Scudo Sports

Canyon endurace gümrük sorusu

sinobjk

Forum Demirbaşı
Tepki
592
İsim
Sinan POLAT
Bisiklet
Canyon
Merhabalar

Almanyaya gidip alma şansım olmadığından kargoyla bir endurace getirtmek istiyorum.

soru şu ;

istediğim model 1500 euronun üstünde ve kendi adıma kargolatırsam %18 kdv + %20 gümrük vergisi ödemem gerekiyor. (bu canyondan vazgeçmem demek) bu işi nası çözerim diye biraz araştırdım. ithalat ve ihracat yapan bir arkadaşım gümrükçüsüne sordu konuyu. gümrükçüsü fatura arkadaşımın firmasının adına kesilirse %20 gümrük vergisi ödemeyiz ve kdv yide kullanırsınız dedi. tabi gümrükçüler başları kalabalık insanlar ve mevzuatlar cidden cok karışık. birinin sözüne güvenerek sipariş verip risk almak istemiyorum. sizce böle bişe mümkün mü ? bu konuda tecrubesi olanlarla paylaşırsa cok sevinirim.

teşekkürler ...

Scudo
1500 euronun üstünü posta kargoyla alamazsınız,

< 70euro vergisiz
70-1500euro vergili
>1500 üstü için ithalat rejim kararı

@r.ezk

Peki 75-1500 arası bir bisikleti tanıdığımız bir anonim veya ltd şirketi vasıtası ile alsak % 18 vergi şirket için kullanılabilir mi? Yani bu vergiyi bu şekilde şirket üzerinde kullanıp bisikleti vergisiz olarak alma imkanımız var mı?

@r.ezk soruyu yanlış anlamışsınız herhalde. 1500 euro üstünü kargoyla pek ala alırım fakat benden hem %18 kdv alır hemde ürün 1500 ün üstünde oldugu için %20 gümrük vergisi alır. benim sorum italat ihracat yapan bir firma adına kesilse fatura bu %20 lik gümrük vergisinden kurtulabilirmiyiz ?

Gümrük mevzuatını çok bilmiyorum ama gümrüksüz alabilmek için ithal edip ihraç etmek gerekiyor. Yani; Bisikleti Almanya'dan alıp üstüne kar koyup Mısıra satmak gerekiyor. Bu daha çok alınan ürünü işleyip satma şeklinde oluyor. Kumaş alıp Türkiye'de takım elbise haline getirip başka bir ülkeye satma gibi. Bu olmayacağına göre %20 gümrük alırlar. İthalat şirketlerinin gümrüksüz getirmeleri zaten mantıklı değil.

1500 euro üstünü kişisel kullanım amaçlı olarak alamazsınız. yani ötv artı kdv ödeseniz bile. 1500 euro üstü ticari ürün sayılıyor yani. arkadaşların üstte de bahsettiği gibi ithalat belgeleri olması gerekiyor.

Arkadasinin gumrukcusu dogru demis ama biraz zahmetli ve gereksiz bir is. Bisikleti satan yer arkadasinin firmasina ihracat yapmasi gerekiyor ki ihracati her firma kabul etmez. Diyelim ki kabul etti bunun icin yurtdisinda tum masraflari ve islemleri yapacak olan bir nakliyeci bulman gerekiyor. (Hava kargo hacimden dolayi bira z pahali cikabilir.). Belge islemleri, yurtici-yurtdisi gumrukleme hizmet bedelleri, ardiye masraflari vb. Masraflar yuzunden ayni hesaba denk gelme ihtimali var.Bence en rahati almanyadan donecek birini
bulman ya da donen bir tir soforu bulman. Daha da kolayi turkiyede bisiklet ithalat dolu firma vardir. Onlara bir danis bence.

1500 Euro'yu geçen ürünler için %18 kdv+%20 gümrük vergisi diye bir olay yoktur.
1500 Euroyu geçtiği için posta kargo ile gelmesi imkansız diye bir durum da yoktur.

Ürünü satın alıp kâr koyarak başka ülkeye satmak gümrüksüz satın almak değildir. Adı transit ticarettir.
ürünü işleyip ihraç etmek ise bambaşka bir durumdur.

Almak istediğiniz ürün 1500 Euroyu geçerse gümrük mevzuatına göre işlem yapmak zorundasınız. Yani gümrük işlemlerini kendiniz yapamazsınız. Bir gümrük müşaviri firmasına vekalet vermeniz gereklidir. Satın almak istediğiniz ürünün uluslararası kodu (HS Code veya Gtip kodu) vardır ve o kod aracılığı ile hangi belgeler, evraklar istendiğini, kdv haricinde ödemeniz gereken başka verginin olup olmadığını, varsa vergi oranını görebilirsiniz.

1500 Euro üstü bisikleti kargo yoluyla getirmenizi tavsiye etmiyorum. İmkansız değildir. Ama uğraştırır.

Faturayı hazır kurulu bir şirket adına kestirirseniz ve o şirketin de anlaşmalı olduğu bir gümrük müşavirliği firması varsa masrafınız düşer. Ama ödeyeceğiniz vergiler (kdv, varsa ötv vb) toplamı aynı olur.

Bisikletin uluslararası gtip kodu 8712.00 olarak geçer.Bilyalı rulmanı olanlar ve olmayanlar ile diğerleri diye 3 gruba ayrılır. %18 kdv'nin yanında %14 gümrük vergisi vardır. A.TR belgesi olursa gümrük vergisinden muaftır. Ama kdv ödenir.

Not: Aşağıdaki ekran görüntüsü Gümrük Mevzuat sistemine aittir. Sürekli giriş yapıp inceleyebileceğiniz bir program, web sitesi değildir.

http://i.imgur.com/HfIVBCU.png

@Fatih Çetin

cevap için teşekkür ederim. forumda canyondan 1500 euronun altında olan bisikletlerden kargoyla getirten cok arkadas oldu kargoda hiç bi sıkıntı yaşamadılar. benim tek sorunum kdv de deil extra cıkacak %20 küsürlük gümrük (yada adı neyse) vergisi. bakalım bugun arkadaşımın çalıştığı gümrük müşaviriyle görüşüp durumu netleştirip ona göre hareket edicem. tekrar teşekkür ederim cevaplar için ...

Şimdi ben diyelim canyondan bisiklet aldım 1500 eoru altında 850 euro mesela toplam ödeme miktarım kaç euro olucak ?

850 euro artı kdv si (153 euro yapar oda) bunun dışında kargo ve paketleme parası ödersin.
yani;

850 euro bisiklet
215 kargo + paketleme
1065 toplam bu miktarı canyona ödüyosun bisiklet kargolanıyo. kargo ülkeye gelince kdv sini kargo şirketine ödüyosun bisikletini alıyosun bu kadar basit :)

yakında başlık açıcam kim benle almanya ya canyon almaya gelir diye :)

• Beğen
Tepkiler: arayanbulur
@sinobjk anladım dediğim paraya full 105 setli bisiklet alınıyo canyondan acaba iyimi fiyat olarak yoksa bu fiyata türkiyeden mi alınmalı ? Düşündüğüm model canyon endurance all 6.0

valla benim araştırmalarıma göre türkiyeden 105 setli bi bisikleti o fiyata alamazsın (gerçi salcano sedona kron hiç bakmadıgım markalar belki onlarda vardır). ancak şu şekilde oluyor. 2012 2013 model elde kalmış modellerden sansına denk gelirse anca. canyondan alacagın bisiklet dikkat edersen 105 5800 serisi yani 2015 serisi. sattıgı her bisiklette son seriyi kullanıyor. canyonun ucuz olmasında ki en önemli sebeb ( kendi sitelerindende bahsediyorlar) fabrikadan direk kullanıcaya satış yapması arada distüribitör bayi alt bayi hiç biri yok. elbette dejavantajları var. servis agı yok misal. yada kadrolarına ömür boyu garanti vermiyolar 6 sene garanti veriyolar. ben artıları eksileri alt altta yazdımmı canyonun mantıklı bir tercih olduguna karar veriyorum.

@sinobjk ben o zaman biraz daha para biriktirio ordan alıyım adam gibi olsun bu arada dediğim bisiklet endurance al 6.0 kadrosu karbon mu ? Anlayamadım sitesinde

sonunda al yazanlar alimunyum. cf yazanlar carbon. senin baktıgın alimunyum yani.

@sinobjk
bende canyon nerve al7.0 alacağım 1679€ olan.
Çok fazla vergi var. Gidip de alamıyorsun. Saçma avrupa birliği üyesi olma çabası yüzünden vergi ödüyoruz zaten. İlla git Almanya'ya cube al diyolar ):

@SuatYRDGN neden gidip alamıyosunuz ? gitme şansınız varsa vergisi alabiliyorsunuz. almanya vergisini ödüyosunuz dönerken bi kaç işlem var yapım alman vergisini geri iade alıyosunuz.

@sinobjk canyon sadece ürünleri online satıyor. Fabrikadan alamıyorsun. Yani 200€ kargo her türlü.

@SuatYRDGN yanlış biliyorsunuz. forumda da gidip alıp gelmiş arkadaşlar var. hatta fabikanın sanat galerisi gibi olduguyla alakalı foto paylasan bi arkadasta vardı. tek sorun almak istediğiniz bisikletin stokta olup olmadığı. fabrika dediğiniz aynı zamanda adamların showroom u. gidip alabilirsiniz ...

Geri