Scudo Sports

Çadırlı Kamp

ayhanakbuga

Daimi Üye
Tepki
541
Bisiklet
Scott
Abraham Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi'nin en basamağıdır Kendini gerçekleştirme ihtiyacı. Maslow kendini gerçekleştiren insanların özelliklerine dair bazı nitelikler belirlemiştir. "Yalnızlıktan korkmazlar" da bu niteliklerden birisidir. Yalnızlığın bile çeşitleri var ve aralıklı olarak yalnız kalmak keyif veriyor bana da...

Pandemi sürecinde iller arası seyahatin yasak olduğu Erzurum listeden çıkarılınca, annem ve babam köye taşındılar yılın büyük bir kısmı için Erzincan'dan. Böylece evinde yalnızlık, evinde ama köyünde yalnızlığa dönüştü.

Anne ve babamın köydeki işlerine yardımcı olmak ve tebdil-i mekan için ben de köye yanlarına gittim. Çocukluğumun ilk 7 yılı ve yaz tatillerinin bir kısmının köyde geçmesine rağmen tarla işlerinin de cahiliyim. İki gün babamla yıllardır ekilmeyen minik bir tarlayı (210 m2) kazmayla bellemeye çalıştık ve yarısını bile bitiremeden, yıldım! Zorunlu olmadıkça, tam zamanlı çiftçiliği yapamayacağımı da anlamış oldum.

Köye gidip de görmeden dönmediğim Hırgehbur'a gittik kardeşim de gelince Posof'tan bayramın ilk günü. O gün kar yağdı gittiğimiz yere ve akşama kadar sürdü köyde yağmur. Beni kesmeyince, bu kez yalnız gittim gecelemek amacıyla. Sindire sindire sürdüm motosikleti (çok acemiyim daha) ve çevreyi daha derinlemesine izledim. Hamak kurdum, çadır açtım. Beni kaygılandıran şey yalnızlık değil yabani hayvan (kurt ve ayı) saldırısıydı gündüz. Gece, göktaşı düşmesi eklendi bu kaygıya kısa süreli.

Ertesi sabah güneşli bir günde döndüm Erzurum'a. Tercih ettiğim yolun bir kısmı bozulmuştu. Diğer yola göre zor oldu benim için. "Ömür benim için tükeniyor, anlık keyifler alsam da ebedi sona doğru daha da yakınlaşıyorum" düşüncesi baskın düşünce oluyor eve varınca.

Scudo
Bisikletli olsa tadından yenmezdi..

• Beğen
Tepkiler: ayhanakbuga
@ayhanakbuga peki hamakta gecelediniz mi, geceyi hamakta geçirmekle çadırda geçirmek arasında güvenlik duygusu açısından nasıl bir fark vardır, gerçi bu kişisel bir durum fakat hamakta geceleyen daha tedirgin midir?

• Beğen
Tepkiler: ayhanakbuga
@ayhanakbuga peki hamakta gecelediniz mi, geceyi hamakta geçirmekle çadırda geçirmek arasında güvenlik duygusu açısından nasıl bir fark vardır, gerçi bu kişisel bir durum fakat hamakta geceleyen daha tedirgin midir?
Bir gece Erzurum'da gecelemiştim hamakta. Aslında burada da amacım hamakta gecelemekti; ama hava rüzgarlıydı ve tarp getirmemiştim yanımda. Sağa sola, sırtüstü yüzüstü çok dönerim uyurken; hamak sırtüstü yatmaya daha müsait. Çadır hamağa göre daha güvenli geliyor bana da... sanki alttan bi hayvan gelip alttan bir parçamı alıp götürecekmiş hissi oluyor, çadırda da olabilir... his işte. Deliksiz uyku bilmem ben, kısa aralıklı uyanırım çadırda da ürperdiğim olur.

@ayhanakbuga Merak ettiğim bir konu var, anayola 100 m mesafede, doğada yakında yerleşim yeri olmayan bir lokasyonda kamp yaptığımızı düşünelim. Günü birlik kalıyoruz, ertesi sabah gideceğiz. Bu 12 saatlik dilimde uyurken çadırı keşfedip bize doğrudan saldıracak bir hayvan var mıdır? Yollarda porsuk, sansar, gelincik, tilki vs gördüm. Bunlar kokuya gelebilir ama saldırmaz. Peki ayı, kurt, çakal, domuz çadıra nasıl tepki verirler? Birde güvenli kamp için ağaç yoğunluğunun fazla oluşu mu daha iyidir yoksa seyrekliği mi?

@ayhanakbuga Merak ettiğim bir konu var, anayola 100 m mesafede, doğada yakında yerleşim yeri olmayan bir lokasyonda kamp yaptığımızı düşünelim. Günü birlik kalıyoruz, ertesi sabah gideceğiz. Bu 12 saatlik dilimde uyurken çadırı keşfedip bize doğrudan saldıracak bir hayvan var mıdır? Yollarda porsuk, sansar, gelincik, tilki vs gördüm. Bunlar kokuya gelebilir ama saldırmaz. Peki ayı, kurt, çakal, domuz çadıra nasıl tepki verirler? Birde güvenli kamp için ağaç yoğunluğunun fazla oluşu mu daha iyidir yoksa seyrekliği mi?
Ayıdan korkuyorum, bir de kurt sürüsünden... Yaban hayvanlarından korunma yöntemleri konusunda ben de yazı ve videoları takip ediyorum ilgimi de çekiyor. Ben yaban hayvanı saldırmasın diye ateş yakıyorum artık (önceden hazzetmezdim). Dumanın bana gelmesinden de rahatsız olmuyorum. Belki üzerimdeki yiyecek kokusunu giderir diye de düşündüğüm için. Kuru sıkı "taşımak yasal değil"; ama taşıyorum bazen ailemle yolculuklarımda ve motosikletle de... yaptırımları var biliyorum. Yüksek ses caydırır diye. Bir de yabansavar fenerler var. 4 tane aldım sinyal verir gibi kırmızı mavi yeşil ışık yanıp sönüyor onları da kullanıyorum. İnsanları da caydırıyor: Bir kez gece vakti karanlıkta ateş edenler vardı, yaktıktan sonra polis veya jandarma diye düşünüp ateşi kestiler ve uzaklaştılar. Bir kez de piknik alanında yüksek sesle müzik dinleyenler vardı yine yaktıktan sonra müziğin sesini kıstılar. Hayvanların da uzaktan farkedip yaklaşmadıklarını düşünüyorum bu fenerlere. Bisiklette ede taşınabilir bir iki tane bence.

Yaban hayvanları için geçiş yolları üzerinde olmamak lazımmış ve su içebilecekleri yerlerden biraz uzak olmalıymış. Bir sürü yerde çadır açtık kardeşimle, ailemle de... zarar veren hayvan olmadı, tehlikeyle de karşılaşmadık, çadıra da gelmediler. Ağaç yoğunluğunun etkileri konusunda fikrim bilgim tecrübem yok ama hissiyatım ağaçların daha seyrek olmasının daha güvenli olduğu yönünde. Belki küçükken anlatılan masallar, okuduğumuz hikayeler, izlediğimiz filmlerdendir...

3 mevsim uyku tulumu ihtiyaci olanlara bunu tavsiye ederim. Agirligi 1100 gram ve eksi beşe kadar konforu var.

Ayıdan korkuyorum, bir de kurt sürüsünden... Yaban hayvanlarından korunma yöntemleri konusunda ben de yazı ve videoları takip ediyorum ilgimi de çekiyor. Ben yaban hayvanı saldırmasın diye ateş yakıyorum artık (önceden hazzetmezdim). Dumanın bana gelmesinden de rahatsız olmuyorum. Belki üzerimdeki yiyecek kokusunu giderir diye de düşündüğüm için. Kuru sıkı "taşımak yasal değil"; ama taşıyorum bazen ailemle yolculuklarımda ve motosikletle de... yaptırımları var biliyorum. Yüksek ses caydırır diye.

Yaban hayvanları için geçiş yolları üzerinde olmamak lazımmış ve su içebilecekleri yerlerden biraz uzak olmalıymış. Bir sürü yerde çadır açtık kardeşimle, ailemle de... zarar veren hayvan olmadı, tehlikeyle de karşılaşmadık, çadıra da gelmediler. Ağaç yoğunluğunun etkileri konusunda fikrim bilgim tecrübem yok ama hissiyatım ağaçların daha seyrek olmasının daha güvenli olduğu yönünde. Belki küçükken anlatılan masallar, okuduğumuz hikayeler, izlediğimiz filmlerdendir...
Hocam yemeklerinizi yedikten falan sonra yaş yapraklari falan yakin bu hem sizin hemde yemeklerin kokusunu yok eder. Hayvanlarda yaklasmaz yiyecek arzusundan

3 mevsim uyku tulumu ihtiyaci olanlara bunu tavsiye ederim. Agirligi 1100 gram ve eksi beşe kadar konforu var.

Hocam yemeklerinizi yedikten falan sonra yaş yapraklari falan yakin bu hem sizin hemde yemeklerin kokusunu yok eder. Hayvanlarda yaklasmaz yiyecek arzusundan
Güzel fikir. Varsa tezek de yakılabilir, sinekleri de kovar.

Videoyu izlerken çok güldüm :) :) :)

@mariokaldato Yolda gidiyoruz, 100 km dedik yaptık ogün, saat 8 hava kararmak üzere..Bir yeri gözümüze kestirdik yoldan içerde ve görünmüyor, insanların kafa çektiği vs bir yerde değil, yani çöp yok, araba izi yok toprakta...Çadırı kurduk, sıra geldi yemeğe...Tabiki bimden barbunya almışız, ayran almışız, lavaş var, dünden kalan luppo da var..Allah daha ne verdiyse...Şimdi zurnanın zırt dediği yere geliyoruz, ateş yakmalımıyız? Işığıyla birilerinin 5 km den dikkatini çeker mi, o bölgede ateşe izin verilir mi, ateş söndürülüp mü yatılır yoksa arada uyanıp canlandırılır mı. Tek kişi olunca yanar bırakamazsın, ormanı yakarsın. Söndüreceksen niye yaktın...
Ben şahsen velevki petrol vs den hariç, arada böyle kuytu, korunaklı diye hissettiğim bir mekanda kamp yapsam, değil ateş cep telefonunun ışığını bile gereksiz açmam gibi geliyor..

@mariokaldato Yolda gidiyoruz, 100 km dedik yaptık ogün, saat 8 hava kararmak üzere..Bir yeri gözümüze kestirdik yoldan içerde ve görünmüyor, insanların kafa çektiği vs bir yerde değil, yani çöp yok, araba izi yok toprakta...Çadırı kurduk, sıra geldi yemeğe...Tabiki bimden barbunya almışız, ayran almışız, lavaş var, dünden kalan luppo da var..Allah daha ne verdiyse...Şimdi zurnanın zırt dediği yere geliyoruz, ateş yakmalımıyız? Işığıyla birilerinin 5 km den dikkatini çeker mi, o bölgede ateşe izin verilir mi, ateş söndürülüp mü yatılır yoksa arada uyanıp canlandırılır mı. Tek kişi olunca yanar bırakamazsın, ormanı yakarsın. Söndüreceksen niye yaktın...
Ben şahsen velevki petrol vs den hariç, arada böyle kuytu, korunaklı diye hissettiğim bir mekanda kamp yapsam, değil ateş cep telefonunun ışığını bile gereksiz açmam gibi geliyor..
Ben bisikletle 100 km yapsam, yemek yiyecek mecalim kalmaz :) Kardeşimle tur yaparken bir kaç kez mezarlıkta yatmıştık.

Abi ates dedigim zaten vahsi hayvanlarin takildigi derin ormanda yakilacak bsey. Sehir hayatina yakin ve yol kenarlarinda gerek yok. Gerci yazın kamp attigim Karacabey bogazda çadırı mesire alanina kurmustuk, ustelik kocaman cay bahceleri filanda vardi ortam gayet sosyaldi, kalabalikti. Ona rağmen biz cay icerken cok yakinimiza bir domuz surusu geldi bildigin koyunlar gbi yayildilar oraya .Ben şok oldum tabi

@ayhanakbuga 100 km nedir ki...😁...tabi antrenmanlı olmak gerek...15-16 km ort. hızla 6 saat molalarla 8 saat sürer...15-16 km hız adamı çok yormaz, kadansını tutturur, otomatiğe bağlarsan..Yokuş yoğun gidersen durum değişir tabi..
@mariokaldato diyorumki petrollerde kalırım, arada öğretmenevi, ucuz otel, paralı kamp...Resmi kurum bahçesi diyordum ya da okul bahçesi, onlar genelde kapalılar..Başka nereler olabilir?

@ayhanakbuga 100 km nedir ki...😁...tabi antrenmanlı olmak gerek...15-16 km ort. hızla 6 saat molalarla 8 saat sürer...15-16 km hız adamı çok yormaz, kadansını tutturur, otomatiğe bağlarsan..Yokuş yoğun gidersen durum değişir tabi..
@mariokaldato diyorumki petrollerde kalırım, arada öğretmenevi, ucuz otel, paralı kamp...Resmi kurum bahçesi diyordum ya da okul bahçesi, onlar genelde kapalılar..Başka nereler olabilir?
Petroller genelde en ideal konaklama yerleri , onun disinda cami avlulari filanda iyidir. Ama su an korona meselesnden bsey diyemiyorum.

100 km bütün gün yol yapılacaksa etraf gezilmeden direkt gidilecekse rahat yapılıyor. Tabii ki eğim rampa yokuş olayı çok farklı yere getirir. Cide-İnebolu arasında hedefim 100 km ydi ama nerdeee 2 km iniyorsun 3-5 km deli gibi yokuş. Sürekli in çık çık in akşama kadar 50 km yaptım bayıldım. :) Mersin den çıktım yol dümdüz Adana yı geçtim Ceyhan falan Hatay Erzin e vardım benim gibi kilolu adam 180 km gördü o gün. İyi basan adam İskenderun a rahat varırdı. Yol durumu çok etkili. Kamp olayında ise ben turumda sahilden gittiğim için genelde sahilde kumun bittiği yer civarı ağaçlık alanda kamp attım. Hatta sadece uyku tulumu serip uyuduğum da oldu. Çadıra bir şey olmaz. Bodrum Kuşadası Marmaris Fethiye Ege de de farklı yerlerde domuzlar çadırın yanına geliyor ama etrafında dolanıp giderler. Ayı tehlikesi Kastamonu da hissettim orada sahildeki köylere kadar iniyor dediler ama gelen olmadı gece :) Mariokaldato abimin de dediği gibi benzinlik kenarında ufak çardak falan oluyor ya da cami bahçesi oralarda da kaldım. Genelde sorun olmaz. Jandarma karakol gibi yerlerde konuşup rica edince bahçesinde de kalınabilir. Köy okulu gibi yerlerin de yazın bahçesi uygun olabilir. Her yeri şartlarına göre belirlemek gerek. Ben 3-4 gün çadır veya sahilde parkta yatıp 5. gün uygun pansiyon otelde kalıyordum. Sürekli dışarda kalınca kıyafetler üst baş leş oluyor. Arada pansiyon molası çok iyi geliyor. Güzel bir duş temiz yatak elbiseleri eşyaları yıkamak çok güzel oluyor. Tura çıkmak için deliriyorum. 😊

Ben 4 5 arkadaşımla yaklaşık 5 seneden beri, senede en az 4 5 çadırlı kampa gidiyorum. Fakat sadece kasım ve nisan ayları arasında. Kışın yani.. elbette çadırlı kamplar. Eskiden tek gece yapardık ama daha keyifli olsun diye her kampı 2 gecelik yapıyoruz.

Kampa gittiğimiz yerler ise kimsenin olmadığı, doğanın en doğal ve vahşi olduğu bölgeler. Ormanın çok derini, yaylanın en ıssızı..

Tabii kar da oluyor bazen. Ya da yağmur. Ama inanılmaz bir keyif.

Eskiden konserve ve hazır çorba götürürdük fakat bunlar mideyi mahvediyor. Yiyecek konusunda çok yüklenerek değil de, bir plan yapıp ona göre alıyoruz yiyeceğimizi. Ama tabii mutlaka ateşte et pişiyor. Gittiğimiz yerlede ateş yakmak bir zorunluluk. Yakmazsak ciddi sıkıntı yaşayabiliriz.. soğuk ya da vahşi hayvan sebebiyle.

Ama gündüz kampınızı attıktan sonra ateşi de ince bir şekilde bile yakar ve sürekli beslerseniz, vahşi hayvan gelme olasılığı düşük. Ne kadar vahşi olsalar da çıkardığınız sesten ve duman kokusundan kaçıp uzaklaşıyorlar. Ancak çok aç olmaları halinde gelirler.

Yine de akşamları yatmadan önce yediğiniz içtiğiniz şeylerin çöplerini bir çöp poşetine koyup kamp alanınızdan 200 300 metre uzakta bir ağaç dalına asmakta fayda var. Sabah alıp götürmek üzere elbette..

Bu kamplara bisikletle gidebilmek çook isterdim ama bu vakti bulduğumuza bile seviniyorum. Aslında cok vakit ve imkan olsa bisikletle Avrupayı gezmek isterdim.

100 km bütün gün yol yapılacaksa etraf gezilmeden direkt gidilecekse rahat yapılıyor. Tabii ki eğim rampa yokuş olayı çok farklı yere getirir. Cide-İnebolu arasında hedefim 100 km ydi ama nerdeee 2 km iniyorsun 3-5 km deli gibi yokuş. Sürekli in çık çık in akşama kadar 50 km yaptım bayıldım. :) Mersin den çıktım yol dümdüz Adana yı geçtim Ceyhan falan Hatay Erzin e vardım benim gibi kilolu adam 180 km gördü o gün. İyi basan adam İskenderun a rahat varırdı. Yol durumu çok etkili. Kamp olayında ise ben turumda sahilden gittiğim için genelde sahilde kumun bittiği yer civarı ağaçlık alanda kamp attım. Hatta sadece uyku tulumu serip uyuduğum da oldu. Çadıra bir şey olmaz. Bodrum Kuşadası Marmaris Fethiye Ege de de farklı yerlerde domuzlar çadırın yanına geliyor ama etrafında dolanıp giderler. Ayı tehlikesi Kastamonu da hissettim orada sahildeki köylere kadar iniyor dediler ama gelen olmadı gece :) Mariokaldato abimin de dediği gibi benzinlik kenarında ufak çardak falan oluyor ya da cami bahçesi oralarda da kaldım. Genelde sorun olmaz. Jandarma karakol gibi yerlerde konuşup rica edince bahçesinde de kalınabilir. Köy okulu gibi yerlerin de yazın bahçesi uygun olabilir. Her yeri şartlarına göre belirlemek gerek. Ben 3-4 gün çadır veya sahilde parkta yatıp 5. gün uygun pansiyon otelde kalıyordum. Sürekli dışarda kalınca kıyafetler üst baş leş oluyor. Arada pansiyon molası çok iyi geliyor. Güzel bir duş temiz yatak elbiseleri eşyaları yıkamak çok güzel oluyor. Tura çıkmak için deliriyorum. 😊
Makinanin son halini bi goremedik ya hocam
Canavar ne durumda gorelim :D

Geri