro ve Tour’u aynı sezonda ilk kez kazanan isim olan Fausto Coppi, 1952’de bunu bir kez daha başarır. Klasiklerde de zaferler almaya devam ederken Serse’nin ölümü, sakatlıkların etkisi ve Giulia ile ilişkisinin sonuçları içine kapanık mizaçlı şampiyonlar şampiyonu’nu çok etkiler. 1959 yılında profesyonel bisiklet kariyerini noktalar Fausto Coppi.

1959 yılının aralık ayında Yukarı Volta bağımsızlığının ilk yılı kutlamasında yapılacak bisiklet yarışında yer almaları ve ava çıkmaları için Maurice Yameogo, Coppi’nin de aralarında bulunduğu bir çok önemli bisikletçiyi davet eder. Fausto Coppi ve Raphael Geminiani aynı odada kalır. Avrupa’ya döndüklerinde hastalananlar arasında Coppi ve Geminiani de vardır. Geminiani’nin sıtma olduğu anlaşılır ve tedavi edilir. Aynı süreçte doktor sayısı hızla artan Fausto Coppi’nin durumu ise doktor sayısı ile ters orantılıdır. 2 Ocak 1960 günü öğleden sonra hastanedeki odasında, 40 yaşındaki şampiyonlar şampiyonu hayata gözlerine yumar.

Jacques Goddet Coppi’nin vefatının ardından köşesinde “Bugün Fausto Coppi’nin ölümlü hayatı sonu erdi. Sportif kült olan adı ve macerası başladı” yazdığında 50 bin kişi cenaze töreninde şampiyonlar şampiyonun ardından yas tutuyordu. Dün, bugün ve yarın da efsane olarak anılacak olmasının nedeni en güzel Pierre Chany yazmıştır; “ Fausto Coppi’nin 1946 ve 1954 yılları arasında pelotondan kaçtığı zaman bir daha yakalanamadığı kanıtlanmış bir gerçektir.”

* Başlığı açıklamak gerekirse, Mario Ferretti’nin 1949 İtalya Turu’nda Coppi’nin liderliğini betimlediği sözlerde geçen bir tamlama bu: “Un uomo solo è al comando; la sua maglia è biancoceleste; il suo nome è Fausto Coppi”; “Tek başına yarışı kontrol eden adam, mayosu cennet beyazı, adı Fausto Coppi.”

Ata Atay

05 Ocak 2012
http://tr.eurosport.com
 
Scudo