carbon kadro sağlamlığı

celil

Aktif Üye
Kayıt
29 Haziran 2007
Mesaj
134
Tepki
35
Şehir
Kayseri
slm arkadaşlar sizce sedona sx carbon kadro sağlamı? yoksa değilmi?
 
Scudo

CREST

Aktif Üye
Kayıt
26 Şubat 2010
Mesaj
108
Tepki
49
Şehir
Kayseri
Bisiklet
Diğer
Sağlam diye biliyorum benim bi arkadaş da yeni aldı şimdilik memnun..:D:D
 

Aytaç Biber

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2005
Mesaj
2.147
Tepki
2.201
Şehir
İstanbul
Ben pek güvenmiyorum açıkçası. Çok düşük maliyetlerle uzakdoğuda fason ürettirilen bir kadro. Sırf karbon diye yanılgıya düşmemek gerek. Sağlam ve güvenilir büyük bir üreticinin aluminyum kadrosu her şartta daha üstün bir performans ve uzun ömür verir.
 

E-mr-E

Daimi Üye
Kayıt
24 Mart 2007
Mesaj
342
Tepki
136
Şehir
KAYSERİ
İsim
EMRE
Bisiklet
Scott
karbon kadroların ömrünün alüminyum kadrolardan daha kısa olmadığını vurgulamak gerek. kARBONDA kırILMADAN ÖNCE CITI SESİ GELİYOR
 

Aytaç Biber

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2005
Mesaj
2.147
Tepki
2.201
Şehir
İstanbul
@E-mr-E

Bu konuda daha kapsamlı bir araştırma yapmanda fayda var:in: Karbon kadroların ömürleri hiçte tahmin ettiğin kadar uzun ömürlü değildir, buna emin olabilirsin. Benim uzun ömürden anladığım minimum 30-40 senedir. ben dünya üzerinde şu an ki teknoloji ile 40 sene yaşayacak kadar ömürlü üretilmiş bir karbon kadro göremiyorum. kaldı ki henüz zaten karbon bisiklet kadrolarının varoluşu 30 seneyi bulmadı bile.! karbon kadrolarıda kırıldımı öle çıt pıt çatlama sesi yapmaz, direk parçalanır. Senin bahsettiğin kadronun çatlaması ayrı bi mevzu, kadroyu kıracak kadar şiddetli olmayan bir darbe sonucu olur ancak....
 

Bertann

Daimi Üye
Kayıt
19 Kasım 2007
Mesaj
217
Tepki
175
Şehir
Eskişehir
@Mithat Koyuncuoğlu

Ben 5 Yıldır Karbon kadro kullanıyorum ve çok Memnunum. Siz hemen Karbon kadrolarla ilgili yargısız infaz yapmışsınız Bu doğru değil.

Ben Profesyonal Bisiklet Sporu ile ilgileniyordum çok iyi de derecelerim var. O dereceleri ben Sedona Carbon kadro ile yaptım beni ne yolda bıraktı nede sorun çıkardı.

Sedona sizin göüzünüzde işe yaramaz bir bisiklet markası olabilir ama aslı hiçde öyle değil. Sizin beğene beğene bindiğiniz markaların bisikletleri ile Aynı Teknolojide Aynı Sağlamlıkta hatta aynı Fabrikada üretiliyor. Bunlarla ilgili bisikletforumda yazılar var araştırabilirsiniz.

Sonuç olarak demek istediğim Siz bisiklete 50 Yıl binmiceksiniz zaten 50 yıllık sağlamlık neden arıyorsunuz anlayamadım. Torununuza mı verceksiniz diyeceğim ama Torununuz o bisiklete biner mi bilemeyeceğim.

Sedona Kadrolara güvenebilirsiniz. Her türlü kullanıcının arkasında olan Müşteri hizmetlerine 7 24 ulaşabileceğiniz bir Firma.. Herşeyden önemlisi Bir Türk Markası, yabancı bir firma olup Müşteri hizmetleri ile iletişime geçemedikten sonra kadro sorun çıkardığında ben onu yetkililere bildiremiceksem ne anlamı kaldı :)
 

Aytaç Biber

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2005
Mesaj
2.147
Tepki
2.201
Şehir
İstanbul
@Bertann


Benim birkaç bisikletim var. Yol ve mtb bisikletleri. İçlerinde yaşı 14 ü bulmuş bi cromoli var ve hala ilk günki gibi sağlam. Gördüğün gibi 14 yıldır binmişim ve bi okadarda bineceğim. Ama aynı sağlamlığı diğer sahip olduğum bisikletler için söylemem mümkün değil. Sedona kadronu 14 yıl sonrada ilk günki kondüsyonda tutabilirsen savunmana verecek cevabım yok, sen haklısın:)
 
Kayıt
28 Mart 2010
Mesaj
19
Tepki
6
Şehir
Gaziantep
sağlamlık demek ille de bisikletin tank gibi olması demek mi acaba. bir malzemenin sağlam olması ele avuca gelmesiyle agırlıgıyla ölçülmez bunu anlamamız lazım bence. ayrıca karbon lifi dediğimiz şey annemizin ördüğü kazak değil ki on yılda sünsün.
 

E-mr-E

Daimi Üye
Kayıt
24 Mart 2007
Mesaj
342
Tepki
136
Şehir
KAYSERİ
İsim
EMRE
Bisiklet
Scott
@Mithat Koyuncuoğlu

Dogru bu konuda kapsamlı bir araştırma yapıpda yorum yapaydınız daha bilgilendirici olurdu,öncelikle "henüz zaten karbon bisiklet kadrolarının varoluşu 30 seneyi bulmadı " sözünüze dikkacekmek isdiyorum.Bisiklet üreticisi lifleri kat kat satın alıyor ve her kadro boyu için bilgisayarda bir plan hazırlıyor. Bu plan beher katın hangi şekillerde üst üste duracağını belirliyor. Bu karbon lif katları elle bir kalıba yerleştiriliyor, akabinde fırınlanıyor ve oluşan kadro boyanıyor. Bu şekilde bir kadronun üretimi yaklaşık 2 saat “el işi” gerektiriyor, ki bu misal bir alüminyum kadronun ihtiyacı olduğundan oldukça uzun bir süre.
Alüminyum ve Karbon maddelerin yorulma performansları da farklı. Karbon kadrolar alüminyum kadroya göre materyal yorgunluğu açısından daha uzun süre dayanabiliyorlar.
 
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
44
Tepki
13
Şehir
izmir
bence karbon kadrolar kırılma yapıyor esneme az oldugundan takıp ettıgım pıst ve yol ve mtb yarıslarınde ters dususlerde paramparca oluyorlar ve trek te gordugum parcalanmıs bır karbon kadronun derme catma yapıldıgını gordum her yerı aynı kalınlıkta degıldı malzemenın yanı ıcı plastık ustune carbon kaplama yapılıyor benım favorım 7005 alımınyum veya tıtanyumdur corbon takım sporlarında sponsoru olan ve markasını one cıkaran yerlerde kullanılabılır cunku kırılıyo ve hop yenısı kımse gormuyo bıle metealden sasma
 

Aytaç Biber

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2005
Mesaj
2.147
Tepki
2.201
Şehir
İstanbul
@E-mr-E


Bir karbon kadronun imal sürecini senden çok daha iyi biliyorum buna emin olabilirsin. Hiçbir karbon kadronun ömrü çelik ( çelikten kastımız migrosta satılan hi-ten su borusu kadrolar değil tabi! ) veya titanyum gibi maddelerle üretilmiş kadrolar ile yarışamaz. Karbon kadrolar liflerin yönüne göre sadece belli ve önceden hesaplanmış doğrultularda hesaplanmış kuvvetlere mukavemet verirler. Bu hesapların dışında herhangi ciddi bir darbede karbon bütün yapısal bütünlüğünü kaybeder ve parçalanır. Bunun tersi bir durum hammaddesinin doğası gereği mümkün değildir zaten.

Yukarıda bir kadronun sağlam olması için illa tank gibi mi olması gerekir demiş bir arkadaşta...Cevap: Hayır! Günümüzde ağırlığı 1100gr ın altına çekilmiş çelik kadrolar var artık. Siz tüm dünyayı sokakta gördüğünüzden ibaret sanıyorsanız zaten yanılgıyı en başından yapıyorsunuz. Columbus, Dedacciai, Reynolds gibi önde gelen üreticilerin bu alanda yaptıkları gelişmeleri daha yakınan takip etmenizi önermekten başka bi tavsiyem yok o yüzden bu konuda. Tabi bunların ismini daha önce duydunuz mu yada bu üreticilerin ürettiği tube lere sahip bir kadro hiç hayatınızda kullandınız mı ondan da şüpheliyim:)
 

Samet Şenel

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Nisan 2009
Mesaj
2.243
Tepki
782
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
@gökhan koc

Karbon fiber malzemede aslında bildiğimiz plâstik su borusuydu zaten.. Her yeri aynı kalınlıkta olsa hafiflik adına ne anlamı kalırdı bunların ? Az mukavemet gören yerleri tabi ki inceltecekler boşu boşuna neden ağırlık taşıyasın :) Çelik kadro demişsiniz,karbon fiberin konforunu sağlayabilirmi ki ? Biliyorsunuz istenilen bölgenin hafif esnemesi sağlanabiliyor liflerin dizilişine göre. Ayrıca karbonun kırılacağı kuvvetlerde,çelik kadronunda kullanılamayacak hale geleceğinide biliyorsunuzdur herhalde ?
 
  • Beğen
Tepkiler: Berke ÖZTÜRKMEN

Aytaç Biber

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2005
Mesaj
2.147
Tepki
2.201
Şehir
İstanbul
@Samet Şenel

Kusura bakma ama bana kalırsa sen hariçten gazel okuyorsun. Özellikle çelikte, alaşımın içindeki ( krom, karbon, titanyum, alum,nyum vb.) maddelerin oranları, dövüm veya çektirme teknikleri ve boruların yapımındaki ısıl işlem yöntemlerindeki farklılıklar ile, bir velodrom yarışı için yeterli olacak kadar rijit ve dirençli bir kadrodan, pazar günü laylaylom gezmesi yapacak kadar konforlu bir kadroya kadar sayısız aralıkta kadro üretimi yapılabilir.

Ayrıca, zeminden aldığı direk bir darbede bir karbonun parçalandığı bir durumda tabiki diğer tekniklerle üretilmiş bir kadroda kullanılamz hale gelir ama aradaki fark şu olur...karbon altınızda parçalanır, yani altınızda bisiklet diye bişey kalmaz, çelik veya titanyumda ise bisiklet belkide hala sizin sağlılı bir şekilde durmanıza yardım edecek kadar ayaktadır. ;) Bu özellikle alın borusundan parçalanmış karbon kadrolarda çok açıkça görülen bir gerçektir.
 
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
44
Tepki
13
Şehir
izmir
arkadaslar her kez bır sey bılıyo bu kesın her tarafı aynı kalınlıkta derken kesıtınden bahsedıyorum bence cok saglam deyıller atlama zıplama yapan ful karbon goren varmı muhakkak metal kullanıyolar yol bısıkletı ayrı konu ama mtb de kımse gelıpte benım kadrom carbon falan fılan yok carbon kırılıyor kım ne derse desın he hafıf ne kadar hafıf olsun 1,5 kılo farkı kadronun e adam ful gobek kadro hafıfmıs ne anlamı var mtb de o kadar hafıflıgın bır onemı yok muhım olan saglamlık gelın carbonlada alımınyumlada atlayalım varmı karbonuna guvenen
 

E-mr-E

Daimi Üye
Kayıt
24 Mart 2007
Mesaj
342
Tepki
136
Şehir
KAYSERİ
İsim
EMRE
Bisiklet
Scott
@Mithat Koyuncuoğlu


Evet Cok doğru karbon bisiklet kadrolarının varoluşu 30 seneye demenizden belii oluyor Coook iyi bildiginiz.. Neyse siz Kendinize yetecek kadar bilgiye sahipsiniz. BİLGİ EDİNMEK İSDEYEN ARKADAŞLARA İÇİN BU SİTEDEN HEPSİ VAR.. (link)
 

Samet Şenel

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Nisan 2009
Mesaj
2.243
Tepki
782
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Bisan
@Mithat Koyuncuoğlu

İşte kendinde söylüyorsun özelliklerini, karbon kadro tüm bu özellikleri bünyesinde barındırabiliyor aynı anda bu yüzden bu kadar tercih ediliyor.. Çelik kadroyu hem rigid,hem hafif,hemde ufak darbeleri emebilecek düzeyde konforlu yapabiliyor olsalardı zaten millet milyarları karbon fibere dökmeye bu kadar hevesli olmazdı ;) Uçak sanayiinde,yarış araçlarında vs bir çok alanda tercih ediliyor artık diğer malzemelere göre. Ama isimsiz kadrolara para veripte güvenilmez diye düşünüyorum bende. Kullanıcı yorumu da yazılmış konu sapmasın,bence güvenebilirsiniz sedona kadroya. Sonuçta bir sorun olduğunda muhattap olabileceğiniz bir firma var.
 
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
44
Tepki
13
Şehir
izmir
erkadaslar bunlar cıddı kırılıyor deneyın. kımse zaten kotu demıyo bızım tartısmamız yersız adamlar yapmıs kac para bı kadro carbon baya fıyatlı nerdeyse xtr donanımlı alımınyum bı kadrolu bısıklet alırsın. alat tarafı 1 kılo agır olur hatta ıkı model alırsın