Canan Karatay haklı çıktı: Yağ zayıflatıyor

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
Yukarıdaki başlık bu sabah benim gibi Habertürk alıp okuyanların mutlaka dikkatini çekmiştir. Okumamış olanlar için de ilgili bağlantıyı paylaşayım:

(link)

Bugünlerde Joe Friel'ın Fast After 50 kitabını okuyorum (forumda ilginç alıntılar yapmıştım). Özellikle performans bisikletçiliği ve beslenme konusunda bilgi sahibi olmak için yıllardır bulabildiğim her kaynağı incelerim.

Ancak Karatay'ın bazı görüşlerinin ve Habertürk'te çıkan yazının beni rahatsız eden bir tarafı var. Şöyle açıklayayım: Joe Friel tıbbi literatürden alınmış 50'sinden sonra yaşlılık belirtilerini sıralıyor. Doktorlar bunlara normal bulgular olarak bakıyor ve halk da bunu normal olarak görüyor. Mesela bir kaç örnek:

- Kemik erimesi ve kemik kısalması
- Aerobik kapasitenin azalması
- Kas yoğunluğunda azalma ve güç kaybı
- ...

Ancak ilginç olan şu: Düzenli spor hayatı olan atletler 50'li, 60'lı, 70'li hatta 80'li yaşlarında da bu aktivitelerini sürdürmeye devam ettiklerinde bu yaşlılık belirtilerini aynı şekilde göstermiyorlar. Sözün özü yaşlılık belirtilerini daha ileri yıllara öteliyorlar. Ancak dünya nüfusunun özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan kesimlerinde hareketsizlik ortak payda olduğundan yukarıdaki belirtilerin 50'lerden itibaren görülmesi doktorlar tarafından 'normal' kabul ediliyor. Yani 'anormal' bir durumu 'normal' kabul ediyoruz. Çünkü insanın vücudu yapabileceğinin çok çok altında kullanılıyor ve köreliyor. Bakın aşırı kullanımdan sözetmiyorum. İnsanın ne yapmaya kadir olduğunu ama günlük olarak ne yaptığının farkında olunması gerektiğini belirtiyorum.

Karatay karbonhidratlardan uzak durun diyor. Kime diyor dersiniz? Bingo: Hareketsiz yaşam sürenlere, yani 'normal' dediğimiz ama aslında 'anormal' olanlara. Hareketsiz bir insan için karbonhidrat hiçbir halta yaramaz. Çünkü karbonhidratın amacı, kaslarımızdaki ve kan hücrelerimizdeki glikojen depolarımızı doldurarak, kardiyovasküler güç isteyen aktiviterde acil yakıt olarak kullanılmasını sağlamaktır. Haftanın 4-5 günü düzenli spor yapanların mutlaka ama mutlaka düzenli karbonhidrat almaları gerekiyor. Eğer karbonhidrat yerine Karatay'ı takip ederlerse antrenmanın ortasında kan şekeri düşmesi nedeniyle bir anda gözleri kararabilir hatta daha kötüsü kan şekeri azlığı kaynaklı vahim sonuçlar yaşayabilir.

Not: Dünya üzerinde sporcu beslenmesi üzerine birçok kitap çıkıyor ve çıkmaya devam edecek. Spor konusunda çok deneyimli insanların kitaplarını görmezden gelip Karatay'ı desteklemek için cımbızla kitap bulmak da çok düşündürücü açıkçası. İnsan neyi görmek istiyorsa onu bulur ama keşke bu işin uzmanlarına sorsa hangi kitapları okumak lazım diye?
 
Scudo

Mr K

Üye
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
60
Tepki
135
Şehir
Istanbul
İsim
Mr
Meslekten belli bir süre için men edildiği günlerde böyle bir haber hazırlamaları düşündürücü olmuş.
 

Veysel A.

Daimi Üye
Kayıt
1 Ağustos 2014
Mesaj
217
Tepki
68
Yaş
41
Şehir
Bursa
İsim
Veysel AMCALAR
İşlenmemiş yağlar vücuda girdiği gibi çıkar. Organik yağlar. Kuruyemişlerin de yağı böyledir, girdiği gibi çıkarlar. Kalori hesabı ile kuruyemişlerin kilo aldırdığı iddiası cahil doktorların inddiasıdır. İnsana kilo aldıran yağlar ancak işlenmiş yağlardır. Canan hocanın bazı arızları olsa da bu konuda, yani yağlar konusunda kesinlikle haklı...
 

Ehlikeyif

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ağustos 2014
Mesaj
600
Tepki
807
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Diğer
Burada bir ilave yapayım, bunu bazen bilinçli bazen bilinçsiz çok sık yapıyorlar...

Karatay karbohidratlardan uzak durun demiyor; sadece rafine şeker/un ve bunlardan mamul işlenmiş gıdalardan gelen, kan şekerini ani yükselten türde gıdalar almayın diyor. Onun dışında fasulye, buğday, bulgur ve kuruyemiş gibi kaliteli ve aynı zamanda sağlıklı yağ ve mineral içeren karbohidrat kaynaklarını öneriyor...

Hareketsizlik konusu da önemli bir nokta; yine beslenmeye ilave olarak günde en az 30 dk yürüyüş bu işin önemli şartlarından birisi. Yani doğru beslenme ve hareketle metabolizmayı düzgün bir şekilde işletmek...
 

BicycleLover

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Temmuz 2015
Mesaj
429
Tepki
363
Şehir
Bursa
İsim
lazım değil
Bisiklet
Salcano
@Veysel A.

Öyle dediniz de şimdi deli gibi çerez , çekirdek yiyesim geldi. Diyet yapıyorum uygun mudur :srnsml:
 

Mr K

Üye
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
60
Tepki
135
Şehir
Istanbul
İsim
Mr
@Veysel A.

Canan Karatay'ın hedef kitlesi bu dediğinizi bilecek seviyede insanlardan oluşmuyor. Ayrıca sizin dediğiniz "işlenmemiş yağlar kilo aldırmaz", yukarıda yazan ise "yağlar kilo verdirir". İkisi oldukça farklı şeyler, bazı bilim insanlarının sırf dikkat çekip popüler olmak adına bunu yapması üzücü diye düşünüyorum.

@pilot
Bu haberi bilmiyorum okuduğuma yorum yaptım. Fakat Canan Karatay'ın iddiaları genellikle bu minvalde olduğu için pek ciddiye almıyorum kendisini. Medyatik bir kişi sadece, benim gözümde :)
 

Onur Ali İmren

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ekim 2012
Mesaj
1.002
Tepki
870
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Kron
@Veysel A. Hocam ben böyle bir şeyi ilk kez duyuyorum. Bunu açıklayabilir misiniz?

Bir kaç spor yapıyorum. Ve düşük karbonhidrat yüksek yağ tüketiyorum. Tereyağlı kaymaklı zeytinyağlı ekmekler. Ekmek dediğim de halk ekmeğin 100 gr olanı. 2 tane yiyorum ve 100gr karbonhidrat var içinde.
Gayet de uzun süre spor yapabiliyorum. Açlık hissetmiyorum. Taş devri diyeti deniyor bu şeye. Bu yazılanları okuduktan sonra yanlış yapıyorum algısı oluştu bende. Konuşalım hele
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
atilla bisiklet takımından osman şirin yanılmıyor isem 565 km 'yi 24 saatte aldı ,artı 4 adet köfte yemiş ,kahve içine hindistan cevizi yağı koymuş onu içmiş sadece bunlar ile kalmış olabilirmi,12 saati geçen bir aktivitede yüzde 70 yağ yüzde 20 karbonhidrat ve yüzde 10 protein ise bunu deneylemek için uludağ uygun etap,şöyle bir deneme daha yapacağım kesin yanıma hindistan cevizi alacağım,ve maden suyunun doğal olanı bana yaramış idi,artık energel almayacağım,yolda manavdan muz yemekte yaramış idi kuzu etide yiyeceğim ,zati hafta içi yükleniyorum ,kefirde içiyorum hafta içi ve yeşil çay,aç karnına 10 km sürmüş, eğimleri fırtına gibi çıkmış idim ora kayış dağı eğimleri idi ama sonra açıktım,takviye aldım fındık,ceviz ile ,bu kahve olayını hafta içi yapıyorum günde 2 kez kahvenin içine itimattan aldığım tereyağı koyuyorum bu arada acaip zeytini ve zeytinyağı ile birlikte yerim,ama 1 dilim tam organik buğday ekmeği ile ,en sevdiğim yemek ayşe kadın fasulye zeytinyağlı ve yanına çoban salata, tavuk yok,45 günde şişen tavuktan hayır gelmez, colamı ne colası, meyve suları ile işim olmaz, hepsi kimyasal ,has portakalın suyunu içmece.
ve balık tabi,meyveler kontrollü aşırı şekeri sever melun kanser hücreleri.yumurta demirbaş ıspanak kuşkonmaz karnabahar demirbaş,pilavı azalttım makarna keza bulgur ,ama mercimekte demir var,o gerekli,beyaz fasulyeden bazen kuru fasulye yaparım yanına yoğurt bazen cacık olur sarmısak acaip ,her yemeğe koyarım,kaymak demirbaştır ve tam yağlı beyaz peynir ve domates ,hıyarda fazla yerim,

https://im2-tub-tr.yandex.net/i?id=60ecda3a9f29d39dd8dac53e2ecea1f2&n=33&h=190https://im2-tub-tr.yandex.net/i?id=60ecda3a9f29d39dd8dac53e2ecea1f2&n=33&h=190


tim noakes-maratoncu 10 yıl boyunca karbonhidrat yüklendi ve şişti ,eğim yukarı koşamadı ,beslenme şeklini değiştirdi yüzde 70 yağ yüzde 20 karbonhidrat ve yüzde 10 protein aldı ve fit oldu demekki bazı bünyelere yaramıyor benim trioit bezler çok hızlı çalışıyor asla kilo alamıyorum ,rahmetli babam spor yapmaz idi, acaip yerdi ,kilo alamaz idi ,iki adım yürüse vücudu yakar idi,bünyeye göre durum değişmekte

(link)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Bahadır Gürel

Bu bilgi doğru değil. Hareketli veya hareketsiz herkese karbonhidrattan uzak durmasını söylüyor. Karatay sporcu beslenmesi ile ilgili bilgi vermiyor.
 

oktayakgoz

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2007
Mesaj
741
Tepki
507
Şehir
istanbul
Bisiklet
Salcano
Dunyayi yeniden kesfe gerek yok. Atalarinizin yolundan gidin ama sadece bir yolu secmeyin. Sporunuzuda yapin yemeginizide yiyin. Kirmizi et kotu beyaz iyi muhabbetlerine gerek yok. Saglam spor yapin saglam et yiyin. Mumkun olan en dogal besin ve iyi bir spordan baska daha iyi yapacak bir seyiniz yok.
 

oktayakgoz

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2007
Mesaj
741
Tepki
507
Şehir
istanbul
Bisiklet
Salcano
@Onur Ali İmren dedem kasapti. Babam da kasaplik yati bir donem. Etsiz yemek yemez. Etden dolayi hic sıkinti yasamadi. En basit haliyle olay yedigini harcayacaksin.
 

Onur Ali İmren

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ekim 2012
Mesaj
1.002
Tepki
870
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Kron
@oktayakgoz bu herkeste aynı şekilde olmuyor. Süt ve et sindirilmesi zor ürünler. Dediğiniz doğru olabilir (ye-harca) ama romantik olmaya gerek yok. Bu doğru öznel bir doğru ve kişinin kendisi belirlemesi gerekiyor. O sebeple şu kesin doğru demek kesin olarak yanlış bir söylem. insanlar buradan okuyor,hiç bilgisi olmayan birisi yükleniyor ne önerilmiş ise,sonra olaylar gelişir...
 

oktayakgoz

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Mayıs 2007
Mesaj
741
Tepki
507
Şehir
istanbul
Bisiklet
Salcano
@Onur Ali İmren tabiki. Her seyin fazlasi zarar. Benim demek istedigim. Onu yeme bunu yeme tarzi onerilere. Bir donem kirmizi et sanki zehirmis gibi bir algi vardi. Halbuki gayet saglikli bir besindir. Vucut gelistirici iseniz 2 kilo yemenizde zarar yok. Normal biri zaten o kadar yemez.
 

Hasan Tunalı

Daimi Üye
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
284
Tepki
173
Yaş
41
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cube
Bütün insanlar farklı şifrelenmiş makina gibi herkesin dna kodları var ve herkesin metabolizması farklı olduğu için aldığı besine her beden farklı tepki veriyor bir insana faydalı gelen besin diğer kişiye zararlı gelebiliyor. Diyet ve beslenme olayları asla kulaktan dolma haberler ile yapılamaz diyet ve beslenme kişiye özel yapılır. Önemli olan kendi vücudumuzu tanımalıyız neyin bize faydalı neyiz zararlı olduğunu iyi bilmeliyiz..
 

Dedekorkut

Üye
Kayıt
22 Haziran 2015
Mesaj
41
Tepki
24
Yaş
29
Şehir
Trabzon
İsim
Galip D.
Bisiklet
Ümit
@cemkahveci
O yalan bir haber Canan karatay bu asılsız haberleri araştırmadan yayınladıkları için hukuki işlem başlatacağını açıkladı

@Jokurx onun bir zamanı var kitaplarını alıp okuyarak veya ınternettekı videolarına bakarsan hepsinde söylüyor
 

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.277
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Bunyenin en buyuk dusmani yaglar degil, karbonhidratlardir. Yine de ikisi de kontrollu alinmalidir ki insan bunyesinin karbonhidrata uygun olmadigi bilimsel olarak da kanitlandi aslinda.
Metabolizma, depolama mantigi itibariyle vücuda giren karbonhidrati yaga cevirerek zulaya atmaya programlanmistir. Vücuda direkt giren yag ise depolanmaz ve enerjiye cevrilir. Ancak;
Her bünye genetik olarak farkli kodlanmistir. Bazi bunyeler vücuda giren enerji icerigini hemen yakmaya programli iken bazi bunyeler depolamayi tercih eder. Eger genetik mirasimizda acliktan yokolma tehlikesi yaşamış atalarimiz var ise enerji icerikleri vücuda alindiginda beyin bunyeye derhal "depola. Gecmis zamanlarda atalarin aclik tehlikesiyle karsi karsiya kaldi" der.
Elbette diyetisyenlerin biyokimyasal veriler isiginda metabolizmanin uygun buldugu programlari etkilidir. Ama bir yere kadar. Genetik faktorler es gecilemez.
Uc yil once kilom 105-110-115 yukariya dogru bir ivme gostermeye basladi. Diyetisyen kontrolunde 3 ayda 85 seviyesine dustum. Diyetisyen ideal kilon 78 dedi. Ona da dustum. Ancak bayilmalar, halsizlikler, dikkat eksiklikleri bas gosterdi. Bunu diyetisyen ile paylastim ve genetik analiz gerektigini soyledi. Ornekler alindi, hastane yurtdisina gonderdi.
Cikan sonuclarda olasi yasayabilecegim hastaliklar, vucudun duyarli oldugu durumlar, neleri tuketip tuketmeyecegim, nelere dikkat edecegim, hepsi cikti. Isin ilginci ise bunyedeki bir genin israrla depolamaya yanastigi, depolayamadiginda ise beyne acil durum sinyalleri gonderdigi ve metabolizmayi yavaslatarak yag yakimini onleyerek halsizlige neden oldugu belirlendi. Sonuclari paylastigim diyetisyen 7-8 kilonun sorun olmadigini ama dikkat etmem gerektigini soyledi. Simdi 85 seviyesinde mutlu mesut gidiyoruz.
Demek istedigim öyle "ekmegi kestim", "aksamlari yemiyorum" ile zayiflama olmaz. Bu is tibbi bir konu ve uzman gozetiminde olmasi gerekiyor. Aksi takdirde genetik mirasimiz ile oyun oynamak, kalici hasarlara neden olabilir. Bunlardan en ciddisi anorexia...
 
  • Beğen
Tepkiler: kallone ve Şeffaf